Автор Тема: Алексий Слав - син на цар Теодор - Петър ?  (Прочетена 21428 пъти)

Неактивен четец

 • Участник
 • ***
 • Публикации: 49
 • Респект: 7
Алексий Слав - син на цар Теодор - Петър ?
« -: Септември 03, 2007, 13:29:16 »


           В източниците,отнасящи се за деспот Алексий Слав се цитира Анри дьо Валансиен,който съобщава,че Борил е първи братовчед на Алексий Слав.
Знае се,че Борил е племенник на Калоян по сестра. Акрополит сочи,че Алексий Слав е роднина на цар Асен,т.е. ,че не е роднина на Борил по бащина линия.Прави се заключение ,че Слав е син на сестра на Асен и Калоян.
          А не е ли възможно да е син на брат им Петър /пак е братовчед на Борил и роднина на Асен/ и респективно законен престолонаследник?Още повече,че според Валансиен "Слав и Борил водели война,понеже вторият отнел земята ? на първия чрез предателство".

БГ История

Алексий Слав - син на цар Теодор - Петър ?
« -: Септември 03, 2007, 13:29:16 »

Неактивен ALD

 • Знаещ
 • *****
 • Публикации: 139
 • Респект: 0
  • http://ald-bg.narod.ru/index.html
Re: Алексий Слав - син на цар Теодор - Петър ?
« Отговор #1 -: Септември 12, 2007, 13:41:57 »
В изворите понякога наричат Теодор (това е рожденото име на цар Петър ІV) Калопетър и Славопетър. За Кало- ясно, ще да е бил добър, хубав като брат си Йоан (Калоян). Интересното е това "Славо" - дали не е бил лепнат към името му някакъв епитет, с който той да се е кичал в кореспонденцията си - напр. "Славния Петър, цар на българите и власите...." или става дума за Петър Слав. В този случай наистина може да се помисли дали не е син на цар Петър. Разбира се остава открит въпроса, че никъде не се споменава като син на Петър и което е още по-съществено, че управлява не "Петровата хора", т.е. региона на Велики Преслав (където е бил Петър когато Иванко убива Асен), а в Родопите, в Мелник. Това е далечко и от Преслав, където е бил Петър и от управляваната от неговият тъст Латинска империя.

Неактивен четец

 • Участник
 • ***
 • Публикации: 49
 • Респект: 7
Re: Алексий Слав - син на цар Теодор - Петър ?
« Отговор #2 -: Декември 24, 2007, 16:10:47 »
   
     А не е ли възможно самият Борил да е син на цар Петър ,или  дори на самия Асен Първи /Борил Асен/?
« Последна редакция: Януари 14, 2008, 16:53:09 от четец »

Неактивен четец

 • Участник
 • ***
 • Публикации: 49
 • Респект: 7
Re: Алексий Слав - син на цар Теодор - Петър ?
« Отговор #3 -: Декември 25, 2007, 15:25:19 »
           Като основни източници за живота на Алексий Слав се използват историята на Георгий Акрополит,хрониката на Анри дьо Валансиен и сигилият на самия деспот Слав.
           Акрополит дословно пише,че "Планината Родопи,която се нарича и Ахридос,и нейните крепости,а също и Мелник владеел Слав,койно бил роднина на цар Асен и бил почетен с деспотство от константинополския император Ерик,за чиято дъщеря той се оженил."
          Анри дьо Валансиен пише следното:"... Тогава те взели решение да отидат във Влахия /България/,за да потърсят помощта и подкрепата на един високопоставен човек,който се наричал Слав и бил във война с Борил,който бил негов ПРЪВ братовчед,защото този Борил му бил ВЗЕЛ ЗЕМЯТА с измама.
           От сигилия лъха самочувствието на самодържец, а не на дребно току що появило се парвеню,завладяло две-три родопски крепости.
           Категоричните изводи ,които могат да се направят са,че Слав е роднина на цар Асен и първи братовчед на Борил.Води гражданска война за земята си,взета му с измама /Явно не става въпрос за някакво феодално владение,а за царство/.Убеждението е,че тази земя му се пада по някакво право.Самият му брак с дъщерята на император Анри /макар и незаконородена/
сочи,че надали е бил само един племенник по женска линия на Асен и Калоян.
Не вярвам латинските императори да са имали обичай да омъжват дъщерите си за дребни балкански благородници,независимо,че в момента имат нужда от тях и,че са им станали васали.Още повече,че те първи търсят Слав,т.е.той е сериозна сила/много по-сериозна от т.н."законни наследници " Иван Асен и Александър,а и по нататък е описано,че императорът е обещал на Слав да му съдейства да вземе царската корона.Написаното в изворите за деспот Слав  насочва повече към извода,че той е син на цар Петър IV,или на неизвестен брат на Асеновци ,отколкото на тяхна сестра.Това,че не се намира в Петровата земя в Преслав е лесно обяснимо.Родопите са близо до Солун и това е успял да завладее /или запази/ след смъртта на Калоян.Още повече,че сигурно го е чакала смърт или тъмница при навлизане във владенията вече собственост на конкурента му Борил.
    Дали и самият Борил е син на сестра на Калоян не е много ясно.Робер дьо Клери пише,че е племенник на Йоан Влаха,но не уточнява какъв.В осъвременения превод на "Синодика" на цар Борил  пише,че той е сестреник на Асеновци,но не съм убеден,че това не е записано така по предварителна настройка .Още повече,че в един от източниците е посочен като Борил Асен,а още не е дошло времето да се търси наследството на Йоан Асен,когато всеки претендент за трона му се е пишел роднина.Така че не е било нужно ако Борил е син на друг благородник /все пак на нивото на Асеновци/ да търси легитимиране чрез тяхната фамилия.
« Последна редакция: Януари 14, 2008, 16:54:23 от четец »

БГ История

Re: Алексий Слав - син на цар Теодор - Петър ?
« Отговор #3 -: Декември 25, 2007, 15:25:19 »