Автор Тема: Югославските войни  (Прочетена 11106 пъти)

Неактивен historiker

 • Участник
 • ***
 • Публикации: 31
 • Респект: 0
Югославските войни
« -: Април 27, 2012, 23:20:55 »
Миналата година се навършиха  20 години  от началото на войните  в бивша  Югославия .  В края на 80-те г. възниква конфликт между Словения и Хърватия , които искат по-голяма автономия и Сърбия( начело с лидера на сръбските комунисти   Милошевич  ) , която е за по-силен авторитет на федерацията . Окончателният разрив се случва на XIV Извънреден конгрес на Съюза на югославските комунисти на 20-22 януари 1990 г. , когато словенските комунисти напускат разискванията , последвани от хърватската делегация начело с Ивица Рачан. В резултат на полит. промени в цяла Източна Европа в Югославия през 1990 г. също е установена многопартийна система и се провеждат демократични избори във всички републики .В Хърватия изборите са спечелени от Хърватската демократична общност на доктор Франьо Туджман , който става президент . В Словения също идват на власт антикомунистически сили , а държавен глава става комунистическият реформатор Милан Кучан . В Хърватия живее значително сръбско малцинство . То иска да остане в Югославия , но хърватските ръководители са за излизане от федерацията . Лидерите на сърбите в Хърватия отиват в Белград и получават подкрепа от президента на Сърбия Слободан Милошевич и председателя на Председателството ( президент ) на Югославия Борисав Йович . На 17 август 1990 г. хърватските сърби открито се вдигат на бунт - Революцията на дънерите . На 22 декември хърватският парламент гласува новата конституция на Република Хърватия , която променя статуса на сърбите от конституционен народ  на национално малцинство . В началото на 1991 г. зачестяват въоръжените сблъсъци между сърби и хървати - Инцидентът на езерото Плитвице през март с.г. . Хърватското вътрешно министерство започва да въоръжава специалните полицейски сили , което води до изграждането на истинска армия . На 2 май се разиграва Инцидентът в Борово село - сръбски паравоенни бойци , четници , убиват 12 хърватски полицаи . На 15 май хърватският член на Председателството на Югославия Стипе Месич трябва да заеме поста Председател , но сърбите блокират избора му . По-късно той заема поста . На 25 юни 1991 г. Словения и Хърватия приемат Декларации за независимост . Федералното председателство   на СФРЮ заповядва на Югославската народна армия да пресече границите на Словения . Това е началото на Югославските войни .
« Последна редакция: Април 28, 2012, 15:32:14 от historiker »

БГ История

Югославските войни
« -: Април 27, 2012, 23:20:55 »

Неактивен Komap

 • Администратор
 • Академик
 • *****
 • Публикации: 309
 • Респект: 28
Re: Югославските войни
« Отговор #1 -: Май 06, 2012, 00:34:12 »
Да, такава беше сухата статистика. Аз само ще нахвърля някои неща, които са по-малко известни, на които бях някакъв свидетел или за които ми разказваха приятели:
- Още през 1967 - 1971 г. хърватите надигат глава и започва едно движение, познато като "Хърватска пролет". Движението е водено от хърватски интелектуалци и бързо набира скорост като през 1971 г. се стига и до улични демонстрации в Загреб. Естествено нещата са брутално задушени от полицията на хърватина със сръбско сърце Йосип Броз.
- Още през 1961 г. в Хърватия се повдига въпросът за изграждането на Адриатическата магистрала /Загреб - Сплит - Дубровник/, която да свързва двата най-големи хърватски града. Стига се дотам, че хърватите дори събират пари за изграждането й. С унищожаването на "Хърватската пролет" проектът за магистрала е обявен за националистически и шкартиран, а парите изчезват безследно.
- целта на сърбите през войната срещу хърватите е малка Хърватия, включваща само земите, находящи се западно от линията Вировитица - Загреб - Карловац - Риека.
- окупираните райони в Хърватия са Барания, Вуковар /превзет след упорити боеве/, Илок, Окучани, районът около Карловац и районът около Книн и Плитвичките езера.
- в годините на сръбската окупация Туджман откриваше тунел на Адриатическата магистрала на 10 км. от предните сръбски позиции и работата по пътя никога не спря.
- сърбите бяха пометени от вече добре школуваната и снабдена с американско оръжие хърватска армия за няколко дни. Само районът на Барания и Вуковар си го върнаха с помощта на ООН.
- в Босна и Херцеговина войната беше най-брутална и почти всеки срещу всеки. Най-много боеве се водиха край Тузла, Добой, Тиешань, Купрес, Бихач, Мостар и Сараево.
- БЮРМ се отърва без никаква война, но нямаше и нужда - просръбските елемснти добре си бяха оплели кошницата.
- под една или друга форма войната и споровете продължават: било като караници за спорна морска зона между Словения и Хърватия, било като конфликти в Косово и Македония, било като нерешена ситуация в БиХ или Санджак и скоро не се вижда изход...
« Последна редакция: Май 06, 2012, 00:39:41 от Komap »
***Най-редкият човешки жребий е възможността да избираш!***

Неактивен Fallen_Angel

 • Администратор
 • Академик
 • *****
 • Публикации: 153
 • Респект: -656
 • St. Lucifer
  • Историческият портал на България
Re: Югославските войни
« Отговор #2 -: Май 06, 2012, 07:59:28 »
- целта на сърбите през войната срещу хърватите е малка Хърватия, включваща само земите, находящи се западно от линията Вировитица - Загреб - Карловац - Риека.
- БЮРМ се отърва без никаква война, но нямаше и нужда - просръбските елемснти добре си бяха оплели кошницата.

Това означава ли, че сърбите са очаквали разпад на Великосръбската си държава? И поради тази ли причина Словения с нейната полиция и без тежко въоръжение си "извоюва" независимостта за 5 срещу JNA?
+SantoDomini++

Неактивен Komap

 • Администратор
 • Академик
 • *****
 • Публикации: 309
 • Респект: 28
Re: Югославските войни
« Отговор #3 -: Май 11, 2012, 23:15:53 »
Не, разбира се. Просто изтеглянето се наложи по 2 причини: тактическа и етническа. Първата се състои в това, че няма как да воюваш в Словения след като хърватите са зад гърба ти, а втората - в това, че през годините на СФРЮ Белград се постара да наблъска Хърватия със сръбско малцинство, но това не важи за Словения. Така просто югоармията се изтегли и окопа в и около районите, населени със сърби. И там нещата обаче се повториха донякъде - защото зад гърба си имаха босненците, косоварите и в перспектива бошняците от Санджак...
В перспектива може да се каже, че поведението на сърбите през годините на СФРЮ предопредели част от разпада. Това особено много важи за Косово, което поради високата албанска раждаемост беше обезсърбено и Санджак, за който не се направи почти нищо. Просто сърбите бяха заети да тровят другите и да се окопават в БиХ, Черна гора, Македония и Хърватия, както и във Войводина. Останалото беше велика грешка на Милошевич: ако беше оставил хърватите на мира щяха да си поделят БиХ и сърбите щяха да си отвържат ръцете и да смачкат косоварите докато Европа се тутка. Вместо това те се вкараха в дълго приключение в 3 републики и една бивша автономна покраина.
***Най-редкият човешки жребий е възможността да избираш!***

Неактивен historiker

 • Участник
 • ***
 • Публикации: 31
 • Респект: 0
Re: Югославските войни
« Отговор #4 -: Юни 28, 2012, 17:03:56 »
А  имат ли вина американците  за разпада на Югославия  ? Как мислите  ?

Неактивен sim4o

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 1051
 • Респект: 8
Re: Югославските войни
« Отговор #5 -: Юли 06, 2012, 07:33:10 »
а - в това, че през годините на СФРЮ Белград се постара да наблъска Хърватия със сръбско малцинство,
Комаре, нещо не ми е ясно за СФРЮ .. сърбите в Сръбска Крайна (ако това имаш пред вид) си живеят там от векове?!?!..
Според мене - от времето на Император Ираклий ... (ако ми бъдат дадени други данни- мога и да се коригирам)
Тогава не е било Византия, не е било Източна Римска Империя .. а е било СФРЮ- и те се заселват?! .. интересна теза??!

Неактивен Komap

 • Администратор
 • Академик
 • *****
 • Публикации: 309
 • Респект: 28
Re: Югославските войни
« Отговор #6 -: Юли 06, 2012, 16:47:31 »
Това, което казвам съм го чул и от сърби и от хървати. Не знам за император Ираклий, но от негово време доста се е попроменило :)) През 20-те години на XX в. при разглеждането на вътрешните граници на народите става ясно, че в Срем хърватите са драстично намалели, което се дължи на сръбското етническо прочистване. Вземам за пример всеизвестният град Книн. При него се забелязват 2 аномалии: районът в който се намира градът е подчертано сръбски през 1991 г., а оттатък мислената граница с БиХ живеят предимно хървати. Напомням, че границата в СФРЮ беше само една мислена линия. Фактите показват, че в края на XIX в. в Книн живеят 90 % хървати, а около 1945 г. хърватите там са само 52 %. Разликата се корени не в някакъв бум на сръбската раждаемост, а на постепенното населяване и ней-вече на факта, че в Книнско действат едни от най-многобройните партизански формирования (10264 души, от които 4000 жени), респ. сръбската четническа дейност и обезлюдяването на хървати е най-силно. След войната в Белград си поставят като първостепенна цел да се справят веднъж завинаги с хърватския национализъм, като част от него, както вече казах е и идеята за коридор от Загреб към Сплит и Дубровник. Така Книн става важен жп възел, без минаването през който да не може да се стига на юг, а през цялото време се препятства пътят за построяване на нова магистрала, която да облекчи шосейния трафик. Постепенно значението на Книн става стратегическо и там е изграден голям военен завод, което Белград прави само в краища с голямо сръбско население или диаспора: Сърбия, Черна гора, части от БиХ. Работните места се предоставят на сърби, чиито комунални проблеми са бързо решавани. Дори над обектите на ЮНА в района се издигат само югославското и комунистичческото знаме, но не и хърватското. През 1971 г. сърбите в града са 4,972 (68,10%), през 1981 г. - 6,516 (59,59%), а през 1991 г. - 9,867 (80,01%). Броят на хърватите е постоянно около 1600 - 1700 души /процентът през 1981 г. е подвеждащ, защото около 2400 души са се писали "югославяни"/. Ето така без император Ираклий, а по-скоро със Сталиновите методи, който държеше кокала, той диктуваше кой къде и как ще живее. А кокалът беше само и единствено в Белград... :))
Само за уточнение: днес в Книнско живеят 76,5 % хървати, при 88,20% сърби през 1991 г. :))
***Най-редкият човешки жребий е възможността да избираш!***

Неактивен sim4o

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 1051
 • Респект: 8
Re: Югославските войни
« Отговор #7 -: Юли 08, 2012, 21:21:25 »
Радвам се,че даваш данни  .. разбира се, че е имало преселвания, та през времената на Османската, Австрийсската и Австро-Унгарската Империи големи маси хора са се местили-много ясно.. например българският елемент в Западните земи , вБелградска област и Косово е постепенно изместен от сръбски и албански ..
 
Що се отнася до СФРЮ- ами държавата, начело С ХЪРВАТИН - ЙОСИП БРОЗ-ТИТО, си бе поставила за цел, да нанесе удар,НА СРЪБСКИЯТ НАЦИОНАЛИЗЪМ прекара така границите,че сърбите да са разделени и да са малцинство в различните републики..

 От кога са заселени сърбите в Белград ..? (Белград е бил български) , от кога в Сръбска Крайна?! от кога във Войводина .. интересни въпроси ..
за това- от кога има сведения да са на Балканите май се знае (източник- кгината на Боцмана "Римската Теза" .. там пише баш за Ираклий)знае се и къде са били!

... и аз понамерих разни неща .. ето за Книн  ..  (най-лесно ми е от Уикипедия на руски,ама го имам и на аглийски,на немски  и от друг източник, освен Википедия - ако някой иска)

..."1522 году Книн был завоёван турками, что вызвало массовый исход хорватского населения из региона. Территория, сильно обезлюдевшая в ходе войн постепенно заселялась беженцами из занятых турками земель, главным образом, сербами, что привело к демографическому сдвигу — на  землях сербы стали составлять большинство населения. В 1688 году Книн был взят войсками Венецианской республики, в 1708 году в городе был построен францисканский монастырь. В 1797 году Книн перешёл под власть Габсбургов. Во время австрийского владычества город сильно вырос, Книнская крепость была расширена и перестроена...."
Като данни  за православни (сърби) мнозинство от населението си има от Австрийски източници.

Фактите с които ТИ ме запозна  .. че преселванията (да речем след 1522) са организирани от Белград и че държавата (държавите) в която са се извършвали преселенията се е наричала СФРЮ невероятно ме учудиха..

Но да рекапитулирам  ... някъде след 1522 сърбите са мнозинство в Книн  .. Хабсбургите след 1797 , облагородяват областта,в която си живеят сърби .. строят крепости, пътища,училища ...
И май .. сърбите си живеят там, векове преди СФРЮ?!
Или излиза, че държавата, през чието управление са извършени част от преселенията, все пак е, както твърдиш - е СФРЮ?
Венецианската република се е наричала и СФРЮ?!?!
« Последна редакция: Юли 08, 2012, 22:30:01 от sim4o »

Неактивен sim4o

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 1051
 • Респект: 8
Re: Югославските войни
« Отговор #8 -: Юли 08, 2012, 22:44:13 »
П.П. Комаре , освен католическата и православната религия, и че хърватите викат"тисьича" а сърИте "хиляда"  и още- "колико" за сравнение с "колко" кой знае какви разлики в етносите няма..
А и освен това, на север във Войвадино също викат "колико" .. а на юг си е "колко" ...  а в Босна сърбите викат и йе.. баш по хърватски  ... например Бйело  .. (Бйело Дугме) или хлйеб....   те в товауж  се различават - в млеко,(млйеко) хлеб(хлийеб)  .. и т.н. навсякъде където го има този звук който е променлив  ..
.. ама западните сърби са си баш като хърватите  .... разлика голяма няма ..
...а на източен сръбски си е натъртено, като на български "бело!" (няма- ийе) .. падежите им и на хървати и на сърби  са като на съвременен руски "бех со людима" .. (и както е на стар български!)
..   - бях с други хора  ... е превода  ..

На юг обаче- Враня .. думите са сръбски, но не винаги ползват падежи, а са с някаква граматика като български .. те са турлаци ..!
Та сърби и хървати ги дели основно  православие и католицизъм, според мене ... и е напълно възможно от някогашните сърби (за които пише Боцман в книгата си ... пише и за Императора, ама иска четене кой баш е..!аз приемам по достъпните източници-Ираклий ..) след приемане на католическа религия .. да се образуват чисти хървати .. а също и босненци (които освен мюсулманска религия нямат даже и диалект техен си- отделен .. говорят като сръбския босненски диалект!)
А дали Император Ираклий, койтопреселва насам-натам сърби, е от СФРЮ и дали е член на Византийската комунистическа партия (или на Източноримската ) не знам ...
И още нещо - има и сръбска автохтонна хипотеза ... според нея, преселенията на големи маси народ са били физически невъзможни ... (а са големи масите, по логика от писменните източници споменаващи сърби ) .. и сърбите (или по-скоро сърбо-хърватите) са си старо балканско население ...
Т.е не от времената на СФРЮ и не от времената на Рим и Ираклий  .. а векове още по-рано ... са си по тези земи.
А иначе за събитията има безкрайно интересни данни- примерно, как гърците превземат Сребреница и над града се развява гръцкото знаме .. има и трагинчи събития - търговията на албанската мафия на органи на  хора  ...
« Последна редакция: Юли 09, 2012, 01:36:58 от sim4o »

Неактивен Komap

 • Администратор
 • Академик
 • *****
 • Публикации: 309
 • Респект: 28
Re: Югославските войни
« Отговор #9 -: Юли 10, 2012, 10:16:46 »
Привет, Симчо!:))
Доста амбициозна идея да учиш на хърватски, сръбски и сърбо-хърватски човек, който има над 2 г. живяни в бивша Югославия и знае тези езици перфектно  ;D За да ти обогатя знанията ще кажа, че и преди разделянето и мераците на хърватите да имат съвсем собствен език и собствени думи за много неща пак имаше разлика между езиците. За справка: kruh /хърватски/ - хлеб /сръбски/, križ /хърватски/ - крст /сръбски/, rajčica /хърватски/ - парадаjз /сръбски/ и забележи: воз /сръбски/ - vlak /хърватски/! Така че йекавството не е единствената разлика, а и има много други, в които сега няма да навлизам.

За твърдението ти, че границите в СФРЮ били така разчертани, че да ограничават великосръбския шовинизъм, мога само да кажа, че такова нещо почти не е имало и е дълбоко погрешно. Хърватинът с предполагаеми словенски корени Йосип Броз никога не се е изживявал като нещо по-малко от югославянин и симпатизант на сърбите. След 1945 г. пред него и обкръжението му като симпатизанти и членове на антихитлеристката коалиция на първо място е стояло смазването на всякаква усташтина и великохърватски претенции. Така и през 70-те е смазана хърватската пролет. Просто човекът се изживяваше като втори Сталин, който само номинално се води грузинец. Така омразата хървати - Тито си тлееше с годините и вероятно затова когато след смъртта му другите кръщаваха на негово име столиците си и големите си градове, хърватите се задоволиха с едно малко градче Титова Кореница.

Границите на Сърбия никога не са били разчертавани, за да спъват сърбите, а по-скоро са плод на исторически и политически съображения: Македония е направена заради претенциите към България. В Косово е забранено връщането на сръбските изселници главно заради избягване на кръвопоролития, тъй като там редовни военни части и албански чети водят сражения чак до 1952 г. /виж Odluka NKOJ o privremenoj zabrani vraćanja kolonista na njihova prijašnja mesta življenja/, но парадоксално "ощетените" сърби са обезщетени във... Войводина!  ;D Така формално автономната област на север от Белград хем е автономна, а хем много посърбена и заедно с Косово служи за една чудесна цел: при гласуванията в СФРЮ да поддържат Сърбия, защото въпреки че са покрайнини имат равен глас с републиките  ;)

Колкото до Босна - тя е преди всичко географска област, която е минала и през османците и през австро-унгарците, за да стане югославска. Колко е изгодно, дори и днес, да омешаш хървати, сърби и бошняци и така да държиш всички в шах и да пречиш да избуява мюсюлманството там :) Нещо повече: хърватска пролет е имало, но сръбска - никога, дори и в Босна и Херцеговина...

Колкото за сърбите в Хърватия. Имало ги е, разбира се, но не в тези размери... Видно от тези данни, които посочих, а те общо взето се потвърждават и от сръбската википедия /дори и това за заселването!/ до началото на 20 в. там са живяли около 10 % сърби. На увеличаването на броя на сърбите до такива размери /88 %/ при увеличаване на населението можеш да гледаш само през призмата на усташко-четническото противопоставяне и Титовите прийоми.

Малко география на транспорта: погледни тази карта - http://www.hznet.hr/kartapruga. Първият въпрос при разглеждането й е: "На кой идиот му е потрябвала линия, която да се вие в планината вместо да мине през равното и през златното туристическо крайбрежие и да свързва Загреб със Задар, Шибеник и Сплит?". Е, този идиот е Тито и неговата клика... Същите, които свиха събраните пари за далматинската магистрала. И в заключение същите, които населиха маса сърби в несръбски райони /Войводина, Хърватия/ за сметка на отстъплението от цели сръбски райони, които освободиха и сега сърбите си носят последствията - Косово и Санджак.
Уважавам Ираклий, но Сталин премества 100 народа в по-ново време и за няколко години. Е, Тито имаше няколко десетилетия. Не го подценявай!:)))
« Последна редакция: Юли 10, 2012, 10:21:21 от Komap »
***Най-редкият човешки жребий е възможността да избираш!***

Неактивен Komap

 • Администратор
 • Академик
 • *****
 • Публикации: 309
 • Респект: 28
Re: Югославските войни
« Отговор #10 -: Юли 10, 2012, 10:30:43 »
А  имат ли вина американците  за разпада на Югославия  ? Как мислите  ?

Дали имат вина? Имат, но не е първоопределяща. Да задържиш заедно взаимнонедоверчиви и понякога мразещи се народи в едно е утопия. Нямаше нужда американците да наливат масло в огъня, след като сърбите го правеха през цялото време :) След смъртта на Тито трябваше да се спазва едно златно правило за оцеляването на федерацията - ротацията. Когато начело на държавата е словенец, босненец трябваше да е премиер, македонец - шеф на НС, хърватин на ГЩ и прочее. Сърбите успешно и постепенно узурпираха всичко, което преля чашата. Допълнително хървати и словенци така и не бяха съгласни парите от туризма и енергетиката да отиват в Белград и Скопие например. Капката, която преля беше невъзможността хърватинът Стипе Месич да встъпи на поста председател. Започна войната и за събитията в Словения, Македония, Хърватия и Босна американците имат само поддържаща роля. В случая с Черна гора обаче имаше комбиниран натиск срещу сърбите от тях и ЕС, а вече в Косово трябваше да се сложи краят на русофилска Сърбия. Там американците бяха неудържими. :)
***Най-редкият човешки жребий е възможността да избираш!***

Неактивен sim4o

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 1051
 • Респект: 8
Re: Югославските войни
« Отговор #11 -: Юли 10, 2012, 12:56:26 »
Комаре, нямам претенции да съм филолог  .. а и да ти кажа-недоумявам ЗАЩО ЮЖНОСРЪБСКИЯТ НЕ Е ОТДЕЛЕН ЕЗИК ОТ сръбския, а е диалект.. а хърватският е отделен език .. както и недоумявам, защо мюсулманите говорещи босненско наречие .. всъщност били уж говорели отделен език .. а православните- със същото това наречие  ... просто изполвзвали  диалект  ..
Но това- да е на съвестта на отркилите нови народности и етноси..!

За ДАННИТЕ, ОТНОСНО КОИТО ИДЕ РЕЧ ..
1.Наистина според АВСТРО-УНГАРСКИ ДАННИ сърбите(православните) в Сръбска Крайна СА МНОЗИНСТВО!.. и не виждам какво има да умуваме и спорим.. ?!
2.Събитията през ВСВ .. и дали не е имало етнически размествания ... ами имало е- сърбите, колкото и да не ти се вярва , намаляват в районите на държавата на Анте Павелич ..
3.Сърбите към 1990 в Хърватия .. ами има сръбско присъствие  ОТ ВЕКОВЕ В ТЕЗИ ЗЕМИ (по времето на Венецианската република са мнозинство, после-намаляват, после-отново се увеличават.. ама  то и в Австро-Унгария си е било свободно да си пътуваш и да се заселваш).. и това го считам за доказан факт..
.........
Та това ми беше корекцията  .. към едно твое изречение  ... и смятам,че съм ясен с твърденията си - сърбите са малцинство, в някои региони на  съвременните граници на Република Хърватска  заселени ОТ ВЕКОВЕ! .. а в Косово са по-старо население от албавците .. албанците се заселват на североизток, основно след Нишкото въстание,когато българските села са избивани основно от албански башибузук ..

Ако искаш данни за населението в Австрийската империя и в Австро-Унгария ..от по-задълбочен източник, от колкото е Уикипедия- давам линк одмах!
« Последна редакция: Юли 10, 2012, 17:06:25 от sim4o »

Неактивен sim4o

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 1051
 • Респект: 8
Re: Югославските войни
« Отговор #12 -: Юли 10, 2012, 15:43:10 »
но ПАК да повторя  ..  правя ДРЕБНА забележка  ... че сърбите в Книн са мнозинство от периода ПРЕДИ Венецианската република..
като съм и горе-долу аргументиран .. що се отнася до Косово и Войводина .. ами през войната Косово (както и Струга и Дебър) са под контрола на Италия и италианците рещават да присъединят тези земи към Велика Албания... администрацията е албанска, полицейските сили-също, заселени са албанци в тези земи ...
Има и сърби бежанци (както и българи) напуснали зоната под албанско-италиански контрол и отишли в германската (българската) окупационна зона .. След войната обаче, Тито и хорта които ТИ наричаш "сръбски националисти" решават ,че заселените от Италия аллбанци са си добре дошли и остават .. а бежанците от района- могат да отидат на мястото на немците, които са изгонени от Войводина (както са гонени и от други места в Европа, например от Елзас,Судетите,Позанска област,Померания,Прусия и т.н.)
ето данни за Войводина - напр. град Върбас .. пак от Уикипедия ... "Since the end of the 17th century, Vrbas was under administration of the Habsburg Monarchy, and, according to 1720 census, it was populated exclusively by Serbs.[5]
After 1784 many Germans settled in the town. Before settlement of Germans, the population of the town included about 250 Serb families.[6] Germans founded a new settlement named Novi Vrbas (New Vrbas) near old (Serb) settlement which then became known as Stari Vrbas (Old Vrbas). In 1910, population of Novi Vrbas was mostly composed of ethnic Germans, while population of Stari Vrbas was of Serbs and Germans.[7].." разбира се, германците от Войводина, от района на Марибор и от Хърватска през войната са в основата на 7-а СС_ дивизия Принц Ойген .. и според някои правилно немското население е изгонено .. разбира се,че за да не запустеят местата, обитавани преди това от германски етнос, се организира веднага преселение на други хора (най-често и те - бежанци)на местата на германците ... така е не само във Войводина, така е в Чехословакия и особенно в Полша, като поляците чрез т.нар "Акция Висла" с един куршум убиват два заека  .. на местата на германците заселват разпръснато белоруси, поляци и украинци .. и така в Полша вече няма компактни украински маси ...
http://www.youtube.com/watch?v=3C2JASIvGY0&feature=related

.. за други разни неща , освен за това от кой век са сърбите на споменатите територии  .. нямам идея да споря ...
« Последна редакция: Юли 10, 2012, 21:23:21 от sim4o »

Неактивен Komap

 • Администратор
 • Академик
 • *****
 • Публикации: 309
 • Респект: 28
Re: Югославските войни
« Отговор #13 -: Юли 10, 2012, 21:13:12 »
Ок, аз източници дадох 2 без да броя чутото и видяното от хървати и сърби: http://hr.wikipedia.org/wiki/Knin; http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BD%D0%B8%D0%BD ... Отделно никакви данни от австрийски източници не видях. Ако не друго вярвай поне на сръбската уикипедия. А да свързваме положението на сърбите при Ираклий или при австрийците с днес е все едно да направим извод, че щом столицата на България за повече от 2 века е била Плиска, значи в Делиормана живеят само или предимно българи... В селото пък, където имам къща, преди 120 г. са живяли само помаци, а днес няма един за цвят. Същото е и в селата западно от Маджарово, но там етносът е друг. Нека не абсолютизираме така...
***Най-редкият човешки жребий е възможността да избираш!***

Неактивен sim4o

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 1051
 • Респект: 8
Re: Югославските войни
« Отговор #14 -: Юли 10, 2012, 21:37:32 »
Im 16. Jahrhundert war die Region von Kriegen gegen die Osmanen geprägt. Die Osmanen eroberten das östliche Kroatien, die bosnischen Städte Jajce und Banja Luka sowie die Gebiete Lika, Krbava und Banija. Im Zuge der osmanischen Herrschaft siedelten in diesen Gegenden auch Serben, Vlachen, Morlaken und andere orthodoxe Christen an. Die Osmanen hegten die Hoffnung, dass sich die orthodoxen Christen als Schutzwall gegen die Österreicher verwenden ließen, und bewegten sie teils mit Zwangsmaßnahmen, sich dort niederzulassen.[1]
............
Както стана ясно- 16 век  ... тогава е началото на заселването.. което и твърдях ... за други неща .. нямам идея да споря ...

БГ История

Re: Югославските войни
« Отговор #14 -: Юли 10, 2012, 21:37:32 »