Автор Тема: Велизарий спасява Константинопол от атака на българите в 559  (Прочетена 32453 пъти)

иво станоев - Сеул

 • Гост
През 559 година при поредното си нападение в земите на Византия отряд българи(кутригури) предвождан от хана им Заберган и придружени от славяни замалко не превземат Константинопол. Единствено ангажирането на "пенсионираният" вече велик византийски пълководец - Велизарий спасява Византия и нейния възрастен Император Юстиниян.
    Българи и славяни пресичат безпрепятствено замръзналия Дунав и необезпокоявани стигат и преминават Балкана. Нападателите се разпростират из Македония и Тракия, а Заберган с не-повече от 7 000 конника напредва до стените на Константинопол и "...установява лагера си на 20 мили от града на брега на малка река, която заобикаля вила Мелантиас(Melanthias) и се влива в Мраморно Море.". По принцип тези стени винаги са били непреодолимо препятствие за набезите на "варварите", които не разполагат с обсадни съоръжения, но точно този път не е така. Причината е, че наскоро е имало голямо земетресение което поразява фатално укрепленията. Освен това основните войски на Византия са ангажирани в три едновременни войни в Италия, Африка и Персия. В защита на столицата са оставени 5 500 гардове, но те са съставени от "....мързеливи гърци, които по този начин се откупват от задълженията на цивилния живот без да се излагат на истинска опастност." Разказите на бежанците идващи в града преувеличават броя и свирепоста на идващите българи. Това хвърля града в паника. 77-годишният "Юстиниян трепери". По негово нареждане златото и ценностите от църквите в града и кварталите са прибрани. По стените се нареждат "треперещи наблюдатели". При Златните порти са се събрали множество "безполезни генерали и трибуни", а сенаторите споделят тревогите на населението. В града цари паника. Надеждите на всички са насочени към възрастен ветеран - великият Велизарий - покорителя на Италия и Африка, който обаче е в немилос пред имератора, който ревнува успехите и популярноста на генерала. Подтикнат от опастността Велизарий отново слага доспехите с който "влиза в Картаген и защитава Рим". Всичките коне в града са мобилизирани,"... дори тези от цирка". Примерът на генерала заразява масите и скоро е изградена отбранителна стена и окоп. На следващата сутрин българите нападат. Посрещат ги обаче 10 000 гърци, предните редици са добре въоръжени и дисциплинирани(това са 300 от ветераните на Велизарий). Двата фланга на българите са нападнати от засади. Атаката на нашите не успява, и те загубват 400 конника. Константинопол е спасен. Заберган се оттегля на почетно разстояние. Българите прекарват лятото в Тракия и впоследствие се оттеглят отвъд Дунава.
     Стените на Константинопол са скоростно възстановени и в следващия повече от половин век столицата на Византия е недостъпна. Българите не веднъж и дваж ще стигат до стените на града, но без флота превзимането на Константинопол е немислимо. Това все пак ще стане в 1203 година когато рицарите от 4-тия кръстоносен поход вместо Йерусалим превземат Константинопол. Тогава венецианците атакуват по вода, а французите по суша. Превземането на Константинопол от турците също става едва след като Мохамед II с гениална маневра прекарва по суша корабите си и овладява пристанището откъдето отваря втори фронт срещу защитниците на града.
   Иво Станоев - Сеул
 п.с. информацията и цитатите са от книгата на Едуард Гибон "История на Упадъка и Рухването на Римската Империя" (Edward Gibbon, "The History of The Decline and Fall of The Roman Empire") т.II, стр. 764,765

БГ История


Неактивен emilia_n

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 238
 • Респект: 6
Историята е една от науките, която учи човека. Но много често хората не се  вслушват в гласа на миналото, а то е поучително.
Една от заблудите на историята е, че мъжете превъзхождат жените. Самата история опровергава това.
              Древните владетелки Хатшепсут, Нефертити, Саавската царица, Семирамида, Клеопатра  са владеели цели империи. Техния пример е последван и  от владетелките от Юлиево- Клавдиевата династия-Ливия, Месалина и Агрипина, които са управлявали Рим.  Една от най-великите империи на древността.  Някои от тези царици и императрици  се доказват като талантливи държавници.
             Положението във Византия не е по-различно. Един от най-великите владетели на Източната римска империя ( Византия ) - Юстиниан І Велики (527-565г.) управлява заедно със своята съпруга императрица Теодора. Нейното влияние е било толкова силно, че то се почуствало след нейнината смърт. Затова много от учените разделят управлението на Юстиниан І на два периода - преди и след смърта на Теодора. Нормално е чисто човешката мъка да е сломила императора и това неминуемо се отразява на външната политика като цяло.

Неактивен IvoStanoev

 • Редовен
 • *
 • Публикации: 24
 • Респект: 1
иво станоев - сеул
« Отговор #2 -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
Мой принцип е да избягвам обобщения от рода на "жените" така, "мъжете" иначе. Същото се отнася и за раси, нации, професии и т.н. И причината за това е убеждението ми, че сред всяка от горните групи има огромно разнообразие от качества и харектеристики които правят обобщенията кухи фрази. Една стойностна жена(и такива има много) не губи ни най-малко от качествата си заради това, че някой смята че "мъжете превъзхождат жените". По същия принцип един мухльо(такива има още повече) не печели нищо от голия факт, че пикае прав. Аз лично предпочитам когато се говори да се посочват конкретни примери. И в случая не съм убеден, че именно Императрица Теодора е сполучлив пример за превъзходство. Най-напред "превъзходство" в какво - интелект, красота, кураж, морал, сила? Въпросът е поставен безкрайно условно. Все пак предполагам става въпрос Теодора да се даде като положителен пример за жена с качества и възможности, и "талантлив държавник". Нейното влияние над Юстиниан е било безспорно. За да се ожени за нея Юстиниян налага нов закон който отменя съществуващите тогава ограничения знатни византийци да се женят за театрални и циркови  актриси(такава е била именно Теодора). Още при възкачването си на престола той обявява Теодора за негов равнопоставен и независим "колега" в управлението на империята. Това влияние обаче за мен лично е повече отрицателна оценка за Юстиниан отколкото положителна такава за Теодора. Верно е, че по време на размириците в Константинопол през 532 г. Теодора демонстрира завидно хладнокръвие и твърдост и дори според Едуард Гибон, Юстиниан би бил "загубен" ако не е била нейната решителна намеса. Тя спира задействания вече план за евакуация на императорското семейство извън столицата. С бързи и решителни действия инициативата е овладяна и верните гардове водени от Велизарий усмиряват размирниците.
Едва ли обаче може от този епизод да се прави цялостна оценка на живота и делата на Теодора.
Двата основни успеха на управлението на Юстиниан са  териториалните завоевания на Византия и Законите на Юстиниан. Военните победи по това време са дело изключително на споменатия в по-горното ми писание генерал - Велизарий(Юстиниан е първият Император, който нито веднъж не излиза на бойното поле). И именно Теодора е тази която, влизайки в комбина със съпругата на Велизарий, Антонина, прави доста за съсипването на  генерала. Докато е жива Императрицата прави много неща, за да спъва успехите на Велизарий(в интерес на обективността трябва да добавим, че тя не е била единствената в тези начинания)..
     Що се отнася до прословутите Закони на Юстиниан - верно е, че самият той заявява, че те са плод на мъдрите съвети на съпругата му. Това обаче за мен е повече знак за силата на влиянието което Теодора е имала върху Юстиниан отколкото за някакви практически законотворчески умения от нейна страна. Над Законите са работили най-изявените по онова време юристи, познавачи на Римското право от древността до настоящето. Създаването и усъвършенстването на закони е сериозна наука и тя се учи дълго. Теодора обаче произлиза от семейство на циркови артисти и прекарва младостта си в занимания доста различни от ученето. А ако се вярва на Тайната История на Прокопий от Чезаре тя е била и доста изявена куртизанка - " Въпреки че бе отворила широко и трите врати за посланиците на Купидон, тя(Теодора) съжаляваше че природата не е отключила пролива между гърдите й, за да може да приема и там още един от неговите(на Купидон) емисари". http://procopius.net/procopiuschapter9.html    Дали ще повярваме буквално на Прокопий или не фактът е безспоред; младостта на Теодора е била всичко друго, но не и образец за почтеност и достойнство. Трябва обаче да се признае, че след сватбата им Теодора е вярна съпруга и се е представяла за предана христкиянка. Последното обаче не й пречи да има частен затвор в които враговете и са били измъчвани без съд и присъда и понякога в нейно присъствие(отново според Прокопий).
     Не знам кои са тези учени които "....разделят управлението на Юстиниан І на два периода - преди и след смърта на Теодора.", но Едуард Гибон(безспорен авторитет по въпросите на Римската Империя) не вижда подобен вододел.
       С уважение,
     Иво Станоев - Сеул

Неактивен ALD

 • Знаещ
 • *****
 • Публикации: 139
 • Респект: 0
  • http://ald-bg.narod.ru/index.html
Предполагам, че въпроса за жените се повдигна, защото след победата византийците открили, че част от загиналите в сражението от бълг. страна били жени.
В случая проблема не е, че се справили лошо - те византийците много не са се усетили. По принцип жените не участвали във военни кампании. От там и по-малкия им опит в сраженията. За да замаже положението, че била удържана победа над армия, в която имало колам контингент от жени, Прокопий надълго обяснява, че гвардията, която излязла срещу тях, макар и съставена от мъже, всъщност била формирана  от дворцови контета, които също нямали опит в сраженията. Иначе казано, че част и от двете армии нямала сериозен боен опит и в това отношение силите били изравнени.
Тъй като бълг. армия била разделена на 2, се наложило да бъде подсилена.
Сведението на Прокопий е интересно, защото съобщава, че в състава на бълг. войски били включвани и жени. От известията за похода на Никифор І, където се казва, че Крум бил принуден да въоръжи и жените, може да се направи извод, че участието на големи контингенти жени в армията не било трайна практика, а само извънредна мярка.

Неактивен IvoStanoev

 • Редовен
 • *
 • Публикации: 24
 • Респект: 1
иво станоев - сеул
« Отговор #4 -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
Къде точно Прокопий споменава за жени в редиците на българите? Аз не можах да открия нищо такова. И от къде е информацията за загинали жени в редиците на българите?
   С уважение,
   Иво Станоев

Неактивен ALD

 • Знаещ
 • *****
 • Публикации: 139
 • Респект: 0
  • http://ald-bg.narod.ru/index.html
В ГИБИ т.2 (ИБИ - т3) - томчето мисля че го има на Крориана и няма да е проблем да се видят текстовете. Там са направени по страници и като ги посоча, е лесно да се намерят.

На стр. 137 се говори, че в хунската войска имало жени. Все пак Прокопий е истинския подбудител на бащицата на хуно-българската теория - Васил Златарски.  :wink:
Струва ми се, че имаше още някъде - след засадата на Велизарий и някъде около мястото където оплаквали своите близки, но не мога да го намеря. Освен в Прокопий може да е в Агатий Миринейски или във фрагментите на Манандър Протектор. Те също говорят за тези събития, като Агатий е доста обстоен.

Неактивен Torin

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 167
 • Респект: 16
Много хубава тема, наистина. Велизарий е може би най-великият военачалник през Средновековието. Битките му при Дара, Десетият Милиарий, Каркемъш, защитата на Рим от готите са легендарни и до ден днешен се изучават във военните академии по света /без нашата разбира се там изучават все още само съветския принос към военното изкуство, който е показателен само с това как да жертавш най-тъпо войската си/. Той е велик. Това е.

Неактивен sim4o

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 1051
 • Респект: 8
Темата е хубава и интересна но......
Българите ПРЕМИНАВАТ стените на Константинопол през 542!
Отрядите на Велизарий са съставени от ХУНИ-Според "Персийските войни" на същия Прокопий Кесарийски!След като негови ветерани защитават Константинопол-значи хуни се бият с българи...За обсадата в 626 на Боян също е написано,че сред нападащите има жени!Това дава основание да се твърди,че в 626 сред обсаждащите има и българи...
Именно тези нападения,са основание,да твърдя,че българи има по тези земи има доста преди 681г!

Неактивен Balkan

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 153
 • Респект: -6
Има мнение че "Оброчните плочки на "тракийски"  конници" всъщност са датировки по българския календар  http://www.facebook.com/group.php?gid=138830043878

Неактивен Тонко

 • Редовен
 • *
 • Публикации: 21
 • Респект: 0
Балкане ти до кога ще продължаваш да пишеш неща които не са свързани с темите?
И за да не бъде и моето мнение офтопик ето едно интересно четиво
http://sparotok.blog.bg/politika/2009/10/05/mityt-i-istinata-za-amazonkite.410179

Неактивен sim4o

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 1051
 • Респект: 8
За жени в военните части,четох някъде и в събитията в 626г-обсадата на Константинопол от Боян....не мога да намеря обаче оригинала та ще цитирам Рибаков-неговият преразказ.....

7 августа 626 г. ....приказ о штурме Константинополя с суши и с моря.....Прежнее название Гуннами и Кутургурами начинает у византийских мало-помалу заменяться другими именами. Но до какой степени еще долго не устанавливались и путались народные имена, показывают нападения на Константинополь в 626 году, во время знаменитой борьбы императора Ираклия с персидским царем Хозроем. Когда осаждавшие сделали попытку действовать на город с моря, то замечательно, что в этом случае по обыкновению выступили не сами Авары, а их славянские сподручники на своих однодеревках. Манасия говорит: "князь неистовых Тавроскифов, собрав корабли с бессметным числом воинов, покрыли все море ладьями однодеревками". Народы, осаждавшие Византию, он характеризует следующими словами: "Перс уподоблялся колючему скорпиону, свирепое племя Скифов ядовитому змию, а народ Тавроскифский саранче, которая и ходит и летает" (т. е. двигается и на суше, и на море. Ed Bon. 162). Под именем Скифов тут разумеются, по всей вероятности, Авары, а Тавроскифы, очевидно, означают Болгарские племена.  Патриарх Никифор, писатель первой половины IX века, следовательно живший гораздо ближе к событию, чем Манасий, говорит, что в морском сражении под стенами Константинополя славянские лодки были рассеяны; причем побито столько Славян, что море кругом окрасилось в пурпурный цвет; а между их трупов оказались многие женщины. Последняя черта совершенно совпадает с известием Прокопия, который заметил, что при вторжении в Римскую империю Гуннов (Кутургуров или Болгар), обыкновенно после их схваток с римскими войсками на поле сражения, Римляне находили женские трупы между убитыми варварами. Эти черты подтверждают, что речь идет все об одном и том же племени, являющемся в источниках под разными именами...."
Та това са сведения на Манасий...в 626 сред убитите има доста жени...а един и  същи народ е в източниците под различни имена...

« Последна редакция: Януари 10, 2010, 21:26:24 от sim4o »

БГ История