Автор Тема: Смъртта на Борис III  (Прочетена 3388 пъти)

Неактивен historiker

 • Участник
 • ***
 • Публикации: 31
 • Респект: 0
Смъртта на Борис III
« -: Юни 29, 2012, 13:45:48 »
Според вас на какво се дължи смъртта му  -сърдечен удар , отрова   или се е самоубил ? И кой може да има интерес от  тази смърт   - Москва , българските  комунисти , англичаните  или Хитлер ?  Как мислите  ?

БГ История

Смъртта на Борис III
« -: Юни 29, 2012, 13:45:48 »

Неактивен historiker

 • Участник
 • ***
 • Публикации: 31
 • Респект: 0
Re: Смъртта на Борис III
« Отговор #1 -: Юни 29, 2012, 13:48:23 »
Ето какво пише по въпроса Крум Благов  :
Цитат
        На 28 август 1943 г. на 49 години умира последният български цар. Оттогава, вече повече от половин век, се спори дали смъртта му е била естествена. Официалната версия е, че Борис ІІІ е умрял от инфаркт, но още на следващия ден в София се разпространяват слухове, че е убит. Различията във версиите не се свеждат само до това. Според едни изследователи той е застрелян, според други – отровен. И накрая привържениците на отровата се делят според това кого обвиняват в убийството: Хитлер, българската царица, Сталин или англичаните. В процеса на спора са написани няколко книги. Нека разгледаме аргументите на всяка една от версиите.
Първата и най-популярна от тях е, че царят е убит по заповед на Хитлер. Още на 30 август 1943 г., т. е. два дни след смъртта на Борис ІІІ, германският пълномощен министър в София Адолф-Хайнц Бекерле докладва в Берлин, че в София се носи такъв слух. Действително две седмици преди смъртта си, на 14 август 1943 г., цар Борис заминава със самолет за седмата си среща с нацисткия фюрер Адолф Хитлер. Поканата е за 13 август и е предадена чрез Бекерле още в понеделник, 9-ти, но царят, който като баща си Фердинанд е много суеверен, решава да не тръгва в петък, 13-то число. Срещата започва в събота във Волфшанце – Вълчата бърлога, както се нарича главната квартира на Хитлер в Източна Прусия. В неделя царят се връща обратно и в 16.30 ч. каца на летище Враждебна.
Срещата с Хитлер е пазена в тайна. Сведения за нея проникват в чуждия печат чак на 26 август, а подробности се съобщават след смъртта на царя. Както обикновено, зле осведомената преса започва да разпространява догадки и слухове. Радио Лондон говори за атентат на софийската гара; изследователят Пашанко Димитров цитира едно съобщение, появило се в швейцарския град Берн след смъртта на Борис, че той бил застрелян от един от телохранителите на Хитлер и трупът му бил докаран в София. Дори Георги Димитров пише в “Правда”, че царят е умрял не без съдействието на Берлин.
Но много свидетели виждат Борис жив и здрав след завръщането му. Царят отива при Хитлер, придружен от своя личен секретар Станислав Балан и от още двама души. Те си идват с него. На летището го посрещат двама адютанти, а вечерта в неделя той се среща с министър-председателя Богдан Филов. В понеделник кани личния пилот на Хитлер Ханс Баур, който го е върнал в София, на обяд в двореца Враня, а във вторник заминава за Царска Бистрица. В сряда, петък и събота отива на лов, а на 19 август с брат си княз Кирил, Балан и един адютант даже се качва на връх Мусала. Той изглежда напълно здрав и в добра физическа форма. Става му лошо в София чак следващия понеделник, на 23 август, и само след пет дни умира. Точно това конспиратолозите изтъкват като причина за своите подозрения: как е възможно един напълно здрав и относително млад човек в добра форма да се разболее смъртоносно без чужда помощ?
Още на 24 август в София със специален самолет, предоставен от нацисткия министър Херман Гьоринг, пристигат берлинският професор Рудолф Зайц и виенският лекар д-р Ханс Епингер. Те потвърждават диагнозата на българските си колеги, че става дума за инфаркт. След смъртта на царя двамата чуждестранни лекари предлагат медицинското заключение да бъде подписано само от нашите специалисти. Привърженици на убийството тълкуват това като израз на съмнение в причините за смъртта. Интересни сведения дава дневникът на военновъздушния аташе в посолството на Германия в София, полковник Карл-Август фон Шонебек, на когото се дължи спешното изпращане на самолета с лекарите. Според Шонебек още след първия преглед те изразили пред него подозрения, че царят е отровен. След смъртта му двамата били вече категорични, защото по тялото на умиращия се появили странни петна, които подсказвали за абсорбция на отрова.
Първата, която се усъмнява, е сестрата на царя княгиня Евдокия. Още на 24 август, когато научава за заболяването на Борис, тя пита брат си Кирил: Да не е бил отровен? Той беше там. Да не му е погодено нещо? До края на живота си тя остава сигурна, че това е дело на нацистите. Подозренията се споделят и от други, дори за известно време от премиера Филов. Според мълвата хороскопът на царя – около 60 страници, подготвен от астролога Любомир Лулчев – предсказвал, че август 1943 г. ще бъде фатален за него.
Слуховете се подхранват и от пълното информационно затъмнение около болестта на царя – семейството научава на 24 август, а премиерът чак на 25-и. Едва вечерта на следващия ден е първото официално съобщение. Тайният царски съветник арх. Йордан Севов направо пита Епингер възможно ли е Борис да е отровен. Пред него Епингер е категоричен, че не. Тук несъмнено има противоречие между свидетелствата на Шонебек и Севов, обаче Епингер не разпитван след войната – той се самоубива, тъй като бил замесен в медицински експерименти с концлагеристи в Дахау.
Но защо Хитлер ще иска да премахне своя съюзник? Ето любимата версия на привържениците на Борис ІІІ. Според тях на последната им среща Хитлер поискал България да обяви война на СССР и да прати войски на Източния фронт. Царският биограф Стефан Груев твърди, че още на 16 август 1943 г. Борис ІІІ посетил Страшимир Добрович, някога шеф на канцеларията на цар Фердинанд, който страдал от рак на гърлото в последен стадий. На Добрович царят разказал за последната си среща с Хитлер следното: Не им отстъпих в нищо и си развързах ръцете след страхотна борба. Осемнайсета няма да се повтори. Същото той казва и на бащата на Стефан Груев, Павел, началник на личния му кабинет.                     

Неактивен Komap

 • Администратор
 • Академик
 • *****
 • Публикации: 309
 • Респект: 28
Re: Смъртта на Борис III
« Отговор #2 -: Юли 06, 2012, 17:00:17 »
Както се казва: гледай последствията! :) Партизаните така и не посягат на царя /да не се бърка със събитията от 1925 г./, а при откарването му в Рилския манастир дори отдават почит. Хитлер така и не взема властта, което не би било трудно, Москва едва ли има възможност, а и някаква сметка, а и англичаните нямат, защото току-виж България влязла във войната. Остава да е естествена смърт, а останалото са измислици-премислици...
***Най-редкият човешки жребий е възможността да избираш!***

БГ История

Re: Смъртта на Борис III
« Отговор #2 -: Юли 06, 2012, 17:00:17 »