Автор Тема: За предателството и челният опит  (Прочетена 10522 пъти)

Неактивен Komap

  • Администратор
  • Академик
  • *****
  • Публикации: 309
  • Респект: 28
Не сме само ние, няма и да сме. И доста по-велики нации са предавали и занапред ще предават. Не са само нашите "братя" бюрм-ци или други сепаратистки елементи от югозапада, някои от които с доказано български бащи, братя и сестри... Ето какво излезе от архивите неотдавна:

През 1956 г. (още преди Тато да му хрумне въобще да ни прави 16 република)Франция предлага на Великобритания политически съюз, а по-късно пожелава и да се присъедини към Бритaнската общност, сочат разсекретени документи от Британския национален архив, на които цели 20 години обаче никой не обръща внимание. "Новината" става известна през 2007 г. благодарение на Би Би Си и Франс прес.
Във Франция изглежда обаче такива документи не съществуват. (Едва ли някой би се учудил защо...)

Предложението за встъпване в съюз, който Би Би Си нарича "Франглия", е отправено през септември 1956 г. от тогавашния френски премиер Ги Моле към британския му колега Антъни Идън по време на посещение в Лондон. Това станава година преди подписването на Римския договор, с който на 25 март 1957 г. се основава на Европейската икономическа общност. По това време Франция е доста затънала в Суецката криза, а и събитията в Алжир я карат да търси подкрепа от страна на Лондон. Идеята за съюз е отхвърлена, вероятно по политически и донякъде икономически съображения, но упоритият Моле малко по-късно прави ново, почти толкова неочаквано предложение: Франция да се присъедини към Британската общност. Тук британското правителство вече откликва със задоволство, но все пак проблемите остават. В разговор със секретаря на кабинета Норман Брук, за който свидетелства официален документ от 28 септември 1956 г., Идън изтъква проблемите, които би породила подобна стъпка, и най-вече факта, че французите трудно биха приели британската кралица за държавен глава на страната. В края на краищата и тази идея е изоставена.
Анализатори от двете страни на Ламанша се изумиха от намирането на такъв документ.

Срам за добрата стара Франция и интересно благородство на островитяните, които когато им се е сопвал след няколко години Дьо Гол са можели да го сурвакат с документа...
***Най-редкият човешки жребий е възможността да избираш!***

БГ История


Неактивен vekil

  • Академик
  • *****
  • Публикации: 927
  • Респект: 29
Re: За предателството и челният опит
« Отговор #1 -: Август 16, 2008, 23:49:53 »
Ми това е известно отдавна.Дьо Гол се е борил най вече с вътрешни врагове па после с англоезичните държави.Не забравяите че франция не е държава по време на 2СВ.Нямат правителство в изгнание както Полша да речем.Френското правителство е възглавено от Петен ако си спомням точно и френския флот и Гибралтарските батареи(бивши испански преди гражданската война в Испания финансирана от Френските банки?)стрелят на поразия по английските кораби.След обръщението на Дьо Гол някои спират да стрелят срещу англичаните, но във Френски индокитай не.Де факто Френското правителство(официално, "демократично избрано", става съюзник на оста, пасивен)а Дьо Гол е извън закона.Между другото третокласен офицер, форин офис е нямал друг на разположение.

БГ История

Re: За предателството и челният опит
« Отговор #1 -: Август 16, 2008, 23:49:53 »