Автор Тема: траки(даки)=славяни=подчовеци  (Прочетена 20180 пъти)

Неактивен saradiva

 • Професор
 • ****
 • Публикации: 60
 • Респект: 13
Re:траки(даки)=славяни=подчовеци
« Отговор #15 -: Ноември 08, 2009, 18:58:54 »
Здравийте на всички! Щом в заглавието на една тема има думата "славяни", няма начин да не се "запиша" и аз  ;)
Вижте, от няколко дни ми е хрумнало нещо. Не видях да е писано за това някъде, затова се обръщам за помощ към вас, понеже повече назнайвате източниците и изворите.
Хрумката ми е:
Дали пък всъщност "славяни" не е било название за религиозна принадлежност? ???
 Т.е. да е определение, аналогично на по-късното "православни християни". И когато са пишели "словенски" народ, всъщност да са определяли, че е под "опекунството" на Константинопол. Една такава теза, ако има аргументи, дава например обяснение, защо в "О писменах" изобщо не се споменава "българи"/освен българския владетел Михаил/. Всъщност как са се наричали тгава православните и катлиците? Как са подчертавали принадлежнстта на чвек, общност или етно-група към Константинопол или Рим?
БЛагодаря ви предварително! :D

БГ История

Re:траки(даки)=славяни=подчовеци
« Отговор #15 -: Ноември 08, 2009, 18:58:54 »

Неактивен daimon

 • Редовен
 • *
 • Публикации: 29
 • Респект: 1
Re:траки(даки)=славяни=подчовеци
« Отговор #16 -: Ноември 08, 2009, 19:39:13 »
  Едва ли. "Славяни" като термин се появява по-късно, иначе римляни и византийци са казвали sklavi, sklavorum на живеещите на Изток от Рейнския и на Север от Дунавския лимес племена, които уж били взимани за роби, та затова им казвали така /склавус е роб/. Дрън-дрън.
  Всъщност на всички славянски езици, освен нашия, се казва "словЕни"/не с Я/, което може да се дължи на един милион неща - може да означава славни хора, хора, изхранващи се с лов /словени/, хора на словото, т.е просветени /но едва ли може да се говори така за славяните точно в ония времена/ и какво ли още не, не можем да сме сто процента сигурни.
Православните народи, включително и ние, сме наричали католиците "римляни", както и те самите така са се наричали, а нас са назовавали гърци, не славяни. Което е спорно и неясно, защото 1. гърците /елините/ като етнос в Ромейската империя, по-късничко приемат християнството и затова жителите на Византия до последно са се обиждали, когато някой ги нарече "гърци". 2. Доста по-голям е броят на не-гърците - православни, отколкото на елините-източни християни. А на Запад просто до доста късни времена все още се изживяват като наследници на Римската /Християнска/ Империя и непрекъснато се надпреварват кой ще вземе някоя реликва, кой ще поведе война срещу не-католици и пр.
« Последна редакция: Ноември 08, 2009, 19:45:27 от daimon »

Неактивен saradiva

 • Професор
 • ****
 • Публикации: 60
 • Респект: 13
Re:траки(даки)=славяни=подчовеци
« Отговор #17 -: Ноември 08, 2009, 23:57:52 »
Съгласна съм с всичко написано в поста ти, daimon. Но все пак - как са се наричали народите, които са изповядвали като официална религия православието /както днес го наричаме/ - т.е. тези, които са били в лоното на Константинополската Християнска църква? Имало е разделение между двата Божи града – Рим и Константинопол, нали? След като са се "състезавали" кой ще спечели влияние сред един или друг народ... Едва ли например великоморавците някой ги е наричал "гърци", макар че са се подредили под Константинополската шапка на влияние…
Мислех си: откъде произлиза названието "православие"?!?!? Право - славие! Но в старобългарския би трябвало да звучи така - право-славение, нали? Т.е. славят правата вяра! Мисля, че тук се корени това наименование. Иначе откъде ще се е взело в писмени паметници от 10 век наименованието "словени"?! ::) Никой тогава не нарича така нито един народ!!!. Има склавУни /или склавени, склавои, склавони - въпрос на прочит/ Но нито една общност не се е самопределила като "словени"!..
Да, "славЯни" е от 15-16 век и е манипулативен термин, измислен от Третия Рим /Москва/. Писала съм вече в друга тема подробно за това. Както и за склавите - роби и т.н.
/Ето тук е дискусията с няколко печени съфорумци http://www.bg-history.info/smf/index.php/topic,113.45.html /

Аргумент за тази моя все още само хрумка е и фактът, че в графитите от това време няма дума „словени”. Има го само в богослужебните книги и беседи. Така че е много вероятно да е термин за определяне на вяра - правата вяра, различна от тази на Рим.

Сещам се за житието на Константин-Кирил Философ. Той пристига при моравците, които вече са християни, а ето какво му казва Ростислав: "Иди, философе, при тия хора, говори им и им дай обяснения за света Троица с нейна помощ; защото цялата тази реч никой друг не може да я ПОПРАВИ освен тебе.” /„....сейен бо речи не можетъ инъ никътоже исправити йанкоже ты” – давам звученето на стблг. Тъй като в соц. преводите изразът е друг и неправилен/
В този смисъл мисиите на Константин Кирил и на брат му Методий сред хазарите и моравците, може да са били не да дават букви, а да дават ПРАВАТА вяра. Защото,ако пак се доверим на житието му, където и да отиде Константин, все имат „някакви” букви. Т.е. имат си писмена…

И аз търся аргументи „за” и „против” това, което ми хрумна, но нищо не намирам… Симчо, какво мислиш по въпроса? ::)


« Последна редакция: Ноември 08, 2009, 23:59:49 от saradiva »

Неактивен daimon

 • Редовен
 • *
 • Публикации: 29
 • Респект: 1
Re:траки(даки)=славяни=подчовеци
« Отговор #18 -: Ноември 09, 2009, 12:48:32 »

Предполагам знаеш, че преди арабите да започнат джихада Божиите градове са били пет - Константинопол, Рим, Антиохия, Александрия, Ерусалим, или т.нар Пентархия, с превес на първите два, които след създаването на Арабския Халифат остават и единствени.

Второ - нали и аз това ти казвам, славяни и словени са късни наименувания. А че има склавуни и склавони е ясно, но дали самите славяни са се наричали СКЛАВУНИ ;D
А защо мислиш, че ще звучи "Право-славение"? Може пък наистина да е обвързано с кирилицата и буквите и да не означава "славене на правата вяра", а "право /истинно/ слово", което е по-вероятно.
Хазарите и моравците да имат свои букви...по-скоро разни езически драсканици, или както ги нарича Ч.Х "черти и линийки", а с такива драсканици едва ли е възможно да приемат християнството.
А откъде знаеш, че никоя общност не се е самоопределила като "словени" - малко ли са нашите старобългарски творби, където всяка втора дума е "словени", "вси словене" и тн, и то ясно е подчертано и се разбира, какво се има предвид - православните християни от Източна ЕВропа, тук може и да си права.
Е да, обаче поляци, чехи, словаци - все славяни и все католици. За тях какво да кажем?

БГ История

Re:траки(даки)=славяни=подчовеци
« Отговор #18 -: Ноември 09, 2009, 12:48:32 »