Автор Тема: Въпрос  (Прочетена 102991 пъти)

Неактивен vekil

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 927
 • Респект: 29
Re: Въпрос
« Отговор #90 -: Август 12, 2008, 18:23:11 »
Като стана въпрос за принцесата от Укок, реших да се поразровя в нета, за да видя какво има. Прави ми отново впечатление голямата съпротива с която монголоидните фактори в Азия се противопоставят на тези открития за древността на региона, в който те по едно или друго стечение на обстоятелствата пребивават днес. Явно много боли да се разбият митове и стереотипи градени с години. Явно много боли да разбереш, че не си толкова самобитен, колкото си се смятал по-рано, че не си оставил и помен от някаква култура и цивилизация, ами си дошъл и си се намъкнал наготово. Остави това ами че на всичко отгоре откритията, които си си приписвал за твои се оказаха направени от проклетите "бели дяволи" (това е официалното назвение на европейците и до ден днешен в превод от китайски). 
 Още с откриването на мумията се установява, че косата и е руса, кожата бяла, лицето няма монголоидно изпъкване на скулите. Възстановката на лицето по костите на черепа демострира направо нордически черти! ДНК изследването открива абсолютно европейски произход, без наличие на азиатски примеси. Тези новини довели до гневна реакция интелектуалните среди на Алтайската автономна република,чието население се състои от монголо-тюрки. Абсурдни са действията които са предприети за тяхното успокояване-на едно място се говори за наличие на някаква малка групичка от пришълци от запад, на друго че представителите на скитско-алтайската култура имали и монголоидни и европеидни черти. Типичен пример (като с нашия) как заради политика се пренаписва историята. Впрочем руснаците са специалисти в пренаписването на историята, но все пак ще им е малко трудно предвид подчертания вече интерес от сериозни американски и европейски учени за изследвания в този регион.
 Явно и китайските другари са особено обезпокоени. Първо са изискали мумията, защото уж била взета от тяхната територия. Мога да се досетя за какво ще им потрябва. За справка какво се случи с мумиите от Таримския басейн. Второ девойката е била облечена с изящно изработена копринена дреха и то от преди повече от 2500 пр. Хр. Лабораторни изследвания на коприната установили, че тя не произхожда от Китай  ::) а от някое друго място, може би Индия. Значи Китай не следва да претендира, че е открил технологията за производство и обработка на коприна и копринени тъкани. Нещо повече, оказва се че докато в Китай са били все още в бронзовата епоха, скитите в Алтай са обработвали желязо. Открити са железни предмети в други по-стари могили в Алтай. Впрочем обработката на желязо винаги се свързва с индо-европейците и няма нищо чудно-египетския фараон Рамзес ІІ моли хетите да му продадат тайната за производството на стомана, но му е отказано.
 Украшението за глава на принцесата е направо произведение на изкуството. Позлатяването на предмети не е шега работа, а тук се касае за позлатяване на дърво. Просто и дума не може да става за някаква примитивни номади. Сериозните руски учени са категорични-това е една много богата култура, с развита търговия, строителство, животновъдство и земеделие.
 Жълтите направо пикаят газ когато стане въпрос за това, че те не са коренно население на по-голямата част от континента Азия. Още по-забавно е че те си искат мумията обратно, все едно че била част от тяхното културно наследство и даже като типични суеверни туземци свързват зачестилите земестресения с нейното вземане. Направо се чудя как все още може да има хора, които да погледнат някого в очите и да му кажат: "Ние сме от тюркски произход". След открития като това просто на мястото на Тюркската теория за генезиса на българите стои безвъздушно пространство.

Здравей Плев_Булг,
Точно така е както казваш. Има един китайски форум CHF - China History Forumо. Едно време влизах там, даже се регистрирах но после се отказах - нямам време, пък и нещо ми се видя сложно публикуването на мнения; още получавам бюлетинът им май. По едно време въведоха изпит по китайска история за участниците във форума, та оттам знам че поставят началото на историята си отпреди 1.5 милиона години! Какво ако не извънредно остър комплекс за малоценност! Както и да е - по времето когато се отбивах там имаше една дискусия за синеоките и руси китайци в провинция Синцзян и в наши дни. Китайците се опитваха да ги обяснят с разквартирувана по тия краища преди 2000 години римска военна част (?!?), която от нямане какво да прави масово забременявала местните жени (които дори не са били от "богоизбрания" народ "хан" но днеска са си пълноправни китайци).
Наистина, съгласно полифокалната теория за произхода на човека (от 5 доколкото си спомням, а не от едно огнище на възникване, но за съжаление нямам книгата под ръка, тя е отпреди войната доколкото си спомням. Друго едно "за съжаление" е, че днес е почти невъзможно да намериш каквата и до било информация по тоя въпрос. Особено в нета!)
Та съгласно полифокалната теория жълтата раса възниква по-късно от бялата във югоизточна Азия и от там - когато започва популационната й експанзия - тръгва да се разселва на север, северозапад и запад. И един вид пресреща експандиращата скитска популация и може би слага край на нейната популационна експанзия. И както ще се окаже китайците заимстват толкова много от белите хора, че може би един ден ще лъсне истината, че техни собствено цивилизационни изобретения почти няма. Но виж сега ми хрумна: при раси при които има някакви недостатъци (в сравнение с европейската) в езика - било невъзможността да се произнасят определени звуци, или да се изписват или каквото там може да е, вкл. въвеждането на йероглифно, а не азбучно писмо - трябва да има и определени недоимъци от интелектуално естество. Напр. по-слаба изобретателност, полет на мисълта ако щеш, по-слаба способност за комбинативно мислене и пр. и пр. Виж - след като няколко поколения живеят сред бели, те доразвиват тези закърнели или несъществували способности и могат вече да се изявят като равни на белите в интелектуално отношение. Знам че звучи расистки, но какво да правиш като расизма (или ксенофобията ако звучи по-меко) са най-естествените поведенчески реакции във всички човешки популации от както свят светува та до днес...
Спомням си, че някои от изследванията на принцесата от Укок сравняваха намерените при нейното погребение тъкани и дрехи с подобни от келтски погребения по брега на, Атлантика също отпреди около 2000 години и установяваха 100% идентичност. Ама не помня къде го четох това.
Пак стана дълго, за което се извинявам.
Помака
Че китайците са първобитни туземци в сравнение с западноевразийските цивилизации за мен е лема.Твоите доводи за изоставането им са логични и ти се възхищавам.Аз бих прибавил и социалната организация на обществото.Може би и европейската щеше да е подобна ако не бяха евреите, българите и мюсулманите.И Конфуций за съжаление не е успял да повлияе на китайското общество към индивидуализъм и масово творчески дух (ренесанса в Европа и т.н.)

БГ История

Re: Въпрос
« Отговор #90 -: Август 12, 2008, 18:23:11 »

Неактивен vekil

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 927
 • Респект: 29
Re: Въпрос
« Отговор #91 -: Август 12, 2008, 18:37:24 »
Китайската стена е най тъпото човешко творение и най глупавия начин за изразходване на материални ресурси, а по важното е на човешки ресурси в протежение на поколения.Сега ако кажеш на някой японец(от китайския културен кръг са) че са успели с дисциплина и лоялност към шефа, боса, шогуна, ще ти се изсмее по японски.Успяха щото видяха колко са прости американците, и въпреки това ползват най великите човешки достижения(как ги ползват е друг въпрос :-[)А кога японците се отвориха за технологии е съвсем друг въпрос.А че на китайците им гаснеха лампичките на тъпаните на откриването на олимп. игри може да изненада само атли.

Неактивен Plev_Bulg

 • Участник
 • ***
 • Публикации: 31
 • Респект: 2
Re: Въпрос
« Отговор #92 -: Август 12, 2008, 18:43:43 »
Пак се плъзнахте по наклонената плоскост и тръгнахте по лесния път.И аз се интересувам кой е кръстил мумията укок, и още повече кой я кръсти принцеса.При Херодот има и други названия на народи...само лайноядци дето няма, Райън и Питман в момента са по актуални от сър Ренфрю, а Гумильов не е бил в Заведение на Гл.уп. лаг. заради тия евтини булевардноисторически памфлети.За Синцзян - преди 30 тина години имаше един, два скандала с арестувани, незаконно проникнали, западни "археолози".И без изключение всички завършили на запад китайски историци(и канадските) пишат глупости, включително и за "синдцзян".

Кръстена е снежната принцеса от Укок, защото е открита в погребална камера на платото Укок в Алтай на голяма надморска височина. Дали е била принцеса само може да се гадае, но определено е била жена от аристократичен произход на средна за онези времена възраст (25 години). Защо изписваш археолози с кавички? В смисъл, че не са истински археолози?

Неактивен vekil

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 927
 • Респект: 29
Re: Въпрос
« Отговор #93 -: Август 12, 2008, 18:59:49 »
                                       Драги Векиле
    Много лесно обощавате,но не за това е думата.,а тя е за коректостта.Служа си с дълги поетически откъси,защото не искам да бъда обвинен,че изваждам необходимото ми от контекста.
    Ворото ми несъгласие е във връзка с Александър Дюма.Пишете,че е монар       хист. И без да мих го припомняте, го зная.Питам ви имат ли някакво значение нечии политически политически характеристики по отношение на верноста ,за което се говори.Това е все едно да казвате,че един комунист никога не казва истина , та дори и на жена си,че яобича.Това,че Дюма е монархист няма никакво отношение към казаното,че "говори истината,защото е писател,а не историк".
     Сега за брата на Иван Вазов(за русофилството  му вече се изказах).Знаете ли,че Вазов има не само един брат,а пишете "за разлика от брат си,който...."т.е. не е русофил. Не зная дали става дума за генерала,раз
бил с две  цели пет англо-френских дивизии или за другия ,участвувал в русофилския преврат. Да си призна не зная по-нататъшната му съдба и дали
се спасява от екзекуцията.
       Все пак оставам с впечатлението,че сте по-разговорчив от друти и въпреки,че обичате предизвикателствата,можем да намерим общ език.
Един стар виц.Известен червеноармейски генерал ляга със жена си Мурка ...и думает ...Ех Ванька,сейчас будеш трахать генеральша.

Неактивен vekil

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 927
 • Респект: 29
Re: Въпрос
« Отговор #94 -: Август 12, 2008, 19:07:53 »
Пак се плъзнахте по наклонената плоскост и тръгнахте по лесния път.И аз се интересувам кой е кръстил мумията укок, и още повече кой я кръсти принцеса.При Херодот има и други названия на народи...само лайноядци дето няма, Райън и Питман в момента са по актуални от сър Ренфрю, а Гумильов не е бил в Заведение на Гл.уп. лаг. заради тия евтини булевардноисторически памфлети.За Синцзян - преди 30 тина години имаше един, два скандала с арестувани, незаконно проникнали, западни "археолози".И без изключение всички завършили на запад китайски историци(и канадските) пишат глупости, включително и за "синдцзян".

Кръстена е снежната принцеса от Укок, защото е открита в погребална камера на платото Укок в Алтай на голяма надморска височина. Дали е била принцеса само може да се гадае, но определено е била жена от аристократичен произход на средна за онези времена възраст (25 години). Защо изписваш археолози с кавички? В смисъл, че не са истински археолози?
Анджек...на боб сигурно...едва ли са знаели гръцки или елински, за устройството на обществото им няма данни...не са и шпиони, да речем конвергенти...
« Последна редакция: Август 12, 2008, 19:11:12 от vekil »

БГ История

Re: Въпрос
« Отговор #94 -: Август 12, 2008, 19:07:53 »