Автор Тема: Северозападна България срещу Чарлз Робърт Дарвин  (Прочетена 5707 пъти)

Неактивен Курти Вълчанов

 • Участник
 • ***
 • Публикации: 39
 • Респект: 2
Пещера “Козарника”
В Северозападна България, на 6 км от град Белоградчик в посока село Орешец се намира  пещерата “Сухи печ”, по-известното й име е “Козарника”. Пещерата е дълга едва 128 м, бедна е на вторични варовикови образования и едва  нейния край дава подслон на малка колония зимуващи прилепи. Името  ни подсеща, че дълго време пещерата се е ползвала за отглеждане на дребен добитък. През 1996 г. обаче там започват съвместни българо-френски археологически разкопки, които  от тогава продължават ежегодно през летния сезон и до днес. Смесеният екип е от учени от  Националния археологическия институт с музий на Българската академия на науките в София и Института за геология и праистория на квартернера в Бордо.  Проектът е финансиран основно от Консултативната комисия за археологически изследвания към френското Министерство на външните работи и област Аквитания (Югозападна Франция), от института “Макс Планк” в Лайпциг и съдействие от БАН.
Днес името на “Козарника” е известно на всички специалисти по прастара история. Резултатите от работата са смайващи: през 2001 г. специалистите достигат слоеве в пещерата, които сочат човешка дейност преди 900000 години, през 2004 – 1,5 млн. години. В тях е открит зъб на представител на рода Homo. Учените предполагат , че вероятно става дума за Homo Erectus, предпологаемия предшественик на съвременния човек, но със същата вероятност би могъл да бъде и от Homo Sapiens. Сред находките има кост от едро животно, по която са нанесени на няколко места следи от приспособление – вероятно кремъчно сечиво. Всички следи по костта са успоредни помежду си, което изключва вероятността да са от случаен характер. В най-стария слой 1.4 – 1.6 млн. години е намерена една кост с изключително археозоологическо значение: фаланга от мармот с нарези, свързани с одиране на кожата.. Това е най-древното свидетелство за добив на животинска кожа, при това от такъв, сравнително дребен вид, чиято етология поставяше под съмнение антропичния фактор за присъствието му в пещерните отложения. Забелязва се соломоновска мъдрост на учените при датирането на находките и техния произход: до 50000 години те са овързани с модерния човек Homo Sapiens, а по-ранните – с неговия теоретичен предшественик – Homo Erectus. Вариантът – всички находки от пещерата да са свързани с модерния човек е изключен, поради господстващата в момента теория в науката.
Находките от “Козарника” са твърде ръбати и неконвенционални за официалната наука, която следва еволюционистката теория на Дарвин. До сега тя е приемала, че съвременния човек се е появил в Европа преди 800000 г., идвайки на стария континент от Африка през протока Гибралтар. Находките от българската пещера твърде много приближават представители на рода  Homo ( модерния човек - 1.5 млн. години) към датировката на астралопитеците от долината Олдувай, Танзания и около езерото Туркана, Кения  (т.е. някакви, вероятно отмрели маймуни на 3.5 – 4.4 млн. години) и правят времето за предполагаема еволюция от единия до другия вид невъзможно малко и недостатъчно. Освен това най-старите находки на африкански Homo Erectus са също на 1.6 милиона години и науката не може да обясни проникването му в Европа, което по днешните ни понятия трябва да е станало светкавично  с някакъв палеолитен аероплан. Тук е мястото да се спомене, че за разкопките в пещерата от 2004 до 2011 г. на сайта на НАИМ няма нито ред, а средствата за масова информация, които отразяват редовните летни разкопки на българо-френския екип повтарят до умора едни и същи, вече добре известни неща. Любопитен факт е, че учените от експедицията многократно са изразявали пред журналисти съжалението си, че в “Козарника” – за разлика от други  пещери в Западна Европа – не са открити пещерни рисунки. Това само показва, че от лоша осведоменост може да страдат и учени от най-престижни научни институти в Европа.
Пещера “Магура”
Пак в Северозападна България и само на 15 км от пещера “Козарника” се намира една от най-големите и известни български пещери - “Магура”. Освен с големината си, с красивите вторични варовикови образувания и великолепното естествено пенливо вино, тип “Шампан”, което отлежава с години в една от галериите на пещерата, “Магурата” е известна от 50-те години на миналия век и с праисторическите си рисунки. Те са повече от 700, рисувани на различни места в пещерата от древните художници, които са използвали за направата им прилепно гуано. Те са от  т.н. монохромна (черна) група пещерни рисунки. Днес туристите  имат ограничен достъп до рисунките, поради опасност масираното човешко присъствие да влоши микроклимата на пещерата и да въздейства отрицателно върху тях. Подобно нещо вече се е случило в една от най-известните
пещери със скални рисунки в Югозападна Франция – пещерата Ласко, където рисунките едва  били спасени от гъбички, а след третирането им с фунгициди са застрашени от нова опасност – бактерии. Рисунките в “Магура” са с най-разнообразни сюжети: танцуващи в транс жени, еротични сцени, ловни сцени, древен календар, изображения на ловци и животни.
     Любителите на историята напразно ще търсят данни за възрастта на рисунките в научната литература. Такива няма и на официалния сайт на пещерата. В различни научно-популярни публикации възрастта на рисунките се определя в съответствие с откритите артефакти в пещерата – керамични и костни фрагменти, останки от животински кости и човешки жилища – т.е. между 3000 и 5000 години. Ако по време на посещението си в пещерата проявите по-настойчиво любопитство, туристическите гидове  доста предпазливо устно посочват една по-различна датировка – 10-12000 години.
   В Западна Европа се намират няколко пещери, получили световна слава с великолепните си древни рисунки: Алтамира в Испания; Нио (Niaux) , Шове (Schauvet) и Ласко във Франция. Пещерните рисунки от западноевропейските пещери са цветни. За направата им са използвани бои със сложен химически състав, който и днес трудно може да се произведе без специална химическа квалификация. Боите в Шове съдържат химични вещества като манганов двуокис, железен окис, железен хидроокис и дентин (вътрешната част на зъбите на гръбначните животни, състояща се от колаген и калций). Контурите  са очертавани с въглен, боите са нанасяни с различна техника, използвано е фино грундиране на площите. Част от рисунките представляват огромни пана, които достигат на дължина над 5 м. Датировка им е стара и варира: -  в Нио  около 12-13000 години пр.н.е.; Алтамира – 15000 години пр.н.е., Ласко – 18000 години пр. н.е., а в Шове – 33000 години пр.н.е. Сред рисунките преобладават животни – диви коне, сърни, елени и диви кози, носорози, зубри и турове – впечатляващите диви европейски говеда. Хищниците са представени от хиена, мечка, лъв и пантери. Повечето от тази животни са живели в Европа почти до модерните времена: лъвовете – до около IV-III век пр.н.е, дивите коне – до XVII-XVIII  век,   туровете – до  XVII век.
   Учените са приели правилото, че черните рисунки  представляват по-стара група от цветните рисунки, които са по-късни. Това поставя под съмнение скромната датировка на рисунките в пещера “Магура” и говори по-скоро за изключителната им древност. За древно обитаване от човека подсказват и резултатите от археологическите разкопки в пещерата, проведени през 1994 г., но най-вече тези от българо-американски екип през 2011 година. Археолозите са установили 26 различни пласта, а намерените находки – кости от пещерна хиена, два черепа от пещерна мечки и овъглена материя говорят за човешко присъствие преди 30-40000 години. Излиза, че голямата древност на пещерните рисунки и много старо човешко присъствие в “Магура” притеснява българските учени и те продължават да мълчат упорито по темата.
   Няколко думи за характера и същността на пещерните рисунки. Сред тях има много изображения на хора, които макар и да не притежават финеса и изяществото на цветните рисунки от Западна Европа са реалистични и зрителя недвусмислено разбира за какво става дума. Останалите изображения на животни и птици също са натуралистични и зрителите лесно могат да разпознаят различни видове по характерните им белези и черти.


Особено впечатляват изображенията на щраус или щраусова птица, жираф или дори динозавър, за които науката няма данни да са обитавали балканските земи след последния ледников цикъл. Т.е. ако древните художници не са били на екскурзия до Африка и не са творили за да увековечат африканските си впечатления, а са изобразили впечатленията си за тези животни в своето ежедневие, ние стигаме до изводи, които отдалечават датировката на  рисунките на десетки хиляди години назад във времето.
   Един от първите изследователи на пещерата  българският археолог и палеоисторик Васил Миков установява през 60-те години на миналия век, че прилепното гуано, с което са направени рисунките е оказало запазващо действие на повърхностния скален слой в пещерата от ерозия, така че рисунките изпъкват върху скалата с дебелина 3-4, а на отделни на места и до 10-12 мм.
Това наблюдение е потвърдено през 1981 г. от д-р Асен Чилингиров, който изследва и фотографира рисунките от  “Магура” по поръчка и за сметка на швейцарския авиопревозвач Swissair. Освен в швейцарско списание през 1982 г., проучванията на д-р Чилингиров са включени  в издадената през 1987 г. на немски език “Културна история на България”. Отделно в нет-пространството от същия автор могат да се намерят и две великолепни статии  , в които се разглежда и този проблем.
   Тридесет години по-късно, през есента на 2010 г. имах възможността да посетя “Магурата” и с любезното съдействие на кмета на Белоградчик да получа разрешение да фотографирам пещерните рисунки. Фотографиите ми бяха необходими за рекламиране на България като историческа туристическа дестинация. Разбира се, основната ми задача беше чисто фотографска, но бидейки подготвен по проблема с датировката на рисунките, на място в пещерата обърнах внимание на т.н. изпъкналост. Тя се забелязва лесно там където е запазена плътната маса от гуано, още повече, че в пещерата за мен металните преградите около рисунките не бяха валидни и можех от непосредствена близост и при добро осветление да наблюдавам установеното от други преди мен. Естествено при такава ситуация, лаик  като мен си задава логичния въпрос: защо по дяволите не се изследват проби от рисунките в някоя лаборатория по метода на изотопния анализ C-14  и да се реши  сравнително надеждно датировката на пещерните рисунки. По-късно  успях и сам да си отговоря на този въпрос, като намерих в нет-мрежата мнение на човек, който професионално е работил по въпроса с рисунките в пещерата – археолога от Националния археологически институт с музей към БАН Тодор Стойчев.
Г-н Стойчев изповядва становището, че древните художници са използвали за рисунките си не прясно, а вече фосилизирано гуано, поради което лабораторната датировка по споменатия метод С-14  не може да бъде коректно определена. Затова и не е извършвана до момента. Признавам си, че това становище на мастития учен ме докара до нервни тикове. Като фотограф и натуралист често съм влизал в диви и необитаеми пещери за да снимам прилепи. При това занимание  се е налагало да рина с лопата тонове гуано, за да мога да премина по тесните тунели и да стигна до галерия с  прелепи. Отделно съм използвал гуано като тор за селския си двор и не мога да си представя, че древните художници биха използвали друго прилепно гуано,  освен в съвсем   прясно състояние, което дори и тогава представлява доста суха консистенция, поради естеството на храната на прилепите.
    След отказа на официалната наука да анализира материалния носител на изображенията, трудно може да се установи с каква скорост е протичала ерозията в една среда с постоянна температура и влажност и  липса на дъждове и ветрове. Вероятно  за това са били необходими десетки хиляди и дори стотици хиляди години. Въпреки, че науката едва ли е в състояние да извърши точно датиране на рисунките от “Магура”, ние с основание можем да мислим, че това са най-старите паметници на изобразителното изкуство в Европа.
Местността “Планиница” край Белоградчик
Следващите редове и фотографии могат до накарат личности като Ерих фон Деникен да захвърлят текущите си дела и  веднага да се качат на първия самолет за България. Дължим ги на  Кирил Кирилов - един млад човек от Белоградчик, влюбен и омагьосан от родния си край, който ги е публикувал в своя блог. “Планиница” е едно възвишение в покрайнините на града и част от Белоградчишките скали, върху което е изградена телевизионната кула. Може и да има известна доза ирония във факта, че се намира на около 5-6 км от “Козарника”.В скални блокове от бял и червен пясъчник на възраст десетки милиони години се виждат стотици скали, пълни с ръждиви метални части, които ярко и отчетливо се открояват на фона на скалата. Очевадно металите са от техногенен характер.  Металът сякаш се е "разтворил" сред скалите, които по време на тяхното взаимодействие са били сякаш в течно състояние, след което твърде бързо са се втвърдили. Отворите са дълбоки. Някои имат дълбочина повече от няколко метра. В отделни случаи и двата отвора видимо стърчат от скалата и през тях може да се гледа като през далекоглед. Срещат се и метални планки, сякаш правени  в някои наш завод преди 20-30 години. И никак не са малко уникалните древни железарии – срещат се на повече от 2 километра.


Кирил Кирилов не се е задоволил само с фотографиране на многобройните артефакти. Той вече е взел метални проби и ги е изследвал във фирмената лаборатория, там където работи. Пробите показват съдържание на 80-90% желязо. Желязо на десетки милиони години, вероятно продукт на друга и непозната човешка цивилизация. Атлантида ? А може би  Предатлантида ? Уникално желязо , запазено  от окисляване и съхранило магнитните си свойства – при приближаване с магнит, фрагментите полепват по магнита – и това въпреки факта, че може би през последните 1-2 милиона години са били изложени на атмосферно влияние. Няма да е пресилено да отбележа, че изследването на феномена “Планиница” може да доведе и до откритие на нови технологии за производство, обработка и приложения в индустрията на този материал, “уж” открит и използван от съвременния човек само преди някакви си 3200 години.
“Козарника”, “Магурата” и “Планинци” – три феноменални паметника от световно значение, събрани по каприза на природата почти на едно място в Северозападна България. Тези феномени могат да променят господстващото в момента научно схващане за произхода на земята,  възникването на живота и еволюцията на човека. Тези феномени очакват своите талантливи и честни български изследователи. Хора, които да напишат новата  история на човечеството и да превърнат тази част от Родината ни в световна туристическа дестинация. А на Чарлз Дарвин – мир на праха му и просветление  за многобройните му заблудени  последователи!
БГ История


debozman

 • Гост
Re:Северозападна България срещу Чарлз Робърт Дарвин
« Отговор #1 -: Ноември 11, 2011, 01:36:57 »
Здравей,
Аз не можах да схвана, с какво находките ( за които чувам за пръв път) опровергават Дарвиновата теория. Дали желязото или хората са  отпреди 1 млн. г. или преди 50 млн. г., това може само да коригира тази теория, но не и да я опровергае, защото нейните постулати са свързани с времето относително. Опровержения на тази теория според мен е само разбирането, че човек е създаден умишлено и целенасочено, а не случайно. Тук има две положения, които се роят на други множества - че е създаден от Бог ( с неизяснена конкретност) и от Извънземен разум ( също с неизяснена конкретност), което кажи речи е едно и също. Обясни ако , обичаш, защо тези находки са срещу Дарвин
Поздрави.

Неактивен Курти Вълчанов

 • Участник
 • ***
 • Публикации: 39
 • Респект: 2
Re:Северозападна България срещу Чарлз Робърт Дарвин
« Отговор #2 -: Ноември 11, 2011, 10:25:10 »
Здравей Боцмане,
Ако се вгледаш в последния абзац на статията ми ще се убедиш, че не оборвам никого. Обратното би ме ласкало и ако беше така, сега щеше да разговаряш с нобелов лауреат. Дарвин е публикувал една теория, която 30-40 години по-късно тихомълком е приета като научно доказана, без да е. Всъщност той е нещо  като нашия общ познат Теофан – изложил е един модел за създаването на живия свят на Земята, без да се е ангажирал пряко със същите твърдения за човека. Това само се подразбира от селските му намеци, които са продължени по-късно от неговите научни последователи. Те силно напомнят твоите любими червени папагали, само дето тези не са точно червени, а доста изпъстрени с почти всички цветове на дъгата.
Както е известно, Дарвин дори не е първоавтор на еволюционната теория. Той се нарича Алфред Ръсел Уолъс, а Дарвин просто е приел съавторството, защото е щял да изпусне влака на славата. По-късно Уолъс се отказва от съавторството си и се превръща в един от най-известните изследователи на паранормалното в света за неговото си време и критик на собствената си теория.
Находките от Северозападна България и по-точно от “Планиница” са много висока топка, но истинската работа по нея тепърва предстои. Става дума за сериозни изследвания и също такова финансиране.
Поздрави .

Неактивен vekil

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 927
 • Респект: 29
Re:Северозападна България срещу Чарлз Робърт Дарвин
« Отговор #3 -: Ноември 15, 2011, 03:04:25 »
Художниците в ласко, алтамира, и един бюлюк френски пещери са същите като в Магурата. И са рисували за науката, защото са били слаби художници.

Неактивен Pomak

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 329
 • Респект: 25
Re:Северозападна България срещу Чарлз Робърт Дарвин
« Отговор #4 -: Ноември 16, 2011, 14:24:59 »
Здравей Боцмане,
Ако се вгледаш в последния абзац на статията ми ще се убедиш, че не оборвам никого. Обратното би ме ласкало и ако беше така, сега щеше да разговаряш с нобелов лауреат. Дарвин е публикувал една теория, която 30-40 години по-късно тихомълком е приета като научно доказана, без да е. Всъщност той е нещо  като нашия общ познат Теофан – изложил е един модел за създаването на живия свят на Земята, без да се е ангажирал пряко със същите твърдения за човека. Това само се подразбира от селските му намеци, които са продължени по-късно от неговите научни последователи. Те силно напомнят твоите любими червени папагали, само дето тези не са точно червени, а доста изпъстрени с почти всички цветове на дъгата.
Както е известно, Дарвин дори не е първоавтор на еволюционната теория. Той се нарича Алфред Ръсел Уолъс, а Дарвин просто е приел съавторството, защото е щял да изпусне влака на славата. По-късно Уолъс се отказва от съавторството си и се превръща в един от най-известните изследователи на паранормалното в света за неговото си време и критик на собствената си теория.
Находките от Северозападна България и по-точно от “Планиница” са много висока топка, но истинската работа по нея тепърва предстои. Става дума за сериозни изследвания и също такова финансиране.
Поздрави .


Здравей Курти,
Много, много интересен материал!!! Поздрави! Абсолютно вярно е това което казваш за еволюционната теория и автора й и за Дарвин. Аз наистина съм привърженик на конспиративните теории и за мен човек, който ги отхвърля или страда от някаква недостатъчност или нарочно си криви душата - та, цялото натрапване на дарвинизма/еволюционната теория от края на 19-и век и досега просто ти се набива в очите като нещо, което се върши нарочно и в противоречие със здравия разум и логиката. Особено при положение - както ти казваш - че няма никакви доказателства за тази теория. Да не говорим за частния случай с еволюцията на човека! Аз затова спрях да си купувам "Нешънъл джиографик" след като им писах 2-3 пъти по повод конкретни материали за еволюцията на човека - как някаква източноафриканска маймуна, още не се била изправила съвсем (първоначално пишеха, че "чудото" станало преди около 70 000 години, после скочиха на 200 000!!!), и тръгнала на околосветско пътешествие като пътьом се превръщала в бял, жълт, червен, черен човек и тям подобни щуротии, направо ненормални кретении! Аз съм убеден - без да мога да го докажа естествено - че човек е един вид ГМО. Също мисля, че едва ли някога ще разберем коя е лабораторията която ни е произвела, така че Боцето наистина няма как да получи категорични доказателства за това...
Скоро обаче четох едно доста смущаващо изследване извършено от д-р Асен Чилингиров съвсем неотдавна и дори мисля го споменах тук, в тоя форум (бг история). Материалът е озаглавен "Вулканите, наводненията, археологията и политиката". Можеш да го изтеглиш от сайта на едни дъновисти, www.otizvora.com, където има отделен раздел д-р Асен Чилингиров и подраздел "всички статии от д-р Чилигиров". Та това мълчание на официалната наука не е нещо рядко или по изключение, а го има винаги, когато се сблъскват с проблем, който не могат да решат или чието решаване изисква да се допускат недопустими неща (от гледна точна на официалната наука де). Та едно от най-смущаващите неща в тоя материал е че определени космически явления предизвикващи определени геофизически катастрофи на Земята като например падането на небесно тяло с диаметър 5 и повече километра, последиците са от такъв характер, че на цялата планета (!) не остава една жива молекула камо ли нещо по-едро и по-организирано, което да еволюира. И се оказва, че такива събития далеч не са така редки, както може да предположи един лаик като мен. И този факт - доказан от геофизиците, но абсолютно премълчаван от официалната наука - слага голям пръст в гъз на еволюционната теория каквото и да са те (теорията и пръста). Освен това се оказва и доказва, че тези събития, както и други - далеч по-слаби и малки като напр. изригването на някакво вулканче на Земята или промените в радиационния фон променят съществено скоростта на саморазпадането на С14 (който е изотоп срещащ се и натрупващ се само в живи организми и оставащ като маркер в останките им) което прави тоя метод на датиране абсолютно ненадежден и несигурен! Д-р Чилингиров цитира изследвания на едни и същи проби от времето на въвеждането на метода (1953-54 г.) и днес - разликата в датирането е няколкостотин години!!!! А какво става при катаклизъм от гореспоменатия порядък? Такива ми ти работи!
А що се отнася до първенството - и като първа човешка раса (или подвид или дори вид!), и като основател на цивилизация във всичките й аспекти - за мен няма съмнение че това сме ние - древните скити, наричани днес "славяни" от които ние българите сме може би най-старата клонка (и може би пък затова и най-изхабената). Което също е голям пръст в гъз за всички останали раси, че даже и за много от най-древните потомци на пра-скитите, каквито са всички изконни европейски народи - то суетата и желанието да се изтъкнеш като най-най си са заложени от сатаната още при изработването на ГМО-то човек...
Помака

debozman

 • Гост
Re:Северозападна България срещу Чарлз Робърт Дарвин
« Отговор #5 -: Ноември 21, 2011, 13:01:45 »
Ето и още един автор, класифицирал процеси, които не са адекватни на теорията на Дарвин - Освалд Шпенглер.
https://sites.google.com/site/runiistorianewi/pulsating-civilization

БГ История

Re:Северозападна България срещу Чарлз Робърт Дарвин
« Отговор #5 -: Ноември 21, 2011, 13:01:45 »