Автор Тема: Отново за Готите  (Прочетена 23114 пъти)

Неактивен Pomak

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 329
 • Респект: 25
Re: Отново за Готите
« Отговор #60 -: Януари 16, 2013, 16:38:01 »
Е как човек да не тегли една майна на тия които са конструирали тоя форум - след като си строших пръстите да напиша и завърших тоя кратък обзор с налагащите се изводи, сбърках някакъв клавиш и всичко отиде по дяволите!!! Направо тъпотия някаква! И при това най-напред натиснах клавиша "предварителен преглед" за да отстраня най-грубите грешки! Моля админите или ткойто е там отговорен за тая работа да направят нещо, за да не се изтриват така лесно и глупаво пхостингите!

БГ История

Re: Отново за Готите
« Отговор #60 -: Януари 16, 2013, 16:38:01 »

Неактивен sim4o

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 1051
 • Респект: 8
Re: Отново за Готите
« Отговор #61 -: Януари 16, 2013, 16:54:14 »
Бате Владо .. и аз така съм бил  .. съчувствия.. а за поздравите- благодаря ..  >:( да ти се връща! ОТ здравe да не се отървеш ..

За скитите- ами да отворим нова тема  ... наскоро отново четох някакви руснаци- с много данни за европеиди, чаааак до Тихия океан и археологически данни ..
Но пък изводите- сами трябва да ги правим ..

Да - цитатът който даваш говори много .. "на техният език - номадой" .. т.е. като преведем от български "скитам, скиталец, скитници" и баш на гръцки си идва- "номадой" ...
Т.е. техният език, езикът на скитите, би могъл и да има нещо общо с днешен български ...

НО - не е ясно дали под "скити" в различните писмени извори се разбира една и съща обособена общност ..
« Последна редакция: Януари 16, 2013, 18:04:11 от sim4o »

Неактивен sasho33

 • Участник
 • ***
 • Публикации: 36
 • Респект: 5
Re: Отново за Готите
« Отговор #62 -: Януари 19, 2013, 20:58:08 »
Боцмане, поздрави и не се сърди за плочките. Просто така си мисля. Ще ти кажа защо накратко. Първо, плочките са датирани доста преди визиготското и вандалското присъствие, а според мен носител на славянска реч, преди 4 век в Иберия няма. Второ, плочките са ако не се лъжа 4 като 1 от тях е със СИГУРНОСТ изписана и преведена от ЛАТИНСКИ- попаднах преди няколко месца на нея. Така ли е? Ти ако си се занимавал по-подробно с тях трябва да ти е попадала тази плочка. И трето, превода който правиш, макар и възможен не е единствения, поради простият факт че ти превеждаш съчетания от съгласни между които произволно слагаш гласни- вярно е че са писали предимно със съгласни, и гласните трябва да се допълнят от читателя, но..... нали разбираш :) съмнението си остава.

Неактивен sasho33

 • Участник
 • ***
 • Публикации: 36
 • Респект: 5
Re: Отново за Готите
« Отговор #63 -: Януари 19, 2013, 21:06:50 »
Боцмане, казваш че последните визиготски евангелия в Испания са унищожени през 16 век. Моля всички които имат информация за това да я дадат. Имам основания да вярвам че готското писмо е всъщност глаголицата. Намерих информация че папите са приписвали глаголицата на св. Йероним, че са я наричали готско писмо, им го дори и споменато в предговора към римски ритуал обредник, от 19 век, издаден от Пропаганда, и подписан от двама ерхиепископи. Погледнете и Клоцовия сборник- 5 части, от които 4 са на светци от периода края на 4 началото на 5 век, с разлика 20 на години. А 5 част е анонимна и е приписана на Кирил за да наместят времето със създаването на глаголицата да е 9 век. Да ама ако не я препишеш на Кирил, какво става? Глаголически документ от ок. 5 век? :) После има и Аетикус Истер и още и още. Имаше и някакъв послки владетел дето изпратил хора да му донесат готски библии от Испания за да се види какъв им е бил езика. Дайте да разнищим тая следа.
ПП. Честита Нова Година на патерици на всички съфорумци

Неактивен sim4o

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 1051
 • Респект: 8
Re: Отново за Готите
« Отговор #64 -: Януари 20, 2013, 11:12:14 »
Моля всички които имат информация за това да я дадат. Имам основания да вярвам че готското писмо е всъщност глаголицата.
ПП. Честита Нова Година на патерици на всички съфорумци


Да бе  .. има такава информация още от 1887  .. книгата сигурно ще може , според мене да се поръча , или- ако си някъде извън България - да отидеш до библиотека да я попрегледаш , но в нея няма неопровержими доказателства!

Аз съм я отварял на извадки, по разни форуми на руски, някои от които форуми вече и не съществуват и отгоре-отгоре ги четох на руски , но преди много време ...

основно- каквото ние си пишем по форумите или каквото е писал Чилингиров- това е и там ... е , полезно е да се погледне.

Все пак - разпространяването на теорията,че Урфила създава глаголицата е полезно за отхвърляне на догматичните  закостенели концепции, господстващи в Австрия преди 1874г.

ето по-подробно ..
(Sasinek) — словацко-чешский писатель (псевдоним Franko Chvojnický). Род. в 1830 г.; был капуцином и проф. догматики в семинарии; участвовал в словацких национальных изданиях и просветительной деятельности "Словацкой Матицы", за что был изгнан из Венгрии. Главные его труды: ".... "Иорнанд и славяне" (1884)...., "Готы и славяне" (1888); " "Ulfilas a glagolské pismo" (1887),......

като за глаголицата - "Ulfilas a glagolské pismo" (1887) е добро, поне от беглото ми запознаване с някои текстове слагани из форумите, така съдя,  но лично аз , почти всичките му източници на Chvojnický съм ги чел и другаде .....

Няма я книгата в Интернет уви?! .. поне не съм я аз намирал!  >:( >:(
Издавани са във Виена мисля- Австро - Унгария ..
 
Та не си сам с "Имам основания да вярвам че готското писмо е всъщност глаголицата. "
и други хора са го вярвали и в 1887 година са написали книга ... пък и други книги има,и след това, доста хора са писали! Дано, по това което съм ти дал, успееш да намериш книгата спомената от мене  .. или  други подобни книги ..
-------------------------------------------------
за Новата Година - ами благодаря, дано да сме здрави ...
« Последна редакция: Януари 22, 2013, 01:33:47 от sim4o »

Неактивен Курти Вълчанов

 • Участник
 • ***
 • Публикации: 39
 • Респект: 2
Re: Отново за Готите
« Отговор #65 -: Януари 23, 2013, 10:07:34 »
Глаголицата е гетско писмо, но твърде късно - от началото на IV век. Улфила е богослов и преводач. Майсторът на глаголицата е Етикус Истрос.
Вижте историята на дакийския царски архив въху оловните плочи от Букурещ. Според мен са от началото на II век, преди римската инвазия на Траян.
http://www.antiquity.ac.uk/ProjGall/petan/index.html
Дреме си кротко в музея повече от 100 години и чака своя български изследовател. За 1000 лева може да се командирова човек в Букурещ и да ги наснима качествено. Но няма много време, част от оловните копия почват да се разрушават. Златните оригинали са в неизвестност, може и да са претопени след направата на копията. На прима виста на плочите се забелязват и кирилски букви - "Щ" и "Ч", като "Ч" е обратно на сегашната версия.

Неактивен sasho33

 • Участник
 • ***
 • Публикации: 36
 • Респект: 5
Re: Отново за Готите
« Отговор #66 -: Февруари 06, 2013, 04:52:30 »
http://ia600402.us.archive.org/10/items/bulgarskistarini13bulguoft/bulgarskistarini13bulguoft.pdf
Това е една интересна следа. В български превод на Александер Романс от 1810 на базата на стари славянски и български преводи от 12 и 15 век, има описани битките на Ал. Македонски в Мизия и победата му над татарският цар Алтамаш. По време и място на действието татарите от Александрията съвпадат с готите-гети на Йорданес и конфликта им с Ал. Македонски в Мизия и Марцианопол (навярно Девня) описани в Гетика. От друга страна гръцкият превод на Александрията (Псевдокалистен) се различава в тази си част от българският от 1810 и вероятно от по старите славянски и български оригинали. В гръцкият има само споменато отиването на Ал. до града в Мизия (наречен "ще го уточня по късно") и убеждаането на населението да не се противопоставя. Има и други пасажи в Александър романс където имаме съвпадение на татарите с готите: покоряване от македонците на татарски крале в Крим, участите на татарски контингенти в македонската армия и др.
      Поблем: произволна фалшификация на зле образован български автор от 1810г ли е подмяната на някакво оригинално наименование на въпросните племена в Мизия и Крим с наименованието "татари"? Възможно ли е освен готско-германската мистификация, тук да попадам на опровержение на татарско-сибирската манипулация. Не ви ли се струва странно: готите ги направиха германци, а скитите, аланите, сарматите и другите ясно посочени като готски племена ги пратиха да пасат коне в Сибир и Средна Азия; тук имаме отново посочено наличие на татари като население по Дунава през 300 пр.н.е. , което обаче е пратено от съвременната наука да се скита с ордите на Чингиз хан през 12 век в Монголия.
      Насока : за щастие изданието на Александрията от 1810 година е на базата на по-стари сръбско български ръкописи, единият от 15 век а другият от по рано. Ръкописа от 15 век е под каталожен номер771 в Народната Библиотека в София. В предговора на изданието 1810г. са посочени и страниците от по-ранният ръкопис, без обаче да е посочен каталожният номер. Навярно той също се съхранява в Народната Библиотека.
      Хипотеза : Монголо-татарските нашествия в Европа на Чингис хан са през 13 век. Откриването на термина "татари" в един или няколко българско-славянски ръкописи от преди 13 век, където в хода на повествованието термина "татари " е без никакво съмнение използван за това което днес наричаме готи/гети/скити през времето на Ал. Македонски ок 300 пр.н.е. би било сензационно научно откритие, разбулващо вековна мистификация и псевдонаучни тълкувания на етногенезиса на татарите, който съдейки по статиите в Уикито е все така на нулева позиция.
     Пожелание: Проблема е интересен и свързан с изследователска работа в хранилищата на НБ. Дано да съм успял да запаля някой бъдещ Индиана Джоунс :) Спомням си и как нас българите подигравателно ни наричат татари, нали така? Е може и да се окаже че това е повод за гордост :)

БГ История

Re: Отново за Готите
« Отговор #66 -: Февруари 06, 2013, 04:52:30 »