България > Средновековна България /VII-XV в./

Личността на хан Кардам

(1/1)

historiker:
Един от незаслужено забравените владетели в българската история е хан Кардам .За неговия живот се знае малко . Той е наследник на хан Телериг.Единствен източник за това е Зигеберт . През 789 г.разбива византийците при устието на Струма .В 791 г. византийският император Константин VI нахлува в Загоре . Хан Кардам го изненадва и побеждава край Проват близо до Одрин ,вследствие на което ромеите се оттеглят . През юли 792 г. василевсът се отправя към крепостта Маркели , в близост на която минава българо-византийската граница . Там той разполага своя лагер и укрепва крепостните съоръжения . Българските войски начело с Кардам достигат Маркели на 20 юли . В края на месеца Константин VI се решава да нападне укрепленията, подлъган (според византийския летописец Теофан Изповедник) от „лъжепророци“, че ще спечели победа. Преди сражението, докато изчаква византийското нападение, българският владетел съсредоточава тайно част от конницата си в прикритие зад хълмове встрани от бойното поле.Поради неравния терен настъпващата византийска армия разстройва редиците си. Кардам се възползва от това и предприема контраатака, която носи пълен успех на българите. Конницата на Кардам обхожда противника и не му позволява да отстъпи в укрепения лагер и крепостта Маркели. Българите завладяват обоза, хазната и палатката на императора. Те преследват Константин VI до столицата му Константинопол и по време на преследването избиват голям брой войници. В битката загиват и много византийски военачалници. Императорът е принуден да сключи мир и да плаща годишен данък . През 796 г. той отказва да плати данъка и Кардам го заплашва с опустошаване на Тракия и обсада на Константинопол . Константин се надява на реванш и се отправя към границата . Според Теофан Изповедник в продължение на 17 дни 2-те армии стоят 1 срещу друга , без да влязат в сражение . Това време е използвано за мирни преговори , които вероятно завършват с подновяването на мирния договор от 792 г. Повече сведения за живота му липсват . Предполага се , че умира от естествена смърт .
 Какво мислите за него ? Можем ли да го наредим до другите бележити владетели като Крум , Борис и т.н. Все пак той постига успехи срещу ромеите и при него страната окончателно се стабилизира  ?

T.Jonchev:

--- Цитат на: historiker в Юни 28, 2012, 16:54:52 ---Един от незаслужено забравените владетели в българската история е хан Кардам .За неговия живот се знае малко . Той е наследник на хан Телериг.
--- Край на цитат ---

Не е сигурно. Просто не знаем друг владетел между Телериг и Кардам и затова обикновено се приема (но без наличие на факти или аргументи), че му е приемник. Телериг е свален ок.777г., а първото известие за Кардам касае 789г. Но нищо не пречи между тях да е имало и друг или други.

Смята се, че Кардам сложил край на вътрешните борби. Макар че няма никакви изрични свидетелства за вътрешната му политика, външнополитическите му успехи представляват известно основание да се приема, че държавата се е успокоила и централната власт е заздравена.
Сполуките му в сблъсъците с империята не бива да бъдат и преувеличавани. Все пак срещу Кардам не е Константин Копроним, а доста некадърният му внук Константин VI.

Навигация

[0] Списък на темите

Премини на пълна версия