Автор Тема: Русия vs Османската империя.  (Прочетена 49642 пъти)

Неактивен REKS

 • Редовен
 • *
 • Публикации: 11
 • Респект: 0
Русия vs Османската империя.
« -: Февруари 25, 2008, 14:21:51 »
Колко са на брой Руско-турските войни? Ако не се лъжа са 10.Бихте ли дали малко повече информация за всяка една.Коя е доминиращата сила,съотношение на победи/загуби, до какви политически промени довеждат те. Благодаря предварително.       

БГ История

Русия vs Османската империя.
« -: Февруари 25, 2008, 14:21:51 »

Неактивен Komap

 • Администратор
 • Академик
 • *****
 • Публикации: 309
 • Респект: 28
Re: Русия vs Османската империя.
« Отговор #1 -: Февруари 27, 2008, 00:23:55 »
Руско-турските войни са +/- 10. За да отговоря на твоя въпрос ще давам оценки като в шахмата: 1 за победа, 0,5 за равен и 0 за загуба :)

Това са:

1. Руско-турска война (1676-1681)

Османската имерия и Кримското ханство воюват с Русия. Руските и украински войски последователно разгромяват 12-хилядната украинска хетманска войска и 200-хилядната османско-кримска армия на Ибрахим-паша. Последната им победа е доста гръмка защото руските войски са около 120 000 души. Русия сключива с Османската империя и Кримското ханство Бахчисарайския мир, за срок от 20 години, съгласно който Османската империя признава обединението на Украйна с Русия и руското поданство на запорожките казаци.

Резултат: Русия : Османска империя - 1:0


2. Руско-турска война (1686-1700)

През 1687 година руските войски под командването на княз Голицин настъпват към Крим. Към тях се присъединяват и украинските казаци. Големи пожари в степите са повод за Голицин да прекрати похода.
През пролетта на 1689 година, Голицин с 112 хилядна армия предприема втори поход към Крим. Побеждава в първата битка с кримските татари, но недостатъка на вода и възникването на епидемия сред войската го карат да се върне в Москва без резултат.
Военните действия затихват, но през 1695 година цар Петър предприема първия си поход към град Азов. Руските войски не успяват да обсадят Азови се опитват да го обсадят. Петър Велики осъзнава, че без флот нито една обсада не би успяла. Започва трескаво изграждане на флот и след месечна обсада на 18. 7. 1696 г. Азов пада. На 3. 7. 1700 г. се сключва Константинополският мирен договор за срок от 30 г., съгласно който Азов, Таганрог, Павловски град и Миюс стават руски.

Резултат: Русия : Османска империя - 2:0


3. Руско-турска война (1710-1713) (част от Голямата северна война)

След разгрома на шведите в Полтавската битка шведският крал Карл ХII бяга в Османската империя. През 1710 г. в Русия иска предаването му. В отговор султанът пратил царските пратеници и руския посланик П.Толстой в затвора на Седемкуловия дворец в Истанбул. Империята решава да почне война с Русия. През май-юни 1711 г. руската армия под командването на Петър I, в съюз с молдовския господар Кантемир, встъпва в Молдова, но близо до гр. Яш е обкръжена от превъзхождащите ги турски сили и понесла големи загуби. Петър I сключва Прутското примирие, според което Русия връщала на османците Азов и се задължава да събори крепостта в Таганрог. Османците пък се задължават да изгонят Карл ХII. С по-слаби действия войната продължава до 1713 г. с подписването на Адрианополския мир, който потвърждав условията на Прутското примирие.
 
Резултат: Русия : Османска империя - 2:1


4. Руско-турска война (1735-1739)

Руските войски превземат имат успехи в Молдова, завземат Азов, Очаков, Яш и други градове и на два пъти (през 1736 и 1738 г.) Крим. Войната свършва с Белградския договор, с който Русия си възвръща Азов, а другите земи са върнати на османците. Русия се задължава да не изгражда черноморски флот.

Резултат: Русия : Османска империя - 2,5:1,5


5. Руско-турска война (1768-1774)

Бляскава война за Русия, която е започната неблагоразумно от османците след отказа на Русия да изведе войските си от Полша. Руските войски завземат Крим (1771), където слагат проруски хан, и безпрепятствено минават Молдова и Влахия. Разгрома на турските войски от войските на Суворов и П. Румянцев и на турския флот в Чесменския бой заставят Портата да подпише на 21 юли 1774 г. Кючук-кайнарджийския договор. С него Османската империя признава независимостта на Кримското ханство, правото на руските търговски кораби да плават в Черно море и да минават през Протоците, руския протекторат над Молдава и Влашко и др.

Резултат: Русия : Османска империя - 3,5:1,5


6. Руско-турска война (1787-1792)

През 1783 г. Екатерина II напълно анексира Крим. През 1787 г. османците обявявт война с на Русия с цел възвръщането на Крим и други територии. Победите на руските войски под командването на А. Суворов, Г. Потьомкин и Н. Репнин и на флота на Ф. Ушаков при Керч, Тендра и нос Калиакра довеждат до сключването на Яшкия мирен договор от 9 януари 1792 г, който потвърждава присъединяването на Крим и Кубан към Русия и установяването на руско-турската граница по река Днестър.

Резултат: Русия : Османска империя - 4,5:1,5


7. Руско-турска война (1806-1812)

През 1806 г. султан Селим III сваля управителите на Молдова и Влахия, действие, с което предизвиква Руско - турската война от 1806-12 г. С нея османците целят връщането на северното черноморие и Кавказ и ограничаване на влиянието на Русия над Балканите. Руските победи на Кутузов водят до подписването на 25 май 1812 г. на Букурещкия договор. Към Русия били присъединени Бесарабия и няколко области от Закавказието. Договорът обезпечава автономията на Сърбия и покровителството на Русия над християните, поданици на султана.
 
Резултат: Русия : Османска империя - 5,5:1,5


8. Руско-турска война (1828-1829)

Отново бляскава война за Русия. Руските войски завземат Карс и Ерзурум, разгромяват турските войски в българските земи и достигат близо до Цариград. Войната свършва с Одринския договор на 14 септември 1829 г. С него към Русия се присъедиява устието на Дунав и много крепости по източния бряг на Черно море. Османците признават присъединяването към Русия на Грузия и автономията на Молдова, Влахия, Сърбия и Гърция;

Резултат: Русия : Османска империя - 6,5:1,5


9. Руско-турска война (1853-1856) (Кримската война)

Войната започва с настъпление на руските войски в Молдова и Влашко. На 18/30 ноември 1853 руската ескадра на адмирал П. Нахимов унищожава османския флот на Осман паша при Синоп, на северното крайбрежие на Анадола. През февруари 1854 г. на страната на османците във войната се включват Великобритания и Франция (а от 1855 г. и Сардиния). Съюзниците навлизат в Крим, а по-късно през годината обсаждат Севастопол в продължение на 349 дни (от 13 септември 1854 до 27 август 1855 г.). Независимо от героичната отбрана на адмиралите Корнилов и Нахимов, след съвместна атака на съюзническите войски на 27 август руснаците са принудени да изоставят южната част на града и да се оттеглят на север. В Мала Азия ситуацията е по-добра за Русия: на 16 ноември е превзет Карс.
На 18 март 1856 г. в Париж представители на седем държави (Русия, Франция, Англия, Австрия, Прусия, Сардиния и Турция) склюват мирен договор. Главните условия по договора били: всички търговски кораби могат да плават в Черно море и Дунав; влизането в Черно море и Проливите за военни кораби е забранено, с изключение на спомагателните кораби, обезпечаващи свободното плаване в Дунав; по взаимно съгласие Русия и Турция имат еднакъв брой кораби в Черно море; християните в Османската империя придобиват равни на мюсюлманите права; дунавските княжества попадат под протекцията на Европа и др. Русия губи устието на Дунав и Бесарабия.

Резултат: Русия : Османска империя - 6,5:2,5


10. Руско-турска война (1877-1878) (Руско-турска освободителна война)

За нея е писано много и добавям няколко думи: в Азия - много добра кампания. В Европа - небрежно водена кампания и освобождение на магия. Войната е дипломатически лошо обезпечена, но все пак успешна. Може би османските небрежности са все пак малко повече...

Резултат: Русия : Османска империя - 7,5:2,5


11. Руско-турска война (1914-1918) (Първа световна война)

Русия има успех в Азия и завзема Северна Персия и Ерзурум и Трапезунд. Все пак Русия капитулира пред Централните сили...

Резултат: Русия : Османска империя - 8:3

Радвам се за хубавия въпрос :)
« Последна редакция: Февруари 27, 2008, 00:25:40 от Komap »
***Най-редкият човешки жребий е възможността да избираш!***

Неактивен REKS

 • Редовен
 • *
 • Публикации: 11
 • Респект: 0
Re: Русия vs Османската империя.
« Отговор #2 -: Февруари 27, 2008, 13:30:25 »
Благодаря много братле. ;) ;) ;) ;)

Неактивен christo_tamarin

 • Христо Тамарин
 • Редовен
 • *
 • Публикации: 24
 • Респект: 0
Re: Русия vs Османската империя - допълнение
« Отговор #3 -: Февруари 27, 2008, 15:27:53 »
12. Втора световна война и началото на Студената война

Турция успява да запази неутралитет през Втората световна война.

По това време (както и сега) статутът на проливите е следният: турците са длъжни да пускат търговските кораби да минават през проливите, а за военните кораби - нищо не са длъжни: нито са длъжни да ги спират, нито са длъжни да ги пускат.

Е, през Втората световна война Турция пускала немските военни кораби да минават през проливите и да влязат в Черно море.

След войната Сталин иска Турция да бъде третирана като съюзник на нацистка Германия, защото пускала немските военни кораби през проливите.

По-специално, Сталин поискал две неща: {първо} Турция да върне на Съветска Армения град Карс, който след Първата световна война бил върнат на Турция, и {второ} Съветският съюз да има право да решава дали даден военен кораб да бъде пуснат през проливите или не.

За да отбият заплахата за Турция от страна на Сталин, САЩ и другите страни от Запада набързо приемат Турция в наскоро основаната организация НАТО и на нейната територия се разполага ядрено оръжие, насочено към Москва. Така Турция става първата страна, която се възползва от защитата на НАТО. Продължение и развръзка: Сталин умира. От Куба Фидел Кастро изгонва американците и кани руснаците. Те разполагат в Куба ракети, насочени към САЩ. Избухва т.нар. Карибска криза. Светът е пред ядрена война, но си отдъхва, когато САЩ и СССР се споразумяват: САЩ изтегля ядреното си оръжие от Турция, СССР - от Куба. СССР взема курс на мирно съвместно съществуване - втори и последен етап на студената война.

Резултат: Москва : Истанбул - 8.5:3.5
« Последна редакция: Август 02, 2016, 08:24:24 от christo_tamarin »

Неактивен Torin

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 167
 • Респект: 16
Re: Русия vs Османската империя.
« Отговор #4 -: Март 05, 2008, 20:41:36 »
Позволи една забележка, уважаеми Христо. След 1917г. вече не говорим за Русия, а за СССР. По същество тази държава няма нищо или твърде малко общо с Руската Империя, така че във формирането на резултата, не би трябвало да участва въпросният мач - Карибската криза.

Неактивен vekil

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 927
 • Респект: 29
Re: Русия vs Османската империя.
« Отговор #5 -: Май 16, 2008, 03:41:11 »
Външнополитически каква е разликата между Русия и СССР.Договорите в ПСВ се подписват от пълномощниците на съюза(тоест признати са за наследници и продължители и в следващата война има приемственост).Иначе цялата история с точките ми звучи малко опростенчески.Но няма как да обхвана целия период синтетично и да се противопоставя на схематичното,шехмейтното експозе.Още повече е добросъвестно проучено и изложено.
« Последна редакция: Май 16, 2008, 04:07:32 от vekil »

БГ История

Re: Русия vs Османската империя.
« Отговор #5 -: Май 16, 2008, 03:41:11 »