Автор Тема: След евангелието на Юда, бълг.превод на евангелието на Филип  (Прочетена 10474 пъти)

Неактивен ALD

 • Знаещ
 • *****
 • Публикации: 139
 • Респект: 0
  • http://ald-bg.narod.ru/index.html


http://books.balkanatolia.com/c/sl-b/mid-515/p-p/id-9407/evangelie-ot-filip.html

След завъртането из медиите на новото старо откритие - "Евангелието на Юда", бълг. пазар отреагира неочаквано бързо за ориентарския манталитет на Балканите и пусна българския превод на "Еванглеито на Филип". При това по правилото "2 в 1" - в добавка към него и също тай оспорваното Евангелие на Мария Магдалена.

Все пак шума около Евангелието на Юда се оказа полезен. След изданието на "Евангелието на Тома" и познатите ни от учебниците откъси от "Детство Исусово" (наричано също Евангалие на Тома")и "Ходене на Богородица по мъките", на българския пазар се появи още едно от апокрифните евангелия на роден език.

Избора на "Евангелието на Филип" навярно се дължи на някои елементи, които изглеждат скандални (подобно на еватгелието на Юда). По-точно заради някои фриволни тълкувания на текстовете, при които с малко нагаждане, прилична доза незнание и много въображение е изведено твърдението, че Христос е бил женен за Мария Магдалена:

Цитат
“Три жени вървяха с Господ през цялото време. Мария – майка му, и нейната сестра, и Магдалена – тази, която наричаха негова спътница.”
Евангелие от Филип

“Господ обичаше Мария повече от всички ученици и често я целуваше в устата. Останалите ученици, като го видяха, че обича Мария, му казаха: Защо я обичаш повече от всички нас? Спасителят им отвърна, каза им: Защо не обичам вас като нея?”
Евангелие от Филип


Ако Христос е бил женен за Мария Магдалена, не би имало пречка да се посочи пряко, да се слагат само намеци. За юдеите безбрачието не било образец на поведение. Те считали, че като богоизбран народ трябва да се размножават за да населят земята. За тях хомосексуализма и онанизма били грях, а овдовялата съпруга се "наследявала" от по-малкия брат, който създавал поколение, което юридически се считало за потомци на покойния.

Образът на Мария Магдалена обаче внася ново отношение към жените, на които дотогава повече се гладало като на своего рода стока. Тя е важна и в друго отношение като последователка на Христос - в неговата мисия да спасява не праведници, а грешница блудницата Магдалена и митаря Матей са пример за покаяние и спасение.
А целуването е било обичаен поздрав през І век. Често целуването се споменава като поздрав апостолските послания към християнските общности. И досега се среща по време на богослужение - при Месопусна Неделя богомолците и духовенството си искат прошка, прегръщат се и се целуват.

БГ История


Неактивен emilia_n

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 238
 • Респект: 6
Целуването като поздрав се среща при литургиите и на другите големи празници, а не само Неделя Месопусна.
         Що се отнася до Мария Магдалена, то тезата че е била съпруга на Христос би променила из основи основните църковни догми.

Неактивен Torin

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 167
 • Респект: 16
Анатема. Нима мислите, че тези Евангелия не са били познати на Църквата. Напротив били са и точно за това са осъдени като еретични, дори нещо повече като сатанински. Какво значи "това ще промени църковните догми ..." ? Защо ? Нима всяко едно нещо, което някой изрод, глупак или сатанист издаде, или напише трябва да променя Догмата. Догмата за това е догма, защото съдържа в себе си едната, света и единствена Божия истина за нещата. Истината си е истина и ако я променяш с всеки полъх на вятъра спира да бъде такава. Точно за това Светата Православна Църква я е кодифицирала в Догма, за да се пази и съхранява за поколенията, така както я е изрекъл нашия Господ Иисус Христос, до Второто Му пришествие.
Нима се заблуждавате, че тези така наречени Евангелия са писани от светите апостоли / без Юда Искариот разбира се /, чиито имена носят. Хахахаха. Това е пълна глупост, та тези "Евангелия" възникват едва след 2в. от рождението на нашия Господ Иисус Христос. Някои като това на света Мария Магдалена / да ме прости светицата, че я свързвам с такова гнусно нещо / са възникнали дори след І Вселенски събор в Никея през 325г.
Не хващайте вяра на такива сатанински козни. Стойте здраво в светлината. Не изоставяйте истинната Православна Църква, която чрез нашия Господ ще донесе спасение на вярващите в сетния ден. Нека благодатта на Господа Наш  Иисуса Христа бъде над вас и вашите семейства. Амин

БГ История