Автор Тема: Византия?!?!?!?!  (Прочетена 47727 пъти)

Неактивен daimon

 • Редовен
 • *
 • Публикации: 29
 • Респект: 1
Re:Византия?!?!?!?!
« Отговор #15 -: Октомври 25, 2009, 16:40:34 »
Тракийското селце /коме, κώμε/ на Босфора се казва Бюдзант - Βύζαντη, след като бетата е преминала във вита от старогръцки в новогръцки е започнало да се чете Вюдзант, а след това идва ред на юпсилона да стане ипсилон, дзетата да стане вита, а етата - ита, и така се формира името Визант или Византи. Тва беше малко професионално инфо  ;)

Тъпите американци, а и западняците като цяло, дори не са чували, че съществува такава империя, такъв хегемон на изтока, за Pax Byzantina, за ойкуменето....това са все непознати за тези иначе много по-умни и интелигентни от нас люде понятия.

Тва за "Гръцката империя" не е съвсем вярно..Гърци, Grakoi или Graecoi-по-късно са били наричани елините, НАСЕЛЯВАЩИ ТЕРИТОРИИ ИЗВЪН Елада. Т.е грекой са били елини-емигранти :D , а по едно време така са наричали и беотийците.

БГ История

Re:Византия?!?!?!?!
« Отговор #15 -: Октомври 25, 2009, 16:40:34 »

Неактивен sim4o

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 1051
 • Респект: 8
Re:Византия?!?!?!?!
« Отговор #16 -: Октомври 26, 2009, 10:44:48 »
Вярно че държава известна като "Византия" е нямало-дори и турците,които я превземат наричат населението "руммилиет"-римляни....
а защо Западът(условно назввание)приема терминът "Византия" и византийство....най-вероятно заради Православието...и заради Православието цялата тая проблематика е по-неглижирана....сега,за Юстиниан,за мизите и Константинопол-научих нови неща....специално за Юстиниан препоръчвам Чилингиров и Иван Стаменов-не виждам защо да си мълчим и да оставяме братята сърби да си присвояват Юстиниан като "прави сърбин"!
хубаво е да продължим дискусията за източноримските императори...между другото-юридически императорът си е един-Константинополски....-юридически западните императори са узопатори!
Едно е император,едно са цезари-след реформата цезарите са съуправители!!!!
малко неясно го дадох,но за административния ред в Империята(той се променя) можем да отворим нова тема....
« Последна редакция: Октомври 26, 2009, 10:46:38 от sim4o »

Неактивен daimon

 • Редовен
 • *
 • Публикации: 29
 • Респект: 1
Re:Византия?!?!?!?!
« Отговор #17 -: Октомври 26, 2009, 16:39:43 »
Именно, всички християни в Европа до 13 век се изживяват като едно цяло, като наследници на Римската империя, но истинският продължител на ИМперията е Византия. Ясно е защо - защото Константинопол е единствения теополис, тук Одоакър изпраща императорските инсигни, след като превзема Рим...Така че Византийското ойкумене претърпява доста промени, когато новите народи на ЕВропа, като франки и българи, създават свои държави на териториите на старата империя - затова и византийските императори ще се вживяват като господари на тези територии и ще се чувстват длъжни да ПРИЗНАЯт владетелите на новите държави...въпреки че Константинопол никога не признава нито един франкски владетел, но много им пука на франките, нали са далеч от Византия. Ето от там идва практиката западняците да не обръщат внимание на Византия и Балканите :D

debozman

 • Гост
Re:Византия?!?!?!?!
« Отговор #18 -: Ноември 15, 2009, 17:04:19 »
Именно, всички християни в Европа до 13 век се изживяват като едно цяло,
     --- Нищо подобно. Християните се бият като кучета за понятието „Вяра” още от създаването на първохристиянството. Първият отцепник от постулатите на първохристиянството т.е. сектант е Саул – Св.Павел. Към ІV – Х в. век все още наказанията са отлъчване и заточение, но след Х в. започва истинско и автентично клане. През ХІV – ХVІ в. клането придобива континентални измерения.  Днешните ислямски фундаменталисти са просто бебета пред християнската „блага” сеч. като наследници на Римската империя, но истинският продължител на ИМперията е Византия.
     --- Истинския продължител на „Петербуркската Империя е Московската Империя.” Ето това твърдиш.  Много умно нали.
 


Ясно е защо - защото Константинопол е единствения теополис, тук Одоакър изпраща императорските инсигни, след като превзема Рим...Така че Византийското ойкумене претърпява доста промени, когато новите народи на ЕВропа, като франки и българи, създават свои държави на териториите на старата империя - затова и византийските императори ще се вживяват като господари на тези територии и ще се чувстват длъжни да ПРИЗНАЯт владетелите на новите държави...въпреки че Константинопол никога не признава нито един франкски владетел, но много им пука на франките, нали са далеч от Византия. Ето от там идва практиката западняците да не обръщат внимание на Византия и Балканите 
     --- Е, как ще йм обръщат внимание след като западняците се считат за продължители на Римската, а балканците „с ласки, каране и бой” ( по Джеври Чосър) прегърнаха руските азиатски внушения, че балканците са азиатци. Няма и да ни погледнат – не да ни обръщат внимание.

По принцип вярно, но много объркано като изложене. Едно изложение не може да препуска през вековете, да смесва времената и от този гювеч да се правят изводи.
Че Константинопол е единствения голям град няма никакво значение за Римската Империя.
(Той никога не е бил „теополис” – божи град, във верско отношение. Божи град по каноните на църквата е само този който притежава църква (общност) основана от Първоапостолите. Такива са Пловдив, Ниш, Алескандрия, Никомедия, Йерусалим и Рим. Строго погледнато Константинополския Патриарх е нелигитимен още от самото си назначаване от Императора. Впоследствие е признат от другите църкви, но пак под заплахата на императорския меч. )
 Тя се гради върху РИМСКАТА ВОЕННА И ЦИВИЛНА ОРГАНИЗАЦИЯ, а не върху съществуването на градове и столици. А тази организация е жива, докато са живи и римските войски които я крепят, независимо дали Императора е един или трима (като синовете на Константин Велики), независимо дали живее в столицата или където му кефне, независимо дали столица е Рим или Милано. И тази римска организация ПО НИКАКЪВ НАЧИН НЕ МОЖЕ ДА СЕ УНИЩОЖИ ако шепа фанариоти са преписали римската история на елински език, армия от руски агенти и русофили й сменят името за да унищожат спомена за нея у балканците или днешни слепи папагали-историчари повтарят руските дивотии. Римската Империя слага началото на българската държавност и българската народност и това НЯМА КАК да се изтрие от първоизточниците – поне тези които са останали, въпреки  дивашкото горене на книги от черната и червена чума. Какво е било името на днешната българска народност в древността преди ІV в. е пределно ясно – тя НЕ Е НОСЕЛА ДНЕШНОТО ИМЕ. И д-р Г.Ценов подробно разгледа този въпрос – кои са предците на днешните българи.
Поздрави.


Неактивен sim4o

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 1051
 • Респект: 8
Re:Византия?!?!?!?!
« Отговор #19 -: Ноември 16, 2009, 17:16:53 »
Варна,според някои има църковна община основана от Андрей...а според някои твърдения и Киев?!?

Неактивен emilia_n

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 238
 • Респект: 6
Re:Византия?!?!?!?!
« Отговор #20 -: Януари 22, 2010, 17:46:09 »
За Византион се предполага, че е възникнал като тракийско селище, което по-късно е колонизирано от гърците.
Племенника на император Юстиниан І се нарича Юстин. Той остава в историята като Юстин ІІ.

debozman

 • Гост
Re:Византия?!?!?!?!
« Отговор #21 -: Февруари 01, 2010, 23:52:57 »
Цитат
Варна,според някои има църковна община основана от Андрей...а според някои твърдения и Киев?!?

Това може да се подкрепи и от обръщението на Апостол Павел, който има обръщение към варненски епископ ( или друго име беше, но назоваването му като водач на християнска общност е извън съмнение) в Библията. Явно някой е бил преди него във Варна, за да основе християнска църква, че и някакъв глава да има след време, т.е. по времето на Савел. Може да се подкрепи, обаче не означава че може да се докаже основаването Й от Андрей.  А и името на основателя не е толкова важно, важно е, че църквата е налице при вояжите на Савелчо.

Неактивен лаутаро

 • Участник
 • ***
 • Публикации: 39
 • Респект: 0
Re:Византия?!?!?!?!
« Отговор #22 -: Февруари 03, 2010, 05:01:15 »
Византия като географско понятие се появява за първи път през 6 в. у арменски географи но след това остава неизползвано до 16 в.
Иначе мога да приема Византия само като технически термин. Онези хора са наричали себе си римляни, държавата си Римска (не Източно римск), а държавността им няма прекъсване при прехода от античност към средновековие. Не разбирам как така в днешно вр. ние се смятаме за по умни от тях и сме решили, те не са знаели какви точно са.

debozman

 • Гост
Re:Византия?!?!?!?!
« Отговор #23 -: Февруари 07, 2010, 20:10:55 »
Византия като географско понятие се появява за първи път през 6 в. у арменски географи но след това остава неизползвано до 16 в.
Иначе мога да приема Византия само като технически термин. Онези хора са наричали себе си римляни, държавата си Римска (не Източно римск), а държавността им няма прекъсване при прехода от античност към средновековие. Не разбирам как така в днешно вр. ние се смятаме за по умни от тях и сме решили, те не са знаели какви точно са.

Е, нека няма такива обобщения "ние се смятаме". В този форум има поне трима човека, които не могат да се причислят към симпатизизантите на понятието "Византия". С тебе четирима. И използваме понятията "източно римска имп.", "ромейска империя" и т.н., като алтернативи.
Поздрави.

Неактивен niki70

 • Новодошъл
 • Публикации: 1
 • Респект: 0
Re:Византия?!?!?!?!
« Отговор #24 -: Януари 07, 2011, 02:34:38 »
Аз преведох исторически роман на млад гръцки автор за развоя и живота на Римската Империя за времето от 1050-1079 година. Искам да издам тази книга, но до сега от имейлите, които съм изпратила на около 20 издателства не съм получила никакъв отговор. Някой може ли да ме посъветва, какво да правя и кого да търся за да издам тази книга. Търсих и ЕС фондации, те ми отговориха, че не се занимават с издаване на книги. Тази книга става и за екранизация, но ще струва много пари този филм, защото книгата описва всичко много пищно, водене на войни със 70000 армия, коне обози и др. С пищните униформи на римски войници и невероятни наемни войски. Действието се развива в Кападокия дълбоко в Мала Азия и Константинопол с всичките му красоти и блясък на злато. Изключително интересна, енциклопедия за политика, военно дело -водене на войни с нашествениците, религия, образование, и разбира се любов, това време се характеризира със схизмата, Царски дворци, Златни църкви, църквата св. София, манастира Студиос, Хиподрума , форума на Константин и Теодосий, манастирите по принцовите острови и затворите където са заточвали царе, които са губили войните и непокорни принцове и принцеси и всичко друго, което ви идва на ум. Литературата, която ползва автора е повече от тридесет източника на гръцки, турски, английски. За всеки раздел има исторически научен източник., за някои по две три. Има и много филосовски текстове върхе темите Платон и държавата, Аристотел и др.  Много персийски мъдрости. Всички действащи лица са действителни исторически личности. Много майсторски е написан романа, смятам, че ще заинтересува ценителя на историческа литература. От къде идва името Византия. През VІ в.пр.н. ера Визас, пълководец или цар на гр. Мегара близо да Атина отива при Делфийския оракул и казва, че иска да основе град, пита къде да бъде този град. Оракула на Делфи му казва да го построи срещу слепите. На азиатския бряг- Халкидона-срещу сегашния град имало построен град на едно племе, което наричали слепи, защото не са основали града си на очарователното място срещу тях, а на пустия отсрещен азиатски бряг. Визас пристига на брега на Босфора, това е времето, когато започва колонизацията на Черноморието. Мястото е изключително перспективно. Построява града и го нарича на своето име Византион. После след основаването на Римската Империя, през 395 год става разделянето на Източна и Западна Римска Империя, Източната се преименува на Византия на името на града. Но тя фигурира в повечето случаи като Анатолики Румелия- Източна Румелия, а много по късно се именува като Византия. През 313 година Август Константин и Лициний издават Миланския едикт с който утвърждават свободното изповядване на христянството в Римската Империя. Византион дава началото на Константинопол, който през 330 год от н.ера Константин Велики го прави столица на Римската Империя под името Нов Рим или Втори Рим-Секонд Рома, след замирането на истинския Рим.

Неактивен ivany

 • Професор
 • ****
 • Публикации: 77
 • Респект: 5
Re:Византия?!?!?!?!
« Отговор #25 -: Януари 20, 2011, 13:52:46 »
"... През VІ в.пр.н. ера Визас, пълководец или цар на гр. Мегара близо да Атина отива при Делфийския оракул и казва, че иска да основе град, пита къде да бъде този град. Оракула на Делфи му казва да го построи срещу слепите. На азиатския бряг- Халкидона-срещу сегашния град имало построен град на едно племе, което наричали слепи, защото не са основали града си на очарователното място срещу тях, а на пустия отсрещен азиатски бряг...."
Тази басня се разказва на всеки турист в Истамбул, колко е исторически истинска е друг въпрос. А иначе - изобщо не са били слепи. Стратегически горе / на азиатския бряг / укреплението се защитава много по добре. Естествено труднодостъпен баир.Има и вода. Внезапни атаки от морски пирати са трудно осъществими.

БГ История

Re:Византия?!?!?!?!
« Отговор #25 -: Януари 20, 2011, 13:52:46 »