Автор Тема: Дуросторум (днешна Силистра)  (Прочетена 2462 пъти)

Неактивен Durostorum

 • Новодошъл
 • Публикации: 4
 • Респект: 0
Дуросторум (днешна Силистра)
« -: Март 31, 2012, 14:19:06 »
Отварям тема за един от градовете с най-славна история в България- Дуросторум или днешна Силистра. Пускам кратка обобщена информация за Дуросторум, моля запознатите или тези ,които са чели/гледали или имат интересни документи и каквото и да е било свързано с антична Силистра да пишат, ще е интересно да дискутираме!Разбира се темата е и за всички останали периодни и имена на града- Дръстър, Доростол, както и известното на малцина име Дистра.

Античният Дуросторум е основан през 106 г. сл. Хр., когато по нареждане на императора Траян на територията на днешния град е настанена една от елитните единици на Римската империя - ХІ Клавдиев легион. Това е началото на една забележителна и славна история. През 169 година императорът - философ Марк Аврелий обявява Дуросторум за самоуправляващ се римски град - муниципиум. Управлява се от двама избрани дуумври, двама техни помощници едили и двама квестори - касиери на общината.


Засегнат е от инвазията на костобоките през 170 г., но бързо се възстановява.
Между ІІ и VІ век Дуросторум е главният фортпост на империята срещу варварите. Дуросторум като административно и стопанско средище и важна митническа станция е в своя разцвет: Издигат се големи и хубави обществени здания, храмове, базилики, бани и частни домове в града; мраморни статуи и барелефи по площадите, изградени са водопроводи...

През 238 година карпите превземат града, ограбват го и отвеждат жителите му в робство. Дуросторум за първи път е разорен. 294, 303 и 304 г. – римският император Диоклециан посещава Дуросторум, който от 296 става център на диоцез Мизия. 366-369 – през първата голяма война на Рим император Валент пребивава в Дуросторум.


През 377 г. готите разграбват и опожаряват града, но той после е възстановен отново. Тук през 390 е роден " спасителят на Рим" , наричан още " последният римлянин" Флавий Аеций.

527-565 – по време на управлението на византийския император Юстиниян градът вече е с ново име – Доростол. Крепостните стени са възстановени след нападенията на хуните в 441 г. и на готите в 474 г. 586 – градът е превзет от аварите, но скоро Византия си го възстановява 594 – византийският стратег Приск превръща Доростол във военна база за действия против славяните.

Най – известният в страната и чужбина античен паметник на Дуросторум е Силистренската гробница от първата половина на IV век. Тя е уникален паметник на късноримската архитектура и живопис. Това е една от най-запазените и най-богато декорираните късноантични гробници на Балканите от началото на ІV в. Без изключение цялата вътрешност е покрита с фрескова живопис, която е напълно съхранена във вида, който е имала при стенописването. Според последните изследвания гробницата е построена към втората четвърт на ІV в. като заупокойно жилище на римски патриций – езичник от Дуросторум.

ИЗТОЧНИК: http://rim.start.bg/...DUROSTORUM/6633

БГ История

Дуросторум (днешна Силистра)
« -: Март 31, 2012, 14:19:06 »

Неактивен Durostorum

 • Новодошъл
 • Публикации: 4
 • Респект: 0
Re: Дуросторум (днешна Силистра)
« Отговор #1 -: Март 31, 2012, 14:19:24 »
Ето и една изключително интересна 3д възстановка на крепостта Дуросторум! http://www.museumsil...rostor-link.mpg
Може да видите и плана на Дуросторум- Дръстър, изготвен от силистренския професор Г. Атанасов- http://www.museumsil...emid=79&lang=bg

debozman

 • Гост
Re: Дуросторум (днешна Силистра)
« Отговор #2 -: Април 01, 2012, 04:22:38 »
 
Цитат
. . . както и известното на малцина име Дистра. . .

--- Какви доказателства има налице за това име ?

Неактивен Durostorum

 • Новодошъл
 • Публикации: 4
 • Респект: 0
Re: Дуросторум (днешна Силистра)
« Отговор #3 -: Април 01, 2012, 17:25:22 »
Цитат
Така например в един официален документ от времето на император Лъв IV Философ, градът е наречен Дристра. Друга гръцка транскрипция е Дистра. Същевременно арабските летописци пишат за Пристрия и Деристра.
Това е цитат от документ в силистренската библиотека.
Има сведения и че Хаджи Калфа през 17 век нарича града Дристра, от където се смята, че произлиза и настоящото име на града.
Изобщо около старите имена на Силистра има много ,много предположения.
Доростолос, Доростолон, Родостолон, Дуростолон, Доростена, Доростоло, Пристрия и Деристра. Това са само част от тези имена  ;)

Неактивен Durostorum

 • Новодошъл
 • Публикации: 4
 • Респект: 0
Re: Дуросторум (днешна Силистра)
« Отговор #4 -: Април 02, 2012, 10:42:07 »
Публикувам няколко интересни снимки, извинявам се за лошото качество, снимах с телефон. Скоро ще направя хубави снимки с фотоапарат.
- Най-ранното изображение на Дуросторум върху Певтингеровата пътна карта от края на първи и началото на втори век.

- Пантера от колесницата на римски магистрат-генерал от XI Клавдиев легион в Дуросторум.

- През 169 г. по времето на Марк Аврелий Дуросторум придобива муниципален статус на самоуправляващ се град.


БГ История

Re: Дуросторум (днешна Силистра)
« Отговор #4 -: Април 02, 2012, 10:42:07 »