Автор Тема: Монетите на българския цар Петър I  (Прочетена 3936 пъти)

Неактивен ivany

 • Професор
 • ****
 • Публикации: 77
 • Респект: 5
Монетите на българския цар Петър I
« -: Октомври 04, 2010, 15:16:22 »
“Полският делегат д-р Анджей Попе ми зададе провокиращия въпрос: «Сигурен ли сте, че през Х век българите не са имали свои монети?» на поредния международен колоквиум през май 1980 година…
Въз основа на посочената в този каталог / Каталога на руските монети от Х/ХІ век  - б.а./ библиография поръчах в библиотеката на Хумболтовия университет в Източен Берлин и в Държавната библиотека в Западен Берлин всички издания, свързани с близо 200-годишния спор относно атрибуцията и четенето на надписите върху руските монети….
По-грамотните от тях  / руски и съветски учени – б.а./ знаят добре колко рисковано е надписите да бъдат прочетени – току виж се появят и някои имена, които много трудно биха могли да се обявят за руски или гръцки. Цялата грижливо изградена постройка на руската история и национална доктрина би се срутила мигновенно….”
http://www.ivanstamenov.com/2009/10/571/
Гледай ти! Оказа се, че има и монети от преди времето на Иван Асен ІІ, а този факт доста атакува времевия край на автоханната теза.
Би следвало да може да се говори за "българска държава" в определения период. Не знам други федерати да са секли / ляли / монети. На новата генерация български историци ще им се налага да защитават българският произход на редица писмени паметници, създавани около покръстването и известни предимно в чужди преписи като Закона за съдене на
 людете, Славянската еклога, Земеделският закон и пр.
« Последна редакция: Октомври 04, 2010, 15:19:07 от ivany »

БГ История

Монетите на българския цар Петър I
« -: Октомври 04, 2010, 15:16:22 »

Неактивен T.Jonchev

 • Модератор
 • Академик
 • *****
 • Публикации: 542
 • Респект: 20
Re:Монетите на българския цар Петър I
« Отговор #1 -: Март 19, 2011, 08:19:06 »
Прочетох материала на Чилингиров и разгледах представеното там изображение на "сребърник на цар Петър". Понятие "сребърник" е доста озадачаващо за монета - такъв термин в нумизматиката не се употребява.
По-същественото обаче в случая е, че "сребърникът", който е представен в публикацията, не е монета, а печат.

Неактивен ALD

 • Знаещ
 • *****
 • Публикации: 139
 • Респект: 0
  • http://ald-bg.narod.ru/index.html
Re:Монетите на българския цар Петър I
« Отговор #2 -: Април 06, 2011, 21:27:14 »
Тази теза има един много сериозен проблем - липсата на такива монети на територията на Дунавска България, където след като са били емитирани, все би трябвало да са изпаднали 1-2.

Статията е доста тенденциозна. Не са ни виновни толкова руските другари, колкото родните иманяри. Ако има стартирало монетосечене през ПБЦ, то най-вероятно е станало чрез т.нар. имитации на виз. монети. Не подценявайте названието. Западна Европа през ХІІІв. също има развито монетосечене, но Латинската империя стартира с иматации на виз. монети. Но дали е български си зависи от това, къде се откриват монетите. Ще рече, че като видим такава имитация да се продава за 15 евроцента на западен аукцион, то всеки път може да си даваме сметка, че то толкова спада стойността на иначе безценната информация от намирането на такива монети при редовни арх. разкопки.

Иван Асен ІІ сече монети със собствени надписи, но това не значи, че няма предходен етап  с имитации на византийските. След Освобождението дори при ТБЦ в самото начало у нас циркулират всякакви монети - руски, турски... После се взимат мерки да се изместят на вътр. пазар от националната валута.

Та и целенето в нещо тайнствено и голямо е вредно, защото то онклоняма вниманието от онова, дето е под носа ни.

БГ История

Re:Монетите на българския цар Петър I
« Отговор #2 -: Април 06, 2011, 21:27:14 »