Автор Тема: Богоявленски парад в Търново през 1260г.  (Прочетена 3828 пъти)

Неактивен ALD

  • Знаещ
  • *****
  • Публикации: 139
  • Респект: 0
    • http://ald-bg.narod.ru/index.html


Г. Акрополит и Т. Скутариот описват накратко в своите истории, как при едно посещение на първия в Търново, той присъствал на празника Богоявление. Акрополит посочва, че празника е минал тържествено:

Цитат
... а мене [имп. Михаил Палеолог] изпрати като пратеник при владетеля на българите Константин. Аз отидох прочее при него и прекарах там няколко дни. Защото тогава се случиха Христовите празнични дни - рождението и кръщението. В този ден на кръщението бълг. владетели празнуват най-бласкаво и тогавашният бълг. владетел Константин желоеше да бъда и аз при тях и да бъда зрител на това, което става. Като изпълних дадените ми нареждания, аз излязох от Търново...
Г. Акрополит, ГИБИ, т.8, стр. 211-212Скутариот е по-обстоен в какво се е състояла тържествеността - били носени военните трофеи:
Цитат
И там той [Г. Акрополит] прекарал Христовите празници - Рождество и Кръщение, в който ден бълг. владетели празнуват най-тържествено, като носят триумфално, които взели плячка от имп. Исак.
Т. Скутариот, ГИБИ, т.8, стр. 302-303


Трофеите са описани от Акрополит когато говори за разгрома на имп. Исак:
[
Цитат
b]Защото те задигнали императорските пирамидални корони, чашите на знатните, голямо количество пари и самият имп. кръст...[/b]
Г. Акрополит, ГИБИ, т.8, стр. 153-154


И така, нека опитаме от запазените макар и оскъдни сведения да направим реконструкция на събитието:

През 1260г. българската държава се управлявала от Константин Асен Тих. Династичната криза след смъртта на Иван Асен била свършила, а времената на бунтове, нашествия и размирици били далеч. Константинопол все още бил в ръцете на латинците (до 25 юли 1261г) и Търново се виждало като Третия Рим - духовния център на православния свят.

Церемонията навярно се е състояла на площада пред двореца. След водосвета били изнесени бойните трофеи. Макар и да не са споменати от Акрополит и Скутариот най-вероятно са били носени и трофеи от победите при Одрин и Клокотница. Пратеника на никейския император ще да е гледал с радост трофеите от пленения враг - латинския император Балдуин І Фландърски. После е преглътнал плевеното от епирския конкурент на никейските императори - Теодор Комнин. Но го заболяло когато при шествието били пренесени пленението от Исак Ангел съкровища - регалиите и реликвите от времето на единната империя  преди да бъде загубен Цариград.

Не се споменава дали е било извършено хвърляне на кръста в реката като се прави днес. Ако е имало, то тържественото шествие от дворцовия площад най-вероятно е минало през Малката порта и се отправило към Владишкия мост над Янтра. По това време на Царевец и Трапезица били изградени голяма част от храмовете и празничния камбанен звън от двата хълма и храмовете в Асенова махала е имал страхотен звуков ефект.Един празник, изпълнен с тържество и блясък. След 17г. държавата щяла да бъде хвърлена в смут и хаос, а ценните трофеи отмъкнати при бягството на цар Иван Асен ІІІ.  И това тържество повече нямало да се случи. Но през 1260г. столицата тържествувала в пълния си блясък. Все още й оставало време на величие. Дори след като визинтийците си възвръщат Цариград, заради Лионската уния от 6 юли 1274г. Константин Тих си оставал най-християнския владетел, а търновския патриарх Игнатий бил "стълб на православието".
Един славен миг, между две бури.


БГ История


Неактивен emilia_n

  • Академик
  • *****
  • Публикации: 238
  • Респект: 6
Богоявленски парад в Търново през 1260г.
« Отговор #1 -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
Българинът по природа е консервативен човек. Той тачи своите традиции, както навремето са ги тачели и неговите предци. И днес Богоявленския парад е един от най-хубавите воени паради в България. На него ден се освещават бойните знамена.
Чудесна е приемсвеността на днешните ни воини. От последния фотос виждам, че те  приемат  водосвета на бойните знамена пред царския дворец в старата българска столица Търново. Това е една хубава  историческа приемственост свързана с нашите история и  традиции.

БГ История

Богоявленски парад в Търново през 1260г.
« Отговор #1 -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »