България > Най-нова България /1944-... г./

Музей на комунизма

(1/2) > >>

KeLly^^^:
Трябва ли да има в България музей на комунизма?Кога според Вас е добре да се отвори днес или след 50 години,когато и последния свидел на тоталитарното време няма да е сред живите?

В музея се събират, пазят и излагат предмети, образи и текстове, свързани с определена епоха или сфера.. От една страна, има стремеж да се представи историческата истина за явлението, а от друга, подборът на изложението експонати съдържа някакво послание, което най-често ни обръща към някаква страна на паметта и идентичността. Какво Вие бихте поставили в този музей?

Нужен ли е той ?Ако ДА защо...ако НЕ защо?

Fallen_Angel:
Твърдо да, а терен?

P.S. Пише се "комунизъм", а не "кумонизъм"...

Komap:
Естествено, че трябва да има и то колкото се може по-скоро. Но не на комунизма, а на социализма. Трябва да има едно, защото едни от най-многобройните му посетители ще са родените през социализма и второ, защото всеки ден изчезват или се унищожават паметниците от онова време.
Преди време имаше идея такъв музей да се отвори в Ямбол, но не стана. Аз лично мисля, че мястото на такъв музей у нас може да е само 1: Димитровград.

Що се касае до опитите за такива мероприятия: лично аз бях на експозиция "Соцреализъм" в София. В Градската галерия бяха изложени картини и скулптури, които около 1990 г. са били пред изхвърляне от мазетата на галерията. По моему изложбата се радваше на нелош интерес. Но за в бъдеще, познавайки младото поколение, интересът чувствително ще спадне...

dudeto_sy:
Аз лично смятам, че всяка една епоха, била тя лоша или добра, трябва да има свой музей. Нали за това е историята, за да ни показва грешките на миналото. Не бива да мислим, че е възможно да скрием един факт от съществуването на нашата държава.
Според мен не е нужно всички от тази епоха да си идат, за да се направи такава стъпка, но тя ще бъде направена едва след като кончината им стане факт, защото реалностите сега са такива. Просто никой от това време, времето на Комунизма не би позволил да бъде обособена подобна инфраструктура.
Аз самата винаги съм се надсмивала на правителствата, тогава, когато те са вземали решение да премахнат паметник от червеното време. подходящ пример тук е Мавзолея на Георги Димитров.
Къде би могло да бъде построен такъв музей? Аз лично смятам, че едно от най-подходящите места е Бузлуджа Сградата там сега е в ужасно състояние, но би могло да бъде ремонтирана и превърната в музей.
И автокрацията, и тоталитаризма и отокрацията са част от не само Българската история, ами и от световна, поради това, а и поради обективна необходимост от паметници, които да показват грешките на миналото, мисля че и комунизма трябва да намери своя покри, защо това място да не бъде Бузлуджа?

kolevski:
Да само че комунизмът е голям фалш!Музей!!! В никакъв случай ТОВА се едно да има музей на СПИНА. Да с това ще дам пример или музей на ШИЗОФРЕНИЯТА само с това мога да сравня комунизма ;та и по-зле!  Нека се знае едно голямо зло забавило развитието ни но не и Музей.Айде тая тема да не я хващаме ЩОТО не виждам кой ще ме обори.ПРекалено много са доказателствата за това.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия