Автор Тема: Религиозните реформи в Древен Египет  (Прочетена 35224 пъти)

Неактивен emilia_n

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 238
 • Респект: 6
С идването на 18 династия в Египет започва нов период от историята на страната,  наречен Ново царство. През този период управлението на Древен Египет минава в ръцете на 18, 19 и 20 династии, чийто представители дават най-много за политическия, икономическия и културен разцвет на Новото Египетско Царство. Въпреки това понякога в страната са избухвали и размирици.
              След управлението на царица Хатшепсут и нейния наследник  Тутмос ІІІ  в страната настъпват условия за бунт. Социалните противоречия се изострили особено при новия фараон  Небмара Аменхотеп ( Аменофис ) ІІІ. Това недоволство било углавявано от представители на номовата аристокрация и жреците от светилището на Амон-Ра.  То бива насочено срещу централната власт, т..е срещу самия владетел.
През 1379г. пр. н. е. умира Аменхотеп ІІІ и на египетския трон идва неговия син и реформатор Неферхепура Аменхотеп ( Аменофис ) ІV Ехнатон.
За да намали влиянието на жреческото съсловие, той налага култа към слънчевия бог Атон, като същото време забранява богослуженето на старите богове. По този начин новия владетел обединява всички стари култове и създава една нова монеистична религия, която обаче не намира прием сред население на Древен Египет. По същото време Аменхотеп затваря или разрушава множество храмове и светилища на старите египетски богове.   Това по-късно ще се случи и храмовете построени от него в чест на бог Атон.
По време на своите религиозни реформи Аменхотеп ІV приема името Ехнатон ( " Угоден на Атон " ).  Пак по същото време Ехнатон примества столицата. Той изоставя Тива и построява нов град, който служи за политически център наречен Ахетатон.
Религиозните реформи не траели дълго. Срещу тях възстанали жреците на Амон. Неговия син и наследник Тутанхамон  възстановя техните привилегии.
          Въпреки това, че религиозните реформи на Аменхотеп ІV Ехнатон не намират подкрепа, той остава в историята като един от първите реформатори. Неговото дело сигурно щеше да спжолучи, ако живял много по-късно.
Ехнатон умира ппрез 1361г. пр. н. е.,

БГ История


Неактивен Versavia

 • Новодошъл
 • Публикации: 3
 • Респект: 0
Религиозните реформи в Древен Египет
« Отговор #1 -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
Добре си написал статията,но между управлението на Ехнатон и Тутанкамон си изпуснал  фараона Семенкара (Smenkhkare (Ankhkheperure)),за който говорят ,че е жената на Ехнатон-Нефертити.

Anonymous

 • Гост
Религиозните реформи в Древен Египет
« Отговор #2 -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
Здравей,
          Когато писах тази статия мислех да напиша и други свързани с древен Египет и Месопотамия, но се отказах, защото нямаше кой дори един коментар или оценка да прати. Просто разбрах, че малко хора се интересуват от антична и средновековна история. Радвам се, че ти хареса материала. Ще се опитам скоро време да напиша продължение. А може и ти да допълниш темата започната от мен.
С уважение Емилия    :)

Неактивен Versavia

 • Новодошъл
 • Публикации: 3
 • Респект: 0
Религиозните реформи в Древен Египет
« Отговор #3 -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
Нека покажем хората в историята:

Ехнатон

Жена му-Нефертити

Тутанкамон

Интересно е да се каже,че Първата жена на Ехнатон-Нефертити е раждала само дъщери- 5,а вероятно Тутанкамон е от Втората му жена-Кия.Анхесенамон, за която се е омъжил Тутанкамон е била дъщеря на Нефертити и Ехнатон..

Неактивен emilia_n

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 238
 • Респект: 6
Религиозните реформи в Древен Египет
« Отговор #4 -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
Здравей,
    Всъщност ти си права що се отнася до Тутанкамон и Нефертити. Те не са майка и син. Нефертити е мащеха на Тутанкамон.  Що се отнася до снимков материал и аз имам, но не съм го качила. Преди може би 15г. , когато все още бях ученичка си  тогава  си купих книгата на Керам " Богове, гробници и учени ". Много хубава книга и с много хубави цветни и черно-бели снимки и рисунки. Естествено е, че съм чела и на Авдиев и сие трите тома: " История на древния изток " , " История на древна Гърция " и най-трудно откриваемата " История на древния Рим ". Пледи Нефертити обаче властва друга жена-фараон имам предвид Хашепсут, която е от същата 18 династия на Новото царство, но царува след съпруга си фараон Тутмос ІІ и регент на Тутмос  ІІІ.

Неактивен slavi

 • Новодошъл
 • Публикации: 4
 • Респект: 0
Религиозните реформи в Древен Египет
« Отговор #5 -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
Емилия поздравления за хубавата статия!

Между другото много подробно и увлекателно е разказан този период в “Убийството на Тутанкамон” от Б.Брайър. Книгата е писана преди Националното географско дружество да направи сканирането на мумията на Тутанхамон, но въпреки това е страшно интересна и горещо я препоръчвам :wink: .

Покрай тази реформа има доста интересни факти и събития, но лично за мен най-впечатляващо е разчупването на художествените стереотипи. До този момент изкуството в Египет е грубо казано като по калъп. Например фараоните винаги са изобразявани еднотипно, без никакви физически недостатъци или ярко отличителни белези. На фона на снажните осанки на предшествениците си, склуптурата на Аменхотеп IV – Ехнатон е почти недъгава. Удължена брадичка, тесни очи, дълги и тънки крайници ... мнозина специалисти изказват предположението, че това е бил реалният външен вид на Ехнатон. Някои дори стигат до предположенията, че е страдал от синдрома на Марфан или синдрома Фройлих. За съжаление мумията му така и не е открита и всичко това остава в сферата на теориите.

Факт е обаче, че нарушаването на традициите дава на света една от най-великолепните скулптори и ражда мита за вечната женска красота. Разбира се става въпрос за известният бюст на Нефертити (понастоящем в Берлин). Намерен е в Амарна (изоставената след смъртта на Ехнатон столица) в работилницата на скулптора Тутмос (и главен архитект на фараона).

Anonymous

 • Гост
Религиозните реформи в Древен Египет
« Отговор #6 -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
Може би тези изображения на   :faraon  Аменхотеп ІV - Ехнато са един вид отмъщение на жреците. Нали той е посегнал на техните права.

Неактивен emilia_n

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 238
 • Респект: 6
Религиозните реформи в Древен Египет
« Отговор #7 -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
Извинявам се за допуснатата грешка. Става въпрос за Аменхотеп ІV Ехнатон.

Неактивен slavi

 • Новодошъл
 • Публикации: 4
 • Респект: 0
Религиозните реформи в Древен Египет
« Отговор #8 -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
Цитат на: "Anonymous"
Може би тези изображения на   :faraon  Аменхотеп ІV - Ехнато са един вид отмъщение на жреците. Нали той е посегнал на техните права.


Интересна идея, но би било твърде смело да се подиграеш с Бог  :wink:  – да не забравяме, че фараонът е бил не просто божи наместник а сам Бог. Пък и както казва Перепьолкин – тези изображения за европееца може да са ‘злостна картинка’, но по времето на създаването им ни най-малко не са възприемани така.
Не мисля че жреците имат нещо общо със стила на изобразяване на Ехнатон. Статуите са били поръчвани от самият него или за него. Аз не знам фараон или поданик от друго управление да е поръчвал статуи на починал вече фараон. А много лесно се разбира дали статуята е създадена приживе по няколко отличителни белега – примерно ако брадата е права.

Пък и изобразяването на индивидуалните черти е един от белезите на ‘Амаранското изкуство’ – също така се появяват първите известни до сега опити за онагледяване на действие/движение, започва се изобразяване на битови сцени и т.н.
Акцентирах повече на изобразяването на фараона, защото нарушаването на този канон ражда забележителните бюстове на Нефертити.

Ако трябва да се разсъждава обаче по въпроса за отмъщение - определено може да се напише цял многотомник  :lol:
Без съмнение Ехнатон си е навлякъл омразата на всички жреци на отречените богове – по негово време те вече са имали огромна власт, богатства и влияние. И всичко това е спряло щом е напуснал столицата и се преместил в новостроящата се Амарна. След смъртта му, фактите показват, че градът е целенасочено разрушаван, по-точно унищожен. Естествено има теории за конспирация от страна на жреците и убийство на фараона, но ми звучат по-скоро като приказки и едва ли някога ще разберем истината.

Според мен е имало твърде много фактори против Ехнатон – примерно войската (третата по това време сила почти равна с тази на жреците и фараона) също не е била доволна от очевидната липса на внимание. Предшествениците на Ехнатон са правили постоянно нашествия и военни походи. Съответно военните са били на почит – имали са богатства и привилегии. Ехнатон е или бил пацифист или твърде нехаен за държавните дела (срещала съм и двете мнения от специалисти на този период), но отслабената военна мощ довела до секване на течащите към Египет богатства. Така недоволните естествено и постепенно се увеличават.

Ако оставим Тутанхамон настрана (все пак той е син на Ехнатон и е отраснал в новата среда), следващите два фараона съвсем целенасочено са се опитали да изтрият от историята целият този период. Като се почне от заличаването на имената, мине се през разрушаването на построените храмове и се стигне до унищожаването на бившата столица. Амаранската ерес до такава степен е трябвало да бъде заличена, че се пренаписва историята – в намерените официални списъци на царете, имената на Ехнатон и Тутанхамон и датите на управлението им липсват (направо са причислени към годините на управление на Харемхаб и той се оказва пряк наследник на бащата на Ехнатон - Аменхотепт III). Все едно не са съществували.... по-гадно отмъщение от това здраве му кажи  :lol:  :lol:  :lol:

Неактивен natasha_13

 • Новодошъл
 • Публикации: 1
 • Респект: 0
За Нефертити
« Отговор #9 -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
Няма ли някой инфо за личните отношения на ехнатон и Нефертити?
Тя откъде идва?Била ли му е и сестра,освен съпруга?Считал ли я е Ехнатон за равна нему,т.е. и на бога?Имала ли е тя сериозна съперница за престола си?Мернах веднъж една книжка за Нефертит,но я изпуснах и повече не можах да я открия... :?:

джеди

 • Гост
нефертити
« Отговор #10 -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
красивата идва, но на края на управлението май не я харесва и я праща в манастир

Неактивен emilia_n

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 238
 • Респект: 6
Религиозните реформи в Древен Египет
« Отговор #11 -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
Вярно, че жреците и фараоните управлявали Египет след Ехнатон са се опитали да унищожат информацията за този период, но археологията като помощна историческа наука го реабилитира. Така че имената на Ехнатон и неговия син Тутахамон излязоха от забравата на времето. :faraon  :faraon  :faraon

Неактивен echo_em

 • еmilia_n
 • Редовен
 • *
 • Публикации: 10
 • Респект: -1
Re: Религиозните реформи в Древен Египет
« Отговор #12 -: Май 15, 2007, 13:29:28 »
Може би днес фараон Аменхотеп ІV - Ехнатон и синът Тутанкамон са по-известни от останалите владетели от тяхната династия. Първия заради реформите, а втория заради богато уредената  си гробница и златни съкровища намарени в нея.
emi

Неактивен Polkovnika

 • Новодошъл
 • Публикации: 4
 • Респект: 0
Re: Религиозните реформи в Древен Египет
« Отговор #13 -: Май 16, 2007, 08:57:08 »
  Наскоро препрочитах романа на Кристиян Жак "Шамполион Египтянина", където ставаше въпрос именно за ключа към безсмъртието на египетската цивилизация, който  се оказа именно монолитността на културните и  религиозни схващания на египтяните, останали "непроменени" във времето. Гледната точка беше любопитна, но като се приложи към темата за Ехнатон и Тутанкамон човек би могъл да стигне до извода, че фаворизирането на фараона - отстъпник и на съвсем неизвестният фараон - тийнейджър, какъвто Египет е имал кой знае колко пъти в хилядолетната си история май  само ни отдалечават от разбирането за Египет на фараоните... Защото ги мерим с аршина на собствената ни цивилизация, както винаги....

Неактивен marian4eto

 • Новодошъл
 • Публикации: 1
 • Респект: 1
Re: Религиозните реформи в Древен Египет
« Отговор #14 -: Октомври 21, 2007, 10:48:11 »
Тутанкамон (Тут-анк-амон) е египетски фараон от Осемнадесетата фараонска династия.
Умрял още като юноша. Последен наследник на могъща фамилия, управлявала Египет векове наред. Положен в 4 позлатени ковчега поставени един в друг, 3 саркофага, всички положени в ковчег от червен кварцит. Гробницата е открита в Долината на царете през 1922 г. от английския археолог Хауърд Картър. Гробът на Тутанкамон е единственото открито непокътнато царско погребение от Древен Египет.
Тутанкамон се възкачва на престола на деветгодишна възраст и умира на 21 години. Според повечето изследователи смъртта му е причинена от силен удар по тила. Някои по-нови изследвания сочат като по-вероятна причина гангрена на левия крак.
Доктор Ричард Бойер от Главния детски медицински център в Солт Лейк Сити прави изследвания на рентгенови снимки на мумията на Тутанкамон, правени през 1968 г. Учените установяват, че тялото има странна извивка на гръбначният стълб и връзката в горната част на гръбнака. Това са симптоми, сходни със синдрома на Клипел-Файл. При болния се откриват сплитания на прешлените, т.е. той не може да движи нормално главата си. При завъртане такъв човек трябва да извърта цялото си тяло.
Младият фараон става едва ли не най-известния владетел на Древен Египет след откриването на гробницата му, макар че не е оставил забележима следа в своето управление. Популярността му се дължи както на уникалността на разкритието (до този момент всички известни царски погребения, а и не само царски са разграбени от иманяри), така и на т.нар „проклятие на фараона“. Слухът за него се разпространява след смъртта на лорд Карнарвън, финансирал експедицията. Според слуховете „смъртта долита на бързи криле при тоя, що е дръзнал да наруши спокойствието на фараона“.
В Музея в Кайро са изложени и над 1700 предмета, намерени в гробницата на Тутанкамон. Много други с по-малка стойност се пазят в складовете. Две дълги зали и едно по-малко помещение са изпълнени с многобройните експонати. Безспорно най-ценният артефакт е позлатената погребална маска на Тутанкамон, инкрустирана със син лазурит.
Тутанкамон е син на Аменхотеп ІV от втората му съпруга Кия. Първата жена на фараона, Нефертити, родила пет дъщери, за една от които (Анхесенамон) след възкачването си на престола се жени Тутанкамон, така че съпруга му е била неговата полусестра.
Младият фараон не заема престола веднага след смъртта на баща си. Между тях царува фараонът Семенкара. Някои теории сочат, че Семенкара е Нефертити, която след смъртта на съпруга си приема мъжко име и в продължение на няколко години управлява еднолично като фараон, след което отстъпва престола на Тутанкамон

БГ История

Re: Религиозните реформи в Древен Египет
« Отговор #14 -: Октомври 21, 2007, 10:48:11 »