Автор Тема: 100 ПРИЧИНИ ДА СЕ СРАМУВАМ,ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН  (Прочетена 16841 пъти)

Неактивен Sur

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 488
 • Респект: -30
 • КОЛЕКЦИОНЕР НА ВРЕМЕ
« Последна редакция: Декември 03, 2011, 09:33:21 от Sur »
БОГ Е ДАЛ НА ЧОВЕКА СВОБОДНА ВОЛЯ,КОГО ДА ОБИЧА И КОГО - НЕ!СПОРЕД ДАДЕНАТА МИ ОТ НЕГО СВОБОДНА ВОЛЯ,НЕ ОБИЧАМ РУСНАЦИ,РУСКИНИ И РУСОФИЛИ!

БГ История


Неактивен Vishnevski

 • Редовен
 • *
 • Публикации: 23
 • Респект: -5
Re:100 ПРИЧИНИ ДА СЕ СРАМУВАМ,ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН
« Отговор #1 -: Декември 03, 2011, 16:17:39 »
http://www.svobodata.com/page.php?pid=7402&rid=154&archive=
====


ПарАта е безмилостно жестока.

ПарАта, както казват, е магична.

Аз краднах. Друг ще откраде, и...

толкоз.

Какво тук значи соц-патологичност?Разкош, а след разкоша - холдинг!

Това е толкоз свръх-комунистично.

Но в кризата ще бъдеш сам със себе си,

народе мой, защото те нашибахме!


Неактивен Sur

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 488
 • Респект: -30
 • КОЛЕКЦИОНЕР НА ВРЕМЕ
БОГ Е ДАЛ НА ЧОВЕКА СВОБОДНА ВОЛЯ,КОГО ДА ОБИЧА И КОГО - НЕ!СПОРЕД ДАДЕНАТА МИ ОТ НЕГО СВОБОДНА ВОЛЯ,НЕ ОБИЧАМ РУСНАЦИ,РУСКИНИ И РУСОФИЛИ!

Неактивен sim4o

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 1051
 • Респект: 8
Re:100 ПРИЧИНИ ДА СЕ СРАМУВАМ,ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН
« Отговор #3 -: Декември 06, 2011, 12:29:17 »
Никога не съм се срамувал ,че съм Българин!
И няма такава причина, та да ме накара да го сторя!

Въобще не мога да разбера, що за човек е тоя, който би намерил нещо, дето да го накара да се срамува от Българското в себе си!

Ама болни хора- бол!  ;)

Смятам, че нормалният Човек и нормален Българин би трябвало да се отнася, към подобни люде като мене.. с неразбиране - но кротко...!
Да не ги упрекваме напразно..
Те не са виновни, за това, каквото са..!

Неактивен Sur

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 488
 • Респект: -30
 • КОЛЕКЦИОНЕР НА ВРЕМЕ
Re:100 ПРИЧИНИ ДА СЕ СРАМУВАМ,ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН
« Отговор #4 -: Декември 06, 2011, 13:25:28 »
Дядо ми казваше,че човек дето няма "срама"и страх от Бога е говедо,а не човек.

А,сега да продължим по същество/явно и Наполеон е мислел така!/

" Невежата има голямо предимство пред образования човек: той винаги е доволен от себе си – Наполеон го казва, не аз."Дървото на познанието, та дървото на познанието… Кой ще ти търси едно дърво сред ширнала се и натежала от вкусни плодове градина с дървета на непознанието?

В последните десет години от живота си Добри Желязков – Фабрикаджията лежал вдървен в едно легло. Ако го повдигнели за главата, заставал направо на пети. А го повдигали, да го топят в една каца с оздравителна вода. Хванал „ревматика” по студените и дълги пътища между Сливен и Цариград, където в продължение на години съдел турската държава за неправомерно уволнение от създадената от самия него първа фабрика. Спечелил делото впрочем, за компенсация турският съд му дал правото да построи друга такава фабрика на територията на Турция, но Фабрикаджията вече бил скован и можел само да лежи. По това време той пише две писма до влиятелния си съгражданин д-р Иван Селимински. И за какво пише един болен човек на един известен лекар?

Ето какво пише: „Но много ми е жал, като не мога да помогна отечеството си, нито словом, нито делом, като чувам злото състояние на училището.Тука ся улучи едно съдружие от хаирсъзи, дето убирали по пътищата хора, бастисвали по къщя, крадели коне и говеда. От Сливен имало до 7 или 8 души касапи и други прости хора, четирима-петима от Ямбол и от селата – всичките безкнижници. Затова трябва много да ся старайми за просвещението. Аз мисля, че от 100 души учени един може да излезе злодеец, а от 100 души неучени може да излязат 50 или 60 лошави. Пак ви ся мола, и на всичките съотечественици, да спомогнете колкото е възможно.”

Зетят на Добри Желязков бил учител. Казвал се Добри Чинтулов. По същото време той репетирал „Многострадалната Геновева” и създавал читалище „Зора”, през което е минал всеки светъл ум от града на Фабрикаджията. Тук спирам да пиша и отивам – не се шегувам, наистина отивам - в читалище „Зора” да проверя минал ли е през него Йордан Лечков.

Проверих, минавал е. „Един път, но е бил тук”, казва ми библиотекарката. И помните ли към коя книга прояви интерес? „О, то беше още преди да стане кмет, идва в читалнята да провери фиша си от тотото.” Тогава Лечков е бил интелигентният футболист, после стана неинтелигентният кмет. Два пъти стана, благодарение на вота на сливенци. Никой от Сливен няма право да се подиграва на титлата „доктор хонорис кауза” на Христо Стоичков. „Като играехме – разказвал ми е Лечков, – всички се молехме Ицо да не почне да мисли. Гениален е като играе, обаче замисли ли се, прави глупости.” И ето, едни хора се замислиха, предложиха почетната титла на Стоичков, Стоичков пък се замисли, прие и скандалът стана. Сега, когато бурята утихна и вече не е интересно кой какво бил казал, може да се види големия проблем зад малката случка, а той е, че у нас върви нестроен, веселяшки, ужким невинен поход за легализиране на невежеството.

Никой нямаше да се възмути, ако всичко останало в държавата беше наред и един гениален футболист е бил удостоен с почетна титла. Но когато битката е между образованите и необразованите, знаещите и безхаберните, тогава връчването на почетна научна титла на демонстративно необразован човек се възприема болезнено. Възприема се като преминаване на символа на образованието – университет, към противниковата страна – страната на хората, които са виждали университет отвътре, само когато са ставали доктори хонорис кауза. Ако си мислите, че образованието е скъпо, пробвайте с невежеството, бил казал някой си Дерек Бок /бивш президент на Харвардския университет/ и го бил казал, в смисъл че е абсурдно на някого да му хрумне да опита с невежество. Е, на нас ни хрумна.

И не за първи път ни хрумва. Тодор Живков много се изнервял, че минава за неучен човек. Затова се замислил и измислил (с малко угодливост от страна на училите) ломските ямки. С което доказал, че когато зарязал учението човек (Стив Джобс) се замисли, много рядко открива „Епъл”. По-вероятно е да открие ломските ямки, торовите саксийки, резервите части за човека (Бойко Борисов), завод за цели проводници (пак Тодор Живков), атомната ТЕЦ ( Пенчо Кубадински), австрийския език (Елка Константинова), Дечко Узунов като композитор (Нина Чилова), конфликтни зони на неконфликтни места (Румяна Желева), сантиметъра като мерна единица за книги (Вежди Рашидов), Ванкувър в Европа (Жан Виденов). .. И други, на които ние се смеем, смеем, докато се сетим, че в България само онзи, на когото не сме се смяли, не ни е ставал началник.

Но никога в кратката демократична българска история не е имало такова противопоставяне на хора, развити от главата надолу, срещу хора, развити от врата нагоре. Такова налагане на мускулатурата над мозъчната гънка, на женски релефи над таланта, на парадното невежество над аргументацията. Никога досега толкова неграмотни хора не са били толкова успешни. Демократичната българска история започна със съперничество между личности от пловдивската и софийската английска гимназия и стигна до конкуренция между борчески групировки. Сблъсъкът между библиотеката и стадиона сега е с много на нула за стадиона. Дори гражданското общество се сведе до размера на футболните агитки. Погрешното превеждане от английски на български на Силициевата долина като Силиконова е емблематично – ние реагираме на силикон. Силицият е друго нещо, от него не се правят певици, а чипове. Вече не се различаваме по дрехите на международните аерогари, но все пак има начин да открием своите – българите са онези, които не четат, докато чакат повикване за самолета. Книгите са новият ни таблерон от корекома – тези, които могат да си ги купят, си имат много по-хубави стоки, а тези, които мечтаят за книги, нямат парите за тях.

На първо четене в просветната комисия мина проектът за Закон за българския език. Кратък е, прочетете го, за да видите как авторите му са се водили главно от патриотично потупване в гърдите: „Булгар! Булгар!” . Един език се опазва не със сопата на административни наказания, а като се учи. Като се знае. Като се чете и пише на него по правилата му. Процентът на вярно отговорилите зрелостници на задачи за проверка на правописа с избираем отговор през 2009 година е 76. През 2011 година този процент е спаднал до 57. Защо зрелостниците трябва да знаят правилата, щом по телевизията говорят неправилно, по сайтовете пишат неправилно? Защо зрелостниците трябва да учат правописа, след като целият живот наоколо им казва, че успяват не тези, които знаят как се пише, а тези, които знаят как да оставиш съученика си без далак? Тръгналият по пътеките към своето приемане Закон за българския език забранява надписи на чужди езици. Но не забранява в надписите на български да бъка от грешки. Той предвижда санкции за употребяващите чуждици. Но не предвижда глоби за грешки, незнание, издевателства над българския език.

Неслучайно поне веднъж годишно се пробва да се тегли ножа на пълния член в българската граматика. Пълният член е трънче в езика, пречи. Можеш да се преструваш на умен, но я се преструвай, че знаеш къде се слага пълен член – не става с преструване. Налага се да намериш някой около теб, който знае, и да отделиш пет минути, за да ти го обясни. Трудна работа, недоходна. По-лесно е да твърдиш, че е ахронизъм, излишност. И да се правиш, че пълният член няма функция и че няма такива изречения, в които, при отсъствието му, не става ясно кой, какво, на кого е направил. Пълният член пречи на полуграмотните българи почти толкова, колкото на живеещите у нас рускини, които никога няма да разберат разликата между „маса” и „масата”.

Почти всеки втори български ученик има проблеми с четенето и разбирането на текст на родния му език, съобщи Европейската комисия, огласявайки план за справянето с проблема до 2020 г. Според данните 41% от учениците у нас са в някаква степен неграмотни. Следват ни румънците с 40,4 процента. Трети са австрийците с далеч по-малките 27,5 процента. Митът за доброто българско образование се срутва с трясък, в него вече вярват само наивни слушатели на родителски героични съчинения как българчетата шашват чуждестранните си съученици. Въобще не ги шашват. А се чудят как да се впишат в образование, което не държи да назубриш, а да мислиш, да работиш, да изразяваш себе си.

След прането на парите, сега у нас тече голямото пране на невежество. Купуват се дипломи, раздават се звания. Всяка девойка в джип, чийто вид те кара да се сещаш за публичен дом, всъщност учи публична администрация. Хвърчат Калинки. Сипят се диалектизми и вулгаризми. Крещят телевизионни водещи. Стига с тези интелигентщини, простащината е шик! Простотията е лесна, удобна, вкусна, изкусителна – да й се наситим. Да я представим като мода, като харизма, като невинност, като лекота на битието. Грамотността е отживелица, социалистически предразсъдък. Да се бориш против простащината е все едно „с голо дупе таралеж да мачкаш”. Най-неочаквано, спънка в тази шарена, крещяща, летяща надолу машина поставя не кой да е друг, а фолкпевицата Камелия. В едно интервю с нея водещият Николай Бареков я нарича журналистка. „Аз не се имам за журналистка – казва Камелия, – за журналисти хората дори учат.”

Дори! Представяте ли си – какво излишно усилие.

Бареков обаче веднага ще поправи тази грешка, като разкаже в същото интервю какво заварил една сутрин, когато отишъл „на кафенце” при премиера. Било рано сутрин, когато всички си представяме, че приемът щракал с дистанционното по телевизионните блокове. Нищо подобно, гледал си човекът чалга канал. Той може и да ми се разсърди, че го разказвам – допусна Бареков, но както обикновено изглеждаше доволен. Невежата има голямо предимство пред образования човек: той винаги е доволен от себе си – Наполеон го казва, не аз.

Веселина Седларска

Сп. „Тема”
БОГ Е ДАЛ НА ЧОВЕКА СВОБОДНА ВОЛЯ,КОГО ДА ОБИЧА И КОГО - НЕ!СПОРЕД ДАДЕНАТА МИ ОТ НЕГО СВОБОДНА ВОЛЯ,НЕ ОБИЧАМ РУСНАЦИ,РУСКИНИ И РУСОФИЛИ!

Неактивен sim4o

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 1051
 • Респект: 8
Re:100 ПРИЧИНИ ДА СЕ СРАМУВАМ,ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН
« Отговор #5 -: Декември 06, 2011, 17:06:06 »
Дали невежата има предимство пред образования човек е спорно..  :(
Лично аз съм заел моята си позиция в живота, именно благодарение на образованието си!А хората опитващи се да изградят в националния ни  характер комплекси, за какво ли не - и как сме били най-предателската нация, или пък за нещо друго.. .. са ДОКАЗАНИ СЛУЖИТЕЛИ на чужди сили!

По делата им ще ги познаетер по това какви мнения застъпват !... ... и по акъла!!

  1 -Те ту ще отричат съвсем научното Българско Изследване на професор доктор А.Чилингиров за старата християнска книжнина "Цар Симеоновият Съборник" , изследване подкрепено и от  изводите на Вадим Ростов например.. Та според тях излиза,че няма старобългарска книжнина а..  някаква друга.. "старославянска"?! "църковнославянска"?!
А на какъв език са тези писмени паметници- на "църковнославянски"??!..
Бе не е само простотия , а и осъзната антибългарска позиция!

  2 -Ту ще твърдят, че комунистите имали обичай да героизират Мис Стоун, и ще повтарят смехотворните твърдения на "Историчарите" край Вардар за "ген македоноид"..  ;) .. и всъщност ще повтарят антибългарската коминтерновска пропаганда- наблягаща на едни дейци от ВМРО и пренебрегваща други.. И обричаща на забвение хора от Върховния Комитет т.нар. "върховисти" или хора от кръга на Протогеров, на Тодор Александров.. за които или нищо не се пишеше или кратко се отбелязваше че са били "великобългарски шовинисти".. и толкоз.. И нищо старо не е забравено в тази връзка.. и тази коминтерновска практика не е забравена, точно така да се говори и пише - и тук, на форума има подобен стил.. за едни хора нищо не се споменава, други - въпреки антибългарската им позиция по много въпроси - се изкарват невероятни герои!!?  ;)..

  3 -Ще повторят най-реакционните твърдения на Имперския Панславизъм (да се различава Панславизма от Славянофилството и от Славянското сътрудничество!).. този път, опитвайки се да поднесат изтърканите постулати на панславистите в нов, генетичен сос..  >:( На публикуваните разобличения,с автор Иван Стаменов за подобно обслужване на антибългарски теории, разбира се, най-удобно е да не се реагира, нали?! ;) А да се пишат тъпотии за "прабългарските гени"..

  4 -Ще се превъзнасят по делата на един Доцент във... ВИТИЗ.. Кои са, аджеба, тези дела ли?! Първо-книгата му за "Българите и Хиндустан" после- филмът заснет от доцента и излъчен по БНТ...

 Какви са тези хора, дошли от Хиндустан и Азия в Европа, питаме.. И си отговаряме- споменатите от съфорумците мингяни..
Това че някои хора, с явен произход от Хиндустан искат да са българи- добре. Генът помни, дето се вика.Да, разбира се че помни, както и те твърдят - това му е задачата на гена, да пази информация.. и тези хора са си с по-тъмна коса и кожа и поколения след пристигането им от Азия!

Да, ама филмът за Азия  бил излъчен по БНТ.. а в екипът взема участие доцент (същия с книгата за Хиндустан)
Ами добре- излъчен е! И за още нещо добре- като искате да сте българи- ОК!
Но не и да ни поучавате, и да ни приравнявате и нас на вас.. като Вие и Доцентът от ВИТИЗ може сте дошли от Иднустан.. браво! Генът ви може и да помни- ей я мургавата кожа!

Ама НИЕ сме си българи, и сме били българи и ще бъдем!


И от Българщината и Българското не ни е срам и няма никога да се срамуваме!

А простотията и продажничеството са ръка за ръка.. доказателствата са безброй!

 >:(


Неактивен Sur

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 488
 • Респект: -30
 • КОЛЕКЦИОНЕР НА ВРЕМЕ
БОГ Е ДАЛ НА ЧОВЕКА СВОБОДНА ВОЛЯ,КОГО ДА ОБИЧА И КОГО - НЕ!СПОРЕД ДАДЕНАТА МИ ОТ НЕГО СВОБОДНА ВОЛЯ,НЕ ОБИЧАМ РУСНАЦИ,РУСКИНИ И РУСОФИЛИ!

Неактивен Sur

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 488
 • Респект: -30
 • КОЛЕКЦИОНЕР НА ВРЕМЕ
Re:100 ПРИЧИНИ ДА СЕ СРАМУВАМ,ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН
« Отговор #7 -: Декември 06, 2011, 21:53:25 »
"Дали им харесва или не на тези които се хранят с илюзии и фантазии, но фактите не могат да се променят. България се управлява от хора, които печелят милиони от контрабанда на наркотици, цигари и кражби от еврофондове и инфраструктурни проекти.
     Това правителство е просто лош клонинг на ченгиджийско-комунистическата банда, която ни управлява през целият т.н преход.
     И пак ще го кажа: Всеки който ги подкрепя, подкрепя престъпноста, беднотията и безпътицата на българската нация.
     Цензурата, полицейското преследване, срастването на държава и мафия, никога не е било по-голямо и директно. Нищо освен осъзнаването на тези факти, няма да ни помогне да променим нещо и да спасим нацията от тази бавна смърт.
     ГЕРБ не е нито анти-комунистическа, нито е дясна, нито е реформаторска и накрая не е и про-българска, а про-путинска.
     Просто е елементарна съвкупност от всичко лошо на Прехода. Не само ще върнат на "бял кон" БСП и ДПС на власт, а и накрая може и Първанов да го направят министър-председател за трагедия на всички нормални хора.
     Едно нещо е вечно в България-краденето..."

СТефан Гамизов
БОГ Е ДАЛ НА ЧОВЕКА СВОБОДНА ВОЛЯ,КОГО ДА ОБИЧА И КОГО - НЕ!СПОРЕД ДАДЕНАТА МИ ОТ НЕГО СВОБОДНА ВОЛЯ,НЕ ОБИЧАМ РУСНАЦИ,РУСКИНИ И РУСОФИЛИ!

Неактивен sim4o

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 1051
 • Респект: 8
Re:100 ПРИЧИНИ ДА СЕ СРАМУВАМ,ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН
« Отговор #8 -: Декември 07, 2011, 12:13:04 »
... "Клип на "Господари на ефира" за Бог и Македоноидите се превърна в хит в Македония, пише македонското електронно издание "Скай".

Изданието коментира как Македония се вижда през очите на източните си съседи, след като бе показан документалният филм от 2008 г. на Македонската държавна телевизия как Бог е създал Македония и македонците.

В първата част на клипа македонците се молят на Бог: "Господи, кажи истината за злото и доброто, нам и на целия свят, защото кръв во нас веке не остана, за голямата майка - Македония".

След това Бог проговаря на македонски език: "Божи благослов за вас македонци мои. За вас точно сега настъпва моментът. Да ви поясня - вашата майка - Земя, с три раси населих. Бялата - македоноиди, жълтата - монголоиди и черната - негроиди. Останалите са мулати".

В клипа Бог твърди, че македонците са произлезли от Македон, а след това надлежно уточнява, че македонците са заченали всички раси до Японско море, а всички бели хора носят в себе си македонски ген и са братя.
 
Електронното издание "Скай" посочва в заглавието, че българско шоу се подиграва с управляващите македоноиди в Македония..."
--------------
Пак ще повторя, че АЗ НЕ ВИЖДАМ НИТО ЕДНА причина, да се срамувам, че съм БЪЛГАРИН!
.. още повече, когато подобен нихилизъм  ми се навира в очите от хора, който сами се приемат за  македоноиди!
« Последна редакция: Декември 07, 2011, 15:21:18 от sim4o »

Неактивен Sur

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 488
 • Респект: -30
 • КОЛЕКЦИОНЕР НА ВРЕМЕ
Re:100 ПРИЧИНИ ДА СЕ СРАМУВАМ,ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН
« Отговор #9 -: Декември 13, 2011, 19:11:35 »
"Българите са най-бедният народ в Европа и това не е тайна дори за самите тях, но видели ли сте ги да протестират? Не, няма и даги видите защото не могат да си го позволят. Целенасочената политика по-обедняване на българският народ се ръководи чрез различни уж европейски директиви. Забележете въпреки, че българите са признато най-бедни, голяма част......
... от стоките и услугите са с по-високи цени от средноевропейските. За да оцеляват, те са принудени да работят непрекъснато при ужасни условия на труд, при масово погазване на всякакви трудови норми, без да смеят да се оплакват, без да смеят да си потърсят правата. Техните синдикални лидери, ако могат въобще да се нарекат така, ще видите сред редиците на управляващите, окичени с най-високите държавни отличия, но не и сред работниците, не и на прощадите, не и в първите редици на протестите, защото протести няма.

И ние като гръцки граждани свикнали да търсим и отстояваме правата си задаваме въпроса, как е възможно това? Как при този стандарт на живот, при тези условия на труд, при това нагло и безочливо отношение към тях, как те стоят тихо и безропотно? Отговора е един – те са бедни, толкова бедни, че дори и един ден да не са на работа, а да излязат на протест, това ще бъде пагубно за тяхното оцеляване. Те няма да успеят да си платят сметките, или да си купят храна, или необходими лекарства, или дрешки за децата. Да, те са толкова бедни, че ходят болни на работа, че по скоро биха умрели на работното си място, отколкото да си вземат почивка нужна на всеки жив организъм. За тях няма почивка, заробени веднъж от банките, втори път от работодателите си и трети път от политиците си, те са изгубили всяка надежда и живеят ден за ден в постоянен страх и стрес да не изгубят работата си, надника си, да не се разболеят. Всяко едно по-сериозно заболяване ги обрича на почти сигурна смърт, защото са бедни. Техните предприятия произвеждат инвалиди, българите биват използвани, изстисквани и изхвърлени на улицата. Без защита , без надежда.

Тяхната държава, тяхната индустрия бе разпродадена и разграбена на безценица. В България няма истински чуждестранни инвестиции. Това което е продадено на чужденци на безценица или е унищожено, за да не се произвеждат конкурентни на вносните стоки или се използва за ограбване на българите и изнасяне на спечелените пари в чужбина. На българите им набиват в главите, че заплатите им трябва да са ниски, защото така били конкурентно способни и така забележете привличали чуждестранните инвеститори. Няма по-смехотворно твърдение от това. Как можеш да твърдиш, след като уж си член на Обединена Европа, че ще привличаш инвеститори с ниското ниво на заплащане? В кой век живеят българите? Не разбират ли, че днес истинските инвеститори търсят не проста маса работеща за без пари, а работници образовани, специалисти, притежаващи творческа мисъл и креативност, откриватели и способни да предугаждат бъдещето. Явно някой има интерес да ги кара да се конкурират по заплащане със страните от третия свят, а не по знания с развитите Европейски държави.

В България правителството инвестира най-много в полицията, която е един процент от цялото население на страната. Но не мислете, че тази полиция се бори с престъпността, не, самата полиция е корумпирана, съдебната им власт също, за политиците им да не говорим. Полицията им е гарант за сигурността на корумпираната върхушка, за това, че всеки дори и плах опит за протест и търсене на отговорност, ще бъде смазан и потушен. Благодарение целенасочената политика на потъпкване и опростачване на българският народ, той е почти обречен на изчезване. По-голямата част от знаещото и можещо население е емигрирала, циганите са оставени сами на себе си като безнаказаността им е пословична, а страхът у българите неописуем."

http://cnyyk.blog.bg/novini/2011/12/13/direktna-izvadka-ot-gryckiia-vestnik-quot-simera-quot.866369
« Последна редакция: Декември 13, 2011, 19:13:55 от Sur »
БОГ Е ДАЛ НА ЧОВЕКА СВОБОДНА ВОЛЯ,КОГО ДА ОБИЧА И КОГО - НЕ!СПОРЕД ДАДЕНАТА МИ ОТ НЕГО СВОБОДНА ВОЛЯ,НЕ ОБИЧАМ РУСНАЦИ,РУСКИНИ И РУСОФИЛИ!

Неактивен sim4o

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 1051
 • Респект: 8
Re:100 ПРИЧИНИ ДА СЕ СРАМУВАМ,ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН
« Отговор #10 -: Декември 16, 2011, 21:11:57 »
"Българите са най-бедният народ в Европа и това не е тайна дори за самите тях, но видели ли сте ги да протестират? Не, няма и даги видите защото не могат да си го позволят. Целенасочената политика по-обедняване на българският народ се ръководи чрез различни уж европейски директиви. Забележете въпреки, че българите са признато най-бедни, голяма част......
... от стоките и услугите са с по-високи цени от средноевропейските. За да оцеляват, те са принудени да работят непрекъснато при ужасни условия на труд, при масово погазване на всякакви трудови норми, без да смеят да се оплакват, без да смеят да си потърсят правата. Техните синдикални лидери, ако могат въобще да се нарекат така, ще видите сред редиците на управляващите, окичени с най-високите държавни отличия, но не и сред работниците, не и на прощадите, не и в първите редици на протестите, защото протести няма.

И ние като гръцки граждани свикнали да търсим и отстояваме правата си задаваме въпроса, как е възможно това? Как при този стандарт на живот, при тези условия на труд, при това нагло и безочливо отношение към тях, как те стоят тихо и безропотно? Отговора е един – те са бедни, толкова бедни, че дори и един ден да не са на работа, а да излязат на протест, това ще бъде пагубно за тяхното оцеляване. Те няма да успеят да си платят сметките, или да си купят храна, или необходими лекарства, или дрешки за децата. Да, те са толкова бедни, че ходят болни на работа, че по скоро биха умрели на работното си място, отколкото да си вземат почивка нужна на всеки жив организъм. За тях няма почивка, заробени веднъж от банките, втори път от работодателите си и трети път от политиците си, те са изгубили всяка надежда и живеят ден за ден в постоянен страх и стрес да не изгубят работата си, надника си, да не се разболеят. Всяко едно по-сериозно заболяване ги обрича на почти сигурна смърт, защото са бедни. Техните предприятия произвеждат инвалиди, българите биват използвани, изстисквани и изхвърлени на улицата. Без защита , без надежда.

Тяхната държава, тяхната индустрия бе разпродадена и разграбена на безценица. В България няма истински чуждестранни инвестиции. Това което е продадено на чужденци на безценица или е унищожено, за да не се произвеждат конкурентни на вносните стоки или се използва за ограбване на българите и изнасяне на спечелените пари в чужбина. На българите им набиват в главите, че заплатите им трябва да са ниски, защото така били конкурентно способни и така забележете привличали чуждестранните инвеститори. Няма по-смехотворно твърдение от това. Как можеш да твърдиш, след като уж си член на Обединена Европа, че ще привличаш инвеститори с ниското ниво на заплащане? В кой век живеят българите? Не разбират ли, че днес истинските инвеститори търсят не проста маса работеща за без пари, а работници образовани, специалисти, притежаващи творческа мисъл и креативност, откриватели и способни да предугаждат бъдещето. Явно някой има интерес да ги кара да се конкурират по заплащане със страните от третия свят, а не по знания с развитите Европейски държави.

В България правителството инвестира най-много в полицията, която е един процент от цялото население на страната. Но не мислете, че тази полиция се бори с престъпността, не, самата полиция е корумпирана, съдебната им власт също, за политиците им да не говорим. Полицията им е гарант за сигурността на корумпираната върхушка, за това, че всеки дори и плах опит за протест и търсене на отговорност, ще бъде смазан и потушен. Благодарение целенасочената политика на потъпкване и опростачване на българският народ, той е почти обречен на изчезване. По-голямата част от знаещото и можещо население е емигрирала, циганите са оставени сами на себе си като безнаказаността им е пословична, а страхът у българите неописуем."

http://cnyyk.blog.bg/novini/2011/12/13/direktna-izvadka-ot-gryckiia-vestnik-quot-simera-quot.866369


« Последна редакция: Декември 16, 2011, 22:12:15 от sim4o »

Неактивен Sur

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 488
 • Респект: -30
 • КОЛЕКЦИОНЕР НА ВРЕМЕ
Re:100 ПРИЧИНИ ДА СЕ СРАМУВАМ,ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН
« Отговор #11 -: Декември 18, 2011, 12:28:30 »
България  | 17.12.2011
Защо Светият синод се страхува да отвори досиетата?
 
Като се отвори кутията на Пандора...
Като се отвори кутията на Пандора...
Светият синод вчера все пак даде съгласие за проверка на досиетата в БПЦ. Само че защо висшият клир беше готов да търси помощ от Първанов, за да предотврати отварянето? Защо се бои като дявол от тамян от тази стъпка?
 

Кои са били доносниците сред архиереите и обикновените свещенослужители? Какви вреди е успяла да нанесе българската „милиция на мисълта” върху вярата, интегритета и достойнството на религиозните общности в страната? На повечето от тези въпроси едва ли някога ще бъде даден изчерпателен отговор. Известна представа за начините и мащабите на привличане и инфилтриране на доносници и агенти на Държавна сигурност сред Православната църква и останалите християнски вероизповедания добиваме от излезлия наскоро документален сборник с неунищожените доказателства за делата на 6-то управление на ДС до 1985 г. Ето какво пише в него:

„Контра-революцията има един солиден гръбнак, това са поповете. Ние ще требва много добре да ги знаем, а за това ще требва да имаме между тех наши секретни сътрудници, които да ни донасят за тази реакционна дейност, която те провеждат. Ние ще требва да изучаваме и всички религиозни секти...” Това е заключение от отчет на Държавна сигурност през 1946 г.  - словоредът и граматиката са автентични. Явно е, че БКП още в краткия период до пълното заграбване на властта и физическото ликвидиране на опозицията през 1947 г. определя църквата и религиите като приоритетна цел в работата на своята тайна милиция. Отчет на ДС от 1950 г.  съдържа агентурните имена на привлечени или внедрени в църквата доносници, които следят митрополити и свещеници. "Каскетите"оценяват работата си като „слаба”:. „едва” четирима свещеници са изпратени в лагери и „едва” през 1949 г. е започнала оперативната разработка на бившия екзарх Стефан, един от признатите спасители на българските евреи по време на войната.

Враговете са навсякъдеВраговете са навсякъде

Усърдието си заслужава

Политическата милиция изготвя подробни и смайващи с нелепостта си графици кой кога ходи на църква. Агенти с имена „Константинов” и „Петков” докладват както за посещаемостта на верующите, така и за евентуални „враждебни” послания на архиереите „Фанатик” и „Крал”. Правят се и „социологически” сондажи за класовия и социалния произход на посетителите по време на строго следените празнични служби.

Усърдието не е отличителна черта в дейността на българското Щази. Критични анализи на службата сочат, че една трета от непрестанно множащите се оперативни работници изобщо не се „стараят” да подържат редовни контакти със зачислените им доносници, нито пък да привличат нови „очи и уши” за службата и Партията. Оперативните работници, които  се занимават с мрежата от доносници във вероизповеданията, са обаче неимоверно усърдни. Повечето от тях поддържат контакти поне с двама доносници. Отчетите подчертават и успехите на работещите с вражеския контингент „Духовенство”, които доста често успяват да прибавят нови „бройки” към зачислените им мрежи.

Със смайващо усърдиеСъс смайващо усърдие

Колкото повече врагове, толкова повече доносници

В анализ на 6-то управление на ДС се отбелязва, че „идеологическата диверсия по линия на духовенството" застрашително нараствала. Подобни сигнали не са новост в практиката на „милицията на мисълта”, която е натрупала богат опит как по-добре да привлича подплатеното с финанси и привилегии внимание на властимащите. И в епохата на развития социализъм религиозното съзнание остава сред най-преследваните „практики” на инакомислие. „Престъпления на мисълта” мотивират властта и подчинения й репресивен апарат да търсят начини да увеличат броя и ранга на доносниците в църквата.

Само през 1980 г. броят на вербуваните агенти на 6-то управление в средите на духовенството нараства от 43 на 56 души. Началството рапортува, че в Духовната академия чекистите разполагат вече с 12, а в Светия Синод – с девет „уши и очи”. ДС е успяла да внедри двама свои агенти дори в задграничните православни епархии. Сред ръководствата на тайните секти с християнски характер броят на доносниците нараства на 20. Четирима пък докладват за делата на католическата църква в България. Под кодови имена  като „Лукавия”, „Нахалния”, „Фарисея” или „Подлеца” се планират оперативни наблюдения и репресии срещу свещенослужители, сектанти, студенти в Духовната академия, срещу шефа на Българската секция в Радио „Ватикана” и дори срещу иконописци. Враговете са навсякъде и изключение не се прави никому...

 

Автор: Н. Цеков/ Редактор: Б. Рачева

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15609294,00.html?maca=bul-dnes_bg_feed_svet-5680-xml-mrss
 
БОГ Е ДАЛ НА ЧОВЕКА СВОБОДНА ВОЛЯ,КОГО ДА ОБИЧА И КОГО - НЕ!СПОРЕД ДАДЕНАТА МИ ОТ НЕГО СВОБОДНА ВОЛЯ,НЕ ОБИЧАМ РУСНАЦИ,РУСКИНИ И РУСОФИЛИ!

Неактивен Vishnevski

 • Редовен
 • *
 • Публикации: 23
 • Респект: -5
Re:100 ПРИЧИНИ ДА СЕ СРАМУВАМ,ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН
« Отговор #12 -: Декември 18, 2011, 21:56:00 »
   "Българите са амузни." Амузни ги е нарекъл Теофилакт Охридски в писмата си до един близък приятел.  "Тук, в България / в случая Охрид/ - оплаква се Теофилакт - човек няма как да не се опростачи, защото непрекъснато общува с простаци. Тия българи са амузни хора”.

  Обяснявам: Префиксът "А" означава "БЕЗ". Спомнете си амазонките. "А"= "БЕЗ", "MAZON" = ЦИЦА. Според преданието, на войнстващите жени са им отрязвали дясната гърда още от най-ранна детска възраст, за да могат да притискат по-добре лъка към гръдния си кош. Така прицелването и улучването е било много по-сигурно.
  МУЗА бих превел на български като ВДЪХНОВЕНИЕ.
  Сега оставям на по-средноинтелигентните съфорумци да си преведът сами терминът АМУЗНИ.

debozman

 • Гост
Re:100 ПРИЧИНИ ДА СЕ СРАМУВАМ,ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН
« Отговор #13 -: Декември 19, 2011, 04:47:59 »
  "Българите са амузни." Амузни ги е нарекъл Теофилакт Охридски в писмата си до един близък приятел.  "Тук, в България / в случая Охрид/ - оплаква се Теофилакт - човек няма как да не се опростачи, защото непрекъснато общува с простаци. Тия българи са амузни хора”.

  Обяснявам: Префиксът "А" означава "БЕЗ". Спомнете си амазонките. "А"= "БЕЗ", "MAZON" = ЦИЦА. Според преданието, на войнстващите жени са им отрязвали дясната гърда още от най-ранна детска възраст, за да могат да притискат по-добре лъка към гръдния си кош. Така прицелването и улучването е било много по-сигурно.
  МУЗА бих превел на български като ВДЪХНОВЕНИЕ.
  Сега оставям на по-средноинтелигентните съфорумци да си преведът сами терминът АМУЗНИ.
--- Предполагам, че с термина "амузни", преводача е спестил на сънародниците ни поредната квалификация. Гръцката αμουσως (амусос) означава "невежи".
    Тъй като Теофилакт е бил на високо обществено ниво, то той очевидно говори за своето обкръжение - т.е. за "учените" българи с които общува. Вижда се, че не са били нещо по-различно от днешните учени, някои от които разгледахме тук в този форум. Министър Димитров, Дуйчев и др. амузняци, също лишени от ласките на Музите. :D
« Последна редакция: Декември 19, 2011, 04:54:22 от B. Georgiev - bozman »

Неактивен Sur

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 488
 • Респект: -30
 • КОЛЕКЦИОНЕР НА ВРЕМЕ
БОГ Е ДАЛ НА ЧОВЕКА СВОБОДНА ВОЛЯ,КОГО ДА ОБИЧА И КОГО - НЕ!СПОРЕД ДАДЕНАТА МИ ОТ НЕГО СВОБОДНА ВОЛЯ,НЕ ОБИЧАМ РУСНАЦИ,РУСКИНИ И РУСОФИЛИ!

БГ История

Re:100 ПРИЧИНИ ДА СЕ СРАМУВАМ,ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН
« Отговор #14 -: Януари 03, 2012, 13:49:42 »