Автор Тема: Етимология на българското самоназвание от Г. Курултаев:  (Прочетена 65019 пъти)

Неактивен Гесер Курултаев

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 216
 • Респект: -20
* * *
         Досега са правени много опити за разгадаване на значението на думата "БЪЛГАРИН" (БЪЛГАР, БУЛГАР, БАЛКАР и пр. варианти), но те не са се увенчавали с успех. Главните причини са, че или е тълкувана през не-алтайски езици и/или е разчленявана неправилно на "БЪЛГ" и "АР", а не на "БЪЛ" и "ГАР". Изхождайки от презумпцията, че прабългарите са говорили на език, сходен с днешния чувашки (Р-Л език), успях да изведа следното значение, което смятам за напълно естествено и реално.
         Първата сричка е "БЪЛ". Имаме варианти "БУЛ", "БАЛ", "БОЛ" Изхождайки от това, че първоначалното звучене е било "БАЛГАР", а след това е потъмняло в "БЪЛГАР", извеждам БАЛ (с по-късната му форма БЪЛ-) от ОБЩОТЮРКСКОТО "БАШ" = "ГЛАВА, ГЛАВЕН, ГЛАВАТАР, ВОДАЧ, ВОДЕЩ". Това потъмняване се отбелязва зза татарския, башкирския и, което ни интересува най-много - древно-чувашкия. Ето какво пише по темата Н.З. Гаджиева: "В татарском, башкирском и древнечувашском языках произошел переход /a/ в первых слогах многих слов в лабиализованное, отодвинутое назад /е/, ср. *кара 'черный', др.-тюрк., казах. кара, но тат. кера; *ет 'лошадь', др.-тюрк., тур., азерб., казах. ат, но тат., башк. ет и т.д. Произошел также переход /a/ в лабиализованное /o/, типичный для узбекского языка, ср. *баш 'голова', узб. бош."
         ИЗВОР: http:// www.philology.ru/ linguistics4/ gadzhiyeva-90.htm
         В З-Ш тюркските езици освен "БАШ" имаме и варианти с: "БАС", "ПАШ" или узбекското "БОШ" (това също се обяснява малко по-горе и дава прекрасен пример за преходите на "А" в "Ъ" (българ) или "О" (болгар) и пр.) Какво още имам за доказателство освен днешните родствени форми : -Баш -Бас -Бош -Паш -Пуш ? Естествено това е ПРАТЮРКСКАТА ФОРМА НА ДУМАТА - "БАЛ" / "БАЛЧ". В реконструираният древнотюркски език доста от думите са си във варианта Р-Л, което показва, че наистина БУЛГАРСКАТА ГРУПА (хазарски, прабългарски и чувашки) се е отделила според данните на историята и глосохронологията от останалото тюркско население и по този начин е запазила тази си характеристика, докато другите езици са се развили (променили) до З-Ш: ИМАМЕ ПОДОБНЕ ПРИМЕР С
         1. "ШАРАН", което стои доста по-близко до пратюркската форма "САРЮГАН", отколкото общотюркското днешно "САЗАН".
         2. "ЧОЛ" (чувашки - "КАМЪК"), което се противопоставя на останалите общотюркски - ТАШ, ТЪШ, ДАШ, ТАС, ТОШ, но се доближава до ПРАТЮРКСКОТО "ДИЪЛ" и праалтайското "ТЬОЛИ".
         3. "ХЪР" (момиче) - "КЪЗ" Освен доказателството, че като Р-Л език прабългарският е запазил за "Главен, глава, водещ и пр." Л-формата "БАЛ" ("БЪЛ") , която си съответства на пратюркското "БАЛ-/ БАЛЧ-", ще приведем и още по-широки - АЛТАЙСКИ РОДСТВЕНИ СЪОТВЕТСТВИЯ:
         1. Корейското "МЪРИ" ("МОРИ", "БОРИ", "БЪРИ"). Знае се, че в корейския "Р" и "Л", често са преходими (графично се изобразяват с една и съща буква дори), както е и известно, че често "М" прехожда в "Б". Например при названието на БАЛКАРЦИТЕ - "МАЛКАР/МАЪЛКАР". Ето защо имаме реално съответствие между прабългарското ГЛАВНО/ГЛАВА - БЪЛ/БАЛ/БОЛ/БУЛ с корейското МОРИ/МЪРИ/БОРИ/ БЪРИ.
         2. Предполагаема древно-японска форма за ГЛАВА - "МУСИ" , "ПУСИ". 2. Праалтайската форма - "МЪЛ-ЧУ", от която следва пратюркската БАЛ-/БАЛЧ- и по-сетнешните БАШ, БОШ, БАС, ПАШ и, както виждам прабългарската БАЛ-/БЪЛ- /БУЛ-/БОЛ-/МАЛ-
         ВТОРАТА СРИЧКА - "ГАР" се явява в разновидност "КАР" (при "БАЛКАР", "МАЛКАР"), а според някои и като ГУР в "Оногур", "Утигур", "Кутригур". Това "ГАР" означава според някои "КЛАН", "РОД", "НАРОД", "ХОРА", "МАСА" и пр. Нека да намеря сходните, родствени форми из тюркските и алтайските езици:
         1. Имаме аналог с ДЖУН-ГАР. "ГАР" буквално на монголски значи "РЪКА", но под това се е разбирало военно- административно - НАРОД, ВОЙСКА На тюркски имаме формите: -КАР -КАРА -ГАРИ -ХЪР
         2. Имаме си и близки думи със значение на ПЛЕМЕ, РОД:
         а/ Съответствието по закона Р-Л : З-Ш на общотюркското ОГУЗ, ГУЗ, ГЪЗ, КЪЗ - обозначаващо даден народ - например КЪР-ГЪЗ (киргиз), т.е. ГАР=ГАЗ;ГЪЗ,ГУЗ.
         б/ На старояпонски имаме думата У-КАРА с вариант УГАРА, което значи КЛАН, СЕМЕЙСТВО и се сближава по смисъл и звучене с прабългарското "ГАР". На съвренен японски имаме сходната дума "КУРАН".
         в/ На пракорейски РОД, КЛАН е "УР", а РОДНИНИ е "КЙЪРЪЙ", на среднокорейски - "КЙЪРЕ"
         3. Имаме и близки думи със значение СЕМЕЙСТВО, СБОР, СЪБРАНИЕ (на хора):
         а/ Праалтайска форма "КАЛА"
         б/ Тунгусо-манджурска - "КАЛ-"
         в/ Японска - "КАРА" г/ Тюркското (Башкирско) "КОР", което значи политическо събрание на хора.
         4. Имаме подобие и с ЧОВЕК, НАРОД: ЕРЕН - пратюркски ХАРАН - прамонголски
         5. Някои лингвисти извеждат името КОРЕЯ ( идващо от едно от древните кралства - КОГУРЬО) от алтайски езици, при които КОР, ХОР, значи ХОРА. От всичко това се стига до заключението, че "ГАР" значи нещо от типа на КЛАН, РОД, НАРОД, ОБЕДИНЕНИЕ ОТ ХОРА, в най-общ смисъл, което е обозначавало нацията в онези времена, изговаряна с този соционим. Според различни историци прабългарите са заемали водещи позиции в различни държавни обединения или са правели опити да заемат такива.
         Ето защо можем да сме сигурни, че: "БЪЛ-ГАР", означава "ГЛАВЕН НАРОД".


ЛИЦЕНЗ:
Произведението ползва условията на Криейтив Комънс лиценз.

БГ История


Неактивен vekil

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 927
 • Респект: 29
За древния китайски, корейски и японски може да се съди само по текстове които са иероглифни и сричковиПо транскрибцията на фонетичните азбуки и китайските иероглифи още спорят най големите китайсти в света, така че хабер си нямаш от китайски, от лингвистика, сигурен съм че и не знаеш арабски, а и турски от преди езиковите реформи.Не само еврейската азбука е била от съгласни звуци - букви, а и арменската и иберийската и т.н.Така че кютай си там дет тъй посял вятъра и учи Конфуций.
« Последна редакция: Април 16, 2008, 16:26:39 от vekil »

Неактивен Гесер Курултаев

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 216
 • Респект: -20
За древния китайски, корейски и японски може да се съди само по текстове които са иероглифни и сричковиПо транскрибцията на фонетичните азбуки и китайските иероглифи още спорят най големите китайсти в света, така че хабер си нямаш от китайски, от лингвистика, сигурен съм че и не знаеш арабски, а и турски от преди езиковите реформи.Не само еврейската азбука е била от съгласни звуци - букви, а и арменската и иберийската и т.н.Така че кютай си там дет тъй посял вятъра и учи Конфуций.

  Много на умен си се направил, обаче не пред който трябва.
а) Гесер Курултаев живее години наред в Китай. Сещаш ли се как си нямам хабер от китайски? 我想知道你妈妈漂亮不?
b) От какъв зор включи китайския, барабар с алтайските езици?! Китайският (хань-ю) си е сино-тибетски език, който няма голямо отношение към прабългарския. Или ти реши, че писмеността е достатъчно основание и...щом като монголците (от Монголия) пишат в Нет-а на кирилица, както македонците, то нямаме проблеми да ги сродим на тази база, а?
в) Сам ли ще се сетиш или аз да ти кажа, че корейците си имат АЗБУКА, ПИЧ, ФОНЕТИЧНА ИСТОРИЯ ЕДНА ТАКАВА, КОЯТО Е създадена през 15-ти век по поръчка на крал Седжон Велики и се ползва до днес, носейки названието ХАН ГЪЛЬ или УРИ ГЪЛЬ.
г) Аз си нямам хабер от лингвистика? Това не е вярно и ще ти го докажа като посоча една груба твоя грешка - не се пише "китайсти", а "китаИсти". Не се бъркай по "Китай". По същата логика от Алтай ===> алтаИсти, а не "алтайсти". Ех, ама хубаво си е като има интернет, та да се учиш от батковците, нали тъй?
д) Арабски...Арабският, пък, за твое сведение е семитски език. Учил съм преди либийски арабски. Знам и до днес малко, но не го поддържам, защото не ми е интересен.
е) Турският преди реформите си е умрял от персизми, много добре знам, но, някъде да си видял да се отдавам на ТУРСКИ тука? Или ТЮРКСКО-ТУРСКО за тебе е едно, както за голяма част от самите турци? Ааааа, няма да се разбереме така!
ж) Ще кажеш ли нещо по етимологията и алтаистиката или ще се правиш на отворен, който ми дава наклон в живота да се "кютам" и да уча Конфуций?

Неактивен vekil

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 927
 • Респект: 29
Твърде много време отделяш на гласните в името Българ - повечето азбуки по това време нямат гласни.Ти самия сравняваш несравнимото средноазиатски севернокавказки, кавказки езици със китайски - разбирай корейски и японски защото въпросния 15 век в Корея не е интересен за темата.Изявявайки се като специалист по тюркските езици няма как да не си специалист по арабски(семито-хамитски).То други тюркски писмени източници няма.Еероглифите са знак - сричка със собствено значение и то няколко - примерно как се пише и произнася на съвременен китайски съвременна България. Ако въобще знаеш то отговора ще е двусричков и всяка сричка е и дума а не мъри, муси и дали е р или с .Всеки знак е сричка, дума, и религиозно или филосовско понятие .Тъпо е да ги чепкаш по букви от съвсем друг свят и начин на словообразуване. Иронията ми явно е много тънка за философа а за китайсти си е моя грешка.По важни са грешките по същество а не по форма.
« Последна редакция: Април 17, 2008, 21:25:01 от vekil »

Неактивен vekil

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 927
 • Респект: 29
Бал го сравняваш точно с Баш и от там вадиш изводи изкарваш по старите форми.Пич това са елементарни хватки.

Неактивен Гесер Курултаев

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 216
 • Респект: -20

"Твърде много време отделяш на гласните в името Българ - повечето азбуки по това време нямат гласни."

  По твоята логика всички гласни тогава не са съществували, защото просто в азбуките не ги е имало. Т.е. въобще да лишим палеолингвистиката от всякаква възможност и да не се занимаваме с това, така ли?"Ти самия сравняваш несравнимото средноазиатски севернокавказки, кавказки езици със китайски"

 А? :o Въобще не съм споменвал и един кавказки език. Или ти си ги групираш по географски признак?! Този подход отдавна не е правилен, младежо! Например във Владивосток говорят на славянски, както и в Скопие, макар и да са на над 10 000 км. разстояние, май.


 "- разбирай корейски и японски защото въпросния 15 век в Корея не е интересен за темата."

  Ааааа, сигурно не е интересен. То през 15-ти век са си говорили същия корейски на който е написана първата книжка с Чучхе-то. Дума да няма ;)
 Че аз даже и само съвременните езици да ти взема, пак ще ти гоизведа по същия начин! Корейското МЪРИ си съответства на З-тюрксото БАШ и Л-тюркското БАЛ/БЪЛ по всички закони! (Примерно М-Б   корейски-тюркски).


"Изявявайки се като специалист по тюркските езици няма как да не си специалист по арабски(семито-хамитски)."


  Т.е. всички тюрколози са и семитолози.  ;D


"То други тюркски писмени източници няма.Еероглифите са знак - сричка със собствено значение и то няколко - примерно как се пише и произнася на съвременен китайски съвременна България."

 Това няма нищо общо, но се пише "保加利亚" и се произнася "БаодзялиЯ".
 "Ако въобще знаеш то отговора ще е двусричков"

  Бао+Дзя+Ли+Я = 2 срички? Брейййй, че си ми умен, значи...Аз, като по-прост преброих 4...
 "и всяка сричка е и дума а не мъри, муси и дали е р или с ."

 И нас какво ни интересува това? Аз ползвам базата данни на велики алтаисти като Щербак, които са признати по цял свят."Всеки знак е сричка, дума, и религиозно или филосовско понятие ."

 Да бе. Думата "проститутка", дето е съставена от 2 знака със страшно философско и религиозно съдържание е изпълнена, ще знаеш...Защо се изказваш така неподготвен?! И сигурен ли си, че всеки знак е дума?"Тъпо е да ги чепкаш по букви от съвсем друг свят и начин на словообразуване."

 Тъпо е, че не си чувал за едно нещо, дето му викат "транскрибиране". "Иронията ми явно е много тънка за философа а за китайсти си е моя грешка.По важни са грешките по същество а не по форма."

  Ами твоите са си изконно-съдържателни грешки. Ти даже нямаш базата. Аз ти говоря за Алтайски езици, на теб ти се привидяха Сино-тибетски, Каквазки, Семитски...Явно е, че просто не харесваш Алтайската теория и сега се мъчиш да омаловажиш труда ми.
 Аз, обаче, ти предлагам да се спрем само на ДНЕШНИТЕ АЛТАЙСКИ ЕЗИЦИ, които също показват връзката. Вече си имат азбуки (даже японците имат цели 2 - КИТАКАНА и ХИРАГАНА. Та няма как да се сбъркаме. Е?)

  ГЛАВА :  БАШ, БАС, БОШ и пр. По закона Л-Ш = БАЛ. С потъмняването - БЪЛ. Корейският вече го изчистихме - МЪРИ-то си съответства на БЪЛ.
В монголски и манджурски има подобни понятия, също.

 

Неактивен Гесер Курултаев

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 216
 • Респект: -20
Бал го сравняваш точно с Баш и от там вадиш изводи изкарваш по старите форми.Пич това са елементарни хватки.

 Елементарни, но

1) КОРЕКТНИ
2) УНИКАЛНИ (защото досега никой не го е направил, нали?)
3) ДОБРИ.

 Колкото до старите форми - само една има - БАЛ/БАЛЧ, което е пратюркското за "ГЛАВА".
 Иначе, ти нали не спориш за закона Р-Л - З-Ш ? В смисъл Ротацизма и Ламбдаизма на Булгарската група известен ли ти е, и приемаш ли го или?

Неактивен vekil

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 927
 • Респект: 29

"Твърде много време отделяш на гласните в името Българ - повечето азбуки по това време нямат гласни."

  По твоята логика всички гласни тогава не са съществували, защото просто в азбуките не ги е имало. Т.е. въобще да лишим палеолингвистиката от всякаква възможност и да не се занимаваме с това, така ли?"Ти самия сравняваш несравнимото средноазиатски севернокавказки, кавказки езици със китайски"

 А? :o Въобще не съм споменвал и един кавказки език. Или ти си ги групираш по географски признак?! Този подход отдавна не е правилен, младежо! Например във Владивосток говорят на славянски, както и в Скопие, макар и да са на над 10 000 км. разстояние, май.


 "- разбирай корейски и японски защото въпросния 15 век в Корея не е интересен за темата."

  Ааааа, сигурно не е интересен. То през 15-ти век са си говорили същия корейски на който е написана първата книжка с Чучхе-то. Дума да няма ;)
 Че аз даже и само съвременните езици да ти взема, пак ще ти гоизведа по същия начин! Корейското МЪРИ си съответства на З-тюрксото БАШ и Л-тюркското БАЛ/БЪЛ по всички закони! (Примерно М-Б   корейски-тюркски).


"Изявявайки се като специалист по тюркските езици няма как да не си специалист по арабски(семито-хамитски)."


  Т.е. всички тюрколози са и семитолози.  ;D


"То други тюркски писмени източници няма.Еероглифите са знак - сричка със собствено значение и то няколко - примерно как се пише и произнася на съвременен китайски съвременна България."

 Това няма нищо общо, но се пише "保加利亚" и се произнася "БаодзялиЯ".
 "Ако въобще знаеш то отговора ще е двусричков"

  Бао+Дзя+Ли+Я = 2 срички? Брейййй, че си ми умен, значи...Аз, като по-прост преброих 4...
 "и всяка сричка е и дума а не мъри, муси и дали е р или с ."

 И нас какво ни интересува това? Аз ползвам базата данни на велики алтаисти като Щербак, които са признати по цял свят."Всеки знак е сричка, дума, и религиозно или филосовско понятие ."

 Да бе. Думата "проститутка", дето е съставена от 2 знака със страшно философско и религиозно съдържание е изпълнена, ще знаеш...Защо се изказваш така неподготвен?! И сигурен ли си, че всеки знак е дума?"Тъпо е да ги чепкаш по букви от съвсем друг свят и начин на словообразуване."

 Тъпо е, че не си чувал за едно нещо, дето му викат "транскрибиране". "Иронията ми явно е много тънка за философа а за китайсти си е моя грешка.По важни са грешките по същество а не по форма."

  Ами твоите са си изконно-съдържателни грешки. Ти даже нямаш базата. Аз ти говоря за Алтайски езици, на теб ти се привидяха Сино-тибетски, Каквазки, Семитски...Явно е, че просто не харесваш Алтайската теория и сега се мъчиш да омаловажиш труда ми.
 Аз, обаче, ти предлагам да се спрем само на ДНЕШНИТЕ АЛТАЙСКИ ЕЗИЦИ, които също показват връзката. Вече си имат азбуки (даже японците имат цели 2 - КИТАКАНА и ХИРАГАНА. Та няма как да се сбъркаме. Е?)

  ГЛАВА :  БАШ, БАС, БОШ и пр. По закона Л-Ш = БАЛ. С потъмняването - БЪЛ. Корейският вече го изчистихме - МЪРИ-то си съответства на БЪЛ.
В монголски и манджурски има подобни понятия, също.

 
А не е ли бао си.Срещал съм го и бо ло.
« Последна редакция: Април 20, 2008, 15:17:44 от vekil »

Неактивен vekil

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 927
 • Респект: 29

"Твърде много време отделяш на гласните в името Българ - повечето азбуки по това време нямат гласни."

  По твоята логика всички гласни тогава не са съществували, защото просто в азбуките не ги е имало. Т.е. въобще да лишим палеолингвистиката от всякаква възможност и да не се занимаваме с това, така ли?"Ти самия сравняваш несравнимото средноазиатски севернокавказки, кавказки езици със китайски"

 А? :o Въобще не съм споменвал и един кавказки език. Или ти си ги групираш по географски признак?! Този подход отдавна не е правилен, младежо! Например във Владивосток говорят на славянски, както и в Скопие, макар и да са на над 10 000 км. разстояние, май.


 "- разбирай корейски и японски защото въпросния 15 век в Корея не е интересен за темата."

  Ааааа, сигурно не е интересен. То през 15-ти век са си говорили същия корейски на който е написана първата книжка с Чучхе-то. Дума да няма ;)
 Че аз даже и само съвременните езици да ти взема, пак ще ти гоизведа по същия начин! Корейското МЪРИ си съответства на З-тюрксото БАШ и Л-тюркското БАЛ/БЪЛ по всички закони! (Примерно М-Б   корейски-тюркски).


"Изявявайки се като специалист по тюркските езици няма как да не си специалист по арабски(семито-хамитски)."


  Т.е. всички тюрколози са и семитолози.  ;D


"То други тюркски писмени източници няма.Еероглифите са знак - сричка със собствено значение и то няколко - примерно как се пише и произнася на съвременен китайски съвременна България."

 Това няма нищо общо, но се пише "保加利亚" и се произнася "БаодзялиЯ".
 "Ако въобще знаеш то отговора ще е двусричков"

  Бао+Дзя+Ли+Я = 2 срички? Брейййй, че си ми умен, значи...Аз, като по-прост преброих 4...
 "и всяка сричка е и дума а не мъри, муси и дали е р или с ."

 И нас какво ни интересува това? Аз ползвам базата данни на велики алтаисти като Щербак, които са признати по цял свят."Всеки знак е сричка, дума, и религиозно или филосовско понятие ."

 Да бе. Думата "проститутка", дето е съставена от 2 знака със страшно философско и религиозно съдържание е изпълнена, ще знаеш...Защо се изказваш така неподготвен?! И сигурен ли си, че всеки знак е дума?"Тъпо е да ги чепкаш по букви от съвсем друг свят и начин на словообразуване."

 Тъпо е, че не си чувал за едно нещо, дето му викат "транскрибиране". "Иронията ми явно е много тънка за философа а за китайсти си е моя грешка.По важни са грешките по същество а не по форма."

  Ами твоите са си изконно-съдържателни грешки. Ти даже нямаш базата. Аз ти говоря за Алтайски езици, на теб ти се привидяха Сино-тибетски, Каквазки, Семитски...Явно е, че просто не харесваш Алтайската теория и сега се мъчиш да омаловажиш труда ми.
 Аз, обаче, ти предлагам да се спрем само на ДНЕШНИТЕ АЛТАЙСКИ ЕЗИЦИ, които също показват връзката. Вече си имат азбуки (даже японците имат цели 2 - КИТАКАНА и ХИРАГАНА. Та няма как да се сбъркаме. Е?)

  ГЛАВА :  БАШ, БАС, БОШ и пр. По закона Л-Ш = БАЛ. С потъмняването - БЪЛ. Корейският вече го изчистихме - МЪРИ-то си съответства на БЪЛ.
В монголски и манджурски има подобни понятия, също.

 
А не е ли бао си.И колко ли значения има сричката бао?
барс, общение с висша сила, духовност, сила на духа, шаманизъм, баща, голям змей, герой, храбрец, но не и глава.А народа бхил, бхиргу, бахлики, болхики, бхух е известен от писмени източници много преди някой да се сети да именува диваците турци, тюрки, тюркюти, туранци и т.н."диваците" съм го заимствал от арабски извори.А тюрколозите да си изучават средновековието и да не се месят в "палеографията, щото там няма да намерят и една тюркска дума.А култа към вълка е тъждествен с култа към дракона у редица азиатски народи."Трябва да кажем че у индоевропейците вълкът е един от хипостасите на дракона" - проф. И Маразов.Така че за вас тюрките нищо не остава.Нагласяте си по- древни арийски пък даже и шумерски думи за тюркски, присвоявате си древни като света култове, четете китайски иероглифи като дявола евангелието, само и само да се преместите по назад във времето като културна нация.Че вие в 21 век не сте културна нация, какво остава за античноста.Чужденци са ви строили джамиите, нямате изобразително изкуство, не мога да си представя как би изглеждала турска любовна поезия, арабите ви презират като по низши от пиедестала си на люлка на науката, медицината, астрономията, философията и т.н.И до днес нямате установен език, азбука, писателите си ги осъждате на смърт, колкото ги има, па ти си тръгнал да ми доказваш че балч било по старо от балх, и сигурно сурите са по стари от ведите.
« Последна редакция: Април 20, 2008, 15:14:27 от vekil »

Неактивен vekil

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 927
 • Респект: 29
Има кавказка група езици.Зарежи чшербак - едва ли е специалист по китайски и кавказки езици.Алтайските не ни вършат работа.

Неактивен vekil

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 927
 • Респект: 29
А за китайски можеш да ползваш Де Гроот.

Неактивен Гесер Курултаев

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 216
 • Респект: -20
   Не е.

 България = Бао Дзя Ли Я.
 Българин = Бао Дзя Ли Я Жен (Жън).
 Прабългарин (Булгар) = Бао Дзия Ър (р-то се произнася като английското "r",в китайски няма същинско "р", както и на японски пък няма "л", затова на японски България = Буругариа.)


Неактивен Гесер Курултаев

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 216
 • Респект: -20
" барс, общение с висша сила, духовност, сила на духа, шаманизъм, баща, голям змей, герой, храбрец, но не и глава."


  Нищо подобно. За всички тези думи си има различни понятия.


"А народа бхил, бхиргу, бахлики, болхики, бхух е известен от писмени източници много преди някой да се сети да именува диваците турци, тюрки, тюркюти, туранци и т.н."диваците" съм го заимствал от арабски извори."

  И въобще няма доказателства, че индийците са имали предвид това. Колкото до "тюрк", тюрки е имало и преди появата на думата. Да речем - ТЕЛЕСЦИТЕ са си тюрки, както и ТЮРГЕШИТЕ, преди да се появи Тюркютския хаганат. По същата логика си е имало славяни, преди да се появи терминът "славянин".
"А тюрколозите да си изучават средновековието и да не се месят в "палеографията, щото там няма да намерят и една тюркска дума."

  Че ти си казал. Ти първо научи що е то Алтайско семейство и прочети Гумильов какво пише за тюрките. Ако искаш ще ти помогна да издиря текста."А култа към вълка е тъждествен с култа към дракона у редица азиатски народи."Трябва да кажем че у индоевропейците вълкът е един от хипостасите на дракона" - проф. И Маразов.Така че за вас тюрките нищо не остава."

  Това е съждение, лишено от каквато и да е логика.


"Нагласяте си по- древни арийски пък даже и шумерски думи за тюркски"


 Абсолютно невярно. Следваме ЛИНГВИСТИКАТА, която е НАУКА, а не се водим от фашизирани идейки и ИЗБЯГВАМЕ думи като "АРИЙСКИ" ;) Базата-данни на Старостин е всепризната по целия свят.


"присвоявате си древни като света култове"

 Ще ти се.", четете китайски иероглифи като дявола евангелието"

 Значи пак да поясня, за който се връзва на тези евтини трикове:

а) Корейците си имат АЗБУКА, не йероглифи, та по състоянието на корейския в средния и новия период може да се съди по тях.

б) Даже и да се вземат предвид само днешните форми за ГЛАВА/ГЛАВЕН на тюркските, корейския и др. алтайски езици, пак се вижда родството.

 Няма измъкване, мой човек!", само и само да се преместите по назад във времето като културна нация."


 Никой не се мести назад и 5 пари не даваме за времето. То и траките са били много назад във времето, ама като са се сблъскали с нещо по-новичко и напредничаво - Рим, та сдали багажа. Отделно - те и сърбите по-древни от САЩ, ама последните си правят каквото искат с "древните"; отделно повечето хора по света бленуват за САЩ, а не за Сърбия. Така че - детинските си идеи, че някой искал да е по-древен или по-рус, ги остави за по-друга аудитория, моля те.
 Факт е, че Хунският съюз е почти връстник на 2-та китайска династия. Отделно, следвайки данните на глотохронологията може да се види кой, кога и какво е бил.
"Че вие в 21 век не сте културна нация, какво остава за античноста."


1. Няма "ние". Тюркските народи са от Якутия, близо до Северния полюс до Полша и България.
2. Някои тюркски държави като Чувашия, Татарстан, Казахстан и пр. имат доста по-развита култура от редица "арийски" народи.
3. Ако ме мислиш за турчин, представи си какво си мисля за тебе и най-близките ти роднини. ;) Аз съм татарин. Татарите са потомци на КУМАНИ (народец, който си е направил първата държава през 631 година, не е много древен) + прабългари + монголи (тези пък съвсем са изостанали с държавите, ама пък като правят държавата през 13-ти век и завладяват почти целия свят, отделно и с приемането на Ламаизма създават култура!)


"Чужденци са ви строили джамиите"

 Милото ми то...Незнаещо...Драго дете, прабългарите и други тюркски народи са по-древни от прадядото на Мохамед, който е направил онова нещо, което като го изповядваш и гледаш да построиш и джамия.
 Отделно, знам, че ще се шокираш, но, все пак, нали бате Гесерчо е тука да налива акъл:

1) Някои тюрки СА ПРАВОСЛАВНИ КАТО БЪЛГАРИТЕ (кофти, а?): чуваши, якути, част от татарите.

2) Някои тюрки са Ламаисти (тувинците).

3) Някои тюрки са юдеи (карайларите).
", нямате изобразително изкуство"

 ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D Невежа. Някога да си виждал тази картинчица? Отделно, искам да те питам знаеш ли кой е Тимур и да ми кажеш нещо за изкуствата и науките по негово време?
 Ще се радвам и да понаучиш нещо за Златната Орда и изкуството там, за Волжка България...
", не мога да си представя как би изглеждала турска любовна поезия"


 За турци ли ще си говорим сега или за тюрки?", арабите ви презират като по низши от пиедестала си на люлка на науката"


 Арабите презират всички. А ти, ако си мислиш, че някой се е запалил по любов по българите, доста си в грешка.", медицината, астрономията, философията и т.н."

 И какво? Невежото дете ще ми каже, че в Кримското ханство не е имало тези науки ли?! Абе мой, в Крим е построен един от първите университет в Източна Европа, бе, ейййй...Колко 'лебец има да ядеш, докато събереш достатъчно фактология."И до днес нямате установен език"

 И кой е официалният език на Татарстан, както и един от официалните на Кримската република, мой?


"азбука"

 Що да няма?!


" писателите си ги осъждате на смърт"

 Пак ли за турците ми говориш?", колкото ги има, па ти си тръгнал да ми доказваш че балч било по старо от балх, и сигурно сурите са по стари от ведите."

 Никой не е говорил за СТАРИНА и МЛАДОСТ. Говорим за лингвистика - нещото, което е толкова далече от тебе, колкото степента на образованост при мен и при теб, събран с поне половината от твоя род. (Да, сигурен съм!)


Неактивен Гесер Курултаев

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 216
 • Респект: -20
Има кавказка група езици.Зарежи чшербак - едва ли е специалист по китайски и кавказки езици.Алтайските не ни вършат работа.

 Е, ти даже не си му написал името както трябва, пък знаеш, че не върши работа!?...
 Отделно Алтайските си вършат супер добра работа, доколкото прабългарите са тюрко-алтайски народ. С тяхна помощ даже е направено откритието за етнонима на прабългарите, от Гесер Курултаев; обаче щом като ти - "ариецът" си казал, че не вършат работа, трябва да те послушаме, иначе, кой знае, я в газовата камера, я нейде на друго място...То нали нацитата това им е капиталната грешка, че си ликидират почти цялата свястна наука, макар и да са били доста по-напред от САЩ. Примерно, ти не знаеш, де, ама аз да те светна, че разбиват твоите идеологически предци толкова хубав институт по сексология, граден с години и изгарят библиотеката...И после точно ТИ ще седнеш да ми говориш за култура...

Неактивен vekil

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 927
 • Респект: 29
Аз целя турците обиждат се татарите - явно турската пропаганда яко действа в бившите съветски републики.Че тюрки може да има в якутия съм съгласен, че и корейците са тюрки съм го срещал в разни пантюркистки памфлети.Относно университетите радвам се че не го обяви за първия в Европа че испанците ще се разсърдят.По добре да се разсърдят гърците с тяхната магнаурска прогимназия и македонците с тяхното охридско школо дето не е и тяхно. Думата шчербак си има етимология...Гумильов е художествен писател не историк - ако искаш мога да ти цитирам колеги академици от Укр.АН.За поезията очаквах че ще цитираш Ахматова - все пак този сайт е за обогатяване на  студенти и със не толкова догматични знания.Иначе роднините ми са разнообразни, за някои важат квалификациите ти за някои не.И във волжска българия българите не са ги смесвали с асоциираните тюркски племена.Има едно средновековно преброяване(доста късно в живота на държавата) където българите макар и нищожна част от населението са броени отделно и то  в столичните(вътрешни) райони.За строителството имах предвид изцяло Османската империя като титуляр на тюркската национална идея.Татарските архитекти и строители са или българи или араби.Там други дето строят няма.А за Кремъл че е строен от Казански майстори знаем.
« Последна редакция: Април 22, 2008, 17:01:39 от vekil »

БГ История