Автор Тема: Филмче за Воден  (Прочетена 4429 пъти)

Неактивен ALD

  • Знаещ
  • *****
  • Публикации: 139
  • Респект: 0
    • http://ald-bg.narod.ru/index.html
Филмче за Воден
« -: Януари 15, 2011, 22:33:09 »
http://www.youtube.com/watch?v=6194LGX-FAc

Воден - един град, в който преди век българите са били етническо мнозинство. И в който днес няма българи, но и който е почти забравен. Тук няма да говоря за самия град, защото във филмчето има информация. Но ще обърна внимание на 2 неща.

Първото са старите къщи - виждате, че това е познатата ви българска архитектура, която познавате от Копривщица, Боженци, Арбанаси и от всяко друго българско селище, а не традиционните белосани гръцки къщички. И другото, което може да види - въпросните стари къщи са в изключително тежко състояние, защото са оставени да се рушат. Около разкопките на заден план се виждан и някои вече срутени къщи, от които е останала само по някоя стена.

Другото нещо са мелодиите, които звучат. Те са на песни, които в края на ХІХ век са се пеели във Воден. Нотния запис и текста са направени пред 1890г. от Георги Лъжев. Тъй като на този етап възможността е само за пускане на мелодиите, ето част от текста на всяка от песните:

„Потфатила, Шар планина”

Потфатила, потфатила Щар-планина
Три йовчери, три йовчери, Шар-планина


„Мори, кажи Мино ле”

Мари кажи, кажи, Мино ле,
Кой те теб прелъга, Мино ле,
Кой те теб прелъга
Мор за кой и криеш, Мино ле,
Твоите църни очи, Мино ле,

„Чия е тая девойка”

Чия е тая девойка
Що мие рано ранила,
Рано за вода отишла…

„Бликнала вода студена”

Бликнала вода студена
От тая гора зелена,
Над тая виша планина.

БГ История

Филмче за Воден
« -: Януари 15, 2011, 22:33:09 »

Неактивен бай ганю

  • Редовен
  • *
  • Публикации: 23
  • Респект: 0
Re: Филмче за Воден
« Отговор #1 -: Септември 28, 2012, 20:11:09 »
 ;D :o ::)Бях във Воден(Воденя)преди две години.Това което пише този автор и т.н."филмче" не са нищо друго освен василзлатаровщина в действие!Воден е ДРЕВЕН БЪЛГАРСКИ град!Българите не са дошли "отнякъде си-от майна си райна!Те са старо, АВТОХОННО БАЛКАНСКО НАСЕЛЕНИЕ!Престанете вече с тези ИЗМИСЛЕНИ ЛИТЕРАТУРНОИСТОРИЧЕСКИ СЮЖЕТИ НАРЕЧЕНИ КОЙ ЗНАЕ ЗАЩО "българска история"Във Воден (направете справка)живеят предимно Българи ,но на три групи-българи-гръкомани;българи с македонско самосъзнание и българи със българско самосъзнание!Мога да ги цитирам и по брой(справка в нета)!Е, има и малко от т.н. "етиопски цигани",ама те се познават,и малко други!Няма начин да влезеш в магазин ,да потърсиш нещо на български и да НЕ ти се даде!!!Един ИСКЛЮЧИТЕЛНО красив и омагьосващ град!Може да се отиде до него с връщане за един ден!С много приветливи хора -нямащи нищо общо със маймуните от етиопия-ДАНАЙЦИТЕ!!! :-X ;D
« Последна редакция: Септември 28, 2012, 20:52:36 от бай ганю »

БГ История

Re: Филмче за Воден
« Отговор #1 -: Септември 28, 2012, 20:11:09 »