Автор Тема: Кан Кардам, воините на Куберовите Българи със Византия, и връзката с Балхара  (Прочетена 2610 пъти)

Неактивен historiker

 • Участник
 • ***
 • Публикации: 31
 • Респект: 0
Това е статия от сайта  http://samoistina.com
Цитат
         Кан Кардам, воините на Куберовите Българи със Византия, и връзката с Балхара

Управлението на Кан Кардам, продължило опитите на Българите да обединят Македония и България в една държава. Според монаха Зигиберт, той е пряк наследник на Кан Телериг, а според делата му, е и пряк наследник на идеята за обединението на Долна България на Кубер, и Дунавска България. Това дело се изразява във воденето на 3 битки, който завършвали със мирни договори, който така или иначе се нарушавали. Любопитно е че, началото на управлението му започва със размирици във Византииската Империя, която е принудена та сключи "позорен"(според Теофан) мир, със арабите, и да свика огромна армия, която да се изпрати срещу българите в Македония.

През тази година Ирина сключила мир с арабите и като намерил възможност изпратила Ставракий, патриций и логотет на бързия дромос, с голяма войска. И той, като се спуснал към Солун, подчинил всички и ги направил данници на Империята.

Горното съобщение е от Теофан, а година по-късно през 790, имало нова наказателна акция срещу българите в Струма. Покойният български историк Васил Златарски, твърди че по поречието на Струма се спуснали българи, с цел да призовават местното население да се присъедини към България. Проблемът на неговата теза се състой в факта че пътят на Дунавските българи към Македония, е бил затворен, защото все още София е била във Византииски ръце. Това означава само и единствено че въпросните българи са били бунтовници(подобно на тези разбунтували се в Верзития 4 години по-късно), по етнически признак - българи:

А Филит, господарят на Тракия, отишъл в областта на Струма и като се разположил на стан без охрана, българите внезапно го нападнали и убили заедно с мнозина други.

След последвалият разгром над този византииски военноначалник от струмяните наречени от Теофан Българи, Византииците решават да се изправят срещу българската държава и през 791, гърците "смело" се изправили срещу българската армия:

През месец април Константин се отправил на поход срещу българите и дошъл до т.нар. местност Проват, до рекичката Св.Георги. Той срещнал Кардам, господаря на българите. След една малка битка станала привечер, ромейте се уплашили, избягали през ноща и се завърнали безславно.

След победата на българите, страхливите елини, набързо решили все пак да подпишат мирен договор, и се задължили да плащат данък. Скоро обаче византииският василевс, се възгордял и отказал да плати данъка. Ето какво пише Георги Монах: "Кардам господар на българите, написал на Императора: "Или ми дай дан, или ще дойда до златните врата". А Императорът, като поставил конски тор в кърпа, му го изпратил и съобщил: "Изпратих ти дан, каквато ти подобава. Стар си вече и не желая да се трудиш да идваш чак дотук, но аз ще дойда при тебе... и като събрал войска излязъл..."

И дори без да влиза човек във излишни подробности, можем да кажем само че за 20 годишното управление на Кардам, той не претърпява поражение от Византия, стабилизира държавата, осигурява икономически напредък, и просперитет. Що се отнася до заканата му да стигне до Златните Врата, той наистина сбира българските бранници и излязъл на бойното поле край крепостта Маркели. Ето какво пише Теофан:

А през месец юли императорът се отпавил на поход срешъ Българите и застроил крепоста Маркело. И на 20 юли излязъл Кардам, господарят на България, със цялата си войска и се установил в укрепленията. А императорът въудешевен и убеден от лъжепророци, че негова ще е победата, завързал стражение необмисленно и безредно и претърпял страшно поражение. Завърнал се като беглец в града, загубвайки мнозина не само от обикновенните войници, но и от началниците... Българите взели и обоза, пари коне и императорска палатката.

Изключителните победи на Кардам, оставят една стабилна и могъща величествена страна в ръцете на следващият владетел - Крум страшни. Около личността на Кардам си заслужава да обърнем внимание и на следната особеност - неговото име. В редица индииски епоси, се споменават държавиците Бахлика и Мадра у северна Индия. Днес е сигурно че те са основани от преселници от страната Бактрия(балхара). Във пураните и махабхарата, за владетел на Бахлика е посочен Кардама. Според изндииските интерпретатори, името му идва от топонима на Река Кардам във Персия, но те очевидно не са запознати със 100% аналогия в имената, между Бахликският и Българският владетели.

На снимката - индииският поет Валмики, написал 24 000 стиховият епос Рамаяна, в която описва царството на Бахликите.

Рамаяна, локализира Бахлика като част от Северна Индия, непосредствено под планините на Хиндокуш. Според нея, Ила, син на Кардама Крал на Бахли, дал на сина си Сасабинду властта. Династията на тримата владетели(дядо-баща и син), е наречена Кардамили, което във съвременният индииски означава - Духовно чисти. Езика на епоса е Санскрит, но това не е единственият епос, говорещ за тази българска държава и славните ни владетели.

Според Петър Добрев, и неговата книга "сага за древните българи" и трите имена(Кардама, Ила и Саса-бинду), имат аналози със тези от вече пристигналите в Европа българи. Пълният текст на Пураните и на Рамаяна, който дават екстензивни сведения за устроиството на държавите на древние българи могат да се намерят на сайта древни текстове.ком , като за съжаление и досега няма български превод, поне на онези пасажи касаещи българската история и нашите поселения из Евразия. Все пак се надяваме че в близко бъдеще и това ще стане, предвид все по-големият интерес към ранната ни история. безпорно е любопитно как едно име е могло да се съхрани за около 10-15 века и то на хиляди километри разстояние, но това само доказва още повече здравината силата и издръжливостта на българският дух.                             

БГ История


Неактивен sim4o

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 1051
 • Респект: 8
Това е статия от сайта  http://samoistina.com
Цитат
  през 790, имало нова наказателна акция срещу българите в Струма. Покойният български историк Васил Златарски, твърди че по поречието на Струма се спуснали българи,     Проблемът на неговата теза се състой в факта че пътят на Дунавските българи към Македония, е бил затворен, защото все още София е била във Византииски ..

       

Проблемът е в друго май- необходимостта от уточнение -от кога Белград е в български ръце?!?!... И познания по География на Балканите ..
Пишещият тези редове е пътувал многократно от Белград за Солун, и би могъл да твърди,че въобще не е необходимо минаване през София.. а пък пътят не е лош ..  Между другото , точно където е сегашната магистрала, е имало и древен римски път!
Щом има българи в градът на Дунава - Белград, (има няколко различни версии, и мога да дам  мога да дам  данни за всяка версия - ОТКОГА Белград е българска крепост .. ) и щом Белград, пък и областите бая на запад от него, са си част от България интересно е , като им трябва да ходят например по Македония ,  до Солун , па защо не  и по Струма (от там , от Струма, прабългарите са вадили мрени, като моя .. сур ) та ако им трябва ходене малко  надоле по Петрич, на Дунавските българи , защо ще минават през София ??!?!??!?!!??!

 .. дай им на българите да препускат, да трополтят с конете и да обикалят ...  >:(

П.П .. а пък защо Булгарският Флот, да не е стигал също до Солун  .. но по море??!
« Последна редакция: Май 20, 2012, 12:51:06 от sim4o »

Неактивен sim4o

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 1051
 • Респект: 8
Това е статия от сайта  http://samoistina.com
Цитат
        На снимката - индииският поет Валмики, написал 24 000 стиховият епос Рамаяна, в която описва царството на Бахликите.

Рамаяна, локализира Бахлика като част от Северна Индия, непосредствено под планините на Хиндокуш. Според нея, Ила, син на Кардама Крал на Бахли, дал на сина си Сасабинду властта. Династията на тримата владетели(дядо-баща и син), е наречена Кардамили, което във съвременният индииски означава - Духовно чисти.               

Лично аз, вече ползвах, любезно предоставената ни от съфорумецът Сур възможност , да разгледам филмът, показан по БНТ и основаващ се именно на книгата "Българите и полуостров Индустан"  .. .. така успях да се запозная и с генетичните изследвания на македоноидните гени, извършени в планината Памир, а освен това, чрез дискусиите тука, на този форум, бях запознат и с крайно интересната  теория за прабългарския ген, който има период на полуразпад кръгло точно 100 години!
Генът помни!
.. бях впечатлен , подкрепих тези търсения, и изразих одмах становище , че мургавата кожа, на доста хора, живеещи понастоящем в България, ще да е свързана с полуостров Индустан !
« Последна редакция: Май 18, 2012, 15:20:35 от sim4o »

Неактивен sim4o

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 1051
 • Респект: 8
.. изчаках, някои от съфорумците с по-голям рейтинг и по високо уважение, да вземат участие .. но .. та мисля, да се помъча, да помогна, на по-опитните, в изясняването на важният въпрос - до къде ли са се разполагали на Запад па и на Север - Дунавските Българи  и до къде са могли да стигат, без да минават през София ..
Тука давам, едно мнение на Ив.Петрински  .. ще спомена само,че това е в съзвучие с Официалната теория, а в някои други свои публикации Петрински е споменавал и другата основна версия - а тя е,че още в 681, си има българи, на Запад от днешните граници на Република България  ..
Ето ги писанията на Петрински съзвучни с  Официалната Теория..

... "малък  разказ в "Летопис на Айнхард". Това произведение, което се приписва обичайно на животоописателя на император Карл I, не се отличава с особена многословност по българските теми.

През лятото и есента на 827 г. значителна българска войска, натоварена на безброй речни плавателни съдове и придружавана, както е обичайно, от конни отряди по брега, се изкачва по Дунав и след това свива на запад по Драва. Реката е дълбока и плавателна, придвижването трябва да е било изключително бързо, а нападението в Панония - неочаквано и победоносно.... "


.."Летописът на Айнхард е продължен от Фулденските летописи, където откриваме едно допълнение, сигурно важно. Българската военна експанзия по р. Драва продължава и през 829 г., когато отново военната ни флотилия се завръща нагоре по реката, но без да става ясно в коя точно нейна част.

Разполагаме с едно необоримо свидетелство за разгръщането на кампанията от 829 г. и в поречието на р. Тиса. Там, според известния надгробен надпис, се удавил зера тарканът Онегавон от рода Кувиар. Надписът е категоричен, че пътуването на Омуртаговия храненик и присъствието му в поречието на Тиса е само поради това, че е отишъл "на война"...
.

.. като Официалната Теория основаваща се на "Летописа на Айнхарт" обяснява и ЗАЩО е извършено нападението .. ето пак Петрински ..

"Людовик Благочестиви да се правил на безкрайно зачуден, получавайки писмата на Омуртаг (вж. Извори), той естествено прекрасно е разбирал причините за тази писмовна размяна. През 818 г. славянските племена в северозападните български земи изведнъж решават да се отцепят от България, като се присъединят към Франкската империя, за което проводили при Людовик Благочестивия нарочни пратеници. .."


Като въпросът е - до къде на запад, в 818 ще да са били земите, обитавани от тези племена??! А колко време, преди 818г.по тези места, ще да е имало българско влияние ?!

По-нататък, смятам да поразсъждаваме КОИ ли градове на Дунав, ще да са били бази на корабите на българите (т.нар Булгарски Флот??!) и баш само на българите ли са били корабите,па да не са били и императорски??!??! .. къде ли, точно в 826-828 е подготвяна експедицията , къде са трупани припаси , къде са били пращани войски .. къде ли е бил е изходният пункт ..

Тука е мястото и да се спомене за крайно интересното сведение на Теофан .. перефразирам - .. "изпрати .. на границата с аварите .. седемте племена .." като върло интересно е да се подразбере
 
1.Къде  в 681 (или друга година) е "границата с аварите"
2.Кои и какви ще да са "седемте племена"

и да завърша, с данните на Официалната теория.. за Белград  ...

. .. "Западната граница на България е отместена далеч на запад, като вече включва и цялата област Срем. Главното средище на тая област, могъщата крепост Сингидунум, по същото това време получава българското си име Белград, така е и до днес.  Сремската област остава в България почти два века, а Белград е дотолкова български, че под стените му цар Петър Делян (1040-1041) е издигнат на щит, в града приел короната на българските царе..."

.. като трябва  си спомена и забележката , че разсъждения за далече ПО-РАННАТА принадлежност на градът Белград  .. и доста земи, на Запад от днешната Българска граница , към местата свързвани с българското име, се срещат доста често в интернет пространството!...
 .. и да се върна към малката си забележчица..

".. ..... през 790  , имало нова наказателна акция срещу българите в Струма... по поречието на Струма се спуснали българи..Проблемът на неговата теза се състой в факта че пътят на Дунавските българи към Македония, е бил затворен, защото все още София е била във Византииски ..
През 818 г. славянските племена в северозападните български земи изведнъж решават да се отцепят от България, като се присъединят към Франкската империя, за което проводили при Людовик Благочестивия.. .."

Като на нас ни остава да разсъдим - дали след като, до 818 тези части са били към България .. то те не са били български и в 790??! И още да поразсъдим - къде ще да са "северозападните (защо не и западните) български земи"...
И- по военната акция- предприета в посока Франкската Империя.. ще се поориентираме .. до къде на Запад, се е чувало българското име ...
След това - може да се приеме , или пък - да не се приеме, моята забележка , че за да се спуснат към Македония , Дунавски българи , не е било необходимо да се минава през София ...
« Последна редакция: Май 20, 2012, 12:57:03 от sim4o »

БГ История