Автор Тема: Българският Календар  (Прочетена 45175 пъти)

Неактивен Balkan

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 153
 • Респект: -6
Българският Календар
« -: Септември 17, 2009, 21:19:22 »
Българският календар е най точен но заради пустата му политика се мотаме с разни Юлиански и Грегориански недомислици.

  Който може да го разпостранява  http://www.facebook.com/group.php?gid=138830043878  
  И тук  -  http://balkan1.blog.bg/technology/2010/01/18/bylgarskiiat-kalendar.474831

Понеже Боцмана не се спира с въпросите си специално за такива като него които искат специално всичко да им се предстеви тук във форума ще изложа всичко по въпроса въпреки че съм оставил препратка към писанията ми по въпроса.    

Информация за СИСТЕМАТА на календара намерих на адреса на Георги Кръстев -  
http://www.svetogled.hit.bg/KALENDAR.html  

Информацията за летоброенето като датировка намерих на 68-ма страница от писанията на Христа Танев за АЗЪТ на българите.  
http://vaseto.info/books/57.pdf  

И за мен остана да сверя летоброенето с Юпитер и да разбера защо началото е ТОЧНО 5 504-ри години преди настоящото. За какво сверяване става въпрос? След като календара е слънчево-юпитеров би трябвало настоящата година да е на такава позиция в юпитеровия цикъл ( цветната колонка ) на каквато е и Юпитер в Еклиптиката. 2011-та е трета във червената колонка и Юпитер си е в ТРЕТОТО съзвездие след Зимното слънцестоене.  
   Освен съвпадението на позициите на настоящата година и Юпитер годината на "къщата с маймунката" построена от Никола Фичев също си дойде на МЯСТОТО - 1849-та е година МАЙМУН в цикъл ЗЕМЯ и за това маймунът е седнал ( на земята )  
   Има и още едно съвпадение - високосните години от настоящото летоброене са точно ЧЕТВЪРТА, ОСМА и ДВАНАДЕСЕТА - то ест това си е оригиналната система, която са омотали с индикти, Юлиански и Грегориански измишльотини.  
  
  Много е писано по въпроса НО никой не е направил това сверяване с позицията на Юпитер - само датировката без обяснение от АЗЪТ на Христо Танев. Та аз нямам претенции за авторство - САМО РАЗПОСТРАНЯВАМ БЪЛГАРСКИЯТ КАЛЕНДАР.  
 
   Стоидвадесетгодишините цикли се състоят от два шестдесетгодишни цикъла, а шестдесетгодишния от пет дванадесетгодишни юпитерови цикъла ( юпитерови, защото за една юпитерова година Зематя прави дванадесет години ) Циклите са мъжки и женски, за да се различават в 120-сет годишния цикъл.
Самата земна година, тоест обиколката около Слънцето продължава 365 дни 5 часа 48 минути 45 секунди и половина. Тези 5.48.45.5 часа ги прескачаме и си започваме новата гадина но с течение на времето това натрупване започво да се усеща и за това се налагат корекции.
ПАРВАТА корекция се прави на всяка четвърта година, защото 4 х 5.48.45.5 часа са 23.15 минути но повече не може да се изчаква и се "дава" един ден.
За един дванадесетгодишен период се събират ( за четвърта, осма и дванадесета година ) 2.15 часа.
За един шестдесетгодишен цикъл се събират 5 х 2.15 = 11.15 часа.
За един стоидвадесетгодишен цикъл стават 22.30 часа но на последната година на цикъла не се дава високосен ден, макар че не достига 1час и 30 минути.
Този 1.30 за два 120годишни периода става 3-ри часа х 8 =24 часа, то ест за 8 х 240 = 1920 години . На края на такъв период се дава високосен ден на двонадесетата година от последния юпитеров цикъл и остава само натрупването от половината секунда =16 минути.
С горните сметки обяснявам как се корeгира календара и защо са необходими тези 60 и 120 годишни цикли.
Георги Кръстев се е съобразявал с датировки по надписи и сгради но те са останали от по-късен период, когато системата на календара е същата но летоброенето е по цариградския стандарт - 5508. Освен това 5508 г. не е начална на 120 годишен период и се получава разминаване, като 2009 е с 10 позиции назад и това не съвпада с позицията на Юпитер в първото съзвездие след зимното слънцестоене.
Може би наистина календара е бил само за просветени и в следствие на изтребването им е била възможна обърквацията на системите, без да се сверява календара с Юпитер. Изключение прави обаче датировката на къщата построена от Колю Фичето, който е знаел какво прави но такива като него сигурно са се пазели и до днес се говори какво ли не за маймунката но не се свързва с календара.Георги Кръстев също забелязва несъвпадението но се опитва да върже датировката с деветия месец ( че евентуално къщата е завършена през септември ).  

 

Друг интересен въпрос е КОЕ доказва че това е Български календар - ами има датировки по ИМЕННИКА и по каменни надписи ( Чаталарския ) които доказват че календара ни е бил такъв - годините ни са били с имена на животни.  Документи удостоверяващи че това е точно Българският календар с подпис и печат няма от къде да ви извадя НО просто няма друг такъв календар - освен китайския но той не е сверен нито по точката на равноденствие в която изграва Слънцето ( ЕРИТЕ )  - нито по Юпитер - позицията му след Зимното слънцестоене. ( Животното - символ на годината )  
Вярно е че и датировките ни са по различни летоброения но това си е резултат от ОМОТВАЦИЯТА която е забъркана във връзка с унищожаването на България и културата ни - знаете какво са правили гръцките духовници по времето на Османската империя.    

 

Това е настоящият 120годишен цикъл по летоброенето 5 504 години.  

 

Това е за ориентация кое къде е.  

 

Това е точката на изгрева на Слънцето при пролетно равноденствие - движи се към светлосинята чертичка, която показва по ясно границата между съзвездията РИБИ- ВОДОЛЕЙ.    

 

Ето и другия ефект от това че оста на Земята не е перпендикулярна на орбитата `и и описва кръг около абсолютния север. Това въртене е в противапалажна посока на тази в която Земята се върти по орбитата си около Слънцето. Стова е свързан и термина ПРЕЦЕСИЯ. Тези въртения в различини посоки водят и до това че имената на съзвездията през годината са подредени в една посока, а през ерите в обратна.  

 

Тези които мислят че българите не са способни да си направят такъв календар могат да видят какъв телескоп са си направили до село Гърло.  
http://www.balkanmysteries.com/bg/?p=1020&lang=bg  

 

Това е маймунката от едноименната къща построена от Никола Фичев в Търново.  
1849 + 5504 = 7353 / 120 = 61 с остатък /33/ то ест МАЙМУН в цикъл ЗЕМЯ и за това маймуна е седнал.  

 

Именника на българските владетели  

 

Чаталарският надпис  http://lunaf.com/bulgarian/v-momenta/nebe-zvezdi-planeti-sazvezdiya-luna/

На този адрес можете да разглеждате кое къде е.  

 

Ето и още една датировка в Джагфар тарихъ  

 

Барс с рибешка опашка - БАРС в цикъл ВОДА - Кьолн  

 

Барс в цикъл ВОДА на дъното на патерна от съкровището в Наги Сент Миклош    

 

Година ЛАМЯ в цикъл ВОДА  

 

Медал отбелязващ въвеждането на Грегорианския календар - 1582 - MDLXXXII
http://www.nikolasschiller.com/blog/index.php/archives/2008/08/12/1464/
Интересното е че по системата на Българския календар с цариградското летоброене 1 582+5 508=7090/120=59 с остатък 10, което показва че това е 10-та година от стоидвадесетгодишния цикъл - ОВЕН.
За този медал е писал Йордан Вълчев в книгата си "Календар и слово"  

 

ФРИГИЯ -http://www.definegizemi.com/antik-eser/Phrygia/metal-eserler.html
Горе в дясно шестнадесетлъчната звезда за която се карат македонци и гърци, а тя си е БЪЛГАРСКА.
Бригите са живели на Балканския полуостров и по някое време си имат разправии с македонците и се преселвет в Мала Азия където поради липса на Б ги наричат Фриги.

 

Филип ІІ 382 - 336 -
http://afg-hist.ucoz.ru/photo/ai_kh_057_1/4-0-629
Ларец с костями македонского царя Филиппа II (382-336 гг. до н. э.), отца Александра Македонского с солярным символом на крышке.  

 

Орнамент от украсата на колесницата от Караново фиксиращ година БАРС в цикъл ВОДА.  

 

Датировка на тодина ЗМИЯ в цикъл ДЪРВО  месец ОВЕН  

 

Датировка на година ЗМИЯ в цикъл ДЪРВО месец ВОЛ  
« Последна редакция: Март 19, 2011, 13:05:02 от Balkan »

БГ История

Българският Календар
« -: Септември 17, 2009, 21:19:22 »

Неактивен Pomak

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 329
 • Респект: 25
Re:Българският Календар
« Отговор #1 -: Септември 21, 2009, 22:45:36 »
Българският календар е най точен но заради пустата му политика се мотаме с разни Юлиански и Грегориански недомислици. http://www.svetogled.hit.bg/1_2.htm В този сайт няма уточнение защото няма претенции за налагане на календара като Български обаче като се справих с надписа на  Иван Асен ІІ http://ziezi.net/asen.html и се оказа че сме 7517 от сътворението на света - може би са имали в предвид някакъв потоп или са смятали годините на Ной и предците му.

Балкане,
Без горещене и без патриотарски хипертонии - дай някакъв първоначален източник откъдето да е видно, че тоя календар е част от някакво историческо българско културно наследство, а не е измислен и натъкмен от някакви наши съвременници (плюс/минус 100 години от днеска, а?). И още - кой, кога, къде и как е използвал тоя календар и къде го има напечатан, написан, нарисуван на хартия, камък, дърво, пергамент, заешка кожа, брезова кора и пр.? Да ти кажа правичката - писна ми от безмозъчни позиции на хора, които толкова лесно стават оръдие на някаква българомразка политика!
Помака

Неактивен Balkan

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 153
 • Респект: -6
Re:Българският Календар
« Отговор #2 -: Септември 26, 2009, 22:31:35 »

Който може да разпостранява Българския календар http://www.facebook.com/group.php?gid=138830043878

« Последна редакция: Март 18, 2011, 14:22:15 от Balkan »

Неактивен T.Jonchev

 • Модератор
 • Академик
 • *****
 • Публикации: 542
 • Респект: 20
Re:Българският Календар
« Отговор #3 -: Октомври 12, 2009, 11:56:50 »
Напротив, Balkan, много си е точен Помак: т.нар. български календар е всъщност календар на Д.Съсълов / Йорд.Вълчев и има твърде малко общо с практиката у древните българи.

Неактивен Balkan

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 153
 • Респект: -6
Re:Българският Календар
« Отговор #4 -: Октомври 14, 2009, 20:42:59 »
Много повърхностно гледате на нещата. Какво ще кажете за твърдението ми че "Тракийските конници" са датировки по Българския календар и всъщност няма никакви Траки, а става въпрос за Българи, тоест - траки и гяури са ни наричали гърците и турците но ние сме си Българи. Имам и теория (хипотеза ) по въпроса но ми е интересно какво можете да кажете до момента. ???

Който може да разпостранява Българския календар  http://www.facebook.com/group.php?gid=138830043878
« Последна редакция: Октомври 15, 2009, 06:40:25 от Balkan »

Неактивен T.Jonchev

 • Модератор
 • Академик
 • *****
 • Публикации: 542
 • Респект: 20
Re:Българският Календар
« Отговор #5 -: Октомври 15, 2009, 07:06:30 »
А, да. Траките са българи. Хипотезата не е нито оригинална, нито нова. Принадлежи на Г.Ценов и е формулирана през 1907/8г. Сега я наричат дори "автохтонна теория".

Колкото до календара, за който стана вече дума (не древнобългарския, а Вълчевия) смятам, че всички негови възторжени панегиристи имат сериозен дефицит от познания по средновековна история и хронология.

Неактивен sim4o

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 1051
 • Респект: 8
Re:Българският Календар
« Отговор #6 -: Октомври 15, 2009, 08:18:06 »
Автохонната  е не само на  Ценов-в "Кроатова България"Ценов е най-точен-българите са на Долен Дунав далече преди 681 ...другата теория-"славяните са си траки-или поне с произход от Балканите" пък е от 18 век...и до ден днешен се повтаря...като авторите и привеждат и логически разсъждения и доказателства....в други форуми съм давал доста извадки и от"гото-славянската теория"на Сасинек и от "Неодунайската" за прародината на славяните на Трубчев...в момента не мога да извадя нищо но който се интересува може да търси в Нет-а.
на Владо(Помака)съм май давал неща и в съобщения и в АБВ-форума....нямам ги под ръка,изтриха се-та ако за автохонната теория и за теориите за славянската прародина ще говорим-може Помака да ги пусне...
сега-за славяните-ами кой знае защо никой в България не се замисля,че прародината им също не е установена....и има доста теории....у нас неизвестни.
« Последна редакция: Октомври 15, 2009, 08:26:30 от sim4o »

Неактивен sim4o

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 1051
 • Респект: 8
Re:Българският Календар
« Отговор #7 -: Октомври 15, 2009, 08:28:22 »
А за венетския произход на всички славяни,а не само на българите теориите са огромно количество!Тогава излиза че не траките,а илирите са българи-та нали Венетите са си от областта Венетия-там сред блатата на Адриатика и до ден днешен има град с тяхното име-Венеция

Неактивен Pomak

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 329
 • Респект: 25
Re:Българският Календар
« Отговор #8 -: Октомври 16, 2009, 08:32:32 »
А, да. Траките са българи. Хипотезата не е нито оригинална, нито нова. Принадлежи на Г.Ценов и е формулирана през 1907/8г. Сега я наричат дори "автохтонна теория".

Колкото до календара, за който стана вече дума (не древнобългарския, а Вълчевия) смятам, че всички негови възторжени панегиристи имат сериозен дефицит от познания по средновековна история и хронология.

Теорията е развита и публикувана преди Ганчо Ценов от академи к Цани Гинчев  (има публикувани части от "Тракийската теория на Цаня Гинчев" в една книга от Михаил Шишманов). Но не са и само тия двамата. Привърженици на автохтонната теория са не по-малко от двадесет - къде известни, къде не толкоз - учени и не само българи и не само от Бъ лгария! Сред съвременниците си струва да се споменат Георги Сотиров от Канада и д-р Асен Чилинги ров от Германия. Естествено официалните ни историци ги "оплюват" и тях, образно казано, и носят вода от девет дерета, за да докажат че въпросните господа нещо не са в ред и само драскат глупости...  Но човек може да ги разбере - ако си признаят  заблудите, фалшификациите, продажничеството, неизмеримите злини нанесени от тяхното "учение" на България и българите - какво трябва да направят? Затова аз не се и заблуждавам, че те разберат истината най-после - те са я разбрали отдавна, но признаването на греховете за тях е смърт и те до последния си дъх ще се бранят...
Помака

Неактивен Balkan

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 153
 • Респект: -6
Re:Българският Календар
« Отговор #9 -: Октомври 16, 2009, 16:17:50 »
Значи Помака знае но въпреки това иска документация на хартия или кожа. Да ви кажа доста е унищожено но не се гаси туй що не гасне. Като се разгледах из мрежата първо разбрах за календара, после се заинтересувах от датирани надписи и пуснах файловете за разпостраняване на Българския календар http://www.facebook.com/group.php?gid=138830043878 След това разбрах от Летнишкото съкровище че годината на тези които са живели тук е започвала през Септември. Били са федерати с римляните и Индиктите по късно започват също от Септември. Интересното обаче е че от именника на Кановете разбрах че повечето Канове започват владичеството си през септември (твирем ) Понеже е останала приказката "Нова година - нов късмет" твърде вероятно е и Българите в централна Азия да са отбелязвали началото на годината през есента. По късно вече при Зурванизма вече се отбелязва началото през Януари Сурва, при индийците се е трансформирало до Сурия, а интересното е че на Суматра има народ Батак http://www.wdl.org/ru/item/2895 И библиотеката си я бива :o
« Последна редакция: Октомври 16, 2009, 16:21:50 от Balkan »

Неактивен sim4o

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 1051
 • Респект: 8
Re:Българският Календар
« Отговор #10 -: Октомври 17, 2009, 12:59:19 »
"Официалните историци"...сторонници на историята за Аспарух би трябвало да се опитат да обяснят какво е станало от смъртта на Кубрат в 650 до края на "преселението" в 681,как така българите воюват в Илирик в 505?Как българите влизат в Константинопол в 542г,а по времето на Теофан те са "ново и нечисто"племе и никой не е чувал за тях,как така има оногурска епархия,към готската църква,а Борис отново ни препокръства и още и още неща.....за сведенията за българи от преди 681 в Европа и на Балканите ......например самоуправлението на българите в Тракия,по времето на Константин....единственно моята-Симчо-вангова тонкилометрова версия дава обяснение на фактите- да я спомена-българите са си на Кубан,както е според официалната версия,и просто си препускат напред-назад,та да имат по листовете много тонкилометри!Печати-от гепидите!Иначе да живеят някъде освен в Азия-отнюд!
Та единственно Симчо обяснява-българите си препускат всяка година,зима и пролет,та....до 681 година...преди това не!Само, ей така,идват.....хубава теория,а?Хем ги има на Балканите отпреди 681г и воюват,хем си живеят в Крим,на Волга  и на Кубан....
« Последна редакция: Октомври 17, 2009, 16:50:09 от sim4o »

Неактивен Balkan

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 153
 • Респект: -6
Re:Българският Календар
« Отговор #11 -: Октомври 21, 2009, 07:39:40 »
За годините от Христа както и да е, а за "тракийските" конници като споменавам за съкровището от Летница какво да кажем. Това са си БЪЛГАРСКИ конници но не е удобно да се признава че когато гърците са дошли на Балканите ние сме били вече тук. Били някакви Пеласги но като се има в предвид че нямат "Б" сигурно става въпрос за "Беласи". Още повече че имаме и планина Беласица и се знае и за Дева Бела, защото многото "Бели" градове които сме оставили не са били "бели", а покровителствани от Дева Бела. От писанията на Борислав Иванов за азбуката  ЪЗъЕр  http://borislav.digicom.bg/statii/pismeni.htm  стигам до извода че Зъ е огън, а Гръ е Земя и ЗъГръ е огнище, а от там и  Загра, Загора - тоест Огнището на Българите е тук и са се върнали, а не дошли по някоеси време тук. Да живее БЪЛГАРИЯ! Разпостранявайте Българския календар! http://www.facebook.com/group.php?gid=138830043878 Освен надписа на Иван Асен ІІ намерих случайно и издание на Геометрия датирано по трите календара - от Сътворението, от Христос и Римските индикти  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Geometria_Slavenski_Zemlemerie.jpg
« Последна редакция: Ноември 21, 2009, 01:15:18 от Balkan »

Неактивен Balkan

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 153
 • Респект: -6
Re:Българският Календар
« Отговор #12 -: Август 04, 2010, 16:17:27 »
ПОСЛЕДНО ОТКРИХ ЧЕ "ОБКОВА" ПО ВРАТИТЕ НА ХРАМОВЕТЕ НЕ Е СЛУЧАЕН И ГРУПИЧКИТЕ ОТ "ПИРОНИ" СА ЧИСЛА ОТ СИСТЕМАТА И КОРЕКЦИИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ КАЛЕНДАР.
http://balkan1.blog.bg/politika/2010/07/03/ot-koga-sme-na-balkanite.571532

Неактивен vekil

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 927
 • Респект: 29
Re:Българският Календар
« Отговор #13 -: Август 05, 2010, 03:03:12 »
ПОСЛЕДНО ОТКРИХ ЧЕ "ОБКОВА" ПО ВРАТИТЕ НА ХРАМОВЕТЕ НЕ Е СЛУЧАЕН И ГРУПИЧКИТЕ ОТ "ПИРОНИ" СА ЧИСЛА ОТ СИСТЕМАТА И КОРЕКЦИИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ КАЛЕНДАР.
http://balkan1.blog.bg/politika/2010/07/03/ot-koga-sme-na-balkanite.571532
Забрави да уточниш българското сътворение на света. ;D.
Един куп религии нямат начална хронологична точка, ние, българите обаче, имаме.

debozman

 • Гост
Re:Българският Календар
« Отговор #14 -: Август 05, 2010, 07:13:45 »
Цитат
ПОСЛЕДНО ОТКРИХ ЧЕ "ОБКОВА" ПО ВРАТИТЕ НА ХРАМОВЕТЕ НЕ Е СЛУЧАЕН И ГРУПИЧКИТЕ ОТ "ПИРОНИ" СА ЧИСЛА ОТ СИСТЕМАТА И КОРЕКЦИИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ КАЛЕНДАР.
--- Много повърхностно наблюдение приятел. Трябваше да забележиш още, че коридорчетата в дървесината прокарани от дървесните червеи са точно копие, на пътя на българите от Азия до Балканите. Освен това площтта на вратата на съотвентия храм е право пропорционална, на степен 1300 на килограмите конски фъшкии отделени от българските звездни коне и обратно пропорционална в същата степен на ханските люде дошли от Азия.  Накъде са се отваряли вратите - наляво или надясно, индикира точно в кой крачол си е носил достойнството българския хан - левия или десния, когато е заръчвал постройката на храма, а броят на пантите и тяхната големина и вид, представлява абстрактно представяне на джуджуферките на неговите наложници. Отношението на дебелината на вратата към корен трети на  квадрата на пироните изчислено по тази формула: ds2 = Edu2 + 2Fdudv + Gdv2 , когато вратата е дъбова и тази:   ds2 = du2 + dv2, когато е от габър, дават точното число на високосните години от Българския календар.
За прозорците друг път ще ти хортувам.


  
« Последна редакция: Август 05, 2010, 07:16:53 от B. Georgiev - bozman »

БГ История

Re:Българският Календар
« Отговор #14 -: Август 05, 2010, 07:13:45 »