Автор Тема: българска държавност през турското робство II  (Прочетена 2917 пъти)

Неактивен ivany

  • Професор
  • ****
  • Публикации: 77
  • Респект: 5
Наличен материал за размисъл. Хронология: http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=4108&st=40

1385-86 г. София се управлява от бан Янука. Някои (напр. Й. Андреев) го идентифицират с княз Иван Асен, брат на Иван Шишман. Във фолклора се говори за 1) цар Ясен; и 2) Шишманович Яне. Бан Янука е пленен от турците, приема исляма и отново се връща в София, отмята се от исляма, убит е от турците, а след това София е овладяна от тях, но очевидно запазва някаква автономия.
1413 г. След битката при Чамурлий, Радич като съюзник на Мехмед получава за свое владение Воеводството София.
1428 г. сключено и тригодишно примирие между Османската държава и Унгария
1431 г. изтича тригодишното примирие между Османската държава и Унгария.
1431 г. Висконти – посланик на миланския дук от името на император Сигизмунд преговарял с българите, щато те да се върне цяла България до София под властта му и да убият всички турци в земите си, щото той не искал да се заеме с това лично. /Бертрандон де ла Брокиер/. Според мен ето с кого е преговарял Висконти – с воеводата, българския първенец, който е имал ресурса да се освободи от всички турци в земите си. Явно тогава е отказал предложението на Сигизмунд отправено чрез Висконти. Обаче Юсюф от Кюстендил и Георги Бранкович може да приемат предложението на Сигизмунд и заработват по тази схема.
1431 г. “деспот Георгий изгони всички турци от Сърбия и стигна до София” /Георги Бранкович/. Стигнал е “до София”, значи Радик си е още в София, но се “ослушва” и не “гони турците от София”. Юсуф потурнака “гони всички турци от Кюстендил”
1431-1432 г. Поход на Турахан паша срещу Георги Бранкович и Юсуф, като Георги Бранкович е изтласкан от земите си и държаните от него части на воеводство София и се укрива в Унгария. Потурнака Юсуф вероятно е убит и земите му се поемат от синовете му. Радич запазва статута си на български воевода в София, като даже си връща отнетите от Бранкович части на земите си.
1443-44 г. Кръстоносни походи на Владислав Варненчик. В България към тях се присъединява отряд (вероятно на Радич), който дотогава воювал на турска страна.
1444 г. Княз Фружин продава имението си Файдаш за да участва в похода. Като проекто-крал на България обаче се е виждал и Янош Хунияди. Очевидно между Фружин и Хунияди се появява напрежение.
1444 г. След поражението при Варна Янош Хунияди обвинява "българските князе" (очевидно Фружин и синовете му) в предателство. Възможно е действително тогава Фружин да "стопля" с турците. В Унгария е подета кампания срещу българския престолонаследник.
1454 г. Отнети са владенията на княз Фружин в Унгария (Максонд и др.).
1454 г. Георги Бранкович също е в немилост в Унгария, като са му отнети имотите там.
след 1444-1454 г. до 1490 г. "студена война" между рода Хуниад и Шишман за управление над балкански земи и специално на кралство/ царство България.
1454 г. унгарски поход, разбиват турците при Крушевац, превземат Ниш и стигат до Пирот.
1454 г. Заради стари грехове султанът откарва в плен воеводата Радич в София.
1454 г. Между Свърлиг и Шекиркьой се заселват българите княз Фружин, Стойко - негов син, Стоян - негов син и Станислав - негов син.
след 1454 г. Очевидно тук идва "Стоян хайдутин, комуто се родило момче със «златно перчемче», което после станало войвода «в голяма града София»". Дали това не е Стоян, синът на Фружин? Дали момчето със златно перчемче не е неговият син бан Михаил Шишманов?
След 1454 г. Георги Бранкович “стопля” с турците и са му върнати старите му земи, западно от софийско воеводство – в Косово.
1479 г. унгарците превземат Видин.
1489-1493г. падане на България под властта на султана, според Петър Парчевич.
1490г. - край на управление на династията Хуниад в Унгария.
1490г. крал на Унгария става чешкия крал Владислав ІІ.
октомври 1490г. турците нахлули в Босна, но били отблъснати от бана на Яйце.
пролетта на 1491г. Пал Канижа прогонил турска армия достигнала до Надварад. След това турските нападения зачестили.
1492г. Пал Канижа разгромил турците при Северин (доста близо до България).
февруари-март 1493г. турците нахлули в Трансилвания, а лятото обсадили Белград който бил спасен от Пал Канижа.
1493 г. Бан Михаил Шишманов е убит от султан Баязид II в София.
1493 г Радивой “стяга” Кремиковския манастир. Дали не е първата работа на новия управител?
1508г. договор между унгарския и чешки крал Владислав ІІ и османците, с който договор той признава властта на султана над "Силистра, Тулча и другите градове на Шишмановото царство".

БГ История