Въоръжения и тактики > Общ форум - въоръжения и тактики

Някой има ли информация за БГ авиация през І световна война?

<< < (2/5) > >>

Потребител:

--- Цитат на: "Thorn" ---Емилия, проблемът Ви е, че вярвате на стари учебници. Първият боен полет е извършен през 1911 от лейтенант Джулио Гавоти. Като се прибера от Варна ще ви постна подробностите. Абсолютно е установено и не подлежи на спор.

А иначе книжки за родината на слоновете и ние сме чели :D
--- Край на цитат ---

Именно! По време на Итало-Турската война от 1911 година, горепосоченият човек извършва първият боен полет със самолет над Либия. Той извършва и първата бомбардировка в света като мята няколко ръчни гранати върху турците.
Но да бъдем по-точни два дена преди неговият полет два италиански цепелина бомбардират турските позиции. :wink:

metonaidenov:
Ако италианците са ни изпреварили в Либия, тогава по правилна би била формулировката, че ние сме извършили първия боен полет в Европа...което пак е нещо.

От всичко дотук става ясно единствено, че турците са били опитни мишки и в двата случая и на двата континента :)

emilia_n:
Възможно да сте прав. Моите интереси са свързани с археологията, средновековната българска и световна история. Интересувам се също от античната история  и не на последно място етнография и фолклор. Войните ги мразех много. По обща история все те ми се падаха, а по Нова обща история ми се падна последния и най-гаден въпрос " Ход и военни действия на І световна война". Никога не са ми били приятни като материя двете световни войни за разлика от брат ми, който не е историк, но знае повече за ІІ Световна война.
Емилия :)

Thorn:
Мързи ме да се ровя, за това ви пускам информацията смлляна от други. Но съм се ровил достатъчно, вярвайте ми, просто не мога да си намеря файла.

Italiano turskata voina 1911-1912 v severna Afrika...Grad AIN ZARA Libia
Na 1vi noemvri 1911 leitenant GIULIO Gavotti polita na monoplan TAUBE
s razuznavatelna zadacha i mejdu drugoto ot visochina 185 metra hvarlia 4 tiri 2kilogramovi bombi cipelli...nad turskia garnizon v Ain zara....
(za metrite i kilogramite na bombite vratata e otvorena...)

първото въздушно разузнаване - 23 октомври 1911, кап. Piazza прави първи разузнавателен полет около Бенгази на Блерио XI.


първото фото-разузнаване - март 1912, същия човек, същия самолет снима позициите на турците, които предната година за бомбардирани от лт. Гавоти

Поне турците могат да претендират с право за първата армия, бомбардирана, снимана и разузнавана от въздуха


--------------------------------------------------------------------------------
 
Тази тема ми напомни за една интересна статия на Ив. Делчев в Аеросвят бр.20, която разглежда този въпрос. Тъй като не ми се преписва цялата ще пусна само отделни моменти.
"Тук може да се подчертае и още нещо, че в нито един от запазените архивни документи не се споменава и думичка за по-късно добилото широка гражданственост твърдение, че при знаменития полет на 16 октомври 1912 г. двамата храбреци Радул Милков и Продан Таракчиев са хвърлили бомби "Гелгар" над гара Карагач. При това можем да сме сигурни, че едно такова събитие просто не може да остане неотбелязано в бойните дневници на аеропланното отделение и в различните донесения и документи на по-горното командване. Явно в спомените си, които започват да записват четвърт век след събитията от 1912 ветераните летци просто са започнали да смесват запазените впечатления от различни бойни полети над противника. Но затова никой не бива да ги съди, защото е съвсем човешко да се греши - след 3 войни с обща продължителност в които те многократно са излитали с бойни задачи срещу врага, макар и на различни фронтове. Тук е грешката на онези автори, които в миналото се предовериха на тези спомени и без да отгърнат документите запазени във Военния архив написаха общо взето полезни (като първи по рода си) понякога доста емоционално обагрени публицистични статии, но с не съвсем вярно съдържание. Но и на тези изследователи трябва да благодарим, защото те първи се осмелиха да представят пред българската общественост един свой поглед върху историята на българската авиация с всичките и превратности - възходи и падения.
...
Днес далеч от идеологемите налагани в годините на Студената война, трябва да бъдем честни и точни когато боравим с фактите, за да извадим окончателно от забравата двама други достойни мъже - летци от българската военна авиация - които първи атакуват с бомби от въздуха Одринската крепост. Това става на 17 ноември 1912 г. от борда на двуместен моноплан Блерио XI-2, пилотиран от италианския доброволец Джовани Сабели с "пасажер" (наблюдател) Васил Златаров - началник на Въздухоплавателния парк към Железопътната дружина.
По време на този знаменит за родната авиация полет, майор Златаров хвърля над обсадената турска крепост две ръчни гранати конструкция на Н. Тюфекчиев и две връзки прокламации до войниците от гарнизона и населението на Одрин. От съвременните изследователи и историци това се смята за доказан и безспорен факт.
Нека се запитаме, защо тази първа бомбардировъчна задача се изпълнява от италиански пилот и началника на Въздухоплавателния парк майор Златаров? Вероятно защото Джовани Сабели е имал достатъчно добра информация как на 1 ноември 1911 г. това е извършил със самолет Фарман неговият италиански колега младши лейтенант Джулио Гавоти, който хвърля 4 ръчни гранати над турски позиции по време на Триполитанската война. А отговорността за риска, свързан с този първи по рода си боен експеримент в младата българска авиация логично е трябвало да поеме нейният командир Васил Златаров, който може би е искал лично да наблюдава ефекта от въздействието върху противника при тази първа бомбардировка.
..."
Следва позоваване на доста статии и книги, повечето с автор Йордан Миланов.
_________________

Що се отнася до това, кой първи е хвърлил бомба от самолет, това е лейтенант Скот от американската армия, който от хвърчилото, наречено биплан "Райт"  е хвърлял бомби  (в полигонни условия), закрепени на бомбодържател  , още преди италианците в Либийската пустиня.


Всички данни по-горе са копирани от разни форуми, но лесно се намират потвърждения за тях.

metonaidenov:
Като сме почнали да развенчаваме митовете в българската история мисля, че тук му е мястото да кажа, че май не е съвсем вярно популярното твърдение за липсата на пленени от врага български бойни знамена. В една руска енциклопедия за историята на XX век вкъщи има поместена снимка  на гръцки войник позиращ с военен трофей - българско бойно знаме. Годината е 1913. Става въпрос за едно напълно неутрално разглеждане на събитията от Балканските войни.... Жалко, но факт :(

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия