Автор Тема: Извратеността на траките и приликите им с циганите в културен аспект  (Прочетена 40839 пъти)

Неактивен Pomak

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 329
 • Респект: 25
Циганите поемат по стъпките на античните тракийски владетели, циганските барони не само вдигат вили за чудо и приказ, но и създават истиснки гробници със всичко необходимо в задгробния им живот.
******************** ******************** ******************** *******

http://marfiland.blogspot.com/2008/01/blog-post_20.html
Както вече стана ясно тук, циганите и траките имат внушаващо сходство по своя манталитет, обичаи и начин на живот. Сега виждаме че си приличат и в още нещо - и циганите, както траките вдигат "дворци" и гробници за чудо и приказ; и едните и другите са вманиачени в златото и не пестят средства за придобиването му...
Това, че циганите "тръгнали" по стъпките на траките е наистина доста смешно твърдение... и две хиляди години няма да стигнат на циганите да стигат културно-цивилизационното ниво на траките. И младежо, има коренна разлика в това да си купуваш златни украшения и да се кичиш с тях/циганите/ и да изработваш великолепни златни накити, съдове, ризници ако щеш/също като сарматите/ и т.н/както траките/. Между едното и другото има огромна разлика. Всеки може да си купи златни изделия, но не всеки може да ги изработва по такъв великолепен начин, както ние българите, траките, сарматите и останалите ирански народи. Така че колкото и да ти се иска траките да ги изкараш мангали, просто увисваш. Великолепната им култура, градоустройство, военно изкуство и т.н. показват една прекрасна иранска култура, тоест траките са са си иранци и това е доказано многократно. Що се отнася до жилищата на траките- да, живеели са в дворци, ама не са си вкарвали там животните, не са палили огън вътре и т.н. подобно на циганите. И накрая за извращенията на траките. Да имало е такива, но нима не е имало подобни извращения и сред много други народи в древността, през средновековието и т.н. даже и сред твоите любими арийци? Имало е и още как. Имало е "света" инквизиция, конкистадори, които са си чисто и просто една пасмина от деградирали типове-разбойници и нехранимайковци, отишли да откраднат съкровищата на ацтеките , да ги избият безпричинно и да унищожат великолепната им култура, която е недостижима за много от уж "великите" западноевропейски култури. И чиято култура/на маи, ацтеки, инки, толтеки и др. иниански народи/ има такива достижения от които са се ползвали дори и въпросните арийски народи. А какво ще кажеш за извращенията в английския и френския кралски дворове през вековете? Нима това не са извращения, равнозначни на тези за които говориш-тези на траките? Особено що се отнася до онзи изверг крал Хенри Осми, който е извършил толкова много престъпления, извращения, кръвосмешения и т.н., че ти е бедна фантазийката. И не е единствения извратеняк в английския кралски двор разбира се, понеже извращенията в Англия и Франция през вековете са били ежедневие.

Траките са стар скитски народ! Ако иранците са съществували - не знам точно какво влагаш в това понятие - то те също са някакъв далечен скитски клон. Какво е най-важното при скитите - те обитават огромен ареал - от най-западните части на Европа до отвъд Байкалското езеро на изток, но в по-голямата си част земи, които позволяват земеделие, агрикултура, която пък е основата за появата и развитието на цивилизация. При това положение земите, които днес наричаме Иран, не могат да се мерят със земите обитавани от скитите и следователно с възможностите, които дават за появата и развитието на цивилизация. Номадските племена - където са съществували като периферни на уседналите народи и зависещи в много голяма степен от тях - никъде и никога не са могли да създадат цивилизация. Те - в най-добрия случай - създават някаква маргинална култура.
Заб.: Сред скитските племена/народи е имало и номади и уседнали. Тук става дума за уседналите от хилядолетия преди новата ера като населяващите целия Балкански п-ов, Средния и Долен дунав, земите около Черно море, т.е. все територии, пригодни за уседнало земеделие и за появата и развитието на цивилизация.
Помака

БГ История


Неактивен TIMSHEL

 • Професор
 • ****
 • Публикации: 55
 • Респект: 3
че българите са в етнически колапс навряни в кучи гъз в планините, и търговско - занаятчийската прослойка в градовете, които периодично са се откупвали пряко от робството(пак пари срещу свобода на местоживеене, лична собственост, избор на религия, избор на съпруг , самоопределяне на собствената си цена, отглеждането на децата си до пълнолетие, и тука спирам за срам на хелзингския комитет)а по късно косвено.Стигаме до извода кои не са били роби.Ето една интересна тема, многопластова, благодатна, самокритична, и от значение за последващото българско общество и до ден днешен.Тук трябва да се търси разковничето на днешния манталитет а не 10 века назад.
Не съм съгласен. По време на така нареченето Възражданеи и по време на освобождението с чисто българско самосъзнание са не по-малко от 2,5-3 милиона българи по земите попадащи в Екзархията... Отделно има не по-малко от милион българи изселници в околните полусвободни и свободни страни, както и в несвободната Бесарабия. Факт, е че е имало големи градове като Сливен, Пловдив и други , в които през последните 50 години на "робството" се е налагало турците да знаят български език, ако искат да се оправят по търговската улица на града или да могат да си събират данъците и прочие. Хатишерифът и Хатихумаюнът може да са били "бош лаф" и хартийка, но българите малко от малко са се възползвали от тяхното макар и призрачно съществуване, за да получат някакви права като отделна самоосъзнала се рая.


За траките и циганите няма да споря - за мен е безпредметно, а и в коментарите преди мен вярвам фактологически и най-вече логически достатъчно е оборена приликата на траките с циганите. Даже и 100 прилики да има и дори днешните цигани да се кръвни потомци на траките, то те нямат нищо общо с едновремешните си предеди майстори. Все едно сегашните "македонци" и Александър Македонски или малко по-малка разлика - сегашните гърци с едновремешния елински и последвал елинистичен свят.

Неактивен vekil

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 927
 • Респект: 29
Вземи данъчните регистри на каазите в Дунавската равнина и ще видиш какъв процент български села и български семейства в турски села има.8-10%.С изключение на някои малки етнографски райони, примерно капанските села в Разградско и Поповско, татарските християнски села в Шуменско, и староверците казаци в Силистренско.Същата е картината в Северна Тракия.Компактно българско население до освобождението има само в планините - Стара планина, Средногорието, Странджа, Пирин и на запад по ниските, и Родопите със забележка(прочистването и потурчването, Централизирана държавна акция)По плътното заселване на плодородните райони става след Освобождението на две, три вълни икономическа миграция от планините и бежанските вълни от юг и югозапад.

Неактивен ninja

 • Знаещ
 • *****
 • Публикации: 103
 • Респект: 4
 ::) Траките са сбор от народчета  ;D


БГ История