Автор Тема: Крал Твърдко I Босненски  (Прочетена 2055 пъти)

Неактивен historiker

 • Участник
 • ***
 • Публикации: 31
 • Респект: 0
Крал Твърдко I Босненски
« -: Август 19, 2012, 14:22:12 »
Стефан Твърдко I е бан на Босна през 1354 -1366 , 1367 -1377 , а от 1377 до 1391 и неин пръв крал .Той успява да осигури независимостта на Босна от Унгария . При него страната става най-силната държава в Западните Балкани , като включва и части от Сърбия и Далмация .През 1377 приема заедно с кралската корона името Стефан , което на гръцки значи ,,венец  ".

Произход и фамилни връзки

Твърдко е роден на 5 август 1338 г. Баща му Владислав Котроманич е син на Стефан I , бан на Босна от 1290 до 1314 г. и на принцеса Елисавета , дъщеря на сръбския крал Стефан Драгутин и принцеса Каталина Унгарска . Майка му Елена Шубич произхожда от хърватския аристократичен род Зрински и е дъщеря на графа на Трогир , Сплит и Шибеник Георги II Шубич .По бащина и майчина линия Твърдко е наследник на 2 от най-значимите аристократични фамилии в южнославянския свят , които спадат към висшата аристокрация на Унгарското кралство . Неговата братовчедка Елисавета Котроманич през 1353 г. се омъжва за унгарския крал Лудвиг I 1 . Сестра му Катарина става съпруга на граф Херман I фон Цили - двамата стават родители на Херман II фон Цили и баба и дядо на Барбара фон Цили - жената на бъдещия свещен римски импаратор Сигизмунд Люксембургски. Дядо му Стефан Драгутин е от рода на сръбските Неманичи ...
1-Известен е и като Лайош I           

« Последна редакция: Август 19, 2012, 14:42:35 от historiker »

БГ История

Крал Твърдко I Босненски
« -: Август 19, 2012, 14:22:12 »

Неактивен historiker

 • Участник
 • ***
 • Публикации: 31
 • Респект: 0
Re: Крал Твърдко I Босненски
« Отговор #1 -: Август 19, 2012, 14:23:55 »
Бан на Босна

Твърдко наследява своя чичо Стефан II Котроманич като бан на Босна през 1353 г. и с това става номинален наместник на на унгарския крал южно от Сава . Първото му споменаване на 15 годишна възраст е във връзка със сключения през същата година брак на Лудвиг I с Елисавета Котроманич. Първоначално вместо младия бан управлява баща му Владислав . Когато той умира през 1354 г. , Твърдко и брат му Вук получават освен Босна и банствата Загорие и Херцеговина ( Захълмие )2 . Майка им Елена се опитва да управлява от тяхно име , но не е приета от босненската аристокрация . Твърдко сам успява да потуши бунта на аристократите , които са водени от неговия братовчед Павле Кулишич . Павле е затворен , а имотите му са конфискувани от владетеля . Чрез този успех младият бан се доказва като самостоятелно действащ владетел .
Когато Младен III Шубич умира , неговите владения в Далмация остават без господар . Унгарският крал настоява Елена Шубич Котроманич и сина й Твърдко да пооемат управлението на областите южно от Дувно и с това да поставят и тях под върховенството на Унгария . Това се осъществява само отчасти .
По време на Унгарско-венецианската война ( 1356-1358 ) отношенията на Твърдко с крал Лудвиг сериозно се влошават . Банът отказва да предостави на разположение войски за войната . През 1357 г. той е извикан в унгарския двор и Лудвиг му отнема Херцеговина , като задържа и аристокрацията в границите на Далмация в своята свита . Сега Твърдко и брат му Вук запазват само банствата Босна и Усора . Дадени са им указания да се борят срещу Богомилската ерес , което би дестабилизирало техните позиции, защото богомилите имат много привърженици сред босненската аристокрация .
Действията на краля указват колко крехко е било унгарското върховенство в южните граници на държавата . То се основава на предимно на личните отношения на владетеля с аристократичните фамилии и градовете . И въпреки че Лудвиг вижда във властта на Твърдко заплаха , той няма властта да го отстрани като бан в Босна , макар че като крал той формално има правото да назначава и сваля бановете на Босна ...
2 - през XIV век тази област се нарича Хум . Името Херцеговина получава по -късно по титлата на своя владетел херцог Стефан Вукчич Косача

Неактивен historiker

 • Участник
 • ***
 • Публикации: 31
 • Респект: 0
Re: Крал Твърдко I Босненски
« Отговор #2 -: Август 19, 2012, 14:25:20 »
След като Лудвиг през 1358 г. приключва завладяването на венецианските владения в Далмация , той поставя под своята закрила и Република Рагуза . С това властта на Твърдко трябва да бъде подронена , тъй като преди това босненският бан е бил покровител на републиката . Лудвиг обаче няма властта да защити Рагуза от нахлуванията на сръбския княз Воислав Войнович ; след като рагузанците неколкократно отправят молби за помощ , войските на Твърдко , а не на краля , са тези , които възстановяват реда през 1362 г. С тази победа банът отново привлича на своя страна голяма част от благородниците в босненско-далматинския граничен регион .
През 1363 г. се стига до открита война на Лудвиг срещу Твърдко . Босненският епископ Петър Шиклош още през 1360 г. е получил благословията на папата за това , защото Рим вижда в Твърдко главата на босненските еретици . Босненците обаче отблъскват унгарската армия и я принуждават да се оттегли . През 1364 г. банът се нарича ,, по Божията милост бан на цяла Босна " , като пропуска споменаването на унгарския крал в титлата си . Много босненски аристократи обаче не го признават като владетел , така че в страната се стига до състояние , подобно на гражданска война .
През февруари 1366 Твърдко е свален от босненската аристокрация и заместен от брат си Вук . Той трябва да бяга в Унгария , където се помирява със своя кралски баджанак . В края на март 1366 отново поставя части от Босна под своя контрол , Лудвиг отново го назначава за бан и с помощта на краля , както и на рагузанците , побеждава своя брат Вук и бунтовническата аристокрация . Като наказва едни , а други дарява с нови привилегии , Твърдко отново укрепва господството си над босненските аристократи . Същевременно брат му бяга в Рагуза . Банът отхвърля предложението за посредничество на рагузанците , които го молят да се помири с брат си . През юли 1367 г.той настъпва към Рагуза , но Вук успява се измъкне от града .Остатъкът от годината преминава във военни походи срещу различни князе в Херцеговина и източната част на Босна . До края на 1367 г. банът възстановява властта си над по-голямата част от Босна . С това завършва първият общо взето неуспешен период от управлението  му ...

БГ История

Re: Крал Твърдко I Босненски
« Отговор #2 -: Август 19, 2012, 14:25:20 »