Автор Тема: Българската твърдина през Средновековието - Сайт  (Прочетена 5127 пъти)

Неактивен Fester

 • Новодошъл
 • Публикации: 1
 • Респект: 0
Посетете новият сайт за крепости през средновековието! - Българската твърдина през Средновековието

на адрес

http://middleages-bg.info

Моля оставете мнението си тук, в сайта със съобщение към мен или на е-мейла ми.

Мнението ви е важно за мен.

БГ История


Неактивен T.Jonchev

 • Модератор
 • Академик
 • *****
 • Публикации: 542
 • Респект: 20
Доста приятно е направен и като структура, и графично. Очевидно предстои да се развива тепърва.

Обаче статиите са твърде традиционни, а има и грешки. Примерно:
1.На някои места владетелската титла е "хан", на други "кан".
2.В статията за битката при т.нар. Онгъл се казва, че по време на похода на императора в столицата се провеждал VI Вселенски събор. Същевременно походът е датиран в 680г. Това значи, че трябва да е проведен през зимата, тъй като съборът е открит на 7 ноември 680г. Това е невярно, разбира се. Походът се датира обикновено преди събора - според едни през пролетта, а според други през лятото на 680г. Но и това не е точно, защото той е проведен всъщност през 681г.
3.В статията за войната с арабите през 717/718г. и Константинополската обсада е казано, че 4-хилядната войска, с която най-напред се сблъскват българите, е командувана лично от Маслама, което не е вярно. Нейн командуващ е ал Убайда.

Има и други подобни неточности.
« Последна редакция: Май 05, 2010, 10:09:21 от T.Jonchev »

debozman

 • Гост
Посетете новият сайт за крепости през средновековието! - Българската твърдина през Средновековието

на адрес

http://middleages-bg.info

Моля оставете мнението си тук, в сайта със съобщение към мен или на е-мейла ми.

Мнението ви е важно за мен.

Здравей Fester,
Сайта ти е хубав като оформление и стилно изложение. По горе Легата се спира на някои неточности, които са важни от  пунктоална гледна точка за спазване на подробностите. Представени неверни "подробности" водят до фундаментални грешки впоследствие при развиване на съответната тема. Аз искам да се спра на друго - на самата същност на целият сайт. Като цяло той е репродуциране на едни данни от ХІХ и ХХв., които в болшинството си са НЕВЕРНИ. ГЕНЕРАЛНО неверни, не в подробности. "Хан Аспарух", "цар" Калоян, "български крепости" и т.н. са ГРЕШНИ И НИКОГА НЕСЪЩЕСТВУВАЛИ понятия, върху които е изградена днешната мистериозна и изопачена българска история. Разбира се всеки сам си избира "менюто" което предлага  за "консумация", но твоето меню ( за съжаление) е поредното криво огледало за средновековна и най-древна българщина. Нещо подобно на нов Москвич предложен в  автосалон в Бавария. Моята гледна точка е, че такива данни са в крещящо противоречие с ХХІ в. и поредната спирачка в българското развитие на историята. Титуловани измамници от рода на Златарски, Бешелиев, Дуйчев и т.н. "учени" дал Бог в изобилие, на непретенциозна и сателитна България. Мисля, че е време, "българско" където и да се намира по света, да излезе от ролята на заблудена овца консумираща всякакви имперски плевели, тип "Тангра", "Балгкх", "Славяни" и т.н. В този ред мисли, ДЪЛГ е на всеки да свери часовника си, по най-новите виждания на историческата фактология, която на 90 % е изопачена и мистифицирана. Без такава сверка, всяка информация за българската история е нова чалга, или турски сапунен сериал за малоумници, а не съществена и достоверна трактовка за историята, каквато несъмнено заслужават нашите деца. Ето това е моето виждане и съответни пожелания за сайта, който си заченал. Търси първоизточници в техния възможен най-ранен вид ( по възможност в оригинален изпис, колкото и да не разбираш езика) и не се осланяй на ГИБИ, ЛИБИ или репитни сведения от горе споменатите български юнаци, и др. сбъркани информатори.
Поздрави и успех в търсенията и най-вече в "намиранията".

Неактивен ivany

 • Професор
 • ****
 • Публикации: 77
 • Респект: 5
Re:Българската твърдина през Средновековието - Сайт
« Отговор #3 -: Септември 08, 2010, 13:23:11 »
Идеята е добра, чесно казано ме заинтригува, и леко разочарова изпълнението.  Материалите се представят като по учебниците за 7 клас. Има много “копи-пеис” , без да се осмисли вложеното, на места и правописа куца. Някак си сте се разхвърляли – и владетели, и битки и неща, които далече не са историческа истина. Остави ги спорните въпроси, вземи иконата на Св. Теодор Стратилат, преди Петър нямаме царе, къде е бил Онгъла никой не знай. Имам няколко предложения.
Щом е за крепости и твърдини би трябва да се пише повече за стоителството, архитектурни особенност, материали, типове градежи – да има доста археологични данни, скици, разрези. Материали има- в Замундата бяха качили списание “ Археология “ Sp_Archaeologia.rar – от последните двайсетина години.
Всяка твърдина е не само една крепост – покрай нея има цяла структура от храмове, гробища, манастири, пътища , ако щеш и пристанища.
Всяка крепост живее своя живот – вярно има владетели, но и войска, оръжия за защита, търговци, занаятчии и съответните жилишни, търговски и култови постройки.
Правенето на профи саит не е лесна работа. Попрочетете малко и Караславов - преди да си напише романите много источници е преровил.

Неактивен bylgar4e

 • Новодошъл
 • Публикации: 4
 • Респект: 0
Re:Българската твърдина през Средновековието - Сайт
« Отговор #4 -: Декември 19, 2010, 23:23:57 »
Браво, браво, браво, браво!!! Трябва да има повече сайтове на тази тема!

БГ История

Re:Българската твърдина през Средновековието - Сайт
« Отговор #4 -: Декември 19, 2010, 23:23:57 »