Автор Тема: Sicinnius Clarus de Pizo  (Прочетена 7294 пъти)

Неактивен bozman

 • Знаещ
 • *****
 • Публикации: 129
 • Респект: 7
Sicinnius Clarus de Pizo
« -: Август 24, 2016, 19:15:54 »
Sicinnius Clarus de Pizo
(Keramopoulos, Kyriakidis и българската папагалщина (1)  - II )
bozman

I.  Преди десетина години лансирахме РТ с убеждението и основанията, че „ТЕРМИНА  BULGAROS  (BULGARI, BULGARORUM И Т.Н.  В  РАЗЛИЧНИТЕ ПАДЕЖИ)  ПРЕДИ  ДА  СЕ  ПРЕВЪРНЕ  В  НАРОДНОСТНА  ХАРАКТЕРИСТИКА  ЗА  НАС  БЪЛГАРИТЕ  И  ЗА  ОСТАНАЛИЯ СВЯТ С РЕПИТИТЕ  СИ  БОЛГАРИ,  БЛЪГАРИ,  БЪЛГАРИ  И Т. Н.  СЪЩЕСТВУВА  В ПРОДЪЛЖЕНИЕ  НА  СТОТИЦИ  ГОДИНИ   КАТО СЛУЖЕБНА,  ТИТУЛНА ДУМА  ВЪВ  ВОЕННИТЕ  СЪОБЩЕНИЯ  НА  РИМСКАТА ИМПЕРИЯ  НА ТЕРИТОРИЯТА  НА  ЕВРОПА ” (2). Днес попаднахме на сайта Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης , където намерихме качена книгата на Αντωνιου Δ. Κεραμοπουλλου  ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΒΟΡΕΙΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ,  ΑΘΗΝΑΙ, 1942-45 г.. (3) , (в  комерчески сайтове книгата се  продава от 40 до 70 € ) и ще направим допълнителнения по Римската теза за българското име (РТ) въз основа на писаното в нея, както и някои други забележки.
I.1. В книгата обширно се цитират автори като от австроунгарската политико-историческа  школа N. Banescu, Historical survey of the Rumanian people, Bucurest, 1926г. стр. 17; Detschew, Zeitschrift fur Ortsnamenforschung II, 1926., Thomaschek, Jirecek, така и руската имперска школа в България водена от Бешевлиев ( стр. 69) , Мутафчиев ( стр. 33, 41, 58 и т.н.), Златарски (стр.39, 47, 56, 59, 67 и т.н.) и други от тяхната чета. Това е произведение, опитващо се да узакони като цяло Ньойският договор и отнемането на Беломорска Тракия от България и ние ще се постараем да избегнем политическите мотиви, доколкото можем.
I.2. Ще се спрем основно на глава “Οι burgarii”, (стр. 20 – 31)., където се застъпва становището на Κεραμοπουλλου, че bulgari (и вариантите на думата) е дериват (еквивалент) на  burgarii. Kenneth M. Setton дава за справка стр. 7 – 16, но на тези страници няма и дума за burgarii, навярно е ползвал друго издание.
I.3. На стр. 21 Κεραμοπουλλου цитира Прокоп, Малала, Момзен и др., че думата limitanei е производна на limes, castellani на castellum, castrences на castra, burgarii на burgus. Не възразяваме. По нататък пише че burgarii = Bürger, като уточнява, че на гръцки burgus е малко укрепление (μικρον φρουριον), крепост (πηργος) – съгласни сме, тъй като няма друго мнение по въпроса от цялото учено войнство. Тази стр. завършва с твърдението Εις την Μοισιαν (Βουλγαριαν) ητο γνωστη και διαδεδομενη η λεξις βουργαριος εισ αυτοΘι Ελληνας η ελληνογλωσσους Θρακας.
I.4. Цитирахме в „Keramopoulos, Kyriakidis и българската папагалщина” (1)   Kenneth M. Setton който твърди, че Keramopoulos извежда/приравнява  bulgari от/на burgarii. Това извеждане е направено по филологически и граматическите основания на гръцката реч, а не спрямо исторически източници и цялата творба на  Keramopoulos се заключава в изреждане на източници където са споменати bulgari като декларира, че това е burgarii според морфологията на гръцкия език.
I.5. Ще представим пълният текст на надписа от Pizos (4) и коментарите на Dittenberger, тъй като ги няма в българоезичното net. пространство, според Sylloge Inscriptionum Graecarum, Wilhelm  Dittenberger, III издание, Лайпциг, 1917 г.  Надписа е под № 880 – Pizos condita, anno 202. Пояснение за надписа: Лексемите в средни скоби [ ] не са налични в текста, те са допълнени с цел граматическа коректност; отвесната черта разграничава отделните редове на каменната стела. . . .

Целият материал тук: https://sites.google.com/site/bulgariannewhistory/sicinnius-clarus-de-pizo
« Последна редакция: Август 27, 2016, 02:45:01 от bozman »

БГ История

Sicinnius Clarus de Pizo
« -: Август 24, 2016, 19:15:54 »

Неактивен ivany

 • Професор
 • ****
 • Публикации: 77
 • Респект: 5
Re: Sicinnius Clarus de Pizo
« Отговор #1 -: Октомври 05, 2016, 11:50:12 »
 пълният текст на надписа от Pizos все пак няма ли го преведен на българки?

Неактивен bozman

 • Знаещ
 • *****
 • Публикации: 129
 • Респект: 7
Re: Sicinnius Clarus de Pizo
« Отговор #2 -: Май 07, 2017, 09:47:56 »
пълният текст на надписа от Pizos все пак няма ли го преведен на българки?

Аз съм ползвал този превод, останалият текст бил само от имена:

Източник : Светлана1956,  http://apollon.blog.bg/izkustvo/2010/07/23/pizos.581062

Надписът гласи:


На добър час! За победата и вечното благоденствие на великите и божествени императори Луций Септимий Север Пертинакс и Марк Аврелий Антонин, Августи, и Публий Септимий Гета, Цезар, и Юлия Домна, майка на военните лагери, за целия им дом, за свещения сенат и римския народ и за свещените войски с благословията на владетелите бе построено тържището Пизос, когато консули бяха господарите императори Луций Септимий Север Пертинакс и Марк Аврелий Антонин, Августи, и в него се заселиха долуизредените... [следва изброяване на имената на първите заселници, около 160 души, повечето тракийци, жители на съседните села]. Квинт Сициний Клар, управител на провинцията, постанови: Зарадвани от досегашното добро състояние на пътните станции, нашите повелители, великите и божествени императори, искайки тяхната провинция през целия им живот да остане в същото бляскаво състояние, заповядаха съществуващите тържища да се подобрят, а където няма такива, да бъдат основани... И за да бъдат тези тържища по-заможни, аз поръчах да убедят и да преселят в тях лица от околните села, които се ползват с добро име, като лично заявявам, че, които пожелаят доброволно да сторят това, ще получат големи благодеяния от августите: ще се освободят от вноски в натура към града, от задълженията да поддържат държавната поща, от задължението да служат като охрана по бургите.


БГ История

Re: Sicinnius Clarus de Pizo
« Отговор #2 -: Май 07, 2017, 09:47:56 »