Автор Тема: Цветница - вход Господен в Йерусалим в нач. на І в.  (Прочетена 2907 пъти)

Неактивен ALD

  • Знаещ
  • *****
  • Публикации: 139
  • Респект: 0
    • http://ald-bg.narod.ru/index.html


В началото на І в. Йерусалим се намирал под властта на могъщата Римска империя. Евреите се считали за богоизбран народ предопределен да господства над света. За тях положението да гледат на римляните като на господари било нетърпимо. Противоречията в религията също били сериозни. За юдеите царя бил само помазник божи и в тяхната вяра нямало място за втори бог, за какъвто римляните прогласявали своя император.Но юдеите таяли надеждата, че ще се появи обещания в пророчествата Месия. Те го виждали като един нов Моисей или Макавей, който да ги поведе на бунт срещу римляните.

Входа Господен в Йерусалим е тържественото влизане на Христа в Светия град. Йерусалимци с палмови клонки тържествено излезли да посрещнат новия водач. Но вместо военачалник на буен кон, в града влязал смирен проповедник качен осел. Макар това да отговаряло на писанията, юдеите били разочаровани. Когато Христос бил изправен пред Пилат и намесникът предложил да бъде освободен той или Варнава, всички предпочели втория. А Христос бил разпънат.

Няколко десетилетия по-късно юдеите се вдигнали на бунт. Отговорът на Рим бил съкрушителен - войските командвани от  бъдещите императори Веспасиан и Тит потушили въстанието. При превземането на Йерусалим изгорял и храмът - гордостта на града.


Изминало още време и дори самия Рим и неговите императори се преклонили не пред велик военачалник влязал в Йерусалим на буен кон, а пред оня смирения проповедник влязал тържествено в Светия град на осел.


БГ История