Автор Тема: BG исторически филми.  (Прочетена 24404 пъти)

Неактивен vekil

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 927
 • Респект: 29
Re: BG исторически филми.
« Отговор #15 -: Февруари 04, 2008, 23:02:33 »
Цитат на: ral
Може би няма човек който да гледа "Време Разделно" и да не намери сцена от филма на която да не се впечатли човек.Самата визия на филма,играта на актьорите/особено на Йосиф Сърчаджиев като Кара Ибрахим/ е впечталяваща! Ясвен всичко и много достоверно е ресъздадена историческата действителност.

Този филм дпециално мяа на активно мероприятие - годината на показването му едва лу случайно съвпада с възродителния процес...
Сигурно и книгата е от същата година.

БГ История

Re: BG исторически филми.
« Отговор #15 -: Февруари 04, 2008, 23:02:33 »

Неактивен vekil

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 927
 • Респект: 29
Re: BG исторически филми.
« Отговор #16 -: Февруари 04, 2008, 23:18:26 »
Има за цар Калоян и Ивайло филми, също за Шишман.

А един от най-скапаните е сериалът "Златният век" - екранизация на едноименния роман на А. Гуляшки. Още като излезе на ТВ-екраните първи го удари в-к"Трезвеност", че представял хората направили Златния век на България като закоравели алкохолици. Разбира се слабата режусара, слабата играи калпавия сценарий също си казаха думата. Нещо съвсем друго е сериалът за капитан Петко Войвода - за в България беше нещо като хит.
"Слово за буквите" - един доста посредствен филм за княз Борис І (в изп. на Стефан Данаилов".
"Неочаквана ваканция" - неочаквано хубав като за български филм детски сериал третиращ партизаните в духа на соц. реализъм.
"Тютюн" - отново посветен на класовата борба, направен по едноименния роман на Д. Талев. За времето си истински хит - по този повод рекламите на навлизащата у нас напитка "Кока Кола" били "КокаНова - Кока Кола".
"Иконостасът" - жалка екранизация на иначе чудесния роман на Д. Талев "Железният светилник".
"Дяволското оръжие" - доста сносна екранизация на романа на Б. Болгар "Синеокойт с късия меч" - описва събитията свърани с превземането на Несебър от Амадей Савойски. Дяволското оръжие са барутът и бомбардите.
"Пътят към София" бългоро-съветска коопродукция, като цяло сносен филм. За руско-турската освободителна война.
Златния век е все пак телевизионен сериал.Сравнявай го с блясъка на касандра и дързоста на гръцкия сериал ... забравих му името. А и с ласи.А за събитията по черноморието трябваше да екранизират Куцият дявол на Петър Бобев.
От биолчев не съм прочел нищо свястно.След "трийсет сребърника" даже реших че съм по добър писател.Слава богу че не се пробвах, току виж съм станал ректор на някой "свободен" "университет" за срам на България. Пътят към София беше пробив в някои отношения. Не сте гледали Героите на Шипка с Апостол Карамитев да видите за какво става въпрос.


Неактивен vekil

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 927
 • Респект: 29
Re: BG исторически филми.
« Отговор #17 -: Февруари 04, 2008, 23:29:39 »
Цар Калоян е оставил следа в съзнанието ми.Гледах го на младенческа възраст и си спомням че беше много ефектен.(За 70 те години).Наскоро един приятел академик от украинската академия на науките ми разправя че навремето е предизвикал фурор в ссср - ската публика. Потърсих го и в сайта на българска кинематография - има два реда и режисьор който изчезва от продукциите през следващите години.Дали е конюнктурно неудобен или наистина е слаб не знам. Но искам да проверя...

БГ История

Re: BG исторически филми.
« Отговор #17 -: Февруари 04, 2008, 23:29:39 »