Анкета

Колко години е плавал Булгарският флот из Средиземно море, след преминаването през  Проливите

Девет годин скита се ..
2 (100%)
Седем години...
0 (0%)
Една година  ...
0 (0%)
Не знам  ..
0 (0%)
.. там е и до ден-днешен ...
0 (0%)
Четири години ...
0 (0%)
.. три години без сън, без покой ...
0 (0%)

Общ брой гласове: 2

Гласуването приключено: Юли 22, 2013, 22:42:39

Автор Тема: Булгарският флот, сраженията на Светослав, Халифатът на Фатимидите и на Кордова  (Прочетена 19733 пъти)

Неактивен sim4o

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 1051
 • Респект: 8
Голям сеир ставало тука...

. А булгарския флот се задължавал да воюва ...  против Византия....
...... да се върне в Булгария чрез плаване около Стария свят.
Отначало си пробили път покрай столицата на Византия в Румско(Средиземно море) и хвърлили котва при бреговете на Арабска Африка(Масър,Магриб). Тук получили покана от мюсюлманите да вземат участие във войната на газиите срещу "кръстоносците" в Испания.  Булгарските моряци разбили кръстоносците и след това по северните морета, покрай Англия, Скандинавия, (покрай Шпицберген, през Норвежко море,покрай Колския полуосттров и днешен Мурманск, през Баренцево море и Ледовитият океан-заб . моя.)устието на р.Печора се върнали в г.Болгар. "

От тази публикация лично мой превод от сборника "Джагфар тарихи" в блога:
http://atil.blog.bg/history/2011/06/26/istoriia-na-voljka-bylgariia-10-13-vek-2.771554

Не можах да се отмина с безразличие и тия поредни издевателства над българската история и паметта на предците
.
.. >:( >:( >:(
Невероятните данни на Атил , се нуждаят обаче, от известно допълнение, всички ние, би трябвало да м помагаме, според силите си - за да спрем издевателствата над Българската История ...  и трябва, според мене, да се спре издевателството над паметта на предците ..
айде да видим годините отново ..

1.Флотът е бил в Черно море в ранната пролет на 970 година, ако четем вничателно написаното от Атил .. след битката при Аркадиопол ВЕДНАГА НАВЛИЗА В СРЕДИЗЕМНО.. т.е. от базовите си пристанища, по Волга или Печора или където и да са там, флотът е тръгнал някъде 969 година!

2.Флотът е в Средиземно море, до воюването на Кордовските сили водени от Ал Мансур .. като Джумбурлу ни дава и ясно факти, та да поразсъждаваме ...  Цитат на: Атил в Юли 21, 2013, 16:59:43 Булгарските моряци разбили кръстоносците знаем, кога са били събитията с испанците на Средиземноморския бряг (Графство Барцелона!) и кога е разбиването им ..

ето от Уикипедия ... на български няма, ама тука е доста подробно ..!
"Разграбление Барселоны
Начало похода аль-Мансура

В 985 году аль-Мансур принял решение лично возглавить поход на Барселону. Всю зиму продолжались подготовка похода и сбор войска. 5 мая 50 000-я армия мавров выступила из Кордовы, 10 июня она достигла Валенсии (оставалась здесь до 23 июня), а в конце июня или начале июля вступила на территорию Барселонского графства. С этого момента между свидетельствами испано-христианских и испано-мусульманских источников существуют значительные расхождения
.. "
Няма логика, Булгарският флот, тази мощна въоръжена сила, да не е взел участие в плячкосването на Барцелона ..! Булгарските моряци разбили кръстоносците  твърди убедително Джумбурлу, и по този начин ни помага за по нататъшните ни датировки .. АМИ НИЕ ЗНАЕМ, ЗА БОГА, КОГА СА РАЗБИТИ СИЛИТЕ НА БАРСЕЛОНА ..И СПОКОЙНО МОЖЕМ ДА ДАТИРАМЕ!

Атил каза :
Успели да се пробият път през Проливите и акостирали в Северна Африка. Там били уговорени .. ..да помогнат .. ... във войната  в Испания.

1.Пробиването на път през Проливите .. го знаем кога е - според данните на Джумби "веднага след като научили за разгрома на Светослав" .. това е битката при Аркадиопол, пролетта на 970 година забележка .. за голям разгром-данни няма
2.Войната в Испания .. т.е. нападенията над Барселонското графство .. и това знаем .. започва в 978 година .. а  по море-ориентировъчно някъде 979 година ..
3.Разбиването на "кръстоносците" .. забележката тука е за термина "кръстоносци" ..ама авторитетът на Атил все пак нещо значи ..и приемаме термина ..и отваряме и гледаме 985 е разбиването  ..и ето така- подпомагаме Атил !С датиране на подробностите!

Дали пътуването покрай Ламанш, Скандинавия и през Баренцово море, е започнало веднага след това??! .. тука се нуждаем от допълнително уточнение от Атил!
Пътешествието, през Ледовития океан , Печора и по Водният път на Булгарите  ще да е траело също повече от година , а може би и две..
И така - да обобщим  ДАННИТЕ НА АТИЛ..
-корабите тръгват, с най-голяма вероятност, от базовото пристанище в 969 година
-прибират се, с най-голяма вероятност, някъде след 986-987 година ..

Какво ли е било състоянието на платната, на въжетата и такелажа,на реите, на мачтите, на корабите??
Ще припомним,че нормалната експлоатация на дървени съдове, би трябвало да включва остъргване на дъната , редовна подмяна на изгнилите части, мазане с катран, периодично запушване на процепите, през които започва да се просмуква вода и т.н. .. буларските флотски хора, уви .. не са имали възможност да правят поддръжка на корабите си в базовото пристанище , доста години .. уви..

Атил каза преди: 8 ч., 28 мин.

Значи булгарският флот не е седял никъде девет години а по-скоро е плавал насам - натам,


На въпросите ЗАЩО?? И КАК ТАКА ТОВА СЕ СЛУЧВА??
си отговорихме - защото са били тъпи идиоти! Атил ги разкрива!! ;) другият вариант - писаниците на Атилягата, да са фантасмагорни и малоумни  И ИМЕННО ТЕЗИ ТЪПОУМНИ ПИСАНИЦИ ДА СА ИЗДЕВАТЕЛСТВО С ПАМЕТТА НА ПРЕДЦИТЕ.. с възмушение се отхвърля!
Атил!!...


Отиваш вече твърде далеч!
Опровергавай това, което преценяваш като невярно и неправилно, но стига с този груб език. - бел.мод.
« Последна редакция: Юли 31, 2013, 09:39:11 от T.Jonchev »

БГ История


Неактивен sim4o

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 1051
 • Респект: 8
Нови доказателства от Атил
« Отговор #31 -: Юли 27, 2013, 20:47:22 »
уважаманият от нас съфорумец .. допълни с нови данни ...

Атил каза преди: 2 д., 1 ч.Не, ще пращам още статии.
Освен тъпи същества, тук определено влизат и нормални хора да четат.
Най-разпространения тип кораби които плавали по Средиземно море били от типа - олгети.

 А в столицата е бил популярен морския шах, това по какъв повод може да е ако е нямало мореходство. Каже бе маймуно!

Видя ли снимката с булгарските кораби?

На север били популярни леките кораби - кочи. Наричани така заради традиционната овнешка глава на предната мачта. От търговските кораби най-популярни били т.нар.- уч каек(събиращи товара на три големи лодки). Големите кораби се казвали - бейнек(с гребла и платна). Когато руснаците пратили покръстените булгари-казаци да усвояват севера и изтока, те знаели къде отива и докъде могат да стигнат. Топонимията и сега там е булгарска. Такава каквато са я заварили.

Долу олигархията!!  Да живее свободата !  !Ще ни се и на нас, прочитайки по-горните Исторически Изследвания, да възкликнем възторжено .. в един глас с автора  "Долу олигархията!" .. и облекчено да въздъхнем,  ТОЙ ще праща и нови статии! ... !

..та ето какви безусловни и силни доказателства ползва Атил ..

 Атил каза :А в столицата е бил популярен морския шах, това по какъв повод може да е ако е нямало мореходство. Каже бе маймуно!

 Разбира се,че е имало Мореходство .. та по този повод, е шахът, по какъв друг? Столицата си е била пълна, просто, с Мореходност .. това е напълно ясно. Данните за широката популярност  на тази игра , морския шах, са съвсем неоспорими - дава ги лично професор Нуртундун Джумбурлуебаев!
И още нещо - някъде четох, че сред малките деца в столицата са били модерни моряшките костюмчета ..! Това по какъв повод може да е, да запитаме, Олигархията??!

Атил каза : Видя ли снимката с булгарските кораби?
   това пък е Вторият въпрос, който да се  зададе на Олигархията .. Снимките на корабите!Част от снимките булгарските матроси май са качили и във Фейсбук!
А да видим, това пък доказателство кой ще го отрече!! Бил тъп откачен идиот Джумбурлу ли, .. ами снимките, .. я ги вижте бе! Много ясно,че е имало навсякъде Мореходство ...!! Ако е нямало Мореходство, нещата щяха да са съвсем, съвсем други!
Долу олигархията!!  Да живее свободата !  !
« Последна редакция: Юли 30, 2013, 10:27:46 от sim4o »

Неактивен bozman

 • Знаещ
 • *****
 • Публикации: 129
 • Респект: 7
Re: Нови доказателства от Атил
« Отговор #32 -: Юли 30, 2013, 10:26:32 »
Атил каза преди: 2 д., 1 ч.Не, ще пращам още статии.
Най-разпространения тип кораби които плавали по Средиземно море били от типа - олгети.
--- Джумбурлу го дължат гладен понякога в изолатора и иска да каже спагети, но му идва нанагорно такава сложна дума и приключва с олгети.

А в столицата е бил популярен морския шах, това по какъв повод може да е ако е нямало мореходство. Каже бе маймуно!
--- По тази причина и в Египет трябва да има дами, щото играят и там на "Дама", но пък дами няма, а има само ханъми. Затова играта там вече се нарича "Ханъм-жина".

Видя ли снимката с булгарските кораби?
--- И аз даже я видях. Самолетоносача Айзенхауер е просто като китайска джонка пред тях :)

На север били популярни леките кораби - кочи.
--- От кочини. Ако Джумбурлу посещаваше краварници, корабите щяха да са каравели и т.н.

Наричани така заради традиционната овнешка глава на предната мачта.
--- Досега никой не е виждам овнешка глава на мачта, но в кочините където ходи Джумбурлуто, може и да има някъде закачета овнешка глава.

От търговските кораби най-популярни били т.нар.- уч каек(събиращи товара на три големи лодки).
--- Тоест товара на три самолетоносача като "Дж. Кенеди".

Големите кораби се казвали - бейнек(с гребла и платна).
--- Да така са се казвали. Имало обаче и бейкон, бейгъз и бейчеп. Така са упоменати във Ватиканската библиотека.


 Когато руснаците пратили покръстените булгари-казаци да усвояват севера и изтока, те знаели къде отива и докъде могат да стигнат.
--- И затова тръгнали на запад и на юг и достигнали Америките,които завладяли. Една строга научна истина.

Топонимията и сега там е булгарска. Такава каквато са я заварили.
--- Защото преди булгарите-казаци, там е бил булгарския-картагенски флот от Средиземно море, който не се прибрал 9 години в пристанищата

Долу олигархията!!  Да живее свободата !!
--- Не, за "свобода" още не е дорасъл Джумбурлу, нека постои още и някоя година в психото, но на по-лек режим, да не загуби дарбата си.Неактивен sim4o

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 1051
 • Респект: 8
Атил каза преди: 33 мин., 28 сек.

. Думата "Джумбурлу" вие сте си я измислили с някакво гадничко и подличко намеренийце, което при такива като мене обаче няма как да мине..
Водните пътища са факт неоспорим, както и сухопътните. Унаследени са от държавите възникнали на тези територии след окончателното разделяне на Кара Булгар(Велика България) през 9-ти век.

и напълно се съгласявам .. напълно неоспорим факт са сухопътните пътища .. сещам се за Магистрала "Тракия" .. или А1 в Германия, а да видим ,кой ще отрече съществуването им .. разни тъпанари , кой друг .. а за Водните пътища давах пример от съвременноста - Водният път Майн-Рейн-Дунав .. виждал съм го с очите си и в Бамберг и в Нюрнберг, по скоро между Нюрнберг и Фюрт.. даже няколко месеца , съм го пресичал всеки ден Фюрт-Нюрнберг..
Много ясно,че Водни пътища съществуват! .. бе що има хора, които не го приемат, бе, как може да са се родили толкова лъжливи ..! Много ясно,че е имало из Евразия и Булгарски Водни пътища-те дават възможност Булгария, да е и океанска военноморска сила, и нейният флот, да не се страхува да влиза в битка с ромейския , да речем, или флотът на Фатимидите .. и е плавал из Световния океан! Как без да има булгарски Водни пътища??!.. ами то, физически не е възможно!
 Унаследени са от държавите възникнали на тези територии Унгария, Дунавска България , Воложка България, нали така .. а думата "Джумбурлу" не сме я измислили с тайна цел ... съществува си, в стария булгарски език..!
----------------------------------
.. и сега маалко ще трябва да се позамислим ..

Атил каза преди: 2 д., 1 ч.
Не, ще пращам още статии
Видя ли снимката с булгарските кораби?
  ...  ами не е снимка, ама видях - нормални старинни морски ветроходи ..и??!   ТЕ ЛИ СА ПЛАВАЛИ ПО ВОДНИТЕ ПЪТИЩА .. какво ги е движило??! Когато е в морето-корабът може да маневрира и да "хваща вятъра" ,когато е в канал или река, трябва задължително да се движи не "по вятъра" а по руслото на реката, което понякога е доста лъкатушещо .. ето защо, при пътуване по "водни пътища" много рядко се е използвала движещата сила на вятъра, а повече гребла .. или най-простият ,лесен и икономичен метод - теглене на водният съд от брега с въже! .. въдата оказва малко съпротивление, хората си вървят, теглят .. подробно процесът е описан , например в "Трима души в една лодка" от англичанинът Дж.Джером ..

Ето и въпросът .. от "снимката с булгарските кораби" се подразбира,че греблата не са им основен движител .. както виждаме, по Воден път, не бива да се разчита на твърде вятъра .. та.. теглени ли са корабите??! По водния път?? Както е било процедирано, при плавания по реки, от периода на Древен Египет, та до 15 век??! .. ако са били теглени, как да си представим корабоплаване по Воден път, от Ледовития океан ..
Ще се радвам да ми бъде отговорено от някой от съфорумците, за да може безкрайно интересната дискусия да продължи...
« Последна редакция: Юли 31, 2013, 18:08:38 от sim4o »

Неактивен bozman

 • Знаещ
 • *****
 • Публикации: 129
 • Респект: 7

 ТЕ ЛИ СА ПЛАВАЛИ ПО ВОДНИТЕ ПЪТИЩА .. какво ги е движило??!
--- И по Океанските булгарски водни пътища корабите са били теглени от специално обучени за това булгарски делфини. По-богатите бейлици са ползвали обучени орки, а кораба на баш-пашата е бил теглен от обучен кашалот. За такъв изтърван от булгарите полуобучен кашалот е писал Херман Мелвил, обаче булгарите не са издали тази тайна и не са отишли да си приберат кашалота. Така, че никакви ветрове, никакви пасати - надяват юлара на орките и опаааа . . . в Америка за една седмица. Това е велика булгарска тайна. А водните пътища са били маркирани от обучени костенурки. Слагат им на главата торба със водорасли и костенурките не мързат от там в продължение на години. През това време орките и китовете, като теглят булгарските кораби засичат с радарите си костенурките и държат правилният талвег от Гибралта до Копакабана.
Ето и въпросът .. от "снимката с булгарските кораби" се подразбира,че греблата не са им основен движител ..
--- Именно. Били са само за заблуда на противника. Някои даже са успели да нарисуват как китове теглят булгарските кораби, но понеже не са били запознати с тайната, смятали че това е случайно и за твърде кратко.


както виждаме, по Воден път, не бива да се разчита на твърде вятъра .. та.. теглени ли са корабите??! По водния път?? Както е било процедирано, при плавания по реки, от периода на Древен Египет, та до 15 век??! .. ако са били теглени, как да си представим корабоплаване по Воден път, от Ледовития океан ..
Ще се радвам да ми бъде отговорено от някой от съфорумците, за да може безкрайно интересната дискусия да продължи...
--- Значи мисля че отговорих на този крайно секретен въпрос пренебрегвайки опасността върху ми да се изсипе проклятието на Булгарските Духове - пазители на БУлгарските тайни за водните пътища.

Неактивен sim4o

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 1051
 • Респект: 8
Морската пехота на Булгарския флот vs. The US Marines
« Отговор #35 -: Август 04, 2013, 13:26:51 »
Всички знаем,че Морската Пехота, в момента е едно от най-славните бойни подразделения в много държави ..
Ето американски документален филм ...
The US Marines (Documentary Film)
http://www.youtube.com/watch?v=R2BcVbROkyE
http://www.marines.mil/
http://www.marines.com/home
http://www.marines.com/history-heritage
Кога обаче, са създадени първите специализирани военни части, на отбрана пехота към Бойния флот
... кой обаче, според вас, има приоритет , не са ли това булгарите??!
Супер-интересни сведения , за отделните подразделения на Булгар-Navy , дава съфорумникът Атил!

Атил преди: 2 ч., 4 мин.
Само морската пехота... са били булгарски аристократи.

« Последна редакция: Август 04, 2013, 19:43:43 от sim4o »

Неактивен Атил

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 306
 • Респект: -9
 • Булгар
Ти какво си писал всъщност и каква "тема" си отворил? То затова казвали че комунистите казвали на черното - бяло!
Извращаваш и подменяш текста и си написал обратното на информацията която се съдържа в цитираното сведение в статията?!
Там се казвам че в Магреба им предложили да участват във войната в Испания срещу богато възнаграждение!
Присъединяването към Кордова и другите бабини трънкини са твои творчески измислици. Що за подла нравственост цари сред вас?
Маймуноподобни ли сте наистина или бавноразвиващи?
Ето и на страницата със статиите където не мога да вляза за да отговоря - тоя пак се разписал боцманския. И той ли е бавноразвиващ та се чуди защо началниците на флота били аристократи? А откъде си го измисли че и войниците от морската пехота и те били такива?!
Хайде четете оттука за баварите и българите поне.Сухопътните:
http://atil.blog.bg/history/2013/08/04/bavariia-ravno-na-bylgariia.1136365
Понеже няма нищо тайно,което
да не стане явно;
И нищо не е станало,за да бъде скрито,
но да излезе наяве.

                         Марк,4:22

Неактивен sim4o

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 1051
 • Респект: 8

Извращаваш и подменяш текста и си написал обратното на информацията която се съдържа в цитираното сведение в статията?!
Там се казва че в Магреба им предложили да участват във войната в Испания срещу богато възнаграждение!
Присъединяването към Кордова и другите бабини трънкини са твои творчески измислици. Що за подла нравственост цари сред вас?
Маймуноподобни ли сте наистина или бавноразвиващи?

.....
Май наистина има някакви бавноразвиващи се ..
 КОГА И КАКВА ВОЙНИ е  ИМАЛО В ИСПАНИЯ ... КАК ФЛОТЪТ СЕ ПРИСЪЕДИНЯВА В НЕЯ ...
Кой с кого воюва??!..
.. БУЛГАРСКИЯТ ФЛОТ НА ЧИЯ СТРАНА ВОЮВА....
ТИ МНОГОКРАТНО ПИСА, че флотът е воювал в Средиземно море .. КОГА??!
Приказките ... казвам че в Магреба им предложили да участват във войната в Испания срещу богато възнаграждение!.. са май за 10 път разисквани ..
КЪДЕ В МАГРЕБА- В ПРИСТАНИЩА  .. или къде??!..  НА КОГО са пристанищата в Магреба в 970 година .... не са ли на Фатимидите??!
КАКВА война е имало в Испания.. та в 970 .. или някъде около тази година,  НЯКОЙ ДА ОТИДЕ В ПРИСТАНИЩАТА НА ФАТИМИДИТЕ, и да предлага на Булгарския фрот, да взема участие във войната??!
Или флотът не е бил на котва в пристанищата???! ..
... и къде са били сраженията на Булгарския флот - многократно споменаваше за Средиземно море .. сега говориш за Испания.. направили са си Водни Пътища и са навлизали в сушата където си поискат или що??!
Присъединяването към Кордова и другите бабини трънкини са твои творчески измислици.
КЪМ 970-971 ГОДИНА покрай Испания имаме..
1. Кордовския халифат, който след 978 година воюва в Испания.. В 985 година ИМЕННО КОРДОВЦИТЕ РАЗГРОМЯВАТ  единствените "испанци" които са на Средиземно море- Барселонското графство ..
 Кордовския халифат , към този период, не владее Магреба, ни пристанища в Североафриканския бряг .. освен Сеута и Танжер ..
2.Фатимидския халифат  .. фатимидите владеят Северна Африка и пристанищата там .. барабар с Магреба .. Фатимидския халифат обаче, няма обща граница с християнските владения на Пиринейския полуостров и няма данни, някога да е имал походи срещу тях ..

Ако Булгарският флот, не е бил  ЗАЕДНО С КОРДОВЦИТЕ, ПРИ ПОХОДИТЕ ИМ СРЕЩУ християнските държави ...КАК ДА СЕ РАЗБИРАТ ПРИКАЗКИТЕ ТИ ... "им предложили да участват във войната в Испания срещу богато възнаграждение!" ...
Кои са тези неизвестни, които ... [b]""им предложили да участват във войната.."[/b]

Как така ХЕМ НЯКОЙ ИМ ПРЕДЛАГА ДА УЧАСТВАТ ВЪВ ВОЙНАТА, И ТО МАЙ НА СТРАНАТА НА КОРДОВА .. ХЕМ ФЛОТЪТ НЕ СЕ БИЛ НИКОГА ПРИСЪЕДИНЯВАЛ КЪМ ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ НА КОРДОВА??!

Въобще в Средиземноморието  .. ПРЕЗ ПЕРИОДА 970-985 кои държави съществуват??!.. Кой с кого воюва??!..  кои години са походите, кои месеци .. кога пък са мирните договори и от кога до кога има мир ...
Кой с кого е в добри отношения, кой с лоши .. къде са разположени държавите, на кой държава кои пристанища са ... и т.н.
Аре да дадеш,  СПОРЕД БУЛГАРСКИТЕ ЛЕТОПИСИ ЕДНА ТАБЛИЧКА .. С ПОДРОБНОСТИ, КОЯТО ЩЕ Е НЕВЕРОЯТНО ЦЕННА ..

Като твърдиш, че Булгарският флот, не се е присъединявал към силите на Кордова .. ОК.. приема се!
Авторитетът на Атил, като Историк ни задължава!

Къде и на страната на кого, воюва тогава флотът "в Испания"??! .. коя година??! Кой му е платил... ... тази война къде е описана ... като не се е присъединил към Кордова, към кого тогава, аджеба се е присъединил ...
---------------------------------
« Последна редакция: Август 04, 2013, 22:28:49 от sim4o »

Неактивен sim4o

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 1051
 • Респект: 8
а все пак ..

- КОЛКО ГОДИНИ СТОИ БУЛГАРСКИЯТ ФЛОТ В СРЕДИЗЕМНО МОРЕ ...
и къде е бил, през цялото това време  ..
1.В Североафриканските пристанища (версия 1 на Атил)
2.Не е бил в пристанища а се носи насам-натам(версия 2 на Атил)
3.Бил е в Магреба (където и да е това)

Войната "в Испания" в която Булгарският флот взема участие в Средиземноморието, между кого и кого е??! .. "арабите" ..и "испанците" (вариант на "испанците"-християните) е доста общо казано ... По това време имаме няколко арабски държави, и няколко християнски  ... Държавата имаща обща граница с християните в Испания обаче е една-Кордовският халифат!
Коя година е започнала тази война .. кога е завършила ... Кои известни битки са станали през времетраенето и .. кои са известните пълководци ...
Ако гореспоменатата, от многоуважаемият Атил "война в Испания" е тази, за която съм дал и аз данни, а именно - поредицата походи от 978 - 985 - 997 ... то за нея , много подробно е написано в няколко източника ..
« Последна редакция: Август 05, 2013, 15:33:02 от sim4o »

Неактивен sim4o

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 1051
 • Респект: 8
П.П.... "Извращаваш и подменяш текста и си написал обратното на информацията която се съдържа в цитираното сведение в статията?!"
 ОСНОВНОТО НА КОЕТО СЪМ СЕ ПОЗОВАВАЛ Е НЕ НЯКАКВА СТАТИЯ, А УИКИПЕДИЯ... като това ДОБРОСЪВЕСТНО Е ОПОВЕСТЕНО ОТ МЕНЕ ..
НЕ ВИЖДАМ, какво съм извратил и подменил.. ЦИТАТИТЕ ОТ УИКИПЕДИЯ И ДАТИРОВКИТЕ НА ГОДИНИТЕ, СА 1:1 ..!
Цитирам и други книги, напр Ал . Корольов .. и съм дал линк! Разбирам възмущението ти ..  "Що за подла нравственост цари сред вас?" .. но не разбирам, защо е отправено към мене?? :(  .. Може би, си струва, да видиш кои са авторите и отговорните лица в Уикипедия, които дават сведения, различаващи се от статията в твоя блог и да им отправиш остро писмо??! .. ще се опитам да помогна приятелски -ще потърся някакъв контакт, поне на А.Корольов ,за да може да му пишеш! Що така е написано обратното на информацията която се съдържа в цитираното сведение в статията?!" .. не са честни от Уикипедия.. дали това не е Олигархията??
Смятам,ЧЕ ИМЕННО АЗ, НЕВЕРОЯТНО ПОМОГНАХ ЗА ДА СЕ ИЗЯСНИ СЛУЧАЯ .. след като упорито, изравях сведения , подробности и датировки за събитията ..ето как, благодарени е на моите усилия, стана ясно че  Уикипедия си е позволила да напише, цитирам те ....."обратното на информацията която се съдържа ... в статията?!"
Що за подла нравственост, имат тези хора .. пишещи в Уикипедия .. и разните му там историци-та те те правят, да изглеждаш като тъп идиот .. подли са, това е и мое мнение!
« Последна редакция: Август 04, 2013, 22:31:40 от sim4o »

Неактивен Атил

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 306
 • Респект: -9
 • Булгар
"Творческата" ти мисъл е пригодна за други занимания може би, но историята и тя е наука , като икономиката да речем. Така че с разсъждения и предположения (и измислици, които ми ги вменяваш на мене), върху едно кратко сведение не се гради наука.
Отдавна направих справки по този интересен случай, но и там се казва за "противоречиви сведения" на което ти не обръщаш внимание а се уповаваш от сладникавите си фантастични предположения  и маймунджулуци.
Флота е заминал за испанските брегове заедно с северо-африкански мюсюлмански войски. Това е отправната точка. Кога е заминал не пише. Къде и колко е стоял или плавал не пише. Пише това което съм превел.
Нямам теза , нито хипотеза и не съм ги изказвал, ти го правиш от мое име без да си ме питал.
Шегата и бъзикнята за плаването насам-натам я броиш за твърдение, от мръсотия или защото наистина си от бавно развиващите се?!
Разровил си това е ясно, в уикипедията е лесно, не съм имал за цел да правя специални справки, защото няма досега сведение от този сборник, което да е опровергано и по тази причина отдавна съм се доверил на средновековните летописци. И твърдя същото каквото и те.
Какъв ти е проблема на тебе и на другите психопати все още не съм наясно обаче.
Понеже няма нищо тайно,което
да не стане явно;
И нищо не е станало,за да бъде скрито,
но да излезе наяве.

                         Марк,4:22

Неактивен Атил

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 306
 • Респект: -9
 • Булгар
Все пак реших да погледна за малко...За справка. Без много писаници и словоизлияния.Ето го владетеля по чието време булгарския флот заедно с арабски войски от Магреба дошли на помощ явно. Защото пише че им платили да воюват срещу християните-
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%B8%D1%88%D0%B0%D0%BC_II

Цитат:"...Укрепив таким свою власть внутри халифата, аль-Мансур выступил против христианских государств Северной Испании и нанёс им ряд сильных поражений. В 985 году мусульмане взяли Барселону, а в 997 году разрушили главную святыню испанских христиан — церковь Сант-Яго в Компостеле. В результате этих кампаний было почти полностью завоёвано королевство Леон. Из христианских территорий независимость сохранили только части Астурии и Галисии и некоторые районы в Кастилии..."

Да обърнем внимание на първото изречение - нанесъл им редица поражения, преди превземането на Барселона в 997 г. Та откъде творческата ти мисъл измисли деветте години скитания и плавания?!
В сведението което се съдържа в статията пише за едно разбиване на вражески войски , след което корабите продължили на север. Е?
Имало ли е кампания против испанците? Имало е? Истината ли пишат летописците - истината!
Понеже няма нищо тайно,което
да не стане явно;
И нищо не е станало,за да бъде скрито,
но да излезе наяве.

                         Марк,4:22

Неактивен sim4o

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 1051
 • Респект: 8
"Творческата" ти мисъл е пригодна за други занимания може би, но историята и тя е наука , като икономиката да речем. Така че с разсъждения и предположения (и измислици, които ми ги вменяваш на мене), върху едно кратко сведение не се гради наука.
Отдавна направих справки по този интересен случай, но и там се казва за "противоречиви сведения" на което ти не обръщаш внимание а се уповаваш от сладникавите си фантастични предположения  и маймунджулуци.
Флота е заминал за испанските брегове заедно с северо-африкански мюсюлмански войски. Това е отправната точка. Кога е заминал не пише. Къде и колко е стоял или плавал не пише. Пише това което съм превел.
Нямам теза , нито хипотеза и не съм ги изказвал, ти го правиш от мое име без да си ме питал.
Шегата и бъзикнята за плаването насам-натам я броиш за твърдение, от мръсотия или защото наистина си от бавно развиващите се?!
Разровил си това е ясно, в уикипедията е лесно, не съм имал за цел да правя специални справки, защото няма досега сведение от този сборник, което да е опровергано и по тази причина отдавна съм се доверил на средновековните летописци. И твърдя същото каквото и те.
Какъв ти е проблема на тебе и на другите психопати все още не съм наясно обаче.

Това ми е проблемът ... ЧЕ ИСТОРИЯТА Е НАУКА!
...и много мразя, някой да се  ПОДИГРАВА С НАУКАТА ..! ...
... Атил в Август 04, 2013, 23:23:20 .. .. и там се казва за "противоречиви сведения" на което ти не обръщаш внимание   ВИНАГИ ОБРЪЩАМ ВНИМАНИЕ, КОГАТО СЕ СПОМЕНЕ  "противоречиви сведения"  ..  .. например в кампанията 985 година, след влизането на Ал Мансур, във Валенсия, което е юли .. има разминаване, между християнски и ислямски писмени източници ... и аз го споменавам!
Винаги МИСЛЯ .. какви сведения могат да се приемат, какви-не!
ПРИ ТЕБЕ НЕ ВИДЯХ да има накъде , откакто почна да пишеш статии на сайта  ..  "противоречиви сведения"???! .. всичко е на 100% вярно, доказано и логично??!
Който не ти вярва  или има съмнения - .. айде да не ти повтарям епитетите ..
Правилно се сърди Комар .. то стана не спор, а надвикваница и замеряне с обиди само ...
« Последна редакция: Август 05, 2013, 15:35:01 от sim4o »

Неактивен sim4o

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 1051
 • Респект: 8
Колко годин скита се ...
« Отговор #43 -: Август 05, 2013, 00:06:40 »
.Ето го владетеля по чието време булгарския флот заедно с арабски войски от Магреба дошли на помощ явно. Защото пише че им платили да воюват срещу християните-
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%B8%D1%88%D0%B0%D0%BC_II

Цитат:"...Укрепив таким свою власть внутри халифата, аль-Мансур выступил против христианских государств Северной Испании и нанёс им ряд сильных поражений. В 985 году мусульмане взяли Барселону, а в 997 году разрушили главную святыню испанских христиан — церковь Сант-Яго в Компостеле. В результате этих кампаний было почти полностью завоёвано королевство Леон. Из христианских территорий независимость сохранили только части Астурии и Галисии и некоторые районы в Кастилии..."

Да обърнем внимание на първото изречение - нанесъл им редица поражения, преди превземането на Барселона в 997 г. Та откъде творческата ти мисъл измисли деветте години скитания и плавания?!
В сведението което се съдържа в статията пише за едно разбиване на вражески войски , след което корабите продължили на север. Е?
Имало ли е кампания против испанците? Имало е? Истината ли пишат летописците - истината!


Естествено ,че е имало кампания против испанците.. и даже и в Средиземно море е имало сражения, нали и обяснявам кога - след 978 година.. РАЗБИРА СЕ,ЧЕ ТОВА Е ПЪЛНА ИСТИНА!
Ал Мансур идва фактически на власт .. след смъртта, на предния халиф .. октомври 976 е смъртта му .. отначало има метеж  .. ама той укрепва властта си ..
И почва Война ..
ДО НЕГО-ИМА МИР ...
 КОГА НАВЛИЗА БУЛГАРСКИЯТ ФЛОТ, през проливите  .. ами ВЕДНАГА СЛЕД КАТО НАУЧИЛИ ЗА РАЗГРОМА НА СВЯТОСЛАВ  .. това го твърдиш ТИ  ..  разгромът на Светослав- ранната пролет на 970 година, да са научили- няколко месеца по-късно .. значи, навлизат в Средиземно море, не по късно от лятото на 970-а година!
Кога е войната - ами след възкачването на Ал Мансур и след като си укрепва властта в държавата срещу другите съперници  ...
От едното събитие до другото .. колко години са ...??!
Атил в Август 04, 2013, 23:43:45 Та откъде творческата ти мисъл измисли деветте години скитания и плавания?!
ами от тука  .. от датата на минаването през Проливите  ДАДЕНА ОТ ТЕБЕ и навлизането в Средиземно море ...  СПОРЕД Твоите писания, ТОВА Е ВЕДНАГА СЛЕД БИТКАТА НА СВЕТОСЛАВ ...
и стоят по пристанищата .. или някъде другаде .. поне докато Ал Мансур почне войната по море в Средиземноморието...
Което е чак в 979...
от пролетта на 970 та до 979 са ДЕВЕТ ГОДИНИ ... МИНИМУМ ПРЕСТОЯТ ИМ Е ДЕВЕТ ГОДИНИ...!
От там .. щото Историята е НАУКА, КАТО ИКОНОМИКАТА!
Като аз съм милостив, и държа Флотът максимално кратко в Средиземно море .. да не забравяме,че за да е Ранна Пролет в Черно море, той е тръгнал от базата си на Волга (или на брега на Ледовития океан, или където и да е там), поне в 969 година ...
За да участва във войната и за да има  ПОНЕ ЕДНА МОРСКА ПОБЕДА, защото ти пишеш "разгромили християните" .. трябва да е в Средиземно море, поне до 979 година ..
 АКО ПЪК Е БИЛ в Средиземно море, ДО 985-превземането на Барселона или до 997 година, превземането на Компостела .. от отплаването му, от базата .. в 969 година .. са минали 16 или съответно 28 години в приключения ,борби и сражения ... един капитан например .. на 29 годиншна възраст,  тръгва от базата .. воюва из Средиземноморието докато не са разбити християните .. после - отива на север, обикаля цяла Европа , плава из Ледовития океан .. и на колко години се завръща в къщи в Булгар???

Аз съм милостив   ;) ;)   .. и ги държа хората минимално необходимото .. далече от домовете им .. за да са изпълнени всички условия твоите сведения 100% да са верни ..!

Усилията  ми по съгласуване на версията ти, датировките и уточняване на подробностите са ...
-основното усилие  е .. твоите сведения да са 100% верни ..
-хората да не ги държим, прекалено дълго по разни далечни брегове ..
« Последна редакция: Август 05, 2013, 15:30:52 от sim4o »

Неактивен sim4o

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 1051
 • Респект: 8
За Морската Пехота не сме говорили достатъчно
« Отговор #44 -: Август 05, 2013, 09:06:11 »
Атил в Август 04, 2013, 23:43:45 Та откъде творческата ти мисъл измисли деветте години скитания и плавания?!
ами от тука  .. от датата на минаването през Проливите  ДАДЕНА ОТ ТЕБЕ и навлизането в Средиземно море ...  СПОРЕД Твоите писания, ТОВА Е ВЕДНАГА СЛЕД БИТКАТА НА СВЕТОСЛАВ ... знаем,че това е пролетта на 970-а ..

и стоят по пристанищата .. или някъде другаде .. поне докато Ал Мансур почне войната по море в Средиземноморието...
Което е чак в 979...
от пролетта на 970 та до 979 са ДЕВЕТ ГОДИНИ ...
От там .. щото Историята е НАУКА, КАТО ИКОНОМИКАТА!

.. да не забравяме,че за да е Ранна Пролет на 970-а , в Черно море, той , флотът,  сигурно  е тръгнал от базата си на Волга (или на брега на Ледовития океан, или където и да е там), поне в 969 година ...

За да участва във войната и за да има  ПОНЕ ЕДНА МОРСКА ПОБЕДА, защото ти пишеш "разгромили християните" (а ОСНОВНОТО Е ЧЕ ПРИЕМАМЕ СВЕДЕНИЯТА ТИ ЗА 100% ВЕРНИ) .. трябва да е в Средиземно море, поне до 979 година ..

 АКО ПЪК Е БИЛ в Средиземно море, ДО 985-превземането на Барселона или до 997 година, превземането на Компостела .. от отплаването му, от базата .. в 969 година ..
са минали 16 или съответно 28 години в приключения , борби и сражения ...

.. един капитан например .. на 29 годиншна възраст,  тръгва от базата .. воюва из Средиземноморието докато не са разбити християните .. после - отива на север, обикаля цяла Европа , плава из Ледовития океан .. и на колко години се завръща в къщи в Булгар???


Усилията  ми по съгласуване на версията ти, датировките и уточняване на подробностите са
...
-основното усилие  е .. твоите сведения да са 100% верни, ОТ тази предпоставка изхождам и се мъча да съгласувам ..

-хората да не ги държим, прекалено дълго по разни далечни брегове, далеч от дома им ..
------------------------------------------------
Дотука-ясно, нали .. дай да ги оставим тези датировки,и да не ги държим хората по далечни брегове ..
Дай да се комцентрираме ВЪРХУ МОРСКАТА ПЕХОТА  и сведения за нея ..!
« Последна редакция: Август 05, 2013, 09:10:12 от sim4o »

БГ История

За Морската Пехота не сме говорили достатъчно
« Отговор #44 -: Август 05, 2013, 09:06:11 »