Автор Тема: Кои са бошняците ?  (Прочетена 3668 пъти)

Неактивен historiker

 • Участник
 • ***
 • Публикации: 31
 • Респект: 0
Кои са бошняците ?
« -: Май 24, 2012, 13:15:24 »
  Въпросът за произхода на бошняците или босненските мюсюлмани остава спорен . Според сръбските и хърватските историци те са ислямизирани сърби в Санджак и Босна и хървати в Херцеговина и религията не означава отделен етнос , след като имат същите език , култура и история като сърбите и хърватите . Мюсюлманските учени обаче твърдят , че бошняците са отделен народ и приемат исляма , тъй като не са католици или православни , а еретици . След X век босненските земи са под управлението на България , Византия и Сърбия . През XII век възниква полунезависимо босненско банство , което е васално на Унгария . В него властва религиозен плурализъм и толерантност . Силно разпространение получават ересите на богомили и патарени в лицето на Босненската църква . В това някои изследователи виждат предпоставка за по-късната ислямизация на страната . През XIV век Босненското банство става кралство начело с Твърдко I . Етническата принадлежност на него и кралството му също е част от спора . Както пише Велизар Енчев в ,, Югославия . Последната балканска империя " , сръбските учени смятат , че държавата му е естествено продължение на сръбската държавност на Неманичите , тъй като той става и титулярен сръбски крал . Според хърватските учени тъй като Твърдко е католик и ако религията е признак за етническа принадлежност в Средновековието , то той е хърватин и Кралство Босна е хърватско държавно образувание . Ноел Малкълм отбелязва , че единственото , което може да се каже за идентичността на босненците , е , че те са били славяните , които живеели в Босна и Херцеговина .
По времето на Тито бошняците са признати като отделна етническа група , а след това и като националност . Какво мислите вие по този въпрос ? Коя от 2-те тези поддържате ?

БГ История

Кои са бошняците ?
« -: Май 24, 2012, 13:15:24 »

Неактивен sim4o

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 1051
 • Респект: 8
Re: Кои са бошняците ?
« Отговор #1 -: Май 24, 2012, 13:37:15 »
По принцип, кога един човек е от една нация или етнос - и кога от друга, зависи от много фактори, най-вече от самоопределението на хората .. Те за какви се приемат самички!
Ако Твърдко се е смятал за хърватин-значи .. е бил такъв .. ако се е смятал за югославянин- бил е такъв .. ако пък е бил приеман от околните и от себе си - за босненец .. бил е такъв!
Какъв например по етнос и по произход , например е Ото Скорцени?!
Германски , славянски , полски??! Полски или чешки корени - без съмнение (на чешки и полски Скорец е вид птица,на немски не означава нищо!) .. ясно от името му  .. но след това си е чист германец!
А Ханс Мазуркевич, Йоахим Крчмер, Валтер Новтни, Подолски??!
Ами щом те се приемат за немци .. и околните -също така ги приемат - значи са немци!
Ако се извадят данни и за Тврдко - че са го приемали за немец .. или сърбин  .. или хърватин, и той самият се е мислел за такъв- ОК- такъв е бил!
А иначе- без да има данни .. за какъв да го мислим??!
Ми ОК-давай да отгатваме - аз го мисля за прапортугалец .. пък да видим и колегите от форума, какво ще кажат  .. за най-интересното предложение- мисля да има нагрда!

Неактивен ivany

 • Професор
 • ****
 • Публикации: 77
 • Респект: 5
Re: Кои са бошняците ?
« Отговор #2 -: Май 29, 2012, 08:44:00 »
Историята - така описана , много прилича на тази на помаците по Родопите. А сърбите си падат да правят народности. Шопите също са отделна народност били / според тях / и малко бой са яли след освобождението, за да ги подсетят че са българи. Има и "прави" сърби и "южни" сърби.
Ноел Малкълм може би дава точния отговор. Ние може да си ги припознаеме като българска диаспора ако искате.

Неактивен historiker

 • Участник
 • ***
 • Публикации: 31
 • Респект: 0
Re: Кои са бошняците ?
« Отговор #3 -: Юни 04, 2012, 13:21:00 »
А според самите бошняци  те  са  наследници  на български  богомили .  Между  998 и 1019 г. Босна влиза в състава  на Българското   царство  при цар Самуил . Явно българското присъствие   датира оттогава . 1 потребител в БГ Наука   форум  цитира   пътепис на Симеон Лехаци  : [quote       Люди той страны – здоровые богатыри, сильные и могучие, рослые и мускулистые; они совсем не знают турецкого языка, но только болгарский. Говорят, что в Румелии, кроме городов, есть 80 тысяч болгарских сел...       В Боснии все люди говорят по-болгарски     ][/quote]

БГ История

Re: Кои са бошняците ?
« Отговор #3 -: Юни 04, 2012, 13:21:00 »