Автор Тема: Евангелието на Юда -опит за сензеция  (Прочетена 3484 пъти)

Неактивен ALD

 • Знаещ
 • *****
 • Публикации: 139
 • Респект: 0
  • http://ald-bg.narod.ru/index.html


И така - поредната сензация - евангелието на Юда:

http://www.netinfo.bg/?tid=40&oid=870303

Както може са се очаква родните медии пак са се престарали. Появата на още едно евенагелие едва ли ще преобърне представите за християнството, но нашиге медийни дийци пак се опитват да си вдигнат тиража с поредната сензация. Находката не е нова - доста от потребителите на форума даже не са били родени, когато древния текст се е появил отново в съврементия свят.
Наред с каноничните 4 евангелия, които заедно с апостолските деяние и послания + апокалипсиса на св. Йоан образуват Новия завет съществуват още около още 40 други евангелия, послания и откровения наричани апокрифни или църковно предание. У нас разбира се повечето ги няма преведени на български, така че който иска да се запознае с някои от тях, ще трябва отново да погледне добрите руски сайтове:

Новозаветна литература - съдържа т.нар. Църковно предание – апокрифните евангелия, откровения /апокалипсиси / и апостолски послания – напр. Първоевангелието на Яков, Евангелие на Тома и др.
http://tower.vlink.ru/apokryph1/

БГ История


Неактивен emilia_n

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 238
 • Респект: 6
Евангелието на Юда -опит за сензеция
« Отговор #1 -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
Не знам каква медийна сензация  е това Евангелие на Юда, но в едно съм сигурна. То би дало нова информация за историята на света.  Би осветлило малко известни исторически факти. Спокойно информацията, която се съдържа в него може да преобърне световната история.

Неактивен IvoStanoev

 • Редовен
 • *
 • Публикации: 24
 • Респект: 1
иво станоев - сеул
« Отговор #2 -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
Представянето на превод на текста на въпросното евангелие безспорно ще предизвика оживени дискусии в християнските, и не само, среди. И това е напълно нормално за един толкова древен текс(повечето сведения засега клонят към доказване автентичността на документа) касаещ въпрос от основнополагащо значение за възникването и развитието на т.н. Западен Свят. Фактът, че става въпрос именно за Юда е добре дошла екстра за медиите.
    Аз бих искал само да напомня, че още през далечната 1951 година, двадесет години преди откриването на това Евангелие, гръцкият писател Никос Казандзакис в книгата си "Последното Изкушение на Христос"(четиво което, заедно с една друга творба на Казандзакис - Христос Отново Разпнат, горещо препоръчвам ) "реабилитира" Юда. Вместо като "предател" Юда е показана като най-доверения ученик на Христос. И точно него избира Христос, за да бъде изпълнено това което вече е предначертано. По този начин Юда се явява като най-силния и най-достойния последовател на Исус. И именно това с две думи е основната идея на новопоявилото се Евангелие. Разбира се "Последното Изкушение" е роман, а не документално изследване, но Казандзакис не е бил единственият който си е задавал логичния въпрос: След като разпъването на Христос е това което спасява човечеството значи ТО Е ДОБРО. Юда е причина за разпъването, ерго Юда причинява ДОБРО. Тогава как може този който причинява ДОБРО да е ЗЛО(предател)? На този въпрос ще очакваме(вече с повишено внимание) отговор от Рим.
    С уважение,
    Иво Станоев - Сеул

БГ История

иво станоев - сеул
« Отговор #2 -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »