Реймското евангелие
Като дете всеки е чел историческите романи на Ал. Дюма-баща и другите френски автори, които са писали за епохата преди френската революция от 1789г., но много биха се изненадали, както и аз навремето се бях изненадала от факта за произхода на евангелието, което се съхранява в катедралата в Реймс. В тази католическа църква са били коронясвани френските крале.Те са полагали клетва върху тази църковна книга. За изненада на мнозина мога да кажа, че тя е дошла във Франция от Русия. Тя обаче има български произход, тъй като е написана на глаголица. Когато научих този факт се почуствах не просто добре, а направо великолепно. Представяте ли си, че френските владетели в това число и най-великия крал на Фрация- Кралят-слънце са полагали клетва върху това българско евангелие.
Моята молба е, ако някой има повече информация нека я прибави. Така ще популяризираме неизвестни факти от българската култура и история, които дълго време са незаслужено премълчавани. По този начин ще се повиши националното самочуствие.
Аз хвърлям ракавицата.
Ема