Автор Тема: КАΝАСYВIГI ли? Няма такава титла!  (Прочетена 25171 пъти)

Неактивен димдим

 • Участник
 • ***
 • Публикации: 33
 • Респект: 0
КАΝАСYВIГI ли? Няма такава титла!
« -: Февруари 15, 2010, 11:06:41 »
Който е прочел статията ми „БОЖИЕТО ИМЕ” в този форум, познава предхристиянският български Бог и лесно ще разбере следващите редове. 
В първобългарските надписи задължително до името на кана стои титлата „ОТ БОГА ВЛАДЕТЕЛ”. Първобългарските надписи, включително и титлата на владетеля, са написани на гръцки език, като език официален и разбираем за голяма част от населението на Балканския полуостров.
Титлата „ОТ БОГА ВЛАДЕТЕЛ” се среща в два основни варианта на гръцки език в надписите: „О ЕК ЕОΝ  ΑΡΧΟΝ  или „Ζ ЕК ЕОΝ  ΑΡΧΟΝТІΣА.  Но в тези от тях, изсечени по времето на Омуртаг и Маламир /814-836г./, вместо титлата на гръцки език, е изписана автентичната българска владетелска титла „КАΝΝАСYВНГН” или „КАΝАСYВIГI”.  При българите,  като във всички древни общества, върховната власт  е дадена от бога и това е декларирано в титлата на владетеля. За да анализираме как точно става това и от кой бог е дадена на владетеля върховната власт, е необходимо да разгледаме подробно споменатите по-горе надписи. В условията на нерешен спор в българската историческа наука, кой е върховният предхристиянски български бог, този анализ е задължителен.
Да започнем от два характерни надписа, първият  на колона от с.Калугерица – Шуменско и втория на колоно от Провадия.
Внимателният оглед на текста от първия надпис  позволява да се направи заключението, че титлата е разделена на две части от свешения знак „Y”, символът на българския предхристиянски Бог Чèрве, поставен в кръг. Първа част – „КАΝАС” и втора част – „ВIГI”. Шрифтът и дълбочината, с които е изсечен между тях свещения знак, го отличава от останалите букви. Нелогично и изкуствено е този знак да се приеме за главна гръцка буква Y - „у”. На следващият ред, гръцката буква „у”, четвъртата от името „ОМОУРТАГ” и третата от „ТОУР”, се различава съществено от него.
Първата част на титлата – „КАΝАС”, също е съставена от две думи, първичната, основна титла „САΝ” + предлог „АС”, в смисъл на „КАН ОТ/ИЗ/”, аналогично на гръцкото изписване „Ζ ЕК       ЕОΝ  ΑΡΧΟΝТІΣА, където АС,Ζ  = старобългарското „из”; арменското „z”, славянското „з”, латинското „ех” – „из”.2 
Коренът на втората част - „ВIГI” има възможен произход от индоевропейското „B/H/AGA” – Бог.   Периодът на властването на Омуртаг и Маламир е характерен със засилени преследвания на християните в България и с противопоставяне на византийското влияние и политика. Именно тогава и затова в надписите титлата на владетеля е изменена от традиционното до тогава ”О/Ζ/ ΕК ЕОΝ ΑΡΧΟΝ”  на „КАΝАСYВIГI”. Стремежът на Омуртаг и Маламир е да заместят с български израз гръцката титла архонт, която е с по-нисък ранг от тяхната владетелска канска титла и да декларират, че българският, а не византийският Бог им е дал властта.
Цялата титла означава: „КАН ОТ /ЧЕРВЕ/ БОГА”.
Българската титла „КАΝАСYВIГI” съответства в обърнат словоред на византийския оригинал по състав на думите, но не и по вложеният в тях политически и религиозен смисъл.
Внимателният оглед на текста от вторият надпис  позволява да се направи заключението, че в него  свещенният знак Y е изписан като гръцката буква „У”. Писарите и каменоделците, вероятно гърци, в общия случай не могат да направят разлика между тях. За гърците, славяните и за останалото небългарско население на Балканите, което ползва гръцки език като официален, свещеният знак е непонятен, толкова непонятен, колкото и „КАΝ”, колкото и „ВІГІ”. Затова в Чаталарския Омуртагов надпис и в Шуменския надпис на Маламир, веднага след българската титла и името на кана, се добавя и гръцката форма на титлата.
Поради същата причина в повечето първобългарски надписи свещеният знак неволно или съзнателно се изписва с най-близката до графичната му визия главна гръцка буква - „Y”- „У”. Така изписана, българската титла губи сакралния си смисъл. За да се застраховат от подобни изписвания и от погрешен прочит и тълкуване, авторите на надписите вземат допълнителни мерки. На втория надпис свещеният знак е поставен допълнително между титлата и името на Омуртаг, и още веднъж, за да не остане и капка съмнение от кой Бог е дадена властта на кана, върху камъка преди да бъдат изсечени буквите, е оформен отново свещеният знак в кръг, обхващащ цялото писмено поле. При това малкият свещен знак между титлата и името на Омуртаг е разположен точно над големия.
Подмяната на свещенния български знак с главна гръцка буква „Y” – „У” е причината втората част от владетелската титла да бъде разчетена от изследователите като „ювиги” или „сюбиги”.
Такава българска титла не съществува и това буквосъчетание неправилно е намерило широко място в произведенията на българската белетристика и кинематография, посветени на първите български владетели, и за съжаление в учебниците по история.
Повече информация, ясни снимки на цитираните надписи и други факти, можете да намерите в монографията ми Божието име, която скоро ще излезе от печат.

БГ История

КАΝАСYВIГI ли? Няма такава титла!
« -: Февруари 15, 2010, 11:06:41 »

Неактивен Атил

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 306
 • Респект: -9
 • Булгар
Re:КАΝАСYВIГI ли? Няма такава титла!
« Отговор #1 -: Юли 27, 2010, 20:49:02 »
Никой не е писал,вярно,по "Отговорите на папа Николай Първи "един ,който не е чел учебника по история за 6-ти клас поне се изцвъка...И излъга,че съм правил някакво копи...
Тук става въпрос за много важна титла от памтивека а се твърди,че не съществувала.Затова трябва да се поясни:Първо,сакрална е само първата част-Кан,Кана,Каган,която визира владетелската титла !
Второ:писането на гръцки,превода,правилното изписване ,винаги създава проблеми на тези ,които не разбират булгарски език/т.е. езика на т.нар."прабългари"/.Гръцкия език и алфавит,наред с Кашанския и знаците на Келбирите са се ползвали до покръсването наравно.Не ми се вярва гръцки каменоделци да са правили надписи...,поне до покръстването.Има изсечени надписи и на булгар-тюрки с гръцки букви.В черквата "Св.Четиридесет мъченици " в Търново.Например.
Трето:въпросната титла се чете и произнася-СЮБИГИ !И означава-Върховен Главнокомандващ!
До покръстването българите нищо не са заемали от гърците,защото са ги смятали за по-нисши от себе си а религията им наричали-Многобожие!/заради Светата Троица,Тенгрианството е изключително монотиестична религия!/Точно обратното е ставало,Юстиниян в началото на 6-ти век,когато правил реформи,толкова много неща е заел от аварите,при реорганизацията на войската,че гръцкото май останало по-малко...  Титлата-СЮБИГИ е съществувала от най-стари времена и по правило тази длъжност се падала на Кана/Императора/.
Понеже няма нищо тайно,което
да не стане явно;
И нищо не е станало,за да бъде скрито,
но да излезе наяве.

                         Марк,4:22

Неактивен bulga_ro

 • Знаещ
 • *****
 • Публикации: 112
 • Респект: 28
Re:КАΝАСYВIГI ли? Няма такава титла!
« Отговор #2 -: Юли 27, 2010, 22:48:38 »
Съгласен съм ,че това не е титла!
Това са две думи разделени със  "Y" едната е "канас" което го превеждат ирански,индийски и английски изследователи като "огнен олтар",светещ,слънчев  и "бага" "биги" е Бог .
Сега го открих "БИГИ" означава -свещен конник
свещенния конник във арийската(еранска)култура е Ахура Мазда -Митрав тези надписи се вижда много добре ,че няма разделение в "КАНасЮбиги" ,такива има само в кьоравите виждания на туркски езиковеди или там как им викат!
Начело с некой си цветкофф ,препродавал в НБУ !!!

"Булгари" има само за генетично неможещите да изговорят "Ъ"
уфф каква жега е!

« Последна редакция: Юли 27, 2010, 22:51:16 от bulga_ro »
"Ето ти победи,вземи каквото ти е угодно,и си иди с мир"
Крум споделя мисли с Никифора!

Неактивен Атил

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 306
 • Респект: -9
 • Булгар
Re:КАΝАСYВIГI ли? Няма такава титла!
« Отговор #3 -: Юли 28, 2010, 00:50:11 »
"Маздакизма" е въведен  в Персия от простонародната форма на Тенгрианството,наричана "Маджарство".Това станало по времето на Кана на Ибер-Себер/Волго-Уралската и Сибирската част на Идел/-Чалап-бий.Известно време иранския велможа Субаш ,заедно с бъдещия шах Кубрат/Кавада/,били заложници в Ибер-Себер.Там те приели "Маджарството"/от него по-късно в Дунавска България възникнало и Худаярството или Богомилството,булгарското име на поп Богомил било Худаяр/.
В  Персия Субаш с помоща на Кавада се опитал да наложи маздакизма,но сина на Кавада -Хосроу/Хосрой/ провалил тези планове и наказал Субаша със смърт.
От гръцкия език и правопис да се правят фундаментални "открития" за булгарите е меко казано малко смешно... На ирански" Биги" или каквито и да са други думи от надписите могат да означават различни неща.Така е и днес,аз мога и от японския език да ти извадя доста" български" думи.
Единственната ни връзка с някакви ираноезични хора тук е че няколко рода алани са дошли с Аспарух,като съюзници по време на междуособиците.Нямало е вече как да останат там...
Сюбиги е титла,също като Капаган или Тархан.Свободните съчинения и творчески разсъждения вече са към края си и много хора ще останат без хоби-да си чешат езика по тези въпроси.Имаме сведения от първа ръка от наши булгарски източници.Предците са ни оставили знание за миналото и вече не сме безпаметни,за да може всеки да се упражнява по умозаключения и да ни "учи".
Така че СЮБИГИ-означава Върховен Главнокомандващ,както е указано в древния законник ТОРЕ!Наред с останалите титли и звания в булгарското общество.
А "БУЛГАР" е оригиналното и първично самоназвание на всички българи.В западните краища е запазено в по близка форма-бугар.Преведено означава ЧЕРНА или ВЪЛЧА ,ГЛАВА."БУЛГ"-черен,вълчи и "АР-глава.Приятна почивка."
Понеже няма нищо тайно,което
да не стане явно;
И нищо не е станало,за да бъде скрито,
но да излезе наяве.

                         Марк,4:22

Неактивен bulga_ro

 • Знаещ
 • *****
 • Публикации: 112
 • Респект: 28
Re:КАΝАСYВIГI ли? Няма такава титла!
« Отговор #4 -: Юли 28, 2010, 23:56:46 »
"Маздакизма" е въведен  в Персия от простонародната форма на Тенгрианството,наричана "Маджарство"

С такива изключително неграмотни и невежи изказвания могат да бъдат на некой туркски прафесар на балгхарска службьи хаха
И на такива им дават звания!
"Ето ти победи,вземи каквото ти е угодно,и си иди с мир"
Крум споделя мисли с Никифора!

Неактивен Атил

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 306
 • Респект: -9
 • Булгар
Re:КАΝАСYВIГI ли? Няма такава титла!
« Отговор #5 -: Юли 29, 2010, 00:43:15 »
Чалап-бий е управлявал от 463 до 532 година.По това време са се случили събитията около опита да се наложи "Маздакизма" в Иран.А "Маджар" на булгарски означава-Жертвен.Те са жертвали светското в името на духовното,това е основния постулат на тази религия.
"СЮ"-означава войска,а "БЕГ"е нещо малко по-голямо от генерал,Главнокомандващия е пряк началник на всички БЕКОВЕ.А Улугбек пък се наричали Губернаторите,на държавна служба.
Голям мерак имате да отнемете титлите на българските владетели,но просто няма как да се случи...!
Понеже няма нищо тайно,което
да не стане явно;
И нищо не е станало,за да бъде скрито,
но да излезе наяве.

                         Марк,4:22

Неактивен bulga_ro

 • Знаещ
 • *****
 • Публикации: 112
 • Респект: 28
Re:КАΝАСYВIГI ли? Няма такава титла!
« Отговор #6 -: Юли 29, 2010, 00:54:15 »
Чалап-бий е управлявал от 463 до 532 година.По това време са се случили събитията около опита да се наложи "Маздакизма" в Иран.А "Маджар" на булгарски означава-Жертвен.Те са жертвали светското в името на духовното,това е основния постулат на тази религия.
"СЮ"-означава войска,а "БЕГ"е нещо малко по-голямо от генерал,Главнокомандващия е пряк началник на всички БЕКОВЕ.А Улугбек пък се наричали Губернаторите,на държавна служба.
Голям мерак имате да отнемете титлите на българските владетели,но просто няма как да се случи...!
Ама тея измислици нямат нищо общо с българите !бекове,бейове ,бескири ,башкири,бисквити това са някакви налудначиви измислици и ги повтаряте из всички форуми и че и книги пишете.
Мазда-кизма бил наложен от некакъв чапай ,ти чувал ли си за Дарий,за ахеменидите,за партите,сасаниди фриги,бактри скити или само "руская барзавая" от изгнили картофи!

Мазда-кизма го е въвел Дарии на надписа му пише -хурхулдиноф не го ли е посочил в труда си?
"Ето ти победи,вземи каквото ти е угодно,и си иди с мир"
Крум споделя мисли с Никифора!

Неактивен Атил

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 306
 • Респект: -9
 • Булгар
Re:КАΝАСYВIГI ли? Няма такава титла!
« Отговор #7 -: Юли 29, 2010, 02:26:14 »
Баба ти Митра не го ли е въвела?Как така е пропуснала.Колко си бил "вещ и знаещ",да обявиш за измислица миналото на българите,абе няма да стане вашата работа.Колкото и да се пениш нищо няма да измислиш,щото става дума за наука а не за махленски спорове.Всичко може да се провери.Нали така?Или не е така?
Айде поплюй още малко,гледай само да не се задавиш.
Понеже няма нищо тайно,което
да не стане явно;
И нищо не е станало,за да бъде скрито,
но да излезе наяве.

                         Марк,4:22

Неактивен bulga_ro

 • Знаещ
 • *****
 • Публикации: 112
 • Респект: 28
Re:КАΝАСYВIГI ли? Няма такава титла!
« Отговор #8 -: Юли 29, 2010, 02:46:45 »
баба ми беше велика ,ве!
ти земи да се ограмотиш малко стига с тея саветски надстройки!
надписа на Дарий  е изчукан също като надписа на Муртагон на камък!
това измислено минало за което говориш го подари на сичките татари и минтгияни ,то не е нашо!
разумееш,просто е!
нещо което не е наше не ни трябва!
но,нашето не го даваме на мангалите!
какво пляч сега българите ли или минтгияните?
"Ето ти победи,вземи каквото ти е угодно,и си иди с мир"
Крум споделя мисли с Никифора!

Неактивен Атил

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 306
 • Респект: -9
 • Булгар
Re:КАΝАСYВIГI ли? Няма такава титла!
« Отговор #9 -: Юли 29, 2010, 08:54:27 »
Туран и Иран хилядолетия са съжителствали като съседи,във война и мир.Има един поет и писател-Фирдоуси,написал е една поема"Шах Наме",там се проследяват точно тези взаимоотношиния.
Ти обаче имаш проблем с идентичността и лигитимността си.Объркал си държавата и народа!Затова върви докато не е късно да искаш поданство от иранците.Тъкмо ще научиш нещо и за религиите..-
СЮБИГИ е титла!Светска и военна!Дори ти преведох какво означава!
Първо имай нещо тогаз върви да го даваш или браниш,ясно ли ти е?И да не ти е няма значение...
Понеже няма нищо тайно,което
да не стане явно;
И нищо не е станало,за да бъде скрито,
но да излезе наяве.

                         Марк,4:22

Неактивен bulga_ro

 • Знаещ
 • *****
 • Публикации: 112
 • Респект: 28
Re:КАΝАСYВIГI ли? Няма такава титла!
« Отговор #10 -: Юли 29, 2010, 14:27:43 »
Ти обаче имаш проблем с идентичността и лигитимността си.Объркал си държавата и народа!Затова върви докато не е късно да искаш поданство от иранците.Тъкмо ще научиш нещо и за религиите..-
СЮБИГИ е титла!Светска и военна!Дори ти преведох какво означава!
Първо имай нещо тогаз върви да го даваш или браниш,ясно ли ти е?И да не ти е няма значение...
По това което пишеш си е чиста антибългарска пропаганда.Това е един проект турски в който участвуват доста техни така наречени учени ,които с манипулации и кражби на исторически факти ,които нямат нищо общо с науката.
Също както и твоите писанки и има още двама трима.
Този проект използва за доказателства всички измекярски писанки на нашите измислени учьони и ги слагат в този проект.
Доскоро в него участваше този цветкофф и една джелязкова ,но сега виждам ,че са ги махнали от прамбюла!
Тъй ,че ти и такива като тебе не търсят българска история а чрез българите да дадат идентификация на турските измислици .

Посочвам ти само една ,че скитите били прототурци хахахаха
Ако искаш ще те засипя с снимков материал и цитати от тея така наречени "исторически"конференции.
Интересно зашо не канят най голЯмиЯт защитник на туркските опити за кражба на БГ история.
проф.ивандобрев
"Ето ти победи,вземи каквото ти е угодно,и си иди с мир"
Крум споделя мисли с Никифора!

Неактивен Атил

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 306
 • Респект: -9
 • Булгар
Re:КАΝАСYВIГI ли? Няма такава титла!
« Отговор #11 -: Юли 29, 2010, 15:20:09 »
Турците са си турци,ако си търсят корените то си е тяхна работа.Вярно е че ако се отиде достатъчно назад,ще се стигне до едно място.Само че скитите не са участвали във формирането на турската народност,но във формирането на българската,украинската и руската са участвали!
Също така е вярно че сме говорили един език с тях,както и с хазарите,аварите...Този език наистина е много близък до съвременния турски,но е и почти същия като този ,който го говорят и днес булгарите от Волго-Уралието.Какво ще присвоят или потурчат не зависи само от турците,но и от нас!
С едно ще се съглася,че както в политиката,така и в науката България се държи много пасивно и смотано.Това не е дори от сега а още от времето на комунизма.
Понеже няма нищо тайно,което
да не стане явно;
И нищо не е станало,за да бъде скрито,
но да излезе наяве.

                         Марк,4:22

Неактивен bulga_ro

 • Знаещ
 • *****
 • Публикации: 112
 • Респект: 28
Re:КАΝАСYВIГI ли? Няма такава титла!
« Отговор #12 -: Юли 29, 2010, 16:03:24 »

Също така е вярно че сме говорили един език с тях,както и с хазарите,аварите...Този език наистина е много близък до съвременния турски,но е и почти същия като този ,който го говорят и днес булгарите от Волго-Уралието.Какво ще присвоят или потурчат не зависи само от турците,но и от нас!

Точно тъй и тея наши уж учьони работят против България както са го правили винаги!

Няма никакви доказателства ,че българите са говорили турски и са били в тяхна езикова група.
Това е лъжа и то долна!
Българите се формират като етнос много по рано от турците и само с лъжи и манипулации могат да ги направят еднакви.
В туркската материална култура липсва ,по време на тези периоди ,за които претендира!
И за това е необходимо чрез измекяри да се публикуват невярни  "трудове"  и сега се цитират.
В турската конференция се цитират бешевлиев,златарски,ваклинов и като доказателство е вкаран и един пасквил на тоя цветкофф.Виждаш от тази схема ,че българите са вкарани последни и всичко което е открито в България се лепи на тях.
Те освен някакви тенекиени монетки друго нямат!
"Ето ти победи,вземи каквото ти е угодно,и си иди с мир"
Крум споделя мисли с Никифора!

Неактивен bulga_ro

 • Знаещ
 • *****
 • Публикации: 112
 • Респект: 28
Re:КАΝАСYВIГI ли? Няма такава титла!
« Отговор #13 -: Юли 29, 2010, 16:15:46 »
Ти обаче имаш проблем с идентичността и лигитимността си.Объркал си държавата и народа!Затова върви докато не е късно да искаш поданство от иранците.Тъкмо ще научиш нещо и за религиите..-

Аз нямам, ти си тоя който защитава чужди теории!
Като дойде оня с "тризъбеца" му прати мого здраве от мене!
Ето един знак ,който според мене означава троичност или троен 9нещо като троица)


на снимката е като 1 а като 2 е изобразено огън ?
Има разчетен вече част от текста и една от няколкото думички е КАН -ас ,огнен олтар ,огън светлина,слънце нещо като ...сюбеши хахаха

този знак(от картинката) означава троица ,а този "Y"?
"Ето ти победи,вземи каквото ти е угодно,и си иди с мир"
Крум споделя мисли с Никифора!

Неактивен Атил

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 306
 • Респект: -9
 • Булгар
Re:КАΝАСYВIГI ли? Няма такава титла!
« Отговор #14 -: Юли 30, 2010, 11:29:53 »
Да почнем отзад напред,за да е по-разбрано за такива наивници като вас.Това което си очертал е именно Тризъбеца,родовия герб на рода Дуло!От това произлиза и т.нар.владетелски и шамански жезъл.Този знак като "епсилон",двузъбеца до 16-век е бил в употреба във Волжска България!
Турците могат да си измислят каквото искат,не са те първите или последните.Имат амбиции и работят по всички направления.Така са правили и руснаците,когато се появил "панславизма".
Булгарите са първите а не последните!Думата "турруку",за пръв път се появява в хетски надписи през второто хилядолетие пр.Христа.Как са се появили Тюрките вообще нашите летописци са го разказали и аз съм го превел.Мисля че е споменато във втората част на "Малко известната история на българите".Самоназванието-"тюрк" се появява далеч преди исляма,да бъде наложен.Появява се на юг при племената от Близкия изток и Мала Азия,като защита от асимилация.Това е същия алп/дух-ангел/на плодородието и изобилието Самар,който те са почитали винаги през вековете.
От там се разпространява и в Средна Азия.На север и по-рано и по-късно и при булгарските племена подвластни на синовете на Кубрат,това название не се е разпространило!
Те са почитали алпа Кубар/Дебержай/ и от това са останали названията на река Вардар/Кубар-дара/ и на Добруджа.
Много малко знаете а много преказвате и правите" Фундаментални"изводи.Ту със латинците се занимавате,ту със иранците,ту със турците...Такъв ви е манталитета,славянски и робски!Такава ви е и републиката и всичкото.Затова за да ви вкара човек в правия път не трябва да се разправя много а с оня двузъбец да ви натисне за врата и да ви бутне натам където трябва...Нашите деди така са правили.И в Русия сега е така ,защото имат исторически опит и си вземат поуки.Много здраве от Хасан-Касан и от брат му Тервел.

П.П.Едно нещо е достатъчно да се разбере:Ние сме народност от 10 век и нация от19 век!Славянобългарска и със своя история и култура-такава каквато е!И трябва да си вървим по своя път в този живот и на този свят!Без да се занимаваме с турци,руснаци,германци,готи,иранци и т.н.Да браним себе си и да контраатакуваме ако трябва.А такива анархистични и славянски комплекси като на спорещите с мен да се изхвълят от от националното самосъзнание!
« Последна редакция: Юли 30, 2010, 11:43:19 от Атил »
Понеже няма нищо тайно,което
да не стане явно;
И нищо не е станало,за да бъде скрито,
но да излезе наяве.

                         Марк,4:22

БГ История

Re:КАΝАСYВIГI ли? Няма такава титла!
« Отговор #14 -: Юли 30, 2010, 11:29:53 »