Общи приказки > Общо за форума

Ист.източници за Борис І.

(1/19) > >>

debozman:
  Тази тема не е нова, но затова пък необходима за сверка, защото според мое мнение, с името на Борис І се   свързват поне 10 пъти повече събития отколкото са упоменати от източниците. Нека тези които поместват сведения от Борис І да се постараят те да бъдат автентични по възможност, аз ще бъда опозиция за да е по-весело.  Като начало:

І. І манипулация
от съч. на А.Библиотекар:
Написано  : "...Dominus Michael princeps Bulgarius...".

Разчетено от Матвей Соколов в съчинението му " Изъ древней истории болгаръ" като:
"Господин наш Михаил, прежде Борис...".


"прежде Борис" А.Б. никъде не е споменава ( на латински естествено).
Вие сте на ход.
Поздрави.

T.Jonchev:
Преди да говоря за Борис, само ще отбележа, че същото положение е и със Зенон/Тарасикодиса, Конон/Леон Сирийски. Но те са си едни и същи лица.

Какво пък да кажем за тукашния Б.Георгиев и за Б.Борисов, автор на РТ: различни ли са и по-малобройните споменавания на Б.Георгиев в сравнение с Б.Борисов основание ли е да смятаме, че той няма нищо общо с автора на РТ?

bulga_ro:

--- Цитат на: T.Jonchev в Април 13, 2010, 18:43:33 ---Преди да говоря за Борис, само ще отбележа, че същото положение е и със Зенон/Тарасикодиса, Конон/Леон Сирийски. Но те са си едни и същи лица.

Какво пък да кажем за тукашния Б.Георгиев и за Б.Борисов, автор на РТ: различни ли са и по-малобройните споменавания на Б.Георгиев в сравнение с Б.Борисов основание ли е да смятаме, че той няма нищо общо с автора на РТ?

--- Край на цитат ---
За мене е странно как се обяснява ,че хан,кан(княз)Борис (езичник тенгрист)се покръства и му е дадено името Михаил (от кръстника му)а ние сме го "осветили"с езичното му име ,а не с приетото християнско(грцко) такова!
Всъщност подобно проучване е направил един "юзер" Гербов(споменавам го понеже съм му фен)
А пък в същото време насякъде из манастирите е изографисан Михаил!
За Борис май говорят късно и откъм подветрената страна ,хехе

п.п.това сравнение което си направил ми е познато от евангелистки и кришнарски секти ,те дават такива опростени и разбираеми от всички примери!
Извинявам се за включването следя Ви с голям интерес
а continue ...

поздрав

debozman:

--- Цитат ---Преди да говоря за Борис, само ще отбележа, че същото положение е и със Зенон/Тарасикодиса, Конон/Леон Сирийски. Но те са си едни и същи лица.
--- Край на цитат ---
--- Не, не са едни и същи лица, защото такива лица както разбирам няма. Има едно лице с различни имена от различни кръстници. Това мое разбиране ОБАЧЕ не е потвърдено от твоя текст, така, че дори да е вярно, то не е реално, а основано на презумцията, а не на фактологията. Е такива работи стават непрекъснато с българската история - завалийката. Както и да е. Борис І обаче е доста по-интересен за нас., нали.


--- Цитат ---Какво пък да кажем за тукашния Б.Георгиев и за Б.Борисов, автор на РТ: различни ли са и по-малобройните споменавания на Б.Георгиев в сравнение с Б.Борисов основание ли е да смятаме, че той няма нищо общо с автора на РТ?
--- Край на цитат ---
--- Засега нямаш основание да смяташ Б.Георгиев да има нещо общо с Б.Борисов, поради липса на уточняващи данни. Без липсата на тези данни Б. Борисов – de Bozman е автора на РТ, но не и Б. Георгиев. Хайде, кажи от къде беше този текст, стига увертюри,  за „Брегалнишката река” и Борис І в него,  че не се сещам.
Поздрави.

T.Jonchev:
Цитатът, че Борис приел царството на р.Брегалница, който ти приведох, е от ΧΙ век - Анонимен български летопис, наричан и "Сказание на Исайя".

А за лицата си е точно така. Не се прави, че не знаеш, че родното име на император Зинон е Тарасикодиса.
Имена на хора са променяни по какви ли не поводи - покръстване, брак, встъпване в длъжност или в  сан... И след промяната се използва новото име, естествено, защото то е официалното. Родното име се споменава в отделни случаи.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия