Автор Тема: Гърците - откъде се взимат и що за народ са?  (Прочетена 75788 пъти)

Неактивен ivan4o17

 • Новодошъл
 • Публикации: 3
 • Респект: -1
Въпросът ми е откъде точно идват гърците и от коя раса са?
Какво е предгръцкото население на Балканите и Мала Азия?
Какво наследяват гърците от него?
Вярно ли е, че културата им е заета от местното население - пеласги и траки?
Благодаря предварително.

БГ История


Неактивен versenjetorix

 • Редовен
 • *
 • Публикации: 9
 • Респект: 0
Re: Гърците - откъде се взимат и що за народ са?
« Отговор #1 -: Декември 16, 2007, 12:53:37 »
Ами може да се каже автохтонни, защото се формират, като етическа група през 17в.пр.Хр.Иначе са индоевропейци.
п.п.При тях нещата са малко особени и не може в никакъв случай да се каже, че елините от елинистическата епоха и Сашо Македонски са едно и също с ромеите по-късно и с неоелинистите и гърците днес.Народите се променят.Имаше един немски професор, който беше казал, че в кръвта на днешните гърци, едва ли има и 1% от древните елини, но ако това го кажеш на някой Έλλην, той много ще ти се обиди.:-)

Неактивен ivanias

 • Редовен
 • *
 • Публикации: 17
 • Респект: 0
Re: Гърците - откъде се взимат и що за народ са?
« Отговор #2 -: Декември 19, 2007, 01:29:03 »
По този въпрос може би ще бъде интересно изложението в книгата "Библейски сказания", (С.1980 г.), стр. 218 и сл.:
„ До неотдавна имахме много малко данни за филистимляните.  И ако искаме да си създадем представа за филистимляните и да разберем обстоятелствата, при които те се са се намирали в Ханаан, трябва да се запознаем с времето, в което са живели и действали. За това ще ни помогнат археологическите разкопки в пелопонеския град Микена, на Крит, в Троя, Анатолия, Сирия, Палестина и Египет. Защото на тия разкопки дължим грамадния запас от сведения за епохите, които преди това бяха за нас голяма неизвестност.
През второто хилядолетие преди нашата ера Крит е бил населяван от народ, който създал висока култура и основат най-могъщата търговска държава на Егейско море. По същото време Пелопонес е бил населен с племена, чийто произход и език не знаем. Те били покорени от ахейците – племена от гръцки бойци, облечени с бронзови брони. Техните владетели именно издигнали мегалитовите крепости в Микена, Тиринза и на други места в Арголида. Тукидид съобщава, че ахейските племена се занимавали с корсарство и построили могъща флота, която станала опасен конкурент на критяните.
Като се почне от ХV в. пр.н.е. ахейците под ръководството на атридите, към която династия принадлежал и Агамемнон, изблъскват постепенно критяните от техните колониални владения по егейските острови и брега на Мала Азия. В 1400 г. пр. н.е. те превземат Крит и унищожават цъфтящата миноска култура, наричана така по името на легендарния цар Минос. Около 1180 г. пр.н.е. след 10-годишна обсада превръщат Троя в развалини.
Ахейците обаче не се радвали дълго на успехите си. От вътрешността на Европа (моя бележка: т.е. от Европа към вътрешността на Балканския полуостров и на юг) към сегашните гръцки земи нахлули други варварски гръцки племена, известни под общото название дорийци, сетнешните исторически гърци. Те превзели Пелопонес, Крит, егейските острови и брега на Мала Азия.
Под техния напор в областите на Егейско море настъпила една от ония етнически революции, които предизвикали големи преселения на народите. Изтласкани от своите земи, жителите на Балканите, Илирия и егейските острови (вкл. и ахейците) се насочват на вълни на юг и все по на юг, за да търсят нови места за заселване. Те минавали през Анатолия, Мала Азия, Сирия и Ханаан, за да достигнат до делтата на Нил-Египет. Фараонът Мернептех им нанася поражение и ги принуждава да се оттеглят назад.
Тяхното ново нашествие срещу Египет през 1191 г. пр.н.е. било много опасно. Неизброими орди от бойци заедно със семействата и имуществото се движели по брега на Сирия и Ханаан, пазени откъм морето от голяма флота от платноходни кораби. Под техните удари пада царството на хетите. След това плячка на нашествениците става Киликия с неизброимите си стада от расови коне. Финикийските градове Библос, Сидон и Тир се предават доброволно и по тоя начин избягват разрушението си.
След като преминават Ханаан покрай морето, нашествениците нахлуват в Египет и опустошават северните му области. Фараон Рамзес ІІІ (1198 -1167 г. пр.н.е.) бил принуден да напрегне всички сили, за да ги възпре. Накрая ги разгромява по суша и по море, като унищожава флотата им в морска битка при Пелусиум. Най-голямата опасност, която надвиснала над Египет през цялата му история била предотвратена, но Рамзес нямал вече сили да прогони неканените гости от Ханаан и Сирия. Поради това част от оцелелите от битките успели безпрепятствено да се заемат плодородната крайморска равнина в Южен Ханаан и да се заселят там навеки.
По щастлива случайност е оцелял един египетски документ, който съдържа безкрайно ценни сведения за тия тайнствени странстващи племена. В Мединет Хабу, недалече от Тива, са откопани развалините на храм на бога Амон. Стените му от горе до долу са покрити с надписи и картини, които по внушителен начин представят драматичното развитие на битките между фараона и нашествениците. Докато по суша египетската пехота е спряна в битката с чуждите бойци, на морето корабите на фараона печелят решителна победа над неприятелската флота.
На една от фреските виждаме тежки волски коли, натоварени с жени, деца и военна плячка. Следователно това е било преселение на народите в истинското значение на тези думи. Мъжете са високи, избръснатите им лица се отличават с прави, типично гръцки носове и високи чела. Бойците восят на главите си особени шлемове от птичи пера, които напомнят шлемовете на Омировите герои от стародавни барелефи. Също така и широките, къси мечове и малките кръгли щитове изглежда имат гръцки произход.
От надписите по стените узнаваме, че египтяните наричали нашествениците „морски хора”. Между племената там се споменават бойци „Данои” и „Ахайваши”. Това са названия, под които може да се крият известните ни от гръцката история данайци и ахейци. Срещаме също така и египетсткото название на филистимляните „Пелесет” или „Прст”.
Въпреки тези данни, учените не са единодушни  що се отнася до етническия състав на нашествениците. Ако са били смесица от племена от най-различни раси, както някои смятат, може във всеки случай да се приеме за сигурно, че са се намирали под влиянието на гръцката култура и дори, че между тях са били ахейците и данайците, изтласкани от дорийците от Балканския полуостров, Мала Азия и островите на Егейско море”.
След неуспешния поход срещу Египет филистимляните се заселили в Ханаан почти едновременно с израилтяните. От библията знаем, че те са заели плодородната брегова ивица на юг от планината Кармел. Техните градове-държави – Газа, Аскалон, Гет и Акарон образували федерация, наричана по гръцки „пентархия”.
Някои изследователи обърнали внимание на знаменателния факт, че ред филистимски имена имат илирийски произход и че в Илирия е съществувал град Пелесте. Понеже странстването на дорийските (сетнешните исторически гърци) започнало именно оттам, не е изключело филистимляните да са били предгръцките (в смисъл на предисторическите гърци) жители на Илирия, изтласкани от нашествениците дорийци.....”

Цитирал: Ιωανιασ
Допълнение от bg.wikipedia.org
Периоди на развитие на Древна Гърция:
    * III-II хилядолетие пр. Хр. — критско-микенски период. Основни центрове — остров Крит и Източен Пелопонес; възникват първите държави в Пелопонес.
    * Около 12 в. пр. Хр. — преселение на дорийците.
    * 11–9 в. пр. Хр. — „Омирова епоха“.
    * 8–6 в. пр. Хр. — създават се полиси с демократично (Атина) или олигархично (Спарта, остров Крит) управление. В икономически развитите полиси — Атина, Коринт, се разпространява робството.
    * 7 в. пр. Хр. — начало на гръцката колонизация по крайбрежието на Средиземно море, Протоците и Черно море.
# 500–449 пр. Хр. — Гръко-персийски войни; издигане на Атина след победата на гърците.
# 5–4 в. пр. Хр. — разцвет на полисите.
# 478–477 пр. Хр. — основан Делоският морски съюз.
# 443–429 пр. Хр. — разцвет на Атина при Перикъл.
# 431–404 пр. Хр. — Пелопонески войни между Атина и Спарта за хегемония, завършват с победа на Спарта.
# II половина на 4 в. пр. Хр. — издига се Древна Македония.
# 338 пр. Хр. — Филип II Македонски подчинява Гърция.
# От 323 пр. Хр. — период на елинизма; започва след разпадането на държавата на Александър III Македонски; държави и съюзи от военизиран тип (Македония, Ахейски съюз, Етолийски съюз). * 146 пр. Хр. — Гърция пада под римска власт.
# 27 пр. Хр. — образувана провинция Ахая.
# От 395 сл. Хр. Гърция е в Източната Римска империя.
# Племена населявали древна Гърция: ахеи, данаи, елини, дорийци, еолийци, йонийци.


ИМА ЛИ НЯКОЙ НЕЩО НОВО И КОНКРЕТНО ?!?!
« Последна редакция: Декември 20, 2007, 18:57:01 от ivanias »

Неактивен vekil

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 927
 • Респект: 29
Re: Гърците - откъде се взимат и що за народ са?
« Отговор #3 -: Януари 14, 2008, 00:20:36 »
В тая тема важно е да обърнете внимание повече на разкопките- да речем билингвата на диска от фестос .Средновековния гръцки ,да не говорим за съвременния няма нищо общо с единия от езиците(който не е разчетен и до сега).Не се доверявайте на литературата за този период.Повечето е писана през средновековието - дори Омир.Анализирайте я като митология т.е. приказки и търсете рационалното зърно.(както библията)Единствените достоверни писмени източници са от средна азия и от египет.В Ахея, Елада,Македония,Тракия,Йония не е открит нито един надпис, достоверен, датиран, исторически миродавен преди 7 - 8 век преди хс.Повечето информация е опосредствувана през ренесанса във, Венеция, Генуа, Флоренция, Падуа и т. н. в период на масово фалшифициране на исторически философски, и общо взето хуманистически теми.   
« Последна редакция: Януари 14, 2008, 01:11:07 от vekil »

Неактивен ivanias

 • Редовен
 • *
 • Публикации: 17
 • Респект: 0
Re: Гърците - откъде се взимат и що за народ са?
« Отговор #4 -: Февруари 06, 2008, 20:22:34 »
от иваниас
цитираната от мен книга по-горе е потвърждение на Вашето становище за значението на археологията по този въпрос:
Книгата е: "Библейски сказания", (С.1980 г.), стр. 218 и сл.:
„ До неотдавна имахме много малко данни за филистимляните.  И ако искаме да си създадем представа за филистимляните и да разберем обстоятелствата, при които те са се намирали в Ханаан, трябва да се запознаем с времето, в което са живели и действали. За това ще ни помогнат археологическите разкопки в пелопонеския град Микена, на Крит, в Троя, Анатолия, Сирия, Палестина и Египет. Защото на тия разкопки дължим грамадния запас от сведения за епохите, които преди това бяха за нас голяма неизвестност".

Но с най-голямо удовлетворение бих прочел и за тези разкопки, които имате предвид във вашето излложение.
Може би ще допълнят казаното в цитираната от мен книга.

Иваниас
« Последна редакция: Февруари 06, 2008, 20:25:09 от ivanias »

Неактивен vekil

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 927
 • Респект: 29
Re: Гърците - откъде се взимат и що за народ са?
« Отговор #5 -: Февруари 07, 2008, 00:16:53 »
Няма никакъв начин и доколкото знам никой историк не свързва морските народи от библията със ахейци и дорийци.Самите наименования са работни.
Данайците пък са си направо легендарни. Данай и дъщерите му които дори и гръцките историци признават за тракийци.(по местоположението)Чел си сигурно Аргонавтите и историята за данаидите.Хетите са съвсем друг народ. При тях няма никакви сведения за дорийци  и ахейци.Проблемите им са със Египет и Ниневия.Между другото, доколкото си спомням няма хетски надписи изключая един договор м/у Рамзес еди кой си и Хетите за сключен мир и съюз.Това не пречи да има речници на хетски език през гръцки, асирийски, и египетски на гръцки.От скромност не си позволявам да ги идентифицирам с гетите, траките, фригите които са също участници в Троянската война, каквото и да значи това.

Неактивен Pomak

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 329
 • Респект: 25
Re: Гърците - откъде се взимат и що за народ са?
« Отговор #6 -: Февруари 21, 2008, 13:35:59 »
По този въпрос може би ще бъде интересно изложението в книгата "Библейски сказания", (С.1980 г.), стр. 218 и сл.:
„ До неотдавна имахме много малко данни за филистимляните.  И ако искаме да си създадем представа за филистимляните и да разберем обстоятелствата, при които те се са се намирали в Ханаан, трябва да се запознаем с времето, в което са живели и действали. За това ще ни помогнат археологическите разкопки в пелопонеския град Микена, на Крит, в Троя, Анатолия, Сирия, Палестина и Египет. Защото на тия разкопки дължим грамадния запас от сведения за епохите, които преди това бяха за нас голяма неизвестност.
През второто хилядолетие преди нашата ера Крит е бил населяван от народ, който създал висока култура и основат най-могъщата търговска държава на Егейско море. По същото време Пелопонес е бил населен с племена, чийто произход и език не знаем. Те били покорени от ахейците – племена от гръцки бойци, облечени с бронзови брони. Техните владетели именно издигнали мегалитовите крепости в Микена, Тиринза и на други места в Арголида. Тукидид съобщава, че ахейските племена се занимавали с корсарство и построили могъща флота, която станала опасен конкурент на критяните.
Като се почне от ХV в. пр.н.е. ахейците под ръководството на атридите, към която династия принадлежал и Агамемнон, изблъскват постепенно критяните от техните колониални владения по егейските острови и брега на Мала Азия. В 1400 г. пр. н.е. те превземат Крит и унищожават цъфтящата миноска култура, наричана така по името на легендарния цар Минос. Около 1180 г. пр.н.е. след 10-годишна обсада превръщат Троя в развалини.
Ахейците обаче не се радвали дълго на успехите си. От вътрешността на Европа (моя бележка: т.е. от Европа към вътрешността на Балканския полуостров и на юг) към сегашните гръцки земи нахлули други варварски гръцки племена, известни под общото название дорийци, сетнешните исторически гърци. Те превзели Пелопонес, Крит, егейските острови и брега на Мала Азия.
Под техния напор в областите на Егейско море настъпила една от ония етнически революции, които предизвикали големи преселения на народите. Изтласкани от своите земи, жителите на Балканите, Илирия и егейските острови (вкл. и ахейците) се насочват на вълни на юг и все по на юг, за да търсят нови места за заселване. Те минавали през Анатолия, Мала Азия, Сирия и Ханаан, за да достигнат до делтата на Нил-Египет. Фараонът Мернептех им нанася поражение и ги принуждава да се оттеглят назад.
Тяхното ново нашествие срещу Египет през 1191 г. пр.н.е. било много опасно. Неизброими орди от бойци заедно със семействата и имуществото се движели по брега на Сирия и Ханаан, пазени откъм морето от голяма флота от платноходни кораби. Под техните удари пада царството на хетите. След това плячка на нашествениците става Киликия с неизброимите си стада от расови коне. Финикийските градове Библос, Сидон и Тир се предават доброволно и по тоя начин избягват разрушението си.
След като преминават Ханаан покрай морето, нашествениците нахлуват в Египет и опустошават северните му области. Фараон Рамзес ІІІ (1198 -1167 г. пр.н.е.) бил принуден да напрегне всички сили, за да ги възпре. Накрая ги разгромява по суша и по море, като унищожава флотата им в морска битка при Пелусиум. Най-голямата опасност, която надвиснала над Египет през цялата му история била предотвратена, но Рамзес нямал вече сили да прогони неканените гости от Ханаан и Сирия. Поради това част от оцелелите от битките успели безпрепятствено да се заемат плодородната крайморска равнина в Южен Ханаан и да се заселят там навеки.
По щастлива случайност е оцелял един египетски документ, който съдържа безкрайно ценни сведения за тия тайнствени странстващи племена. В Мединет Хабу, недалече от Тива, са откопани развалините на храм на бога Амон. Стените му от горе до долу са покрити с надписи и картини, които по внушителен начин представят драматичното развитие на битките между фараона и нашествениците. Докато по суша египетската пехота е спряна в битката с чуждите бойци, на морето корабите на фараона печелят решителна победа над неприятелската флота.
На една от фреските виждаме тежки волски коли, натоварени с жени, деца и военна плячка. Следователно това е било преселение на народите в истинското значение на тези думи. Мъжете са високи, избръснатите им лица се отличават с прави, типично гръцки носове и високи чела. Бойците восят на главите си особени шлемове от птичи пера, които напомнят шлемовете на Омировите герои от стародавни барелефи. Също така и широките, къси мечове и малките кръгли щитове изглежда имат гръцки произход.
От надписите по стените узнаваме, че египтяните наричали нашествениците „морски хора”. Между племената там се споменават бойци „Данои” и „Ахайваши”. Това са названия, под които може да се крият известните ни от гръцката история данайци и ахейци. Срещаме също така и египетсткото название на филистимляните „Пелесет” или „Прст”.
Въпреки тези данни, учените не са единодушни  що се отнася до етническия състав на нашествениците. Ако са били смесица от племена от най-различни раси, както някои смятат, може във всеки случай да се приеме за сигурно, че са се намирали под влиянието на гръцката култура и дори, че между тях са били ахейците и данайците, изтласкани от дорийците от Балканския полуостров, Мала Азия и островите на Егейско море”.
След неуспешния поход срещу Египет филистимляните се заселили в Ханаан почти едновременно с израилтяните. От библията знаем, че те са заели плодородната брегова ивица на юг от планината Кармел. Техните градове-държави – Газа, Аскалон, Гет и Акарон образували федерация, наричана по гръцки „пентархия”.
Някои изследователи обърнали внимание на знаменателния факт, че ред филистимски имена имат илирийски произход и че в Илирия е съществувал град Пелесте. Понеже странстването на дорийските (сетнешните исторически гърци) започнало именно оттам, не е изключело филистимляните да са били предгръцките (в смисъл на предисторическите гърци) жители на Илирия, изтласкани от нашествениците дорийци.....”

Цитирал: Ιωανιασ
Допълнение от bg.wikipedia.org
Периоди на развитие на Древна Гърция:
    * III-II хилядолетие пр. Хр. — критско-микенски период. Основни центрове — остров Крит и Източен Пелопонес; възникват първите държави в Пелопонес.
    * Около 12 в. пр. Хр. — преселение на дорийците.
    * 11–9 в. пр. Хр. — „Омирова епоха“.
    * 8–6 в. пр. Хр. — създават се полиси с демократично (Атина) или олигархично (Спарта, остров Крит) управление. В икономически развитите полиси — Атина, Коринт, се разпространява робството.
    * 7 в. пр. Хр. — начало на гръцката колонизация по крайбрежието на Средиземно море, Протоците и Черно море.
# 500–449 пр. Хр. — Гръко-персийски войни; издигане на Атина след победата на гърците.
# 5–4 в. пр. Хр. — разцвет на полисите.
# 478–477 пр. Хр. — основан Делоският морски съюз.
# 443–429 пр. Хр. — разцвет на Атина при Перикъл.
# 431–404 пр. Хр. — Пелопонески войни между Атина и Спарта за хегемония, завършват с победа на Спарта.
# II половина на 4 в. пр. Хр. — издига се Древна Македония.
# 338 пр. Хр. — Филип II Македонски подчинява Гърция.
# От 323 пр. Хр. — период на елинизма; започва след разпадането на държавата на Александър III Македонски; държави и съюзи от военизиран тип (Македония, Ахейски съюз, Етолийски съюз). * 146 пр. Хр. — Гърция пада под римска власт.
# 27 пр. Хр. — образувана провинция Ахая.
# От 395 сл. Хр. Гърция е в Източната Римска империя.
# Племена населявали древна Гърция: ахеи, данаи, елини, дорийци, еолийци, йонийци.


ИМА ЛИ НЯКОЙ НЕЩО НОВО И КОНКРЕТНО ?!?!

Кой я е писал тая книга "Библейски сказания"? Най.-вероятно някой грък или гъркоман/гърколюбец, защото нещата са представени в най-благоприятна за гърчулята светлина, а са твърде далеч от истината! Т.нар древни гърци идва на 3 вълни на Балканите, като според някои автори първата вълна (16 в пр. Хр.) са данайците, които са потомци на хетите (гетите, а не "хититите" както ги наричт азп.европейските автори, спец. англичаните!), които без съмнение са родствени на траките, ако не и траки. Защото, когато побягват от Египет (след близо 200-годишно царуване там) след реформите на Ехнатон, те, с корабите си, се отправят право към Балканския п-ов, казвайки че се връщат в земите на дедите си". Втората и третата вълни са семитски преселници от Близкия Изток, типични чергари или по-точно аутсайдери - изхвърлени от местните организирани общества поради генетическите си дефекти. В Стария Завет има описание как едно от колената Израилеви беше изколило доста народ от друго едно коляно (не мога сега по памет да кажа, кое колеше, кое беше кланото) като тестът беше, че наказваните трябваше да кажат дума съдържаща звука "ш", напр. Шимон, а те са казвали "Симон" - и хайде, с една глава по-къси. И естествено, този тест съвсем не е бил по правоговор, а само е указвал принадлежност към генетично увредена подпопулация, опасна за цялата популация. И естествено, оцелелите е трябвало да се махат от тоя район с максимална скорост. И естествено, ако някой изследовател си направи труда да съпоставя древни текстове с дати, описания на миграции и т.н. нищо чудно да установи, че това са тъкмво т.нар. "древни гърци".
Т.нар. Микенска или Крито-Микенска култура - мислех, че науката отдавна вече не я смята за "гръцка" - каквото и да значи това "гръцка" - и че категорично вече е установила, че е "предгръцка", т.е. пеласгийска или тракийска? Или авторът ни пробутва овехтели истории, за да защити някаква гръцка позиция? Иначе пък авторът на тия "Библейски сказания" защо ще пише такива размазани неща като "произходът и езикът на които не знаем какви са" и "били покорени от ахейците" и т.н. И край - нямало вече такъв народ с най-могъщата цивилизация за времето си, а тя станала "древногръцка"!
И как така става, че пък "дорийците" идват от вътрешността на Европа (т.е. от запад на Балк. п-ов, нали?), когато през описаното време цяла Европа е населена със скитски племена, за които Херодот казва, че са местни, заварени тук от "гърците"?
Изобщо следва да попитаме модераторите на този форум - Каква "БГ История" ще е тоя форум след като се позволява публикуването на подобни измислици и направо лъжи за обществено-политическата формация известна като "гърци" (особено съвременния подвид), от които България и българите са теглили най-много в цялата си история?
Помака

Неактивен Pomak

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 329
 • Респект: 25
Re: Гърците - откъде се взимат и що за народ са?
« Отговор #7 -: Февруари 22, 2008, 17:31:27 »
Ами може да се каже автохтонни, защото се формират, като етическа група през 17в.пр.Хр.Иначе са индоевропейци.
п.п.При тях нещата са малко особени и не може в никакъв случай да се каже, че елините от елинистическата епоха и Сашо Македонски са едно и също с ромеите по-късно и с неоелинистите и гърците днес.Народите се променят.Имаше един немски професор, който беше казал, че в кръвта на днешните гърци, едва ли има и 1% от древните елини, но ако това го кажеш на някой Έλλην, той много ще ти се обиди.:-)

Същественото съм го казал по-долу в отговор на постинга на Иваняс (защо ли се е кръстил така?). Тук просто искам да кажа, че това е твърде произволно твърдение "Ами може да се каже автохтонни, защото се формират, като етическа група през 17в.пр.Хр.Иначе са индоевропейци." "Гърците", които идват през 16 в. пр. Хр. са потомци на хетите, които двеста години по-рано завладяват Египет и го управляват до възкачването на Ехнатон и реформите, които той прави. Тогава тези хети (гети) населяващи градове в Делтата, са принудени да бягат, качват се на корабчетата си и идват на Балканите. Това е първата вълна - данайците. Те - макар и хети (или може би лувийци, но във всеки случай първоначално несемитски народ) при вековното съжителство със семити сигурно са се поизмешали, така че когато се "завръщат в земите на дедите си", вече не са били "чисти пеласги". Между 8-6 вв. пр. Хр. следват още 2 вълни "гръцки" преселвания - виж по-долу. Как при това положение може да се твърди, че са се оформили етнически тук и са индоевропейци? Виж, това което днеска е "гръцката" (новогръцката) нация се е оформило тук и поне 60% от гените му днес са български като асимилирането на българите не е било насилствено (да напомня ли Паисий "...поради что се срамиш да се наречеш болгарин..")! Както и да е, има области в днешната територия "Гърция", които са населени с доста по-различни "гърци", с по-левантински външен вид... Мисля, че първи, които им дават това название "гърци" са етруските, когато чергарите от Близкия Изток стигат до Апенинския п-ов.
Има един френски специалист по "древногръцка цивилизация, праф. Андре Боннар. Според него, когато "гърците от втората и третата вълна дошли на Балканите са видели море за първи път и нямайки своя дума в езика си заели пеласгийската - "талаз" - thalassa по тяхному.
Помака

Неактивен christo_tamarin

 • Христо Тамарин
 • Редовен
 • *
 • Публикации: 24
 • Респект: 0
Re: Гърците - откъде се взимат и що за народ са?
« Отговор #8 -: Февруари 26, 2008, 10:59:08 »
Що за народ са гърците?: Отговарям тук.

Неактивен ivanias

 • Редовен
 • *
 • Публикации: 17
 • Респект: 0
Re: Гърците - откъде се взимат и що за народ са?
« Отговор #9 -: Март 06, 2008, 05:01:06 »
Ot Ivanias
И тази теза е възможна.
Но в цитираните от мен текстове от книгата "Библейски сказания" става дума за предкласическата епоха.
А какво е станало с населението от днешните гръцки земи след този период е друга работа.
Напр. в Гърция днес се води един ожесточенспор между солунчани и атиняни.
Атиняните наричат солунчани "вулгари", т.е. българи.
А солунчани наричат атиняните "арнаути" като се позовават на историческия факт, че когато Константин създава втората столица на Римската империя Византион (Константинопол) той преселва население от Пелопонес и Атика. Причината за това преселение е, че Византион си е бил малко селище, а за император Константин е било нужно столицата да има население.  Гръцките историци твърдят, че тогава на мястото на елините (гърците) в обезлюдените територии в Пелопонес и Атика идват племена от Албанските планини.
Бих казал, че този спор между атиняни и солунчани е много забавен.

ΠΣ
Авторът на книгата "Библейски сказания" е поляк, което по никакъв начин не го прави пристрастен към днешните гърци, наричани от някого тук "гърчоля". Пък и историческите аспекти на подобни изследвания носят понякога и най-неочаквано полезна информация.
PS:
Да не забравяме, че до 1922 г. на територията на днешна Турция в района на Смирна има изконно и от векове гръцко население от над 3.5 млн души. И то при положение, че при преброяването през 1914 г. цялата Османска империя е имала към 20 млн души, от които 3 млн арменци, още 3.5 млн понтийски гърци, а при преброяването в територията на Османската империя се включват и населените не с турци Кюрдистан, Ирак, Сирия, Палестина. Интересно е, ако се направи някакъв опит за изчисляване, колко ще са тогава турците в Османската империя (без тези, останали в България, Гърция и другите земи на Балканския полуостров). Като при това изчисление се вземе предвид, че днес Турция е 74 млн (и се увеличава всяка година с близо 1 млн новородени), а Германия е 82 млн, от които над 3 млн са турци, родени в Германия.
А изконното и пребиваващо хилядолетие гръцко население от Смирна е прогонено и изклано от Ататюрк с пряката военна намеса (въоръжение, злато, конница от башкирци и татари от Червената армия) на Ленин, Фрунзе и ГРУ (тогава Региструпра на Червената армия).
« Последна редакция: Март 26, 2008, 04:56:38 от ivanias »

Неактивен metonaidenov

 • Знаещ
 • *****
 • Публикации: 134
 • Респект: 10
Цитат
  “Та неа”: Защо гръцко предаване обръща внимание на провокативни материали за съседите в интернет?
11 март 2008 | 13:16 | Агенция "Фокус"

Гръцкият вестник “Та неа” днес помества на страниците си коментар за предаване, излъчено по гръцката телевизия “Алфа”, в което авторът се базира на филмче, качено в интернет, в което се твърди, че през 2013 г. ще избухне третата Балканска война и Гърция ще бъде унищожена от българите, албанците и турците, подкрепяни от американците. Авторът на статията Попи Диамандаку изразява възмущението си от факта, че сериозно предаване като това на Никос Манесис може да използва за основа материал, качен в YouTube, твърдейки, че става дума за сериозен сайт и на базата на него да твърди, че България има териториални претенции към Гърция. Един поглед е достатъчен, пише Диамандаку, за да разбере човек, че сцените, които вижда могат да бъдат определени само като комедия, особено като се вземат предвид сцените, взети от видео игри.

Реших да проверя как стоят нещата в действителност и останах много изненадан от размаха на фантазията и многото свободно време на младежта (препдолагам, че основно младите правят и качват клипчета в интетнет) в Балканския регион  :o ;D :D :) ... Просто напишете в YouTube.com нещо от рода на "3th balkan war" и следвайте вече поредицата от клипчета...има някои наистина "грандиозни" проекти за "светлото" бъдеще в нашия ъгъл на Европа - Румъния до Истанбул, Сърбия до Черно море, Македония до Пелопонес (е, и България до отвъд Албанските планини  ;D ).
=Животът, що е то? - епидемия, предавана по полов път==

Неактивен ivanias

 • Редовен
 • *
 • Публикации: 17
 • Респект: 0
Re: Гърците - откъде се взимат и що за народ са?
« Отговор #11 -: Март 12, 2008, 21:51:51 »
От Ivanias
Прочетох последното мнение (с цитат от агенция Фокус)!
Дали то не е само плъзгане по повърхността на темата, зададена в началото от участник: "Гърците откъде се вземат и що за народ са?"
Изнесеното от агенция Фокус едва ли ни дава някаква полезна информация. По скоро това са клюкарски изречения, които агенция Фокус е възпроизвела (а може и измислила) за да има какво да пише.
Що се отнася до балканска война, то тук в пълна степен е в сила "Закона за големите числа".
А кои са големите числа на Балканите.
Турция - 74 млн (и се увеличава с близо 1 млн на година)
Гърция около 9 млн
България около 7 млн
Е, кой с кого ще воюва?
Въобще за каква война се говори - вероятно за малка (балканска). Май няма да стане.
Има по значими проблем в света - да откроим напр. очертаващата се война (може и да не е в познатия ни смисъл) за суровини и енергия. Такава война и в момента се води.
А има и още един проблем, който за нас на Балканите е все още далечен.
През 2017-18 г. Китай ще достигне такова ниво на въоръжение и боеспособност на армията си, че ще може да решава свои националин цели чрез война, която може да спечели.
Това са сериозните проблеми.
А тук на Балканите, някакви си измислят българро-гръцка война. Тази работа е много несериозна и некомпетентна.
« Последна редакция: Март 26, 2008, 04:58:19 от ivanias »

Неактивен tankistabg

 • Професор
 • ****
 • Публикации: 77
 • Респект: -2
Re: Гърците - откъде се взимат и що за народ са?
« Отговор #12 -: Март 12, 2008, 22:47:54 »
Въпросът ми е откъде точно идват гърците и от коя раса са?
Какво е предгръцкото население на Балканите и Мала Азия?
Какво наследяват гърците от него?
Вярно ли е, че културата им е заета от местното население - пеласги и траки?
Благодаря предварително.
Електронното издание на книгата "Бяла история".
http://white-history.com/hwr36iv.htm

Неактивен ivanias

 • Редовен
 • *
 • Публикации: 17
 • Респект: 0
Re: Гърците - откъде се взимат и що за народ са?
« Отговор #13 -: Март 22, 2008, 21:17:53 »
ot Ivanias:
Da, Добро е изложението на http://white-history.com/hwr36iv.htm.
Но това е популярно изложение, не е научно.
А днес археологията и историята са много напред и могат да ни дадат доста обоснована и интересна информация.
« Последна редакция: Март 23, 2008, 10:26:39 от ivanias »

Неактивен Pomak

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 329
 • Респект: 25
Re: Гърците - откъде се взимат и що за народ са?
« Отговор #14 -: Март 24, 2008, 15:31:05 »
ot Ivanias:
Da, Добро е изложението на http://white-history.com/hwr36iv.htm.
Но това е популярно изложение, не е научно.
А днес археологията и историята са много напред и могат да ни дадат доста обоснована и интересна информация.


Аз влязох в посочения сайт и видях нещо като 1 глава от някаква книга, която е озаглавена "История на бялата раса" или нещо такова. Единствено не можах да схвана какво общо имат гърците - вкл. и тези от предкласическата епоха както ти ги наричаш с тая тема или с бялата раса изобщо? Гръцките навлеци - от всички времена и вълни на нахлуване в Европа - си остават навлеци, помияри от Близкия Изток до Египет, дори да приемем, че първата вълна (16 в пр. Хр.) е от потомци на хети (гети), т.е. тракийци. Те са живели достатъчно дълго сред семити и нубийци и са се поизмесили яко. Втората и третата вълни на преселение на гърци са главно от Близкия Изток и са скитнишки племена главно от семитски произход. Ако днеска има руси и белокожи гърци това се дължи на високия процент (около 60) българска кръв в днешното население на Гърция. А пък ако някой смята, че в описаната от Омир (Тамер) Троянска война са участвали гърци значи че просто е зле със смятането. В Троянската война участват само коренните племена на Балканите - траките (пелазгите). Това, че около тях са се въртели разни помияри - около коя войска ги няма? Просто не може едни чергари, които идват тук на Балканите преди 3500-3600 години, нека да са и 4000 г. и заварват население, което поне от още толкова време обработва злато, сребро, мед и т.н. изведнъж да станат по-културни от заварените, нали? Освен това нека не забравяме, че Пизистрат, когато става най-после управител на Атина нарежда на секретаря си Ономакрит да издири и събере всички копия на творбите на Омир (Тамер), да ги преведе на гръцки (какъвто и да е бил тоя гръцки тогава), а копията на оригиналния език да унищожи. Т.е. Омир не е грък и не е писал на гръцки - иначе защо помиярите ще го превеждат на гръцки? Най-вероятно е Омир да е тракийския поет Тамер, който - след като спечелил певческото и поетическо състезание срещу Аполон - бил ослепен от бога от яд, че има по-велик поет и от бог. Изобщо най-характерното в поведението още на древните гърци е КРАДЕНЕТО - на богове, на митове, на обичаи, на изкуство и на каквото падне. И ето как със крадене, фалшификации, лъжи, измами, унищожаване на скитски, тракийски и старобългарски писмени паметници, преиначаване на факти и прочие и прочие тия навлеци циганоиди гърците са успели да си извоюват име на "създатели на сегашната цивилизация"!!! За това са допринесли и западноевропейските "учени" тиквеници и най-паче педалите-англичани. Ей затова на историята й викат КУРВА!
Днеска тая сган гръцка е най-после нация само благодарение на военната хунта, която ги управлява 15 години и с бой и стригане им наложи закони и правила за поведение, които и до днес ги крепят.
Помака

БГ История

Re: Гърците - откъде се взимат и що за народ са?
« Отговор #14 -: Март 24, 2008, 15:31:05 »