Автор Тема: Българското село.. или що е то?  (Прочетена 5890 пъти)

Неактивен Lancelot

 • Редовен
 • *
 • Публикации: 11
 • Респект: 0
  • http://
Българското село.. или що е то?
« -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
допреди малко докато писах един отговор в една друга тема споменах за турските села и т.н.... и за това ще се опитам да провокирам и вашите мнения по въпроса, но не за турските а за булгарските села;) макар и да слагам тази "усмивка" едва ли го мисля... също както и предполагам всички вие сте видели какво представлява българското село  във 21 век.... млади хора липсват, на 10-на големи села се пада по едно училище и то с общи паралелки.. и т.н. хората останали на село са нашите баби и дядовци, но от техните синове и дъщери... няма и следа;) разбира се всеки е прав да търси късмета си и по добър живот навсякаде.. не това а съдя... а това че след толкова години можем да кажем че сринахме до дъно... (ако има такова) българското село.. достатъчен факт е че в повечето села циганското население е поне оклкото българското и значително по младо... по същата тази логика можем да кажем че основния български животновъд или земеделец е също циганинът... Българина пък от своя страна така и не може да намери начина възвращаемост и повече доходи в селското стопанство за да се върне и работи.. или поне не му го показват... а иначе по този въпрос явно трябва да се допитаме до   нашите събратя бъгарските турци които някак си успяват .. само дано не е заради министрите на замеделието... от край време знаем кои са.. това последното не съм сигурен но пък твърдя че "турските" села са много по добре организирани от "българските" такива... трудно човек си представя страха с който тези баби и дядовци останали на село са принудени да живеят... страх не само за насъщния ами страх как да се опази от кражбите и подобни замисли от ромския съсед... което впрочем изпитахме и ние... когато заварихме къщата ни в едно подобно селце... почти празна ... но както и да е... не исках темата да тръгне в подобни замисли... за това спирам дотук:) интересно ми е и вашето мнение, случки и т.н. и може би мнения как според вас може да се помогне на българското село.. и дали въобще има такова ...:)

БГ История

Българското село.. или що е то?
« -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »

Неактивен Barutnik

 • Редовен
 • *
 • Публикации: 17
 • Респект: 0
  • http://epopeq1876.hit.bg
Българското село.. или що е то?
« Отговор #1 -: Януари 01, 1970, 02:00:00 »
Явно всичко е въпрос на манталитет. Според мен отношението на българина към селото води до това, селата да представляват картинката която ти описа. А може би и самото положение на страната го определя. Виж например САЩ, макар че не обичам да ги коментирам тия... Там няма села... има малки градчета и тия градчета са като нашите села, само дето ги наричат градова, а ние нашите - села. Това, както и много други неща са част от илюзията, създадена в тази абсолютно измислена страна... Смятам, че ако се подходи като тях, ще се подобри състоянието на селата и ще се засили и селкостопанската дейност. Но освен да се залъгва българина, че селата са не по-лоши от градовете, трябва и да се направят такива. По лични наблюдения от моето село, бих казал, че живота в село като моето би бил страхотен - тихо, спокойно, сред природа. Строи си човека хубава къща, създава си някакво стопанство и си живее като в приказка. Само че трябва да се създадат условия този живот да предлага това, което и живота в града. Не говоря само за удобства, а за възможности! И да не ти се налга да пътуваш постоянно за еди какви си нужди - храна, суровини и техника за стопанството, а да се намират и в селото. Предполагам, че т'ва което говоря е супер трудно за изпълнение, но мисля че не е невъзможно  :?
b]Вам, герои, кости в бой сложили,
жертви скъпи за идея права,
светли духове, нам вечно мили,
слава вам, безсмъртна слава![/b]

Неактивен savchev

 • Редовен
 • *
 • Публикации: 6
 • Респект: 0
Re: Българското село.. или що е то?
« Отговор #2 -: Декември 05, 2007, 16:35:31 »
Мисля че положението на ВГ селото е трагично и за съжаление необратимо. А България без селото е като без гръбнак.Дано да греша!!! :( :(

Неактивен КГ

 • Участник
 • ***
 • Публикации: 33
 • Респект: 0
Re: Българското село.. или що е то?
« Отговор #3 -: Декември 06, 2007, 17:26:48 »
Причините за динамиката на населението и за пропадането на определени населени места са икономически и политически, но главно от първите. Хората живеят там, където икономиката ги зове и бягат оттам, където не могат да печелят.
Отговорност на политиката в една страна е тя да се развива устойчиво и хармонично. Понякога в тези миграционни процес изчезват цели култури, за съжаление това е част от промяната, която съпътства съвременността.

Всъщност, съжалението е за това, че не се съхраняват много неща за историята. Иначе, разбирате, че не можем да носим цървули и навуща в 20 и 21 век....

Неактивен vekil

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 927
 • Респект: 29
Re: Българското село.. или що е то?
« Отговор #4 -: Февруари 04, 2008, 22:37:55 »
Българско село в пълния смисъл на думата днес може да се квалифицират точно малките градчета.Всички се познават, има необходимото за постоянно пребиваване- училище, читалище, пъдари т.е. полицейски участък, няколко магазина с най необходимото, паметник на загиналите войници(и партизани тук там), и селско стопанство като основен начин на прехранване.А бившите села са се превърнали в махали, колиби или вилни зони с няколко старци да наглеждат и тълпи цигани мародери.

Неактивен emilia_n

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 238
 • Респект: 6
Re: Българското село.. или що е то?
« Отговор #5 -: Февруари 05, 2008, 19:10:13 »
Мисля, че проблемите на българското село са започнали още с принудителното коопериране и създаването на ТКЗС- та. И в бащиното и в  дядовото ми села е имало училище, читалище и църква. За съжаление на Велковци църквата сега е в руини.
Наскоро научих, че в бащиното ми село Буйновци преди Съйдинението е имало и митнечески пункт.
Това е моето скромно мнение.

Неактивен Torin

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 167
 • Респект: 16
Re: Българското село.. или що е то?
« Отговор #6 -: Февруари 05, 2008, 19:31:01 »
Българското село го ликвидираха комунистите с тяхната масовизация и национализация. ТКЗС-то се превърна в гробище за българския селянин. Лошото е, че процеса е необратим, поне според мен. Мозъците на младите хора са тотално промити. Ще ви кажа какво има предвид. Идват в големия град да търсят по-добър живот, а всъщност намират само мизерия. Хващат се на работа в някой "Дюнер" или "Пица на парче" за някакви си мизерни пари. Живеят по 10 души в една квартира, щото тия пари не стигат за нищо, въпреки това обаче се гордеят, че са зарязали "тъпото и задръстено" село. Същото това село, в което повечето от тях имат доста земя, която може и трябва да се използва. Имат трайни насаждения от плодни дръвчета, лозя, рози и др., които са зарязани, буренясали и представляват една жалка картина. Един декар лозе, при добро гледане може да ви донесе от 300 - 500лв. доход, а един декар рози около 2000лв и повече. Сам човек спокойно може да обработва около 5 декара лозя + 5 декара плодни дръвчета + 2 декара рози, стига да се заеме сериозно и да си разпредели времето. Сметенете сами колко пари годишно прави това и го сравнете със заплатките дето се взимат по гореспоменатите вече "обекти". Но иска работа и акъл, щото ако имате акъл и доста повече ще изкарате. На хората тази работа обаче не им понася. Забравих да добавя, че през зимния период сте абсолютно свободни и можете да правите, каквото пожелаете. Има и бонус - нямате шеф, който да ви трие сол на главата т.е. свободните сте, но свободата си има цена и тя работа, работа, работа и пак работа.
С две думи - "Трудът освобождава"!!!

БГ История

Re: Българското село.. или що е то?
« Отговор #6 -: Февруари 05, 2008, 19:31:01 »