Автор Тема: Русия и Европейският съюз  (Прочетена 14937 пъти)

Неактивен proelium

 • Новодошъл
 • Публикации: 1
 • Респект: 0
Русия и Европейският съюз
« -: Октомври 26, 2007, 16:30:05 »
как мислите,възможно ли е някога Русия да се присъедини към ЕС? ;D

БГ История

Русия и Европейският съюз
« -: Октомври 26, 2007, 16:30:05 »

Неактивен metonaidenov

 • Знаещ
 • *****
 • Публикации: 134
 • Респект: 10
Re: Русия и Европейският съюз
« Отговор #1 -: Октомври 26, 2007, 16:43:54 »
Любима моя проблематика  ::) Ами моето скромно мнение е, че щом за Турция съществува такава перспектива, значи същото би трябвало да важи и за Русия. Дори в по-голяма степен, защото различията, които трябва да се преодоляват между двете страни в хода на един такъв процес ще са много по-малко, отколкото сега с Турция...Според мен това ще е едно изключително взаимоизгодно сътрудничество, на което просто все още пречат тежки предразсъдъци и от двете страни!
=Животът, що е то? - епидемия, предавана по полов път==

Неактивен minkovasilew

 • Редовен
 • *
 • Публикации: 9
 • Респект: 0
Re: Русия и Европейският съюз
« Отговор #2 -: Ноември 03, 2007, 23:18:44 »
Не вярвам това да стане-много има да се пише по темата и ЗА и ПРОТИВ.

Неактивен dzvero77

 • Новодошъл
 • Публикации: 1
 • Респект: 0
Re: Русия и Европейският съюз
« Отговор #3 -: Ноември 06, 2007, 00:05:00 »
как мислите,възможно ли е някога Русия да се присъедини към ЕС? ;D

ЗАЩО ПЪК НЕ

Неактивен бугарашъ

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 247
 • Респект: 28
Re: Русия и Европейският съюз
« Отговор #4 -: Ноември 06, 2007, 01:41:25 »
Доколкото ми е известно решенията в Европейския съюз се взимат с абсолютно мнозинство.Сериозно ли мислите,че Кипър или Гърция биха подкрепили евентуално членство на Турция??
А лично според мен влизането на Русия в ЕС е просто немислимо!И от руска и от европейска гледна точка.
Всички хора са произлезли от маймуните,а македонците-от българите!

Неактивен Komap

 • Администратор
 • Академик
 • *****
 • Публикации: 309
 • Респект: 28
Re: Русия и Европейският съюз
« Отговор #5 -: Ноември 06, 2007, 10:13:14 »
Не всички решения се вземат с мнозинство, но тези за присъединяване все още се вземат така и се ратифицират от всички парламенти:)

Да, учудващо Гърция би могла да "пусне" Турция, наченки на затопляне се наблюдават от няколко години. А и все пак Гърция няма друг шанс нейните "носталгично настроени граждани" да заживеят някога по местата на дедите им, освен Турция в ЕС и свободен пазар на земята там. Точно както старата добра Англия се опитва да колонизира света отново, но вече чрез закупуване на имоти.

За Кипър ситуацията е по-сложна, но ако си спомняте точно седмица преди присъединяването на страната към ЕС там имаше референдум за или против постигнатото споразумение за федерализация и обединение. Турците от севера казаха едно огромно "да", гърците от юга обаче - едно огромно "не". Т.е. в случая вината за необединяването е на гърците, а не на турците и в Кипър, а и в ЕС знаят това.

В заключение за ЕС Турция е една важна брънка по пътя към Грузия, Армения и Азербайджан, а оттам към каспийския нефт и газ, който разхлабва примката, затягана от Русия. Ето защо много трудно някой си Кипър ще застане на пътя на еврогаза...

Проблемите на Турция не са в Кипър и Гърция, а по-скоро в страните, които нямат никакъв интерес от газа и от емиграцията - Франция, Холандия, Белгия, Дания и още няколко. Там ще стане важният дебат и ходенето по мъките.

Що се отнася до Русия - това на този етап е просто изключено. Както се вижда от известно време борбата вече не е на национални икономики, а на региони или на обединения от държави. Това означава в световен мащаб САЩ - Канада (или общо НАФТА: САЩ+Канада+Мексико) - Бразилия - Аржентина - ЕС - Русия - Китай - Индия - Арабски страни (вече се лансира идеята за обща валута на Арабския п-в) - Австралия - Япония. В това положение просто неизбежно е краят на ЕС да е някъде в украйнските степи. А и една от идеите на ЕС е такава: сбор на богати на пари, но бедни на суровини множество държави, които да се отстояват пред свръхсилите (или по-точно свръхбогатите на суровини страни). В това отношение реалните граници на ЕС са Финландия - Естония - Латвия - Беларус - Украйна - Грузия - Азербайджан. Влезе ли Русия това ще промени световното статукво, а най-важното самото статукво в ЕС, която много ще наподобява Европа до 1914 г. (без Австро-Унгария) и в която Русия ще иска заради населението си да вземе поне 1/3 от местата във всички органи. Всъщност Кремъл ще загуби при всички случаи от това. Друго си е да си един от царете на света, друго си е да ти диктуват от Брюксел. А Русия не е свикнала много да се подчинява. Да не говорим за разните олигарси, които няма да са хич доволни в доклада за напредъка на Русия да пише "липса на дела срещу олигарсите". Т. е. ЕС и Русия са се счепкали за всяка педя земя и влияние и това особено много личи в Украйна, а за в бъдеще в Грузия. И системата е "кой-кого". Русия атакува с газа, ЕС - с парите. Използват се и някои подмолни начини - покупка на западни авиокомпании, хотели, фирми и футболни отбори, както и различни фондове в Русия и контранатиск в Украйна и Грузия.

Единственият начин 2 мастодонта като Русия и ЕС да се впрегнат заедно става само при отпадане на всички граници и икономически пространства (нещо като СТО) или под страх от надвиснала опасност - външен враг (Китай, САЩ) или тероризъм откъм юг или натиск от петролодобивните страни. Но това са наистина екстрени ситуации:))
« Последна редакция: Ноември 06, 2007, 13:21:50 от Komap »
***Най-редкият човешки жребий е възможността да избираш!***

Неактивен Torin

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 167
 • Респект: 16
Re: Русия и Европейският съюз
« Отговор #6 -: Ноември 06, 2007, 10:20:41 »
Влизането на Турция или Русия в ЕС, ще е еднакво пагубно за България. Между другото и самия ЕС в този си вариант е също пагубен за нея.

Неактивен metonaidenov

 • Знаещ
 • *****
 • Публикации: 134
 • Респект: 10
Re: Русия и Европейският съюз
« Отговор #7 -: Ноември 06, 2007, 18:10:06 »
Ами ти, Комар, го каза - единственият начин да се обединят РФ и ЕС е външната принуда, удържането на натиска на САЩ (неизвестно още колко време) и на Китай (тепърва). Нима това не е достатъчна причина!  :-\ Даже "обединят" не е точната дума; просто Русия ще се интегрира в Съюза така, както Великобритания преди 35 години. Последната също е велика държава, която обаче не фигурираше сред страните - основателки, дълго време даже го играеше опозиция на Общността, но в крайна сметка се присъедини (явно поддала се на принципа "по-добре късно, отколкото никога"  ;D). За съжаление, както казах и в предния пост, и двете страни в момента са жертва повече на предразсъдъците си и безпредметната проява на някаква квазипринципност, отколкото на градивните политически и икономически отношения. Грешката е и на двата субекта! Но, както доста често последните стотина години, Европа ще реагира със закъснение, но все пак ще реагира срещу все по - агресивната американска хегемония и най - вече срещу изгряващата нова свръхсила от Изток Китай. Поне такова е моето мнение. Не мога да се съглася с Комар, че Русия и ЕС могат да играят поотделно в този "концерт". Та дори и причината да е само една - демографската криза, отнасяща се за двете страни. (А може да се изредят и още няколко според мен.)
Ала за да се осъществи това интегриране на 1/7 от световната суша в скромния като географски мащаби Европейски съюз, естествено ще се наложат промени. За Русия те би трябвало да се изразят най - вече в промяна на мисленето, на държавната доктрина дори: да се спре с безпрестанното цупене на всеки насреща, да се излекува параноичната "всички-са-срещу-нас" болест на нейните държавници и оттам да се излезе от самоналожения изолационизъм в международните организации (ООН, НАТО, ЕС).
За ЕС реформата също трябва да започне най-напред от мисленето на неговите ръководители, но ще са неизбежни и институционалните реформи. Генерална репетиция за тях ще е бъдещото членство на Турция. Тъй като при сегашната система на държавно представителство в Съюза Турция ще има смазваща тежест пред всяка друга от страните - членки във всяка от институциите. А какво остава за Русия?! Ето защо в интерес на Франция, Германия, Великобритания, Италия и всички останали е просто да дадат тежест на еднаквото представителство на всяка държава-членка, независимо от територия и население. Наченки на промени в тази насока е одобрения съвсем наскоро Договор за институционална реформа.
И те така...май станах многословен, но общо взето това е моята позиция! Членството на Турция е неизбежно, поради простата причина, че преговори на различни нива се водят вече повече от две десетилетия, а няма да има  председателство или Комисия, която да я отреже категорично. А нещата с Русия ще се задействат като се извърти още едно, може би две десетилетия. В крайна сметка, даже чисто исторически погледнато, силна Европа никога не е имало без Русия да бъде част от нея.
А България...тя да му мисли  ::)
   
=Животът, що е то? - епидемия, предавана по полов път==

Неактивен Komap

 • Администратор
 • Академик
 • *****
 • Публикации: 309
 • Респект: 28
Re: Русия и Европейският съюз
« Отговор #8 -: Ноември 08, 2007, 17:46:39 »
Мето, съгласен за Китай, но не и за САЩ - икономиката на янките е толкова зле, че ЕС би трябвало да извади примерно Германия, Франция и Англия например, за да има изравняване на силите. Впрочем доларът го показва...

Сега се сещам, че и Китай бяха обявили гаигантски находища на нефт, а са стигнали след 5 години до... опашки с туби за дизел. В това отношение и ЕС и Русия засега изглеждат защитени. Относително...
***Най-редкият човешки жребий е възможността да избираш!***

БГ История

Re: Русия и Европейският съюз
« Отговор #8 -: Ноември 08, 2007, 17:46:39 »