" барс, общение с висша сила, духовност, сила на духа, шаманизъм, баща, голям змей, герой, храбрец, но не и глава."
Нищо подобно. За всички тези думи си има различни понятия.
"А народа бхил, бхиргу, бахлики, болхики, бхух е известен от писмени източници много преди някой да се сети да именува диваците турци, тюрки, тюркюти, туранци и т.н."диваците" съм го заимствал от арабски извори."
И въобще няма доказателства, че индийците са имали предвид това. Колкото до "тюрк", тюрки е имало и преди появата на думата. Да речем - ТЕЛЕСЦИТЕ са си тюрки, както и ТЮРГЕШИТЕ, преди да се появи Тюркютския хаганат. По същата логика си е имало славяни, преди да се появи терминът "славянин".
"А тюрколозите да си изучават средновековието и да не се месят в "палеографията, щото там няма да намерят и една тюркска дума."
Че ти си казал. Ти първо научи що е то Алтайско семейство и прочети Гумильов какво пише за тюрките. Ако искаш ще ти помогна да издиря текста.
"А култа към вълка е тъждествен с култа към дракона у редица азиатски народи."Трябва да кажем че у индоевропейците вълкът е един от хипостасите на дракона" - проф. И Маразов.Така че за вас тюрките нищо не остава."
Това е съждение, лишено от каквато и да е логика.
"Нагласяте си по- древни арийски пък даже и шумерски думи за тюркски"
Абсолютно невярно. Следваме ЛИНГВИСТИКАТА, която е НАУКА, а не се водим от фашизирани идейки и ИЗБЯГВАМЕ думи като "АРИЙСКИ"
Базата-данни на Старостин е всепризната по целия свят."присвоявате си древни като света култове"
Ще ти се.
", четете китайски иероглифи като дявола евангелието"
Значи пак да поясня, за който се връзва на тези евтини трикове:
а) Корейците си имат АЗБУКА, не йероглифи, та по състоянието на корейския в средния и новия период може да се съди по тях.
б) Даже и да се вземат предвид само днешните форми за ГЛАВА/ГЛАВЕН на тюркските, корейския и др. алтайски езици, пак се вижда родството.
Няма измъкване, мой човек!
", само и само да се преместите по назад във времето като културна нация."
Никой не се мести назад и 5 пари не даваме за времето. То и траките са били много назад във времето, ама като са се сблъскали с нещо по-новичко и напредничаво - Рим, та сдали багажа. Отделно - те и сърбите по-древни от САЩ, ама последните си правят каквото искат с "древните"; отделно повечето хора по света бленуват за САЩ, а не за Сърбия. Така че - детинските си идеи, че някой искал да е по-древен или по-рус, ги остави за по-друга аудитория, моля те.
Факт е, че Хунският съюз е почти връстник на 2-та китайска династия. Отделно, следвайки данните на глотохронологията може да се види кой, кога и какво е бил.
"Че вие в 21 век не сте културна нация, какво остава за античноста."
1. Няма "ние". Тюркските народи са от Якутия, близо до Северния полюс до Полша и България.
2. Някои тюркски държави като Чувашия, Татарстан, Казахстан и пр. имат доста по-развита култура от редица "арийски" народи.
3. Ако ме мислиш за турчин, представи си какво си мисля за тебе и най-близките ти роднини.
Аз съм татарин. Татарите са потомци на КУМАНИ (народец, който си е направил първата държава през 631 година, не е много древен) + прабългари + монголи (тези пък съвсем са изостанали с държавите, ама пък като правят държавата през 13-ти век и завладяват почти целия свят, отделно и с приемането на Ламаизма създават култура!)"Чужденци са ви строили джамиите"
Милото ми то...Незнаещо...
Драго дете, прабългарите и други тюркски народи са по-древни от прадядото на Мохамед, който е направил онова нещо, което като го изповядваш и гледаш да построиш и джамия. Отделно, знам, че ще се шокираш, но, все пак, нали бате Гесерчо е тука да налива акъл:
1) Някои тюрки СА ПРАВОСЛАВНИ КАТО БЪЛГАРИТЕ (кофти, а?): чуваши, якути, част от татарите.
2) Някои тюрки са Ламаисти (тувинците).
3) Някои тюрки са юдеи (карайларите).
", нямате изобразително изкуство"

Невежа. Някога да си виждал тази картинчица?

Отделно, искам да те питам знаеш ли кой е Тимур и да ми кажеш нещо за изкуствата и науките по негово време?
Ще се радвам и да понаучиш нещо за Златната Орда и изкуството там, за Волжка България...
", не мога да си представя как би изглеждала турска любовна поезия"
За турци ли ще си говорим сега или за тюрки?
", арабите ви презират като по низши от пиедестала си на люлка на науката"
Арабите презират всички. А ти, ако си мислиш, че някой се е запалил по любов по българите, доста си в грешка.
", медицината, астрономията, философията и т.н."
И какво? Невежото дете ще ми каже, че в Кримското ханство не е имало тези науки ли?! Абе мой, в Крим е построен един от първите университет в Източна Европа, бе, ейййй...Колко 'лебец има да ядеш, докато събереш достатъчно фактология.
"И до днес нямате установен език"
И кой е официалният език на Татарстан, както и един от официалните на Кримската република, мой?
"азбука"
Що да няма?!
" писателите си ги осъждате на смърт"
Пак ли за турците ми говориш?
", колкото ги има, па ти си тръгнал да ми доказваш че балч било по старо от балх, и сигурно сурите са по стари от ведите."
Никой не е говорил за СТАРИНА и МЛАДОСТ. Говорим за лингвистика - нещото, което е толкова далече от тебе, колкото степента на образованост при мен и при теб, събран с поне половината от твоя род. (Да, сигурен съм!)