Автор Тема: Вече 100% е известен нашия произход  (Прочетена 98130 пъти)

Неактивен sim4o

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 1051
 • Респект: 8
Re:Вече 100% е известен нашия произход
« Отговор #30 -: Декември 17, 2010, 13:24:15 »
И стигаме до един много основен въпрос.."Що е то славянска глаголна система и има ли тя почва у нас"..
Учената книжка ( 1- Верига книжарници "Пингвините"2- Книжарница "Български книжици"- в градинката пред дома на армията) явно дава някакъв свой,неповторим отговор..а иначе помагалата по лингвистика обясняват че ВСЕКИ език има СВОЯ глаголна система,за това е и различен език..Езиците от славянската група,на Индоевропейското семейство,си имат свои глаголни системи,езиците от Германската група,на същото това семейство-свои!Безспорно има и нещо общо-иначе нямаше да са от едно семейство!
Пример можем да вземем пак,от Германската група на Индоевропейците-Скандинавската и Западногерманската подгрупа..са ли в немския,холандския,исландския,шведския,норвежкия и английския глаголните системи идентични?!
Ами не са?!
Са ли тези езици от една група?!..да,от една група са!
Но са от ЕДНА ГРУПА щото така е прието от Науката Лингвистика,а е прието заради определени аргументи,ако се появи някакво ново,революционно схващане(1- Верига книжарници "Пингвините" 2-  Книжарница "Български книжици"-  в градинката пред дома на армията)нещата дали няма да се преразгледат?!
Пред очите ни израства нова Теория,която ще засегне не само нас,българите,но и милиони хора,живеещи не само в Европа!..новите схващания за езици,езикови семейства,езикови групи са наши,български!А засягат и германци,и романци и славяни!
« Последна редакция: Декември 17, 2010, 17:41:21 от sim4o »

БГ История

Re:Вече 100% е известен нашия произход
« Отговор #30 -: Декември 17, 2010, 13:24:15 »

sasho3

 • Гост
Re:Вече 100% е известен нашия произход
« Отговор #31 -: Декември 18, 2010, 03:33:42 »
Искам да обърна внимание на нещо важно. В последните и по-ранни постове всички тук НЕЯВНО(скрито) отдават преимущество на езика за определяне (или самоопределяне) на българите. Тук осъзнавам че навлизам в опасна историко-философска тема, но все пак обърнете внимание, че приемате езика за меродавен при определянето на народността. Т.е. генното изледване е такова или онакова ама ний все пак да видим ко ще каже тълкуването на езиковият произход. И все пак това тълкуване е субективно, не е точна наука. Ако генното изследване  е вярно това е ОБЕКТИВНО доказателство. Мисля че историците които искат да са добри историци трябва да си направят труда да вникнат в детайлите на това изследване, ако трябва да изкарат курс по генетика и да ползват такива резултати като отправна точка за изледвания. Само така биха отпаднали спекулации и истерични открития и сензации от сорта на ний сме хуни, египтяни,потомци на ной и т.н.и т.н.
За мен лично единственото разумно обяснение е че траките в постепенно са проговорили на славянски(български). Да се говори че българският език бил разбираш ли неславянски език  е неприемливо. Как може 2 езика (български и руски да кажем) да ползват 90 процента еднакви или подобни думи. А какво да кажем за по стари думи като 10 лета вместо 10 години и окончанията. Така или иначе за мен това изследване е истинско откровение и за първи път хвърля лъч светлина в хаоса  на произхода на българите.
« Последна редакция: Декември 18, 2010, 03:54:00 от sasho3 »

Неактивен sim4o

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 1051
 • Респект: 8
Re:Вече 100% е известен нашия произход
« Отговор #32 -: Декември 18, 2010, 09:24:47 »
В последните и по-ранни постове всички тук НЕЯВНО(скрито) отдават преимущество на езика за определяне (или самоопределяне) на българите

По принцип още от праисторическите времена,хората са се отделяли едни от други по език..Неслучайно  в старобългарският понятията "язык" и народ означават едно и също..Имах един спор със Сарадива,дали хората в съвременният свят се определят(самоопределят) пак както Древният Човек по езика..признах и,някаква правота-открих в Интернет,след дълго търсене съществуването на Съветски Човек,който явно не се идентифицира по език ;D ;D..
Разбира се етноопределящите фактори са няколко,пък и процесът е доста сложен... Езикът обаче продължава да е ОСНОВЕН етноопределящ фактор и в момента.. ако дадеш някакъв пример,как езикът не е бил в Праисторията такъв фактор...или вече не е такъв фактор-ОК!..
Иначе и с тебе се съгласявам и със Сарадива, разделянето на хората на отделни групи,при Древният Човек може  и да не е било по език-ако дадеш някакво доказателство ще се съглася ...за сега обаче всичко говори именно за това-отделните племена и народи са се характеризирали с едикът си..
Ако Човечеството почне да се разделя на етноси по някакви други признаци-цвят на косите,или по очи,или височина или по вежди и някакви генетически маркери-ОК..ще разсъждаваме тогава за тези етноопределящи признаци..за сега езикът определя съществуването на отделен народ!
Така че,дори и да има някакви различни генетични маркери на хора от Пловдив и хора от Асеновград,не можем да кажем,че това са различни народи защото езикът и културата им са едни ..ако обаче има сходен генотип в човек от Варшава и човек от Мюнхен,то те,въпреки сходството си,са представители на отделни народи,защото единият говори полски а другият немски..
Та за сега в Науката така е прието,а е прието така,защото в Живота именно по Език са се делили групите хора.. за сега гледаме да спазваме изискванията на Науката!
А по генетичен тип сме си средиземноморци..това вече бе споменато,и какъв извод сега да направим?!
Що се отнася до дискусията за траките-ами добре е,да я има,нови неща излизат,и ние по този форум сме писали по темата(вкл. и аз ;D)..
Сега-за книжката за българският език, дето момчето си я продуктово позиционира..ами и от мене и от други тука има бая забележки по нея..лично аз,като гледам какво се плещи за езикът ни,за старобългарския,за аналитични и синтетични езици,за славянската,германската група и т.н. си мисля,че книжката е някаква драсканица и не мисля въобще да я отварям..достатъчни ми бяха коментарите тука по форума!То книжки с драсканици по История пълно в природата!
« Последна редакция: Декември 18, 2010, 10:54:10 от sim4o »

sasho3

 • Гост
Re:Вече 100% е известен нашия произход
« Отговор #33 -: Декември 18, 2010, 22:28:00 »
Не  поставям под съмнение правотата на горния пост. Да, националната принадлежност на един българин зависи от езика,възпитанието, традициите, обичаите и т.н. и т.н., а не от генните му. Когато обаче искаме да определим ПРОИЗХОДА на народа, тогава гените ти казват без всякакво съмнение от какви предци произхождаш. Така че ако гена на българите е сходен с този на патагонците, независимо от различният език те би трябвало да имат общ генезис. В случаят 50 процента тракийски ген повдига куп въпроси:
1. Смяташе се, че славяните(славянското море) се е заселило по днешните ни земи доунищожавайки и без това опразнените от тракийците наши земи вследствие на многобройните варварски наществия( остготи,вестготи,вандали и т.н.)
2.Независомо дали Аспарух е дошъл с 20 хил или 200 хил или 2 мил. конника, неговият ген липсва в генното излесдване на швейцарците.
3. Българският език без съмнение славянски език е бил възприет и говорен от населението по нашите земи:
-какво е станало с оригиналният език на 50 проц. от населението(тракийския?)
-слабо ли е било държавно-културното развитие на тези тракийци, че те без следа възприемат славянският език и загубват своя език.

Дали пък това не е вследствие на Кирил-Методиевата славянска азбука, която да е изместила употребата на говореният тракийски замествайки го със славянски?

Неактивен sim4o

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 1051
 • Респект: 8
Re:Вече 100% е известен нашия произход
« Отговор #34 -: Декември 19, 2010, 10:12:02 »
 ???
« Последна редакция: Декември 19, 2010, 13:49:28 от sim4o »

Неактивен sim4o

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 1051
 • Респект: 8
Re:Вече 100% е известен нашия произход
« Отговор #35 -: Декември 19, 2010, 11:51:36 »
Как така азбука е изместила говорим език е невероятно интересна случка?!
Дали на 100% населението е било грамотно?!
Ако е имало и неграмотни (децата до 9 години,например) как азбуката при тях е измествала езика?!
Вечер?!Децата заспали,а азбуката будна и измества.. ::)
Интересното е,че и монголци и угро-фини пишат на кирилица,а тюрки и славяни и на латиница,но при тях не се наблюдава ни най-малко изместване..
Като имаме еднакви или сходни гени с другите средиземноморци-например португалците-какво доказахме?!...
Що се отнася до глупостите писани в книжката-ето и моите,на Христо Тамарин,на Йончев,Боцмана и др.възражения...
..ами дивотии всеки може да напише и да ги оформи като книжка!
http://www.bg-history.info/smf/index.php/topic,2453.msg10502.html#msg10502
http://www.bg-history.info/smf/index.php/topic,2451.msg10481.html#msg10481

отвори ги,тези коментари,че ме мързи да ги отварям и да повтарям,а и някои коментари не са мои,а на Тамарин, да речем..А за траки,език,теорията за Балканската Прародина на славяните и т.н...писал съм доста по тях ,и един от първите въобще повдигнах в българските исторически дискусиии темата за неизясненият произход на славяните и славянските езици..(а то всички в разни сайтове се бяха вторачили само и единственно в някакви прабългари,пък загадките около славяните са не по малко)
И ще се радвам,ако почнем и тука нещо за траките,венетите,илирите и най-старите християни..темата е доволно интересна..
А книжката на момчето,пак да ти кажа,я смятам пълна с глупости..нещата за езиците въобще не са така..виж например моите възражения за езиците от Германската група-кой има падежи в момента и кой не .........
и кой е по-стар и защо..
« Последна редакция: Декември 19, 2010, 19:43:28 от sim4o »

sasho3

 • Гост
Re:Вече 100% е известен нашия произход
« Отговор #36 -: Декември 20, 2010, 03:50:03 »
Виж, въпросната книжка аз дори не съм я чел. Но явно изказаната от мен догадка я има и в книгата. Догадка достатъчно налудничава за да предизвика реакция от ваша страна. По отношение на другите въпроси на които търся отговор имаме следното отношение:
"Като имаме еднакви или сходни гени с другите средиземноморци-например португалците-какво доказахме?!..."
Няма повече да изтъквам очевидни неща, като значението на генотипа за изясняване на произхода.
Само ще се осмеля да предположа, че траките които явно са изчезнали магически от историята преди около 1500 години, явно са мигрирали с помоща на изгубена древна технология на планетата Марс, където са построили странните прилични на пирамиди структури, ориентирани под същият ъгъл спрямо меридиана както египетските и могилите и храмовете по нашите земи. През 17-18 век те под прикритиети на ноща се връщат обратно и подсилват оредялата по време на турското робство българска рая, предизвиквайки демографският бум сред българите по-това време. И така се стига до въпросните генни изследвания, които вече са естесвен резултат от така развилите се събития,а не в крещящо противоречия с рзличните варианти на древната българска история.

sasho3

 • Гост
Re:Вече 100% е известен нашия произход
« Отговор #37 -: Декември 20, 2010, 05:02:22 »
По-нататък. Колкото и да е маловажно за някои, липсата на прабългарски(дали ирански, хунски или друг) ген също си има своето естествено обяснение. Както несъмнено съвсем скоро НАУКАТА ще открие прабългарският ген е регретен по отношение на тракийският. С период на полуразпад около 100 години. Използвайки зависимостта:
  
  ППРАБЪЛГ. %=(2НАЧАЛНАКРАЙНА)/R )-1  .100 %

където R  е периодът на полуразпад на гена ( в случая около 100 години), лесно се вижда че, гена спада под 5 процента от първоначалната си стойност за около 500 години.
« Последна редакция: Декември 20, 2010, 05:23:24 от sasho3 »

Неактивен sim4o

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 1051
 • Респект: 8
Re:Вече 100% е известен нашия произход
« Отговор #38 -: Декември 20, 2010, 09:21:34 »
По принцип и аз не съм чел книгата,просто защото от форума тука видях какви простотии по Лингвистика има в нея..
Генетиката наистина е мощно средство за подпомагане на историческото изследване,но за описване на пълната картина на историческите събития,самичка тя уви, не може да служи..какво правим като извод,например за събитията 478 (битката на Теодорих и българите)гледайки генетика?!Как точно само от нея правим Исторически изводи..Хубаво е,да успеем да установим че например 22% от гените на българите са някакви..33% са други и т.н.всъщност такова изследване вече е правено доста отдавна-описани са типовете на черепите сред българите..
Що се отнася до траките-до повтарянето на тезите на Ганчо Ценов или академик Чудинов..ами някои от тези изводи за които ти пишеш съм ги писал и извеждал и аз ( :D) или поне съм ги популяризирал..
Става ми приятно,като повтаряш, де факто,мои аргументи,за траки,прабългари,славяни и т.н...
Явно не са отишли напразно усилията ми.... ;) Отвори и нещата за готи-ще намериш интересни данни..
Не може обаче,правилна теза, да се защитава с пълни малоумии за език,за Лингвистика и т.н...
Радвам се,наистина много,че повтаряш мои и на други съфорумци разсъждения,например на Владо(Помак)за скитите и скитския масив,на Боцмана-за готи и гети (то това е писано още от Чилингиров)..и мои неща... :-[
Наистина ми стана мило-ако искаш отвори и други сайтове и форуми и виж къде какво е писано..
П.П. а освен данни,че 20% гени са някакъв тип,а други 30% са друг тип генетиката,уви други данни не дава...а на нас,ни се иска малко по-пълна картина,за това,трябва да ползваме и археологията и познаването на писмените източници и физика и химия и да мислим,мислим..
« Последна редакция: Декември 20, 2010, 10:26:31 от sim4o »

Неактивен Sur

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 488
 • Респект: -30
 • КОЛЕКЦИОНЕР НА ВРЕМЕ
Re:Вече 100% е известен нашия произход
« Отговор #39 -: Декември 20, 2010, 14:27:21 »
Ха,сега да видя кво ще кажат славянофилите...

http://vbox7.com/play:b09146ad
БОГ Е ДАЛ НА ЧОВЕКА СВОБОДНА ВОЛЯ,КОГО ДА ОБИЧА И КОГО - НЕ!СПОРЕД ДАДЕНАТА МИ ОТ НЕГО СВОБОДНА ВОЛЯ,НЕ ОБИЧАМ РУСНАЦИ,РУСКИНИ И РУСОФИЛИ!

Неактивен sim4o

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 1051
 • Респект: 8
Re:Вече 100% е известен нашия произход
« Отговор #40 -: Декември 20, 2010, 14:57:41 »
Кефя се,как ги биеш славянофилите със неизчерпаемо остроумие!!! ;) ;) ;)
Така дръж!

Неактивен Sur

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 488
 • Респект: -30
 • КОЛЕКЦИОНЕР НА ВРЕМЕ
Re:Вече 100% е известен нашия произход
« Отговор #41 -: Декември 20, 2010, 15:09:27 »
Свалили са клипа  :'(Той е репортаж от експедиция "Тангра" и доказва ,че най-далеч генетично сме от славяните.От което лично аз съм много горд!Впрочем е 100% доказана "иранската теория" и че не сме никаква "генетична боза"!
БОГ Е ДАЛ НА ЧОВЕКА СВОБОДНА ВОЛЯ,КОГО ДА ОБИЧА И КОГО - НЕ!СПОРЕД ДАДЕНАТА МИ ОТ НЕГО СВОБОДНА ВОЛЯ,НЕ ОБИЧАМ РУСНАЦИ,РУСКИНИ И РУСОФИЛИ!

Неактивен sim4o

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 1051
 • Респект: 8
Re:Вече 100% е известен нашия произход
« Отговор #42 -: Декември 20, 2010, 15:22:45 »
Що означава това "генетично далеч"от "славяните"..при условие,че славяни, германци,тюрки, угро-фини и т.н. са част от групите на езиците в Европейското езиково Семеийство на Науката Лингвистика?!
Тука даже някакви ми споменаваха за "славянска външност"?!
Как може категории в тая,аджеба Наука като - Граматика,Фонетика,Сравнително езикознание,Синтаксис да имат външност,а оказа се и гени...?!Какви са славянските гени,какви са тюрските,какви угорските?!
Граматиката има гени?!?!Синтаксиса и той?!
Ами че тюрките и алтайското семейство пък и угро-фините даже са и от различни расови групи..има и европеиди и монголоиди!
Единствената външност,в тези категории е в откритото  от мене след огромно търсене описание от Уди Алън...заради фундаменталното му значение го повтарям отново..

 а иначе си права...това са ЕЗИКОВИ групи!Та да се търси"славянска" археология и "славянски" външен вид на хората е все едно да се търси "романска"?!Как езиковата група би могла да има външен вид!Та това е част от науката за езика,тя третира и граматиката, фонетиката,...единственото описание на каквато и да е външност е обаче в Граматиката и е за Романската група-ето го..“преследван по петите от огромния и космат неправилен глагол tener (имам), който подскачаше след него на тънките си дълги крака”. ..Дори и  в цитираната от мене класика,лексикална категория-неправилният глагол-много трудно може да се опише,..романска външност"..единственно се загатва-"огромен и космат".."дълги,тънки крака".Явно също така,трудно би се описала и "славянска външност"..
http://books.google.bg/books?id=44JGzReIdzEC&pg=PA77&lpg=PA77&dq=%D0%91%D0%B5%D1%88%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B0%D0%BB+%D0%B2+%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD+%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80+%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%B8%D0%BA+%D0%BF%D0%BE+%D0%B8%D1%81%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%BA+%D0%B8+%D0%B2+%D1%82%D0%BE%D0%B7%D0%B8+%D0%BC%D0%B8%D0%B3&source=bl&ots=7zbofCzkSi&sig=f-yMgb1bYp3YVhd2jhRf2HYHz0Q&hl=bg&ei=rovFTJ6JF8TrOanViNkL&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CBUQ6AEwAA#v=onepage&q=%D0%91%D0%B5%D1%88%D0%B5%20%D0%BF%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B0%D0%BB%20%D0%B2%20%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD%20%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%20%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%B8%D0%BA%20%D0%BF%D0%BE%20%D0%B8%D1%81%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%20%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%BA%20%D0%B8%20%D0%B2%20%D1%82%D0%BE%D0%B7%D0%B8%20%D0%BC%D0%B8%D0%B3&f=false
« Последна редакция: Декември 20, 2010, 15:25:35 от sim4o »

Неактивен sim4o

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 1051
 • Респект: 8
Re:Вече 100% е известен нашия произход
« Отговор #43 -: Декември 20, 2010, 15:34:01 »
Та говорим явно за различни неща..как така Граматиката или Фонетиката биха могли да имат гени е доста трудно да се разбере..и външност?!...Май за някакви различни неща говорим..аз се придържам точно към науката,а други хора ми говорят за външността на неправилния глагол?!

огромния и космат неправилен глагол tener (имам), който подскачаше след него на тънките си дълги крака”. ???  Ама това е Уди Алън...пък и е само за Романската група!  ;D ;D ;D ако Уди Алън напише нещо за Славянската група,свързано с гените на глаголите-ще го приема напълно!..а търсете!

ще се самоцитирам за отпреди 4 поста..

Така че,дори и да има някакви различни генетични маркери на хора от Пловдив и хора от Асеновград,не можем да кажем,че това са различни народи защото езикът и културата им са едни ..ако обаче има сходен генотип в човек от Варшава и човек от Мюнхен,то те,въпреки сходството си,са представители на отделни народи,защото единият говори полски а другият немски..
Та за сега в Науката така е прието,... гледаме да спазваме изискванията на Науката!


Славянската група е етно-ЕЗИКОВА група,та не би могла въобще да има нейни гени.. Както и алтайците-тюрки,корейци японци нямат техни гени,защото има и монголоиди и европеиди?
Кви общи гени,при някакъв русокос турчин и японец?!.. С общи характеристики е езикът им-за това са от различни групи на едно семейство!!!!
« Последна редакция: Декември 20, 2010, 15:38:05 от sim4o »

Неактивен Sur

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 488
 • Респект: -30
 • КОЛЕКЦИОНЕР НА ВРЕМЕ
Re:Вече 100% е известен нашия произход
« Отговор #44 -: Декември 20, 2010, 15:45:22 »
Гена не е само външност,нали?А е носител на повече информация от всичко останало....Тъй че,предпочитам достоверността на тези доказателства ,а не....колко души говорят английски/метафорично казано/!

п.п за щастие клипа отново е действащ. http://vbox7.com/play:b09146ad
« Последна редакция: Декември 20, 2010, 15:48:09 от Sur »
БОГ Е ДАЛ НА ЧОВЕКА СВОБОДНА ВОЛЯ,КОГО ДА ОБИЧА И КОГО - НЕ!СПОРЕД ДАДЕНАТА МИ ОТ НЕГО СВОБОДНА ВОЛЯ,НЕ ОБИЧАМ РУСНАЦИ,РУСКИНИ И РУСОФИЛИ!

БГ История

Re:Вече 100% е известен нашия произход
« Отговор #44 -: Декември 20, 2010, 15:45:22 »