Автор Тема: АПРИЛСКИ ПЛЕНУМ  (Прочетена 23236 пъти)

Неактивен Komap

 • Администратор
 • Академик
 • *****
 • Публикации: 309
 • Респект: 28
АПРИЛСКИ ПЛЕНУМ
« -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
Из протоколите му /със съкращения/

ЦОЛА ДРАГОЙЧЕВА: Аз съм 9 години в министерството на пощите и се справям с такава работа, която по нищо не прилича на моята политическа подготовка, в такъв смисъл, че там се изискват висококвалифицирани инженери, има сложна техника. Там са слаботоковоите съоръжения, там хората, които откриват атомната бомба, вземат от моите кадри за да ги готвят. И аз съм там министър и се сражавам с тая трудна работа и не оставям работата да остане назад.
РУБЕН АВРАМОВ: Не за атомната бомба, а за атомния реактор.

.........................................

ЦОЛА ДРАГОЙЧЕВА: Трайчо Костов отиде дотам, да доказва пред полицията, че Антон Иванов видите ли, не е малолетен. Защото там се извадиха документи и ние воювахме всекиго да спасим, и дадоха на адвокатите документи, че Антон Иванов е малолетен, за да не го екзекутират.
Адвокатите знаят, че под дадена възраст и над дадена възраст се казват малолетни.
КАТЯ АВРАМОВА: Над 60 г.

.........................................

ГЕОРГИ ДАМЯНОВ: Аз си спомням, другари, един случай. Беше ми съобщено, че американските вестници са обявили, какво нашият вътрешен министър е арестувал Аспарух. Аспарух е признал своите престъпления. На това основание той щял да бъде даден под съд.
ЕДИН ОТ ПРИСЪСТВАЩИТЕ: Кой е този Аспарух?
ГЕОРГИ ДАМЯНОВ: Цар Аспарух, което значи, че смъртните признават, ако ще преди векове да са умрели, такава е силата на нашето вътрешно министерство.

.........................................

ДЕМИР ЯНЕВ: По този повод аз смятам да поздравя др. Фердинанд Козовски за голямата еволюция, която е настанала у него от вчера до днес по този въпрос.
ФЕРДИНАНД КОЗОВСКИ: Аз да не съм чамова дъска, да се отмятам, подкрепям това, което съм казал.
ДЕМИР ЯНЕВ: Още повече, че той не чу самокритиката на др. Червенков, защото през всичкото време дремеше.

..........................................

САВА ДЪЛБОКОВ: Аз имам такъв въпрос: докладът на др. Хрушчов ние ще прочетем пред околийския актив. Поставя се въпросът пред първичните партийни организации какво ще изнесем. В доклада има редица факти, всички тези неща ли ще се съобщят, защото, както са дадени указанията, ние пред първичните партийни организации няма да четем доклада, но трябва редица факти да се посочат, за да се изясни тази реакционна статия пред тях.
НАЧО ПАПАЗОВ: Аз правя предложение утре да се съберем всички окръжни секретари при др. Живков...
ЕНЧО СТАЙКОВ: Политбюро ще обсъди още веднъж и ще решим как да информираме бюрата и секретарите на околийските комитети.
ТОДОР ЖИВКОВ: Моля, окръжните секретари на партията заедно с др. Станко Тодоров да дойдат всички в моя кабинет, за да обсъдим някои практически мерки сега във връзка с разпределението на тракторния парк и във връзка с други практически въпроси.
ЕНЧО СТАЙКОВ: Заседанието е закрито.

/Пленумът завършва/
***Най-редкият човешки жребий е възможността да избираш!***

БГ История

АПРИЛСКИ ПЛЕНУМ
« -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »

Неактивен Komap

 • Администратор
 • Академик
 • *****
 • Публикации: 309
 • Респект: 28
АПРИЛСКИ ПЛЕНУМ
« Отговор #1 -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
Априлският пленум на ЦК на БКП се провежда от 2. 4. до 6. 4. 1956 г. в София.

Важното на Пленума е това, че слага края на един политик, неудържимия възход на друг, дава надежди на трети и погребва същите на други двама. И по-конкретно за да отговория кой кой е е редно да се върна на 5. 3. 1953 г., когато от света си отива Великия вожд др. Йосиф Сталин. Борбата в СССР за властта стартира почти веднага. От едната страна са Георгий Маленков, Никита Хрушчов и маршал Жуков, а от другата Лаврентий Берия. Скоро реформиралият се Берия е осъден и разстрелян като предател. Смъртта на др. Сталин препарира ръководството на БКП и най-вече Генералния му секретар Вълко Червенков. И още преди изстрелите срещу Берия (23. 12. 1953 г.) да отекнат в главата на Червенков натискът от СССР не закъснява. Самият Берия говори за обединение на Германия, дава амнистии и разгражда ГУЛАГ. И понеже когато в СССР се събуждат у нас вече правим физзарядка Червенков бърза: На 5. 9. 1953 г. е затворен лагер "Белене", сведени до минимум са политическите процеси в страната. Нещо повече: Маленков критикува Червенков и иска нещо нечувано от него: да отдели поне на върха Партията от държавата. След силно колебание Червенков сдава поста на Генсек и запазва за себе си премиерското кресло. По негово настояване постът Генерален секретар е закрит и глава на Партията остава Първият секретар. За такъв отново по настояване на Червенков е назначен привидно послушният и простоват Тодор Живков. Денят е 4. 3. 1954 г.
Идва зимата на 1956 г. Хрушчов е укрепил властта си и се готви да нанесе удар върху Сталинизма и Култа на личността. Място на събитието: XX конгрес на КПСС (февруари 1956 г.). Българската делегация се води от все по-объркания Червенков, а Живков въобще не попада в нея. Червенков е меко казано стресиран от изнесеното на конгреса. Но най-лошото за него предстои. Както е редно всеки конгрес отеква у нас с Пленум. Пленумът е подготвен грижливо от новия любимец на Москва - същият "безличен" Живков. През март в Москва вече се обсъжда свалянето на Червенков, а през април е произнесена и присъдата. Пленумът протича много остро, но с ясен краен резултат - Култът към Червенков е развенчан.
На Пленума си дават дуел няколко стремежи: Червенков се опъва и иска да се оправдае, Живков настъпва, но все още не е готов да поеме сам властта и се опира на авторитетен съюзник - бившият министър на вътрешните работи и настоящ подпредседател на МС Антон Югов. Низвергнатата досега групичка на Йонко Панов, Георги Чанков и Добри Терпешев смята, че властта й се пада по право, тъй като е била подложена на репресии.
В крайна сметка Пленумът приключва със следните резултати:
Червенков - смъкнат е от премиерския пост и става вицепремиер, развенчан тихо е Култът към личността му. Пътят му надолу е проправен, а през 1961 г. Живков ще го събори окончателно.
Югов - става премиер и привидно най-силната фигура в страната. Не подозира, че Живков укрепва и през ноември 1962 г. същият ще събори и него.
Живков - остава Първи секретар и укрепва позициите си. Крои шапки на Червенков и Югов. И въпреки, че на Пленума Чанков казва за него, че в БКП има поне 500 души като него България определено ще го вижда цели 33 години след Пленума
Панов, Чанков и Терпешев - не получават властта. Групичката им е низвергната през 1957 г. от дуета Югов-Живков

И една малка утеха - с половин уста е реабилитиран Трайчо Костов и участниците в процеса срещу него.

Ето какво е важното на Априлския пленум и защо слушахме за него още 33 г. А и Живков беше казал, че ние перестройка няма да правим, защото нашата сме си я направили през април 1956 г. :D
***Най-редкият човешки жребий е възможността да избираш!***

Неактивен ALD

 • Знаещ
 • *****
 • Публикации: 139
 • Респект: 0
  • http://ald-bg.narod.ru/index.html
АПРИЛСКИ ПЛЕНУМ
« Отговор #2 -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
Като става дума за Априлския пленим се сещам за един виц.

 :D Живков събира математиците и почва да им се кара:
- Художниците ми правят портрети, писателите книги пишат за мен, поетите стихове пишат за мен, композиторите симфонии ми посвещават... само вие с нищо не сте се отсрамили. Иском да 3 дни да направите нещо посветено на мен.
Както си му е реда, засачата била изпълнена предсрочно и на 2 ден, математиците се появили пред Живков:
- Др. Живков, съставихме една Тодорема: "Всяка крива, успоредна на Априлската линия на партията е права." :lol:

Аз само се чудя, как се доказава тази Тодорема. И то след закриване на лагерите, където е можело всеки съмняващ се да бъде убеден. Друго щеше да е, ако трябвало да посветят нещо на Аксения Джурова, нали Аксениомите не се доказват.  :lol:

Неактивен borhes

 • Знаещ
 • *****
 • Публикации: 130
 • Респект: -19
 • Αλέξανδρος Γ' ο Μακεδών
Re: АПРИЛСКИ ПЛЕНУМ
« Отговор #3 -: Март 24, 2008, 16:04:29 »
Едно чукче се явило на изпит по история и му се пада Петър Велики.
-Ну он очен плахой человек дал Аляску на Америки а Чукотка забъл!

Неактивен vekil

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 927
 • Респект: 29
Re: АПРИЛСКИ ПЛЕНУМ
« Отговор #4 -: Август 16, 2008, 23:30:59 »
Е и? Някакви нови изводи?Нещо ново.Преосмисляне...Скрити ходове...ЦРУ...извънземни...Или просто откривате топлата вода.

БГ История

Re: АПРИЛСКИ ПЛЕНУМ
« Отговор #4 -: Август 16, 2008, 23:30:59 »