България > Общ форум - България

Коя война е донесла най-много на България?

<< < (8/8)

ninja:
"Коя война е донесла най-много на България?"


Какво се пресмята ?  Територия ? Величие ? ПОбедени ?

Статут на сила ? Слава ?


Всяка една война има някаква стистика ,но често се забравя и една

можеби най-важната,ПОГУБЕНИ И УНИЖТОЖЕНИ.


пример Балканската,ами тази война леко ни обезкървява,държавта (казвам Балканска защото си е една цяла война,специялистите знаят какво става напрактика и ,че междусаюзническата е договорена още по време на 1 Балканска,между "Съюзниците"(без нас)

kristo:
Труден въпрос... защото на бойното поле във всички войни след Освобождението/1878/ сме били победители, ама губим дипломатическата война и оттам по-голямата част от спечелените с много кръв и  загинали хиляди скъпи синове на България територии... за огромно съжаление. И все пак войната със Сърбия от 1886 г. може да се каже, че е най-успешна, защото затвръждава Съединението и оттам признаването му от страна на Запада и Русия. Също Балканската война от 1912 г., която все пак, макари основната част от териториите ни /Македония и Одринска Тракия/ да не сме си върнали, поне си връщаме територии и България се оформя в границите на съвременна България. А след Междусъюзническата, макари загубена, имаме излаз на Бяло море, което никак не е малко. Да можеше поне него да си запазим днес, щеше да е прекрасно, ама де...

vekil:
Ама де ...Заради тъпите македонци влезли във властта по деее мократичен път.Тук интересно е да се знае кой тика фитилите на Фердинанд за междусъюзническата война.Защо заибава стотици хиляди лоялни, работливи държавотворчески българи от Източна Тракия и Беломорието, териториалното признание на целия свят за младата нация и героизма на българската армия,за камара камъни и бандитизирано население описано от не един и двама европейски пътеписци.Примерно Жул Верн в "Матияш Шандор"!Не избързвайте с критиките... Ако се не лъжа и биячите пред урните на Алеко във еди кой си прави избори,  бяха македонци.

vekil:
Под държавотворческо население разбирам хора работещи, плащащи си данъците, спазващи законите,с респект към държавата.Пардон ..към Държавата.

borhes:
Не знам коя война е донесла най-много но тази със сигурност само злини ще донесе ! Направо съм изненадан колко далновидни генерали имаме ! - поздрави
Един тъпанар си стои на село в една гадна къща и половината свят по Ъкъла на поредния френски селянин се вдигна на война . И какъв е извода един милион и половина изтрепани селяндури които си градят къщи от лайна и са религиозни фанатици до един .
За мен тази война е пълен провал, фалит. След време невините жертви ще изплуват ... и разбирасе великите генерали режеха всякакви критики още в зародиш и защо за да видим как някакъв откачен готряпат в зелено !
Ако четете това и сте безразлични, то нищо човешко не е останало във вас .
Писна ми от търговци на души !

Навигация

[0] Списък на темите

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия