Автор Тема: Произход на матерницата  (Прочетена 13521 пъти)

Неактивен Атил

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 306
 • Респект: -9
 • Булгар
Re:Произход на матерницата
« Отговор #15 -: Март 02, 2010, 21:14:50 »
Първото за което се сещам пък сега е да ти препоръчам да гледаш филма "Хрониките на мутанта", за да се осъзнаете  всички , които сте от този сорт до къде са ви докарали!Другата седмица сигурно ще публикувам  нещо от "загатнатото" ,но не знам какъв трябва да е аргумента ,че бялото е бяло а черното -черно.Такива като вас са свикнали да робуват на "авторитети" пък ако ще да са и фалшиви или дори вредни.И си повтарят своето като развалена плоча без  дори да вникнат в съдържанието на написаното и без да познават  фактите.Хиксосите например са наречени така от туземците в Близкия изток заради знака Х,според тях, който са носили пришит на гърдите си. Това обаче е знака на Алп Кубар(Дебержай) на когото е кръстена нашата област Добруджа и реката Вардар от Кубар-дара). Ако  сте от София отидете в библиотека "П.Берон",и  поискайте "Историята на Джагфар" или "Джагфар  Тирихи" от Ф.Г.Нурутдинов. Може да намерите нещо и на пл.Савейков...На друго място едвали .Освен някой като мен да ви копира нещо,но аз прекратявам засега участието си по тези теми докато не публикувам нещо.Такива са правилата на играта при нас.Нурутдинов е от същият род като мене  макар да е от Кизил-Яр-Европейска Русия,и дори си приличаме визуално,но без да забележи човек и капка монголоидно...Факта ,че цял живот сме били репресирани ,особенно те там,крадени и унищожавани архиви,физ.малтретиране,забрани и т.н.,е вече един аргумент априори.Както и мъглата и потулването на неудобните истини.Вашите авторитети не са по различни в душите и мозъците си от македонистите например!Аз не мантрувам още повече ,че не обичам напразно да си чеша езика , но ти къзъм ,робуваш на стереотипи!Духът на Светлината ще победи та ако ще да е при Второто Пришествие на Исуса Христа  в което аз наистина вярвам!Привет и до нови срещи в сайта ,когато свърши женският месец.Така реших!
Понеже няма нищо тайно,което
да не стане явно;
И нищо не е станало,за да бъде скрито,
но да излезе наяве.

                         Марк,4:22

БГ История

Re:Произход на матерницата
« Отговор #15 -: Март 02, 2010, 21:14:50 »

Неактивен лаутаро

 • Участник
 • ***
 • Публикации: 39
 • Респект: 0
Re:Произход на матерницата
« Отговор #16 -: Март 06, 2010, 13:33:55 »
Аз съм от димитровградско и бях загубил всякаква надежда да намеря този лъч за българската (по скоро световна) историческа наука - Ф. Г. Нурутдинов но ето, че посетих читалище Светлина и о чудо, светлината на просвещението светила не само на площад Славейков и библиотека П. Берон но и у наше село. Ето само трохички от строго научните писания на Нурутдинов: ,,Според Кул Гали още преди 35 хиляди години огузо-тюркските и сакланските (североиранските) прадеди на българите са населявали Волго-Уралието, което те наричали Ара (Арья) или Ура (от това название са произлезли думите Туран, Урал, арья, иран – ирон, бойните викове “ура”, “уран” и др.). Себе си те наричали жители на Ур – арья (арийци).", ,,Спомен за Ледниковия период българите са съхранили и в мита...", ,,Преди 15 хиляди години арийците–иделци подчинили на своята власт цялата територия на Ара-Ура (започнали да я наричат също Велик или Стар Туран) и образували на неговата територия първата държава на Земята – Идел (други фонетични форми на това название са Атил, Итил, Тел, Тил, Дил и др.), начело с цар от рода на Аудан-Газан на име Джам (Шам, Сам)."
Виждам, че цитатите станаха твърде мн. за това ще си позволя само още един но той уверявам ви е най-важният: ,,В Америка потомците на българите майя (от българските названия на духа на Слънцето Май и рода Май), ацтеки (от названието на българския род Иштяк) и инки (от названието на българския род Еней) също построили много градове, големи пирамиди, разпространили българския мит за Карга, донесъл на Земята топлина, и много български думи (индианската цилан – от българската джилан – “змей”, индианската Куба – от българската куба ~ кума и т.н.) . . ."
Мисля, че няма нужда да вадя съответния цитат но вие сами можете да се сетите, че китайската цивилизация също е бълг. Но мисля, че автора е пропуснал да спомене, вероятно поради обемността на труда му, че полинезийците са си чисти българи. Доказателство за това е думата ,,табу", която разбира се идва от старобългарската ,,туба".

Неактивен Атил

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 306
 • Респект: -9
 • Булгар
Re:Произход на матерницата
« Отговор #17 -: Март 06, 2010, 17:36:36 »
Така е Лаутаро,попаднал си на българският Извор...,имам намерение в близко бъдеще да публикувам една статия от Нурутдинов,  излязла още преди 2000г. във в-к "Болгар -Иле"(вестника на  днешните българи ,потомци на Котраговата -Ак-Болгар(Бяла,Сребърна,Северна  България).И там историята е подобна на тази с нашите българи в Македония и "македонистите".Само че те имат проблеми с т.нар. "татаристи" и то повече отколкото с руснаците.Мисля да използвам и сведения от личната си кореспонденция с него.Полинезийците не са българи,както китайците ,ацтеките ,маите и много други народи по света ,но те са повлияни от древната  българска култура и то понякога непряко.Т.е. от други народи които са били в преки отношения с българските колонии,и държави .Например върху народите на Северна Индия и Близкия Изток.За хора от българско потекло можем да броим тези които са като нас,смес от изт.арийци и огузи ,и в по малка степен тези които са потомци на изт.арийци и огузите  пооделно.Останалите  просто няма как да са...Но това не е най- важното ,главното е се даде отпор на лъжите и заблудите ,които от векове тегнат върху паметта на умрелите и живота на живите !Само истината може да направи човека действително свободен!Желая ти всичко най-добро и по добър живот като български гражданин!+
Понеже няма нищо тайно,което
да не стане явно;
И нищо не е станало,за да бъде скрито,
но да излезе наяве.

                         Марк,4:22

Неактивен лаутаро

 • Участник
 • ***
 • Публикации: 39
 • Респект: 0
Re:Произход на матерницата
« Отговор #18 -: Март 07, 2010, 22:13:41 »
Извинявай ама на никакъв извор не  можах да попадна. Четох за думи (май=маи, но нима немското mein не е = маи) и тук там някое преразказано предание и това е. Не знам защо но когато стане въпрос за най-старата бълг. ист. и нещата винаги се политизират. Шапка им свалям на наследниците на Котраг, даже те са една от причините да се гордея, че съм българин но не мисля, че като се представя тази книга за научна някой бълг. може да спечели. Авторът нарича българи мн. народи от Централан Азия но как се наричат те? За по старите дето няма извори няма да споря, а и от сърце ми се ще да му вярвам ама къде и кога великите моголи са се нарекли българи? Ами българското влияние върху американските цивиллизации пренесено през хиляди километри населени с племена живеещи в каменната ера. Как е станало това? Халколитните диваци от Сибир и Северна Америка са пренесли познанието, част от езика, религията, митологията на българите до Мексико!?
Тъжно ми е понеже с тая книга ставаме по-смешни и от македонците.

Неактивен Атил

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 306
 • Респект: -9
 • Булгар
Re:Произход на матерницата
« Отговор #19 -: Март 07, 2010, 23:49:21 »
Не се безпокой ,други са попаднали и то от доста време .Обикновенно така става отначало когато трябва да се преобърне лавина от предразсъдъци  подкрепена от наукообразни фрази и цитати.Летописите са издадени на 5 езика и на когото му  е писано ще стигнат до него и ще ги разбере.В никакъв случай не ставаме смешни а точно обратното.Това е най малкото от което се страхувам.И днес много автори наричат много народи ,германски, славянски,латински, но това минава за научно защото така е прието.Ако беше прието това което сега чак се осветлява то всеки щеше да каже:"Че това кой не го знае?"Отговорите  на въпросите ти са в трите тома които са излезли,но или не си разбрал или не си го прочел.Аз не знам да има издание на български освен една малка брошура, това което дойде беше на руски.Повече не можа да излезе защото  редактора Шарипов беше убит.Не знам по каква причина ,политическа,научна,македонска или смешна.В Америка също е имало заселнически колонии и на тези факти са се натъкнали още първите конквистадори.С този белег е белязана цялата култура и архитектура на Центр.Америка,това е и една от причините за лесното завладяване на Мексико от няколкостотин испанци.Има освен писани извори  още извори на археологията,както и метода на сравнителния анализ.Всеки може да пише каквото си иска.Ако историята се пишеше по официялният и достоверен източник-вестник"Правда"от 1956г.например,какво щяха да знаят хората след 1000год. например?Македонистите нищо не могат да докажат и пак ни правят на маймуни тук всичко е от ясно по ясно ,но на кого му пука...Каквото не е ясно може да се работи и да се докаже, който лъже той да се притеснява.През деня се опитах да отпечатам нещо по темата за Кирил и Методий но нищо не е излязло...Например ,че гръцката азбука е произлязла от финикийската но както и да е Може аз да съм объркал нищо с отпечатването...Бързах и не проверих.sssss
Понеже няма нищо тайно,което
да не стане явно;
И нищо не е станало,за да бъде скрито,
но да излезе наяве.

                         Марк,4:22

Неактивен лаутаро

 • Участник
 • ***
 • Публикации: 39
 • Респект: 0
Re:Произход на матерницата
« Отговор #20 -: Март 08, 2010, 07:41:57 »
Радвам се че срещнах човек с който мога да поговоря на тема различна от българската (балканска) история.
Нещо не разбрах какво общо има това, че ,,мн. автори наричат мн. народи германски, славянски, латински". Те като ги наричат германски или славянски не казват, че са собственост на Германия, а просто обозначават по някакъв начин народи със сходни езици, а не рядко и минало. Аз предлагам славянските народи да почнем да ги наричаме софийски :) или никак да не ги наричаме ама това няма да промени факта, че като иде един българин в Сърбия ще се разбира без проблеми, в Русия с проблеми ама пак ще разбере какво му казват, а в Чехия ще може да попита къде е еди коя си улица. Айде да направи това в братска унгария или колониално Мексико де.
Наистина не съм прочел за българската колония в доиспанско Мексико и ще се радвам да ми кажеш как са се добрали до там българите и под какво име са живяли там. Освен това като изключим някой художествени творби от средата на 20в. няма да срещнеш в изворите и историографията твърдение, че империята на ацтеките е покорена ,,лесно от няколко стотин испанци".

Неактивен Атил

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 306
 • Респект: -9
 • Булгар
Re:Произход на матерницата
« Отговор #21 -: Март 08, 2010, 21:03:44 »
Наистина нещата  у нас  били доста тъмни а аз си мислех, че не е чак толкоз зле...Ти приятелю,намекваш за езиковата принадлежност и точно това е една от главните причини ,отец Паисий да употреби определението"славянобългари".Ние говорим славянски  език,но с много български  думи(не са 10-15 както ни баламосваха навремето в училище),още повече са смесените думи.Много народи и нации са се формирали от няколко етноса,фрацузите и англичаните са националности много по -разнородни и пъстри от нас.Руснаците(особенно казашкото население)и украинците са на практика почти същата етническа смес като нас ,като изключим траките.Същото е и с езиците им те изобилстват от български и смесени думи.Но всички ние се водим за славянски народи и говорим славянски езици което е напълно естественно .Това обаче не означава,че трябва да се лъже,да се подменя културната история ,да се преиначават събития,да се отричат цели народности дали своя принос  и участие във формирането на твоята нация и страна...!Културните и нормални хора не постъпват така.А  какво да кажем за негрите в Америка,чийто майчин език е английският?Или за индианците от Ю.Америка които говорят само испански?Тях за какви да ги броим за англичани и испанци ли?Как се е получила тази магия?Французите основно са смес от гали и германи а говорят език който се причислява към романската езикова група(латинската)?Това пък е една европейска историческа магия.В Унгария се е наложил угро -Финският език пак по естествен път ,но те се считат за хуни и държавата им носи това име.А хуните ги броят за тюрки... Ето ти още една магия и то почти същата като нашата!За културите от Центр.Америка има доста книги,ще ти препоръчам един автор от Чехия  щом си бил там и аз съм бил не са лоши хора,особе  нно чехкините,човека се казва Станислав Стингъл.Ако познаваш българската култура ще разбереш за какво става въпрос,но тези следи са на много места по света,както са ги изброили летописците.Българите са строили кораби-малки наречени"КОЧИ"(подобни на тях са били по-късните викингски)и големи наречени  "БЕЙНЕК"от дървото "ЛИСТВЕНИЦА".Още се среща в северния край на Угорската тайга(Североизточната част на Европейска Русия).Това е най- добрият дървен материал в света за корабостроене.Интересувай се за Фернандо Кортес и Франциско Писаро,има една книга "Покоряването на Нова Испания"за автора не се сещам в момента,но мисля ,че я има още по билиотеките.Особенно селските да се надяваме ,че не е същото със Стивън Кинг от когото нищо не съм прочел ,няма и да прочета.За останалото ще публикувам нещо до десетина дена макар че мислех да е през април.
Понеже няма нищо тайно,което
да не стане явно;
И нищо не е станало,за да бъде скрито,
но да излезе наяве.

                         Марк,4:22

Неактивен лаутаро

 • Участник
 • ***
 • Публикации: 39
 • Респект: 0
Re:Произход на матерницата
« Отговор #22 -: Март 08, 2010, 22:59:10 »
Моля да бъда извинен но ще започна от зад на пред понеже тази тема ми е по-интересна. За Кортес вероятно имаш предвид, че може да се прочете книгата излязла през 70-е ,,Истинската история за завоюването на Нова Испания" от Бернал Диас Дел Кастильо. Книгата може да се намери във всяка библиотека е освен ако не е открадната. Авторът не е участвал в покоряването на Перу и съответно не е писал нищо за Писаро. За него преди няколко години излезе първата част на един инкски принц роден в годината на покоряването на Перу 1529 син на индиянска принцеса и испански капитан. Книгата е мн. ценна понеже е един от ранните писменни извори за историята на предиспанско Перу и в същото време първият историогравски труд на тази тема. Не се сещам името на автора (като го видя ще ти го кажа) то беше типичното дълго испанско име но имаше и думата ,,Инка" едновременно като име и като титла. За съжаление явно интересът в Бълг. не е бил голям понеже не излезе втората част. Книгата освен в библиотека П. Берон, площад Славейков и читалище Светлина трябва да се търси основно в областните библиотеки понеже издателствата не пращат вече с такава лекота бройки на сам и на там. Има и др. ако желаеш мога да ги споделя с теб. Но първо ти сподели с мен кога и къде българите прекосили океана са нарекли себе си ,,българи", че да знаем че са такива. Мексиканските народи са писали и днес тяхните текстове се четът върху пирамидите (типично бълг. постройки) в Южно Мексико и Централна Америка. Някой българин не е ли оставин някои графити?
Сега да отидем на др. тема. Не разбирам кой и кого лъже. Вероятно одговорът е ТЕ лъжат. Но прости ми ама аз съм си малко прост и когато нещата се политизират особенно в старата история почвам да не разбирам. Все се случва някаква конспирация ама не ми е ясна. Разбирам, че вината е само в мен за това ще те моля да ми се обяснява като на малко дете кой и защо лъже и преиначава културната история.
Това за негрите и индиянците дето го казваш е само + за моята теза, че гените в повечето случаи не са определящи за избора на език, религия и цивилизационна насоченост. Като намеря къде точно съм го писал ще ти го посоча да го прочетеш ако проявяваш интерес. Но въпросът беше, че ти самият каза ,,И днес много автори наричат много народи ,германски, славянски,латински, но това минава за научно защото така е прието" аз така и не разбрах какво ненаучно има в славянските, германските и романските езици?

Неактивен vekil

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 927
 • Респект: 29
Re:Произход на матерницата
« Отговор #23 -: Март 09, 2010, 22:48:26 »
Наистина нещата  у нас  били доста тъмни а аз си мислех, че не е чак толкоз зле...Ти приятелю,намекваш за езиковата принадлежност и точно това е една от главните причини ,отец Паисий да употреби определението"славянобългари".Ние говорим славянски  език,но с много български  думи(не са 10-15 както ни баламосваха навремето в училище),още повече са смесените думи.Много народи и нации са се формирали от няколко етноса,фрацузите и англичаните са националности много по -разнородни и пъстри от нас.Руснаците(особенно казашкото население)и украинците са на практика почти същата етническа смес като нас ,като изключим траките.Същото е и с езиците им те изобилстват от български и смесени думи.Но всички ние се водим за славянски народи и говорим славянски езици което е напълно естественно .Това обаче не означава,че трябва да се лъже,да се подменя културната история ,да се преиначават събития,да се отричат цели народности дали своя принос  и участие във формирането на твоята нация и страна...!Културните и нормални хора не постъпват така.А  какво да кажем за негрите в Америка,чийто майчин език е английският?Или за индианците от Ю.Америка които говорят само испански?Тях за какви да ги броим за англичани и испанци ли?Как се е получила тази магия?Французите основно са смес от гали и германи а говорят език който се причислява към романската езикова група(латинската)?Това пък е една европейска историческа магия.В Унгария се е наложил угро -Финският език пак по естествен път ,но те се считат за хуни и държавата им носи това име.А хуните ги броят за тюрки... Ето ти още една магия и то почти същата като нашата!За културите от Центр.Америка има доста книги,ще ти препоръчам един автор от Чехия  щом си бил там и аз съм бил не са лоши хора,особе  нно чехкините,човека се казва Станислав Стингъл.Ако познаваш българската култура ще разбереш за какво става въпрос,но тези следи са на много места по света,както са ги изброили летописците.Българите са строили кораби-малки наречени"КОЧИ"(подобни на тях са били по-късните викингски)и големи наречени  "БЕЙНЕК"от дървото "ЛИСТВЕНИЦА".Още се среща в северния край на Угорската тайга(Североизточната част на Европейска Русия).Това е най- добрият дървен материал в света за корабостроене.Интересувай се за Фернандо Кортес и Франциско Писаро,има една книга "Покоряването на Нова Испания"за автора не се сещам в момента,но мисля ,че я има още по билиотеките.Особенно селските да се надяваме ,че не е същото със Стивън Кинг от когото нищо не съм прочел ,няма и да прочета.За останалото ще публикувам нещо до десетина дена макар че мислех да е през април.
Да не те чуят капанците, че ще играе калъчката. ;D

Неактивен vekil

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 927
 • Респект: 29
Re:Произход на матерницата
« Отговор #24 -: Март 09, 2010, 23:00:30 »
ЛИНК
Честит празник на всички!
Мартеницата може да се свърже със Морфей, оттам с Мпорфей(Борей) и Орфей. Но най вече връзката е със съвременния метаморфизъм на такива като Атил. Митра е по близо до Мпитра отколкото до Мардукан. а от Мпитра до Бахтра е една стъпка. Х-то като придихание може да значи какво ли не. Хувраат сто процента е Хубавия Фраат, и т.н.

Неактивен лаутаро

 • Участник
 • ***
 • Публикации: 39
 • Респект: 0
Re:Произход на матерницата
« Отговор #25 -: Март 09, 2010, 23:09:13 »
Да и аз със закъснение казвам честит първи март. Мартеници имаме не само ние на Балканите но и Кюрдите. Това води до логичния извод, че корените на обичая трябва да се търсят у траките.

Неактивен Атил

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 306
 • Респект: -9
 • Булгар
Re:Произход на матерницата
« Отговор #26 -: Март 11, 2010, 20:14:37 »
Отговорите на този   въпрос и на останалите мъглявини ще публикувам в три части ,първата част в събота на 13 март.Но се съмнявам ,че и тогава нещо ще ви прищтракне и ще се сетите за какво става въпрос.Ако повечето днешни българи не бяха такива то нямаше да сме на това дередже.Който иска да политизира ,който не иска да не политизира, но от това нищо няма да се измени.Смисълът е да се обмени информация,кой каквото знае да каже за да е полезно за другите.Оттам нататък всеки сам да си прецени и да мисли.Мартеницата и каквото щете може да го търсите където искате,дано го намерите.Траките са булгари точно толкова калкото оногурите или маджарите или барините...Защото  това е общо име на седемте обединени племена от древен Идел-Аря,,по древен от всички стари култури за които сте чували.Потомците на тези племена старите наши летописци наричат с общото име булгар,оттам и по време на разселенията толкова много булгари по света.А на смешния ще кажа,че някога една доцентка ми тикна под носа един руско-чувашки речник за да разбера дали няма нещо общо между нашия диалект и чувашкия език.Не открих прилики ,макар да има еднакви шевици,орнаменти по керамиката и т.н.,но открих друго,че този език е много сходен с мъртвия шумерски език.Това се оказа вярно и е свързано с писменноста и друг мъртав днес език ,този на шаманите наричан "кам-теле".За религията ТОРЕ(тенгрианството)той е бил както латинския за католиците.Това е бил писмен език и на негова основа е създадена шумерската писменност наричана от булгарите "самра".Всички съвременни азбуки са близки помежду си произхождат от традицията на клинописното писмо.Архаичната латинска азбука е толкова сходна със знаците на кам-теле ,че е видимо и за дете.Кирилицата е създадена от Константин по поръчка на хазарите и Кара Булгар  върху основата на гръцката азбука,но съдбата е решила ние да я разпространим по света.Това действително е българска азбука ,но и славянска както има и други азбуки на които пишат много народи.А с мартеницата приключвам това си е стар булгарски духовен символ затова реших,че тябва да се вземе отношение.Ако искате бройте я за тракийски,това не е някакъв смъртен грях,определено и те са се кичили  с мартеници макар и не съвсем така като нашите хуни.Но са строили същите храмове и пирамиди като тях,като някои индианци,шумери и т.н.Понеже точно корените са едни,на културната традиция не толкова на гените и етническия произход.
Понеже няма нищо тайно,което
да не стане явно;
И нищо не е станало,за да бъде скрито,
но да излезе наяве.

                         Марк,4:22

БГ История

Re:Произход на матерницата
« Отговор #26 -: Март 11, 2010, 20:14:37 »