България > Най-нова България /1944-... г./

Новини на турски

(1/3) > >>

happy_cute:
Следващата седмица ще правим дискусия на тема "За и против новините на турски по БНТ"
Аз съм За,но съучениците ми са отричащи всичко тийнове,така че искам да ме подкрепите с положителни твърдения,на които да няма какво да отговорят =)
Благодаря,предварително

Pomak:

--- Цитат на: happy_cute в Януари 11, 2009, 18:46:22 ---Следващата седмица ще правим дискусия на тема "За и против новините на турски по БНТ"
Аз съм За,но съучениците ми са отричащи всичко тийнове,така че искам да ме подкрепите с положителни твърдения,на които да няма какво да отговорят =)
Благодаря,предварително

--- Край на цитат ---

Ами най-напред трябва да си готова да отговориш смислено и логично защо си "За". Даже трябва да си убедителна. Това ще е най-трудното за теб в тая дискусия. Положителни твърдения не мога да ти дам. Доколкото ми е известно в никоя държава по света обществените/държавните медии не използват друг език освен официално приетия. Или ако има 2 или 3 официално приети - ги използват всичките. (Швейцария има 4 официално приети езика - немски, френски, италиански и рето-романш, но тъй като териториално са горе-долу обособени май обществените медии във всеки район си ползват техния си език). Турският не е официално приет в България и не е правилно и законно обществена/държавна медия да има предаване на този език.
Ако имаш още някой кюти-съученик сигурно бая ще се поизпотиш...
Помака

happy_cute:
Като не е правилно и законно защо има такова предаване?

Pomak:

--- Цитат на: happy_cute в Януари 11, 2009, 20:21:14 ---Като не е правилно и законно защо има такова предаване?

--- Край на цитат ---

Кюти,
Ние не сме държава ако си забелязала. Ние сме територия, която вече 65 години се владее и управлява от един престъпен синдикат наречен БКП. Следователно правилата/принципите, по които се ръководи една държава при нас не важат. Затова и неконституционната  престъпна организация наречена ДПС (и по-точно главатарят й Ахмед Доган,също престъпник откъдето и да го погледнеш) налага скимванията си. Щото това е просто едно скимване, прищявка, за да демонстрира сила пред другите престъпници. Едва ли и 5% от турците живеещи в България слушат новините от БНТ - те си ловят турски станции, имат си собствени кабеларки и т.н. Още преди повече от 40 години рибарите на даляните около  Калиакра - бидейки гагаузи с матерен език турски - си ловяха по радиото радио Истанбул, за да слушат някакви новини. При това в ония времена те се смятаха за българи, а и целият им фолклор - песни, приказки и т.н. беше на български.
ЧНГ и бъди щастлива! (Забравих миналия път да тичеститя) И все така умна!
Помака

Komap:
Така, малко сложно стана, та гледам да опростя нещата:
Значи не всичко, което го има е редно. И обратното. В случая да си кажа, че не съм виждал в Сърбия да има новини на унгарски или български, а в Италия на немски.
Има и друга страна: в испания пък има медии на каталунски, което пренесено в България може да означава, че ако турските новини излязат от БНТ, то трябва да влязат в турска ТВ или турски вестници, каквито в България е имало до 60-те години на 20 в.
За мен лично и двете неща са неприемливи. И предаването на новини на турски беше поредния компромис, който се направи с ДПС и с неговите постоянни прищевки. Така ДПС започна да захапва все по-голямо парче от баницата след обезбългаряването на редица райони, а БНТ, респ. политическата класа, решиха, че са ударили 2 заека:
1. Има мир и стабилни коалиции с участието на ДПС;
2. В БНТ си мислят, че в Община Руен примерно тутакси заради едни новини ще спрат да гледат турските ТВ, което е направо тъпо.

Истината е, че Република България в последните години изживява истински ренесанс по отношение на демокрацията на малцинствата. Първо им се отстъпиха цели територии, общини и постове, а като второ всички мерки за повишаване на раждаемостта и други защитават почти само и единствено тях. Време е да се осъзнаем и да разберем, че преди правилото за защита на малцинствата и инакомислещите, първо и основно правило на една демокрация е, че мнозинството определя правилата. Ситуацията за обрат не е никак неподходяща: Турция се връща назад, шансовете й за ЕС стават илюзорни и можем да разчитаме поне на 2-3 държави в ЕС: Франция, Нидерландия и Унгария. А и в ДПС малко нещо поскърцва.

А колкото до конкретният ти въпрос: не е правилно, но не е незаконно. Въпросът е, че като веднъж отвориш вратата после трудно се затваря...

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия