Автор Тема: Капанците  (Прочетена 11631 пъти)

Неактивен M37_Unseen

 • Новодошъл
 • Публикации: 2
 • Респект: 0
Капанците
« -: Септември 04, 2013, 08:40:14 »
Капанците са етнографска група, живееща в Търговищко и Разградско.Срещал съм много интересни хипотези за произхода им.Някои от тях доста убедително твърдят, че това са носители на същите гени,
като българите на Аспарух.Заради ендогамията в капанските села, жителите им не сключвали бракове с
хора извън групата им.Това което казвам е само хипотеза.
Ето и останалите хипотези:
1. Според първата хипотеза професор Иван Коев намира сходство между елементи в културата на капанците и чувашите от Чувашия, Руска федерация.

2. Втората хипотеза се основава на името на характерната женска риза, наречена капанка - с шевица на капки.

3. Третата хипотеза е свързана с въвеждането на християнството за официална религия в България от княз Борис I през IX век. Предполага се, че капанците са наследници на непокорните боили, които били закапени (заточени) на запад от Плиска.

4. Четвърта хипотеза - през 865 г., когато княз Борис I покръствал българите, десет области се вдигнали на бунт в защита на езическата религия. Княз Борис I потушил бунта, като 52-ма велики боляри били убити, заедно с почти целите им родове. Оставил живи пеленачетата, по-малките деца и част от жените. Но бил притеснен, че един ден останалите живи наследници може да решат да си отмъстят, затова ги преселил на един ден път от столицата - достатъчно далече, за да разбере, ако решат да вдигнат бунт, и достатъчно близо, за да го потуши навреме. Местността, където били заточени, била обградена отвсякъде от стръмни скали и позволявала денонощно наблюдение. Хората били там като в капан, от там и името капанец. Затова се славят и като много инатливи и вироглави, защото са готови да се простят с живота си за това, в което вярват.

5. Според друга хипотеза в този район прабългарите устроили капан на византийците, вследствите на което всички те били избити. И така от думата "капан" онази група прабългари били наречени така.

БГ История

Капанците
« -: Септември 04, 2013, 08:40:14 »

Неактивен sim4o

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 1051
 • Респект: 8
Re: Капанците
« Отговор #1 -: Септември 04, 2013, 22:36:40 »
.Някои от тях доста убедително твърдят, че това са носители на същите гени, като българите на Аспарух.


като са на 3 ракии, някои от тях още работи твърдят!
« Последна редакция: Януари 19, 2014, 22:45:36 от sim4o »

Неактивен bozman

 • Знаещ
 • *****
 • Публикации: 129
 • Респект: 7
Re: Капанците
« Отговор #2 -: Септември 05, 2013, 17:33:49 »
.Някои от тях доста убедително твърдят, че това са носители на същите гени, като българите на Аспарух.


като са на 3 ракии, някои от тях още работи твърдят!
--- Празни глави и без ракии ще го твърдят това.
НИКЪДЕ, НИКОГА, НИКОЙ автор не е писал, че Аспарух води българи. Затова си мисля, че на мингяни и мингянската история на Златарски е много . . . :)

Неактивен sim4o

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 1051
 • Респект: 8
Re: Капанците
« Отговор #3 -: Септември 05, 2013, 22:04:50 »
.Някои от тях доста убедително твърдят, че това са носители на същите гени, като българите на Аспарух.


като са на 3 ракии, някои от тях още работи твърдят![/size]
--- Празни глави и без ракии ще го твърдят това.
НИКЪДЕ, НИКОГА, НИКОЙ автор не е писал, че Аспарух води българи. Затова си мисля, че на мингяни и мингянската история на Златарски е много . . . :)

Да, ама аз това за ракиите и какво твърдят капанците като пийнат  ... не го бръщолевя, а го твърдя от опит ...
А иначе .. по темата - ами няма достатъчно научни данни , ни за капанците , ни за шопите например .. защо така се наричат и как са се обособили .. и можем да си пускаме теми до безкрай!
А и въпроси възникват - като са потомци, капанците , баш на Аспарух - защо са толкова малко? Защо говорят този език сега  - съвременния български ,.. като са били обособени .. или Аспарух си е говорел български??  ... подобен на нашия сега!
И още може да се пише .. ама спирам .. да преливаме от пусто в празно ме обичам!
« Последна редакция: Януари 04, 2014, 22:34:17 от sim4o »

Неактивен christo_tamarin

 • Христо Тамарин
 • Редовен
 • *
 • Публикации: 24
 • Респект: 0
Re: Капанците
« Отговор #4 -: Септември 12, 2013, 10:02:44 »
Няма никаква специална обособеност на капанците или пък на шопите.

Капанците са просто християнското славяногласно население на определена територия. С една дума, капанците са българите, населяващи определена територия. Подобно твърдение е в сила и за шопите.

Недейте забравя, че пет века ние, българите, сме живели като гяури в османската империя. А всички по-близки векове имат много по-голямо значение от по-старите векове. Например, сегашното ни положение в началото на 21-ви век е следствие най-вече на битието ни през 20-ти век като част от комунистическата съветска империя.

Тези названия (капанци, шопи, ..) произлизат от турски пейоративи: презрителни имена, употребявани от мюсюлманите към християните. От гледна точка на мюсюлманите, християните били затворени, неприветливи, съмнителни, подозрителни, несвикнали, понеже не признавали пророкът Мохамед, не казвали Селям Алейкум, не се молели Богу по пет пъти на ден, и т. н.

KAPANIK: затворен, досаден, неприветлив
ŞÜPHELI: съмнителен, подозрителен, недоверчив.
TORLAK: свободен, несвикнал, неженен, млад


« Последна редакция: Септември 12, 2013, 10:09:06 от christo_tamarin »

Неактивен Pomak

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 329
 • Респект: 25
Re: Капанците
« Отговор #5 -: Септември 23, 2013, 21:36:55 »
Христо Тамарин - извинявай драги, но това са врели-некипели дето ги пишеш за капанците и шопите. Шоп идва от сткарославянската дума за землянка - "шопа" и няма нищо общо нито с някакви митични прабългари от тюркски произход, нито с турците, които и до ден днешен си остават една полуопитомена сган, главно заради религията която изповядват. Въпреки че по гени те са поне 70% българи! Торлак или по-точно турлак идва от една група древни балкански жители известни като гледачи (отгледвачи) на турове или говеда. Ти няма как да знаеш естествено щом изповядваш тюркската теория на Мошеника и Фалшификатор В. Златарски за произхода на българите, но ние - като коренно население на Балканите и съседните земи сме опитомили както дивия европейски кон - тарпана, така и дивото европейско говедо - тура. И от това занятие идва прозвището на тая група древни скити или траки - тураци, тураки, турки, каткто и торлаци или турлаци. А тъпите учьони от СУ и БАН още от края на 19-и век като прочели това название и се провикнали като Боримечката "Ами да - нашите прадеди са турци!". Хайде бъди здрав!

Неактивен christo_tamarin

 • Христо Тамарин
 • Редовен
 • *
 • Публикации: 24
 • Респект: 0
Re: Капанците
« Отговор #6 -: Септември 25, 2013, 16:19:13 »
Шоп идва от сткарославянската дума за землянка - "шопа" и няма нищо общо нито с някакви митични прабългари от тюркски произход, нито с турците, ..
Естествено, че думата шоп няма нищо общо с митичните прабългари от тюркски произход. Предположението ми е, че думата е възникнала през 5-те дълги века, когато ние българите сме живели в империя с официален турски език.

А къде е засвидетелствана такава старославянска дума "шопа"? Не знам да има такъв славянски корен. Пък и сричката ШО в старославянски е трудно обяснима.

турците, които и до ден днешен си остават една полуопитомена сган, главно заради религията която изповядват.

Ти няма как да знаеш естествено щом изповядваш тюркската теория на Мошеника и Фалшификатор В. Златарски за произхода на българите
Не изповядвам тюркската теория за произхода на българите. Нито "иранска" такава.


по-точно турлак идва от една група древни балкански жители известни като гледачи (отгледвачи) на турове или говеда.
И къде е засвидетелствана такава дума турлак със значение говедар? На нашият език винаги си е било говедар. После, като се появили биволите по Нашенско, ппоявила се и думата биволар. Дума турлак е изсмукана от пръстите.

Всичко през последните (X) века има поне (X+1) пъти по-голямо значение от случилото се през цялото време преди тези (X) века. Заменете X със числата 10, 7, 2 и ще получите верни твърдения.

А тъпите учьони от СУ и БАН още от края на 19-и век като прочели това название и се провикнали като Боримечката "Ами да - нашите прадеди са турци!". Хайде бъди здрав!
Не знам някой учен от СУ или БАН някога да е твърдял "нашите прадеди са турци". Вашето твърдение, че някой от СУ или БАН е твърдял това, не е вярно. Разбира се, не е вярно и твърдението, че "нашите прадеди са турци".

турците, които и до ден днешен си остават една полуопитомена сган, главно заради религията която изповядват
Турците са потомци на наши предци, които са приели исляма. Най-вече на наши и на гърците предци. Около 60% от потомците на онези, които през 13-ти век са се считали българи, днес се считат турци. Около 80% от потомците на онези, които през 11-ти век са се считали за ромеи, сега се считат за турци. Но това няма нищо общо нито с капанците, нито с шопите, нито с торлаците.


Христо Тамарин - извинявай драги, но това са врели-некипели дето ги пишеш за капанците и шопите.
А Вие за капанците предположение имате ли?

Неактивен Bratilov

 • Новодошъл
 • Публикации: 1
 • Респект: 0
Re: Капанците
« Отговор #7 -: Октомври 10, 2013, 18:40:49 »
Да се търси произход на етнографските групи толкова назад във времето, наистина си е малко прекалено.
Търсенето на такава "генеалогия" ми напомня за съвременните теории на Помашкия институт за произхода на помаците - ако не са потомци на избягали прабългари, са потомци на Мохамед, в краен случай - предците им са уморени кръстоносци.

 

Неактивен Атил

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 306
 • Респект: -9
 • Булгар
Re: Капанците
« Отговор #8 -: Октомври 20, 2013, 14:00:20 »
Има една изключително научна статия тук за капанците! Написана от чистокръвен коренен капанец и братовчед му, който дори е направил психологически портрет на капанеца...Днес.
http://www.bg-history.info/5277/Istoriko-Etnografski-svedeniia-za-kapancite.html
Ето го редактираният вариант в блога на бай Атил:
http://atil.blog.bg/history/2011/05/21/kapancite.751457
Тука е психологическият портрет:
http://atil.blog.bg/history/2013/01/17/opit-za-kratyk-psihologicheski-portret-na-kapaneca.1043200
Понеже няма нищо тайно,което
да не стане явно;
И нищо не е станало,за да бъде скрито,
но да излезе наяве.

                         Марк,4:22

Неактивен sim4o

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 1051
 • Респект: 8
Re: Капанците
« Отговор #9 -: Декември 25, 2013, 16:01:46 »
Има една изключително научна статия тук за капанците! Написана от чистокръвен коренен капанец и братовчед му, който дори е направил психологически портрет на капанеца...Днес.
http://www.bg-history.info/5277/Istoriko-Etnografski-svedeniia-za-kapancite.html
Ето го редактираният вариант в блога на бай Атил:
http://atil.blog.bg/history/2011/05/21/kapancite.751457
Тука е психологическият портрет:
http://atil.blog.bg/history/2013/01/17/opit-za-kratyk-psihologicheski-portret-na-kapaneca.1043200
Давай, приятелю , за Морската пехота ... ! на Булгарския Флот специалните части!
Ей такива статии, има нужда нашето младо поколение ..
----------------------------------------
а капанци ..и капанки и шопкини ...  да им четем психологически портрети не ни е нужно - познаваме ги подробно! 
Та донякъде излишен труд.
Все пак браво!
« Последна редакция: Януари 04, 2014, 22:23:34 от sim4o »

Неактивен sim4o

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 1051
 • Респект: 8
Re: Капанците
« Отговор #10 -: Януари 04, 2014, 22:20:37 »
... коренен капанец и братовчед му, който дори е направил психологически портрет на капанеца.. Днес

http://www.youtube.com/watch?v=Rukqt_yO2YE

Дано Братовчедът на Капанците , да включи всички налични нови данни, в психологичния портрет, та да можем да го четем, по-скоро в блога ти .. !
« Последна редакция: Февруари 21, 2014, 12:51:15 от sim4o »

Неактивен sim4o

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 1051
 • Респект: 8
Re: Капанците
« Отговор #11 -: Януари 30, 2014, 14:06:00 »
Днес ме поздравиха от далечна Паламарца ...
http://www.youtube.com/watch?v=xqvFyqTW7SY&feature=shareа
Аз им дадох линк, те  не знаеха, че има такъв форум и, че тука има такъв интерес към капанците ... Уж дреболия, а приятно ! Като имам път пак  към тях, ще искам да черпят .. ;)  ;)   ;)
Между другото готвят много вкусна шкембе чорба! Това трябва да се включи в изследванията, като данни!
-----------------------------
П.П. а за шопите прочетох някъде, че наименованието идвало от тояжка - сопа и викаме по нашия край.
Освен това имало и тракийски племена с подобно наименования.
Ама кое е вярното - иди разбирай .. Тояжката ли е взела име от хората .. или хората - от тояжката.
..И освен това , за мене и шопи, и капанци, и турлаци, и рупци , и загорци и всякакви други , са си чисти българи!
-----------------------------
... "Интересно отметить, что Шопы , занимают те места , где , по словам Геродота (а вслед за ним и Фукидида) и Страбона, жило фракийское племя Сапов или Сапеев, одна ветвь которых поселилась далее на юг, на побережье Эгейского моря... "
-----------------------------
Освен това имаме и град и община Шоп (Schopp) - до Кайзерслаутерн, това е областта  Пфалц!
.. " Schopp ist eine Ortsgemeinde im Landkreis Kaiserslautern in Rheinland-Pfalz.." .. и след като, с невероятна многозначителност ни се даваха , в разни исторически писания, какви ли не названия в Памир , Хиндустан и на северната китайска граница.. защо да не разгледаме и градчето Шоп-до Кайзерслаутерн със същата многозначителност ??
« Последна редакция: Февруари 27, 2014, 17:05:21 от sim4o »

Неактивен bozman

 • Знаещ
 • *****
 • Публикации: 129
 • Респект: 7
Re: Капанците
« Отговор #12 -: Февруари 05, 2014, 17:00:35 »
Цитат
Не знам някой учен от СУ или БАН някога да е твърдял "нашите прадеди са турци". Вашето твърдение, че някой от СУ или БАН е твърдял това, не е вярно

--- Не е вярно, АМА е вярно.
 „По произход прабългарите са тюрки“  – пише в академичния двутомник на БАН, издаден през 1954 г. Той е под редакцията на тогавашните „светила“ в историята – проф . Д. Косев, проф. Д. Димитров, проф. Жак Натан, проф. Хр. Христов, проф. Д. Ангелов.
Авторите са почти същите професори: Косев, Христов и Ал. Бурмов. През 1958 г. в „Кратка история на България“ изводът е пак такъв: „Прабългарите спадали към тюркската етническа група“
Институт по история към БАН: Димитър Ангелов, Бистра Цветкова, Крумка Шарова, Горан Тодоров, Кирил Ламбрев, Войн Божинов.
Наястоящи видни тюрколози - Проф. добрев Военна Акаденимя, проф. Емил Боев - СУ, Дуриданов,  , и Борис Симеонов и Моско Москов ... За Бешевлиев, Златарски, Дуриоданов и др. юнаци да не говорим. Като казвам тюрколози, разбирам хора защищаващи идеята че българите са по произход тюрки, а не че са преподаватели по тюркска лингвистика.
За никой от тези "видни български интелигенти тюрколози" не си чувал Тамарин !?
В многотомното издание на БАН "История на България" от 1981 г. също се спрагят българите за тюркоговорящи, т.е. тюрки - напр. т. ІІ и нататък.
И за нея ли не си чувал Тамарин !? 8)

Сега ще кажеш, ама аз говоря за турци, не за тюрки :). Ще ти отковоря, че турците се наричат ТОЧНО ТЮРКИ, независимо как се произнасят на български, т.е. тези видни тюрколози, ни обявяват за браатовчеди с турците, казано най-общо. Аре и това сигурно не си чувал :)

« Последна редакция: Февруари 05, 2014, 17:03:27 от bozman »

Неактивен T.Jonchev

 • Модератор
 • Академик
 • *****
 • Публикации: 542
 • Респект: 20
Re: Капанците
« Отговор #13 -: Февруари 07, 2014, 17:59:04 »
За Златарски българският произход е хунски. Ако обаче хуните са от тюркски произход...

Неактивен bozman

 • Знаещ
 • *****
 • Публикации: 129
 • Респект: 7
Re: Капанците
« Отговор #14 -: Февруари 18, 2014, 17:21:50 »
За Златарски българският произход е хунски. Ако обаче хуните са от тюркски произход...
--- Навремето ти чете "Кроватова България . . . " и там беше доказано хронологически (по наличните публикувани материали), че Златарски папагалничи от Ценов за българския "хунизъм". Лично мен това много ме радва, защото там където Г.Ценов се е подхлъзнал по "етностната мода", Мошеника продължава да се пързаля до смъртта си.

БГ История

Re: Капанците
« Отговор #14 -: Февруари 18, 2014, 17:21:50 »