Автор Тема: Златото от Свещари или гети ли са готите  (Прочетена 4049 пъти)

Неактивен ivany

 • Професор
 • ****
 • Публикации: 77
 • Респект: 5
 Съкровището от епохата на тракийското племе гети бе изровено в късния следобед миналата сряда от екипа на археолога проф. Диана Гергова. Сандъчето с 264 уникални накити, които тежат 1,8 кг
е лежало близо 6000 г. под Омуртаговата могила. Освен пръстените и гривните, от кутията с бижута изскочи и конска сбруя със златен начелник с конско протоме, която е от края на IV и началото на III век пр.
http://paper.standar...&article=431100
Какво имат в предвид с тези 6000 години някой би ли обяснил?
Има ли приемственост на намерените предмети и такива които се смятат за останали от готите?

БГ История


Неактивен Pomak

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 329
 • Респект: 25
Re: Златото от Свещари или гети ли са готите
« Отговор #1 -: Ноември 19, 2012, 15:43:55 »
Съкровището от епохата на тракийското племе гети бе изровено в късния следобед миналата сряда от екипа на археолога проф. Диана Гергова. Сандъчето с 264 уникални накити, които тежат 1,8 кг
е лежало близо 6000 г. под Омуртаговата могила. Освен пръстените и гривните, от кутията с бижута изскочи и конска сбруя със златен начелник с конско протоме, която е от края на IV и началото на III век пр.
http://paper.standar...&article=431100
Какво имат в предвид с тези 6000 години някой би ли обяснил?
Има ли приемственост на намерените предмети и такива които се смятат за останали от готите?

Археолозите твърдят че златото от Варненския некропол (открито 1972 г. ако се не лъжа) се смята че е най-старото обработено злато в света и го датираха 5500 години преди новата ера, т.е. е на 7500 г. Така че не би трябвало да има нищо за чудене ако това, което е намерено от г-жа Гергова е датирано на 4000 г. пр. н.е. Въпросът е методът и технологията на датиране. Щото нашите археолози датират всичките си находки на 3-4 в. пр. н.е. от толкова отдавна, че дори на Чудомир му се е видяло чудно, та е написал един хумористичен разказ "Трети век преди Христа" мисля че беше озаглавен...

Неактивен T.Jonchev

 • Модератор
 • Академик
 • *****
 • Публикации: 542
 • Респект: 20
Re: Златото от Свещари или гети ли са готите
« Отговор #2 -: Ноември 20, 2012, 08:26:33 »
Какво имат в предвид с тези 6000 години някой би ли обяснил?
Има ли приемственост на намерените предмети и такива които се смятат за останали от готите?

Не знам кой ги е написал тези 6000 години, но по всяка вероятност е някой вестникар - те си падат по бомбастичните изрази. Във всеки случай не е Диана Гергова - ако тя заяви подобно нещо, мигом ще я освирка цялата гилдия.

Неактивен Курти Вълчанов

 • Участник
 • ***
 • Публикации: 39
 • Респект: 2
Re: Златото от Свещари или гети ли са готите
« Отговор #3 -: Ноември 20, 2012, 16:28:01 »
Щом са намерени в Омуртаговата могила са "прабългарски" 8)

В района на Сборяново е намерен известния златен пегас, който се съхранява в Разградския исторически музей. Всъщност се пази половинката му - може да си види в интернет страницата на музея в Исперих. Двама братя иманяри го намират преди години и са си го разделили, като го срязали с ножица за ламарина. Липсващата половина е продадена на зъболекар за материал за златни коронки. Ако имате път нататък вижте "Демир Баба теке" и обърнете внимание на оградата, останала от времето на гетите. Истински циклопски строеж с мегалити от 25 до 100 тона. До 50-те години на миналия век върху фасадата на текето е имало инкрустирани кръст и полумесец. Имало е и конник, който удивително е приличал на Мадарския/ Мадара отстои на около 100 км от Свещари/ По указания на тогавашната власт тези символи са унищожени; Но в Свещарската гробница е запазен стенопис на конник, а иконографиата на коня също удивително прилича на мадарския.
 Ето и малко информация за геройствата на проф. Геза Фехер през 20-те и 30-те години на миналия век. Те дават представа защо все по-малко ще знаем за гетите  и готите.
...
Засиленият интерес през втората половина на 20-те години към култовия комплекс „Демир баба теке” и проведената отчетна конференция през 1927 г. на Сдружение „Българска старина” в двора на текето стават причината Народният археологически музей в гр.София да организира археологически разкопки в района на свещарската могила под ръководството на проф. Геза Фехер.Същият прави проучване на две малки надгробни тракийски могили в съседство с прочутата голяма Свещарска (Мумджиларска) могила. Разкопките са финансирани от Русенската окръжна постоянна комисия. Целта на проучването, извършено от Геза Фехер,е да провери дали Мумджиларската могила има нещо общо с хан Омуртаг.То се извършва през лятото и есента на 1930 г. с работници,набирани от жителите на
Първата разкопана могила, фигурираща в отчета под №1 ,е висока 3,16 метра.Проучена е в югоизточния сектор.В тази могила Геза Фехер открива човешко погребение с трупоизгаряне,като дребни парчета от изгорените човешки кости са били разхвърляни в цялото пространство на гробната яма.Между човешките кости в ямата са открити един изгорен железен предмет и два бронзови предмета,които завършват с овнешки глави.Намерени са и кости от овца и теле.Изгарянето на човешкото тяло според археолога е станало извън могилата,понеже в нейния насип нямало следи от огън.Останките от кости и прахта от изгорения труп са били поставени в амфора,която била счупена на парчета,а съдържанието е разхвърляно из цялата гробна яма.В южната част на ямата разкопвачът открива цял скелет на голямо куче,обиколен с едри камъни.Главата на кучето е била отсечена и поставена на 15 см разстояние от шията.Тя е била поставена на голям камък и обърната на изток,а тялото на кучето е било положено в посока изток-запад.Гробната яма е била покрита с пласт от камъни с дебелина от 80 до 90 см,с дължина 2,85 м и ширина 1,60 метра.В насипа на могилата са намерени строшени глинени съдове и кости от животним,поставени при извършването на ритуалите от траките,свързани с погребението.Г.Фехер прави сондаж на могилата в противоположната страна,но не намира нищо.
Геза Фехер посочва, че благодарение на Русенската постоянна комисия е можал да наеме работници и да разкопае по-голяма могила с височина 4,20 м,  която е била разположена на запад от Мумджиларската могила.Втората проучена могила е номерирана като могила №2. И в тази могила той проучва югоизточния сектор на нейния могилен насип.Там той открива гробна яма във формата на правоъгълник,обградена от трите страни с камъни,без каменно заграждение от южната страна.Ямата е ориентирана в посока север-юг.Ограденото с камъни пространство е широко 3,60 м и дълго 6,50 метра.Височината на тази каменна ограда е 70 см,а ширината от 50 до 80 см.В югозападния ъгъл на това каменно съоръжение на дълбочина 1,10 м под нивото е открит скелет на куче,погребан абсолютно по същия начин като в могила №1.Под натиска на тази каменна стена този скелет е бил разрушен.До главата на кучето е намерено сребърно украшение с глава на Дионис,високо 2,6 см,и едно бронзово копче.Гробът в границите на тази гробна яма,в който е извършено човешкото погребение,е с размери 2,3 на 3,45 метра.Дъното на гроба е измазано.По средата на гроба е намерена квадратна глинена плоча с размери на страната 42 см.Същата е украсена с квадратни врязани линии.Гробът е облицован с греди от бял дъб дебели 25 см.Тази облицовка – две дървени греди поставени една върху друга,е висока 50 см.Зад гредите и под самата гробна яма е имало набита пръст с дебелина 50 см.В самия гроб са открити останки от изгорели човешки кости и кости от агне и овен и разпръснати фрагменти от голяма амфора и други глинени съдове.В гроба е открит железен връх на копие и шест златни пластинки – розетки,в долния край с широко сплескани халки.Намерени са още мъниста от разноцветно стъкло(синьо,жълто и бяло),три бронзови латентни фибули от тракийски тип,бронзова и желязна халка.Намерени са и четири малки глинени съда сравнително добре запазени.
Геза Фехер прави много подробно описание на гробната яма и гробът открит в могила №2,а така също и точно описание за местоположението на намерения богат гробен инвентар.По намерените гробни дарове той определя периода на погребенията – V в.пр.Хр.
Противоположно на първия сектор на могила №2, той разкопава и втори,но освен един бронзов гвоздей,железен ключ и части от връх на желязно копие,той не намира нищо друго.Заключението на публикацията е : „ Намерените в двете могили материали,особено сребърната Дионисиева глава и фибулите показват ясно,че тук имаме работа с погребения от V в.пр.Хр.Това обстоятелство говори решително против предположението,че Мумджиларската могила има нещо общо с прабългарите,тъй като можах да установя,че всичките могили около Мумджилар произхождат от една и съща епоха.”

Съществува едно интересно сведение, разказано от участниците в разкопките :

В провежданите археологически изследвания са участвали много наети работници от с.Свещари.Четирима от тези работници,два дни преди приключването на ръководените от проф.Геза Фехер разкопки,една нощ без знанието на професора започват иманярски изкоп в западната част на голямата Свещарска (Мумджиларска) могила.На дълбочина 160 см те попадат на голяма каменна плоча,цялата надписана с текст на редове на латински език(по всяка вероятност текстът е бил на гръцки).Поради наближаването на утрото и невъзможността да извадят плочата,така също и грозящата ги опасност да бъдат разкрити от Геза Фехер или техни съселяни,участващи в разкопките,те решават в ранното утро да съобщят резултата от своето разкритие на професора с надеждата,че той ще организира изваждането и ще разчете надписа на каменната плоча.Рано сутринта преди започването на работа върху втората могила, разкопавана от професора,той и четиримата местни иманяри отиват на иманярския изкоп с откритата каменна плоча.Професорът прави няколко снимки и за най-голяма изненада на иманярите им нарежда да запълнят изкопа с изкопаната от тях пръст и да го замаскират доколкото това е възможно.Така плочата остава в земята без да бъде пипната.Професорът не им дава никакви обясненя за надписа върху нея.Вместо тези разяснения той им обяснява какво голямо престъпление са извършили и колко десетки години затвор ги грози,ако тяхната иманярска дейност стане достояние на обществеността и властта.Заклева ги да не споменават до края на живота си никому за извършеното от тях престъпно деяние.

Два дни след този случай археологическите проучвания на Геза Фехер приключват и той си заминава.На следващата година той изявява желание да разкопае Мумджиларската могила, но му е отказано.Професорът прави своите отчети за проведените от него разкопки край с.Свещари.Те са отпечатани през 1934 г. , но в тях той не споменава нито дума за разкритата от иманярите плоча с надпис в западната част на могилата. Този случай останалите живи иманяри от групата разказват по време на тържествения обяд, даден в с.Свещари по случай откриването на новата учебна сграда на основното училище в селото през 1938 г. За съжаление целият личен архив и библиотека на Геза Фехер са изгорени от нацистите по време на ВСВ и не може нито да се потвърди, нито да се отрече дали е съществувала такава каменна плоча с надпис. Извършени са и секретни сондажни разкопки от проф.Богдан Филов в западния сектор на могилата през 1937 г., но не са направени никакви публикации за извършения от него сондаж. Така археологическите разкопки в резервата са преустановени да 80-те години, когато е открита Свещарската гробница  в Гинина могила.

Неактивен Pomak

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 329
 • Респект: 25
Re: Златото от Свещари или гети ли са готите
« Отговор #4 -: Ноември 20, 2012, 21:58:25 »
Щом са намерени в Омуртаговата могила са "прабългарски" 8)

 Ето и малко информация за геройствата на проф. Геза Фехер през 20-те и 30-те години на миналия век. Те дават представа защо все по-малко ще знаем за гетите  и готите.
...

Здравей Курти,
Геза Фехер е бил учител по история в някаква софийска гимназия - сега не мога да ти кажа коя. Може би затова - малко по италиански маниер - са го наричали професор. (впрочем и днеска модата е "италианска" - кьораво и кьопаво и най-вече неграмотно и което е дори по-лошо, полуграмотно, е наричано "професор". Егати...). Та Геза Фехер е един от най-върлите пропоненти на тезата за тюркския ни произход и, следователно, съучастник в гигантската фалшификация наречена "официална българска история" и, косвено, един от идеологическите престъпници-виновници за всички нещастия постигнали българския народ през 20-и век...

Неактивен ivany

 • Професор
 • ****
 • Публикации: 77
 • Респект: 5
Re: Златото от Свещари или гети ли са готите
« Отговор #5 -: Май 15, 2014, 10:22:35 »
да продължиме темата - и миналата година разкопките са продължили, но нямаше онзи голям шум.
Екипът на проф. Диана Гергова откри гробница на жрица заедно с магически предмети, които се намират за първи път у нас.
"Много се радвам на това откритие, защото то показва, че има още какво ново и неизвестно да разкриват моите проучвания в Сборяново и хвърлят светлина върху културата на гетите",
http://flip.bg/cluster/b4a8a140ad3a98b2c07442b32218dcb1#skip=10
Тя смята, че в гробницата е била положена тракийска жрица - само не се разбира, това журналистическа приумица ли е или има някакви факти да сестигне до този извад?

БГ История

Re: Златото от Свещари или гети ли са готите
« Отговор #5 -: Май 15, 2014, 10:22:35 »