Автор Тема: ЗЛАТНОТО СЪКРОВИЩЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ХАНОВЕ ОТ АТИЛА ДО СИМЕОН  (Прочетена 4731 пъти)

Неактивен bozman

 • Знаещ
 • *****
 • Публикации: 129
 • Респект: 7
ЗЛАТНОТО СЪКРОВИЩЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ХАНОВЕ ОТ АТИЛА ДО СИМЕОН

И В А Н   Д О Б Р Е В

Коментар bozman

 

С Ъ Д Ъ Р Ж А Н И Е П Р Е Д И С Л О В......4

 

МЯСТОТО И ОБЛАСТТА, КЪДЕТО Е НАМЕРЕНО ЗЛАТНОТО

СЪКРОВИЩЕ “НАДЬ СЕНТ-МИКЛОШ”....................................................5

Границите и населението на Отвъддунавска България............................5

Българските князе, жупани и воеводи в Отвъддунавска България..........61

Заграбването на отвъддунавските български земи от маджарите..........77

 

ТЕЗИ И ХИПОТЕЗИ ЗА ПРОИЗХОДА И ПРИНАДЛЕЖНОСТТА

НА ЗЛАТНОТО СЪКРОВИЩЕ “НАДЬ СЕНТ-МИКЛОШ”................................91

Основните хипотези за произхода и принадлежността на Съкровището.......91

Унгарската хипотеза за произхода и принадлежността на Съкровището....106

Българският принос в унгарския език, етнос и култура.................................108

 

НАДПИС № 21 ОТ ЗЛАТНОТО СЪКРОВИЩЕ “НАДЬ СЕНТ-МИКЛОШ”..152

Набор и състав, форми, сюжети и мотиви, място и значение на Съкровището…………152

Досегашните прочити и преводи на Надпис № 21 от Съкровището......158

Адекватно-истинският превод на Надпис № 21 от Съкровището............195

 

ПРОИЗХОД И ПРИНАДЛЕЖНОСТ НА ЗЛАТНОТО СЪКРОВИЩЕ

 

“НАДЬ СЕНТ-МИКЛОШ”.......................................................................232

Принципи на разкриването и посочването произхода и принадлежността на Съкровището..........................................................................................232

Съкровището не е аварско, хазарско или унгарско...........................237

Българското Златно съкровище “Надь Сент-Миклош”...................243

П О С Л Е С Л О В..........................................269

Ч а с т П ъ р в а...............................................269

Ч а с т В т о р а................................................270

Б И Б Л И О Г Р А Ф И Я................................271

 

—     Запазваме номерацията на страниците от проф. Добрев. Материала е в pdf формат  тук: http://www.bolgnames.com/Treasure_2

 

Настоящото аналитико-критично и сводно-обобщително лингвистико-историографско изследване е първото и единствено по рода си проучване на прабългарите и техния език от Късната Античност и Ранното Средновековие, по земите на Източна и Средна Европа, Кавказ и Балканите.

—     Тъй като подозираме многократни манипулации в този материал за нагледност ще сложим един брояч, който да ги отброява и ще го наречем със симпатичното име М (Ем), от грубата дума „менте” и тъй като проф. Добрев говори за „проучване на прабългарите и техния език”, то М се акумулира ведната на М2, тъй като нито има „прабългари” в историаграфията през този период, нито техен език. Повторението на тези манипулации естествено ще вдигат рейтинга на М брояча, независимо от евентуалните възражения на читателя, че „това е приета терминология” и др. съображения от този вид. През късната античност и ранното средновековие,  има точно определени термини за народа, който днес се нарича „българи” и тези термини не са „прабългари” е нашият задочен отговор.

 

То се провежда на базата и с привличането и анализа на изобилен конкретно-емпиричен материал под формата на голям брой прабългарски думи и имена, прабългарски етнически групи, лица и събития през посочената епоха и в така очертаната политико-географска област.

—     Твърдим, че „прабългарски” няма в нито един източник и съответно М3.

 

При осъществяването на изследването най-после, след нескончаеми и отдавнашно-многократни безуспешни опити на чуждестранни и български учени, за първи път в нашата и чужда прабългаристична наука се прави и предлага на Читателя, единствено обективният и адекватно-истинският превод на собствено-специфичния и самобитно-автентичния, лексико-граматически най-обемисто-разнообразния, пълния и богатия, формално-съдържателно завършено-съвършения и дори изящно-красивия, досега известния и познат текст на прабългарски език на прословутия Надпис на Боила от края на Х в. върху златна чаша от уникалното и световно прочутото Златно съкровище от Наги Сент-Миклош, с което като цяло, по същество и в действителност, по един пределно ясен и категорично-безапелационен начин се разкрива, обосновава и доказва единствено и само българският произход и принадлежност на това безценно съкровище.

—     Няма да противоречим на саморекламата която си прави проф. Добрев, то друг кой ще го похвали, но обръщаме внимание на броя измами изречени по адрес на един несъществуващ „прабългарски език” и те са точно двадесет – М23. Внушително нали, още на третата совалка  да изтъчеш 23 измами не е по възможностите на средния гражданин.

Ние, съвременните българи славяни,

—     М24. Българи- славяни, няма г-н професоре. Има славянска подгрупа на индоевропейският език и носителите на тази група си имат съответните имена – българи, поляци, белоруси и т.н. Това се учи в І курс на  университетите в България.

 

дължим днешното си съществуване и оцеляване на частично иранизираните прабългари тюрки и на куманите къпчаки.

—     М25. Много голяма лъжа,  просто ме сърби ръката да дам повече от една бройка в брояча. Едни несъществуващи „българи славяни” дължат съществуването си на други несъществуващи „прабългари тюрки”. Чудя се дали скаридо раците не дължат съществуването си на сафридо цацата, ще трябва да попитам познати рибари.

 

 Въпрос на национална чест, достойнство и интелигентност е да знаем, помним, разбираме, признаваме, утвърждаваме и разпространяваме именно и единствено това!

—     Ние пък смятаме, че разпространяването „именно на това” и елементарен шекер байрам и не само, че няма нищо общо с истината и науката, но няма нищо общо и със здравия разум.

 

С чувство за достойно изпълнен синовен дълг, безкрайно признателен и благодарен, посвещавам този мой тежък и изнурителен труд на Светлата Памет на скъпите ми Р о д и т е л и.   4

П Р Е Д И С Л О В

Днес, “Онова достобележито съкровище отъ близу 6 килограма златни с©дове”, “Златно съкровище, което спада към една от най-богатите археологически находки”, както пише през 1926 и 1935 г. именитият български езиковед акад. Стефан Младенов, а преди, заедно и след него, не само в научното пространство продължава да се носят възбудено-развълнувани гласове и възклицания като “The most magnificent relic”, т.е. “Най-прекрасното наследство”, “Incomparable gold treasure – Несравнимо златно съкровище”, “The famous Treasure of Nagyszentmiklós – Прочутото съкровище от Надь Сент-Миклош”, “Великолепната находка”, също и “Впечатляващата археологическа находка”, “The richest collection – Най-богатата колекция от метални художествени произведения”, “Знаменитые надписи Надь-Сент-Миклош”, “всемирно известные собрания позолоченных изделий”, още и “златно съкровище, което и до днес вълнува умовете на проучвателите”, “една от най-забележителните находки от ранното европейско Средновековие”, “прочутото съкровище, намерено в Наг сент Миклош, по което са изгравирани най-известните произведения с фантастични изображения”, съкровище, стилът на което е “доста различен от европейските стилове, с които сме свикнали”, “безценно съкровище”, “истинска сензация”, както напълно основателно и справедливо, макар и малко приповдигнато-емоционално се изразяват редица изследователи, но пък в нашия, донякъде по-умерено-неутрален стил, уникалното и неповторимото даже и в световен мащаб, Златното съкровище “Надь Сент-Миклош” се съхранява и показва пред посетители, в австрийския Музей по история на изкуството във Виена, в залата на унгарския състав за народни танци(!?), под надписа “THE NAGYSZENTMIKLOS HUNGARIAN GOLDEN TREASURE”, т.е. “Унгарското златно съкровище от Надь Сент-Миклош”, с допълнителното пояснение “късен аварски – ранен унгарски период, ІХ в.” - тъжно, много тъжно, срамно и жалко за нас българите, че принудени и допуснали да ни откраднат свидно бащино наследство (подчертано от боцман), толкова години вече, поради научна немощ, скудоумие и завист, не знаем и не можем да докажем и покажем на Света, че То, Златното съкровище “Надь Сент-Миклош” не е унгарско, а единствено и само наше, българско!?

—     Поредната голяма измама – М26-30. Дори в Уикидепията от която се обучават ученици от първоначалните класове е съобщено, че тези съдове са подарени на Австроунгария в лицето на императора, а не откраднати (М26); нито българи са били „принудени” М29 „и допуснали” М30, а сладникави термини като „свидно М27  бащино наследство М28” са като плач на цигани от Каварна пред кметство в Аспарухово за социални помощи, че са им отнесени къщите от пороя. Защо ми се струва, че всяка Ваша седма  дума е тъпа манипулация г-н Добрев, или бъркам с отчетността!?

Продължава тук:

За четене:  https://sites.google.com/site/bulgariannewhistory/don-quixotes-iv
За сваляне: https://www.academia.edu/8738515/%D0%97%D0%9B%D0%90%D0%A2%D0%9D%D0%9E%D0%A2%D0%9E_%D0%A1%D0%AA%D0%9A%D0%A0%D0%9E%D0%92%D0%98%D0%A9%D0%95_%D0%9D%D0%90_%D0%91%D0%AA%D0%9B%D0%93%D0%90%D0%A0%D0%A1%D0%9A%D0%98%D0%A2%D0%95_%D0%A5%D0%90%D0%9D%D0%9E%D0%92%D0%95_%D0%9E%D0%A2_%D0%90%D0%A2%D0%98%D0%9B%D0%90_%D0%94%D0%9E_%D0%A1%D0%98%D0%9C%D0%95%D0%9E%D0%9D


БГ История


Неактивен sim4o

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 1051
 • Респект: 8
 ;) Все едно го е писал Джумбурлу ....

Неактивен bozman

 • Знаещ
 • *****
 • Публикации: 129
 • Респект: 7
;) Все едно го е писал Джумбурлу ....
--- Коментара или материала ?  8). Какво ще кажеш за светкавичния "превод" на купата спрямо гръцката етимология ?
Поздрави.

БГ История