Автор Тема: Balgarite ot kade sa dosli  (Прочетена 154194 пъти)

Неактивен Гесер Курултаев

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 216
 • Респект: -20
Re: Balgarite ot kade sa dosli
« Отговор #45 -: Април 13, 2008, 14:59:19 »
   Раковски е велик революционер, но слаб етнолог. Така или иначе по негово време науката не е била толкова развита. Същата история с Ботев, дето ни обяснява как прабългарите била славянското племе волгари... (Извинявам се, че в този пост, но просто мярнах някъде за Раковски и исках да използвам момента).


"За какво ти се радвам: че си упорит и скоро ще научиш цялата Стара българска история, което е чудесно. Та, по въпроса: кой казва, че ние сме си живяли винаги на Балканите? Вероятно ти. Да, ама не. Още първи урок по история на България казва, че българският народ води началото си от 2 (може да са и 3 с траките, но това е малко трудно доказуемо) отделни етноса: прабългарски и славянски. Чети ме добре, за да го запомниш, че не ми се повтарят едни и същи работи! Значи прабългарите са дошли от Азия, спорно е малко дали от Памир, дали от днешен Афганистан, т.е. дали сме от тюркско-алтайски или от ирански произход."


  То не е спорно, но, просто Иранската остаряла и ненаучна теория се лансира от някои по икономически причини.
 "Но едно е ясно, че единият ни етнос е от Великото преселение на народите. Както личи от Именника на българските ханове българите са били увлечени от Атила и хуните. Дотук е ясно нали?:)"

 Както и е ясно, че самите хуни са били Р-Л-езични тюрки (по език и по етнос, основно), което и води до идеята (покрай именника и някои находки + летописите), че самите хуни са си прабългарите.


"Вторият етнос са славяните и по-точно в началото славините и 7-те славянски племена, а после и още други, които вече са живяли на Балканите при идването на прабългарите. Не бързай да се радваш - славяните също са дошли от Азия:)))"


  Славяните са си индоевропейци, независимо дали са дошли от Азия или Северна Европа, както аз мисля.

"Та измешват се двата етноса и се получава българският народ и неговата държава. Нищо нередно, нищо сензационно. Но славяните са многократно повече и с времето поглъщат прабългарскит етнос, който се разтваря в тях."

 Това е така.


"За разлика от "македонския" народ, който бил уж древен, но се имате за славяни, което е интересно и моля да ми обясниш как става, защото имам някакви съмнения как македонците на Ал. Македонски са се срещнали със славяните. Ще ми обясниш, нали?:)))"

  Каша им е на горките хора...
"А за какво не ме радваш: За това, че си мислиш, че като извадиш 2-3 истински факта и ги плььоснеш без да ги смелиш си направил нещо много и някой си убедил.:(( Щом сте славяни, значи и вие сте азиатци, а ако сте славяни сте едно с нас (с единия ни етнос) и нямате нищо общо с древните македонци. Схващаш ли? Затова не пиши в тези теми, защото се излагаш лошо. Защото твоят въпрос и "откритие" се връща като бумеранг по твоята глава. Така че за да не те питам пак кои те и какви сте в твой интерес е да заобикаляш темата. Иначе губиш много  ;D ;D ;D"

  Както съм казвал и по-рано, щом като демокрацията в България, потвърди Сталиновата идея макетата да са небългари, няма какво да им се сърдим на хората. Те са си жертва на политиката.

БГ История

Re: Balgarite ot kade sa dosli
« Отговор #45 -: Април 13, 2008, 14:59:19 »

Неактивен Гесер Курултаев

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 216
 • Респект: -20
Re: Balgarite ot kade sa dosli
« Отговор #46 -: Април 13, 2008, 15:16:51 »
"Абе шматарок ако сам татарин, що не са ми дръпнати очите бе. Аз познавам няколко татари от околните села край Русе, щото съм от Русе-направо са като китайци, ама викат, че са турци-иди им обяснявай."

1) Да, повечето татари си имат епиканстус (дълго око), но не са като китайци, макар, че китайците са 56 народности, вкл. и татарска.
2) Не всички татари са с турско самосъзнание. Само облъчените с турска пропаганда и/или неуките.
3) Българите с татарите имат родство по куманска, прабългарска и пр. линия, но не са еднакви. Българите са доста по-близко до сърбите, отколкото до татарите, които са най-близко до ногаите, казахите, башкирите и пр. кумано-говорящи. "Това, че в протобългарите има тюркска кръв няма съмнение, но всичко си показва, че са иранци."


 Нищо подобно. Всичко показва, че имат ирански елемент, но са Р-езични, ОГУРСКИ тюрки.


 "А тоя сайт на министерството-какво искаш? Не забравяй кои управлява България- комунисти, турчиля и някви царисти смешни."

 Да, ама същото го пише и по сайтовете на Англия, да речем, където няма много комунисти и "турчуля"...Кофти, нали? "Но ти знаеш, явно се интересуваш македонче, което е хубаво.Запознавай са с проблемите не родината. Трябва да има повече такива заинтересовани българи като тебе Хубаво е че се интересуваш, влизаш в български сайтове-много добре разбираш всичко ама не знам плащат ли ти какво е, но 100% знаеш истината, а не вистината.Убеден съм в това. "


   Поне по българската тема е на научно ниво той. НО, като харесва българската гл. точка, нека да види и какво казва БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ ЗА МАКЕДОНИЯ, както и цялата световна такава, де.

Неактивен Гесер Курултаев

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 216
 • Респект: -20
Re: Balgarite ot kade sa dosli
« Отговор #47 -: Април 13, 2008, 15:34:06 »
Именно-те са тюркизирани, а не са били тюрки първоначално. Явно с тебе ще вземенм да се разбираме ;)

 Според фоклористите е така. Обаче, според сериозната наука, тюркизацията на Волга си настъпва именно със заселването на р-езичните тюрки там - прабългарски и хазарски маси; по-късно кумански и др.

Неактивен Гесер Курултаев

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 216
 • Респект: -20
Re: Balgarite ot kade sa dosli
« Отговор #48 -: Април 13, 2008, 15:41:01 »

"ти забравяш ,че комунистите защитаваха тази теория която ти развиваш с такова желание,защото се подлагаха на по-големия брат руснаците ама БЪЛГАРИТЕ не са славяни,нито тюрки ,те са си БЪЛГАРИ то много време.
ето ти некои мнения от хора дето я разбират тая тема."


 Да, само дето тази теория се защитава и в Австрия, и във Франция и дори в Австралия, дето комунистите нямат думата.
 Българите са българи, но всяко нещо, принадлежи към нещо по-голямо, нали така? Да кажеш, че българите са изолиран народ, подобно на албанците е невярно. Виж колко прилики има по език, външност, народен костюм, фоклор и пр. със сърбите и после пак помисли.

Неактивен Гесер Курултаев

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 216
 • Респект: -20
Re: Makedonec_MKD
« Отговор #49 -: Април 13, 2008, 15:55:00 »
  "КЬЕМ  БЬЕЗ? ТАТАРЛАР МЪ? БОЛГАРЛАР МЪ?" (транскрибирах го на български). Значи то от самото название на книгата си личи хората на какъв език говорят - ТЮРКСКИ и то КУМАНСКИ (КИПЧАКСКИ). Т.е. татарски, а не прабългарски (чувашки).
 Второ - да, казанските татари са едни от потомците на волжките прабългари, но не са най-преките потомци, както чувашите, които пазят доста повече бългращината.
 
 Руснаците не са ги учели точно, че са татари. То това "татар" си го е имало още по времето на войните с Казанското ханство.

 
 

" Историческите факти обаче трудно се заличават и тия ора вече се съмняват дали са татари!"


  Абе не е така точно. Над 90 % си викат, че са татари, а булгаристите са доста малко малцинство. Самосъзнанието им е предимно татарско. Същата работа и в Чувашия, макар, че там да е обратното - по-рядко има човек, дето да мисли, че чуваш = непрабългарин.


 "Разбираш ли? Ще ти повторя за да разбереш.

Тая книга не е написана от българи чудещи се дали не са татари, а хора от Татарстан  чудещи се дали са българи!!!!!"

 По-точно дали са "булгари". Понеже доста от татарите признават българите са славяни.
"Не в същност тая книга е написана от БЪЛГАРИ лъгани, че не са българи, а че са татари!!!"


  Абе лъгани не са. Те самите си развиват наука и изследвания, проследете малко по-сериозно историята на Татарстан.

 

"Но явно проглеждат ората! За разлика от болшинството македонци!"

  В смисъл? Как ще ми обясниш проглеждането на човек, дето вика, че е чист булгар, при положение, че говори на кумански, носи тюбетейка и др. татарски атрибути (същите, дето ги има и в при Кримските татари, да речем, дето са много по-малко свързани с прабългарите) и пр.? Да се булгарееш, не значи да си чист булгар. Чувашите са си баш-булгари, това е видно.


 Чака (Чагатай) си е Златоордински монголо-татарин, бил за кратко и БГ-цар.

 


"Да ама тия от племето Токтай като разбрали къде е Чака, пратили армия към Търново и го обсадил. Теодор Светослав - брата на жената на Чака, обаче бил умен и веднага хвърлил Чака в тъмница, там го удушили, и за да има мир с татарите пратил главата на Чака на Токтай!"

 И да не забравяме, че ТЕРТЕРОВЦИ, произлизат също от тюркска(куманска) династия ТЕРТЕРОБА и по този начин са роднини на днешните татари, които са си в основата кумани.
 


Неактивен Гесер Курултаев

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 216
 • Респект: -20
Re: Balgarite ot kade sa dosli
« Отговор #50 -: Април 13, 2008, 16:04:30 »

"Ето, това е типичното клише на ЧЕРВЕНИТЕ ПАПАГАЛИ, както ги наричаше един участник в други исторически форуми, което те не се изморяват да повтарят под път и над път и да задръстват мозъците на всеки, който е достатъчно глупав да ги чете и да им вярва."


 Всъщност това не е клише, а е реалната наука, на която вярват И РАЗБИРАТ образованите хора, а не тези, които следват шизофреничната теория, че ТРАКИ=ПРАБЪЛГАРИ=БЪЛГАРИ, която изповядват хора като Зиези и Помака (за който има подозрения, че е самият Зиези). "Да не споменавам тежките злини, които точно това клише е причинило на България и на Българския народ!"

  Несравнимо по-големи са злините, причинени от присъединяването на България към Хитлер (на който е и служил неукият Г. Ценов, на който пеете шизофреничната теория, че "ТРАКИ=ПРАБЪЛГАРИ=БЪЛГАРИ".) Ако България беше подкрепила не Хитлер, а САЩ, ФРАНЦИЯ, АНГЛИЯ И СССР, сега щеше да е поне както Гърция, ама не би...


"Българите са автохтонното (възникнало тук, на място) или коренно население на Балканския полуостров, Средния и Долния Дунав и зечите около Черно и Азовско море."

 Това го има само в шизофреничните представи на Ценовисто-Зиезистите, мой! "Те са част от огромната скитска общност и по-специално от това, което пришълците "древни гърци" (които и каквито да са тези гърци) са нарекли в древността (Херодот) ТРАКИ!."


 Виждате ли колко му е тъмно под калпака? СКИТИ (ирански народи) = ТРАКИ = ПРАБЪЛГАРИ (алтайски народ) = БЪЛГАРИ... Всичко в кюпа, няма 2-3. "Всичко друго - Алтай, Памир, Афганистан, Иран, тюрки, татари, всякакви азиатски цигани и пр. - е от лукавия и от българомразците!
Помака
"


  1) Това си е расистко изказване. Не може тюрките и татарите в частност, които са сходни с ЯПОНЦИ, КОРЕЙЦИ, МОНГОЛИ, МАНДЖУРИ и др. АЛТАЙЦИ да се приравняват с ЦИГАНИТЕ (които са индоевропейци).

 2) В научна тема да се говори за Лукавия (еврейско-византийско клишенце) си е признак на шизофреничност.

 3) Българомразец е този, които приравнява народите и затъмнява дистинкциите в мисленето на българския народ като Помака (който не се пише "българин", а се гордее с този ИЗМИСЛЕН ЕТНОНИМ - "ПОМАЦИ").

Неактивен Гесер Курултаев

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 216
 • Респект: -20
Re: Balgarite ot kade sa dosli
« Отговор #51 -: Април 13, 2008, 16:05:37 »
pomak, докажи си твърдението, че българите са автохтонно население. :)

Здравей ПоследниРимлянино,
Аз не съм професионален историк и не мога с надлежната професионалност да седна и да доказвам това, в което вярвам. Но ще ти препоръчам - ако имаш време и желание и можеш да го направиш безпристрастно и непредубедено - да вземеш и да прочетеш внимателно трудовете на д-р Ганчо Ценов. Капиталният му труд е "Произход на българите и начало на българската държава и цръква", София, 1910 г. През 90-те години на миналия век тази книга се преиздаде фототипно, но дали може да се намери днес не мога да ти кажа.
Освен Ганчо Ценов има още поне двадесетина историци и неисторици, които стоят твърдо на позициите на автохтонизма на българите - Г. С. Раковски, Цани Гинчев, Георги Сотиров (историк, живее и публикува в Канада, Canadian Slavonic Letters), д-р Асен Чилингиров (Германия), археолога Д. П. Даскалов (Българите - потомци на царските скити и сармати, София 1911 г.), неколцина руски историци и пр.
Помака

   Това се казват "доказателства"...

Неактивен Гесер Курултаев

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 216
 • Респект: -20
Re: Balgarite ot kade sa dosli
« Отговор #52 -: Април 13, 2008, 16:14:41 »
  Малко етимология на "КУРТ", че псевдо-българи, пишещи се с българо-разделящия "етноним" (помак) не са наясно с нещата:

  ПРААЛТАЙСКА ФОРМА:      "КИОРО"

  Пратунгуска : "ХИРГА-"

  Прамонголска: "КОРОКАЙ"
 
  Пратюркска : "КУРТ" 

 

Неактивен kolevski

 • Професор
 • ****
 • Публикации: 63
 • Респект: 7
Re: Balgarite ot kade sa dosli
« Отговор #53 -: Април 13, 2008, 16:17:12 »
 ;)Привет! Нека кажем че преди да има ТЮРК е имало БЪЛГ!Много просто НЕ Е имало Тюрк когато е имало Българи!Те мн.по-късно идват на историческата сцена.Това че са праБългарска издънка си е отделен въпрос .Моля ви нека го разберем не старите думи и някои изрази са турски А ОБРАТНОТО те са взели от нас и са си БЪЛГАРСКИ .Бях в Турция и разпитвах случайни хора за разни думи Ей знаете ли...нищо не им вдява БУЛКА;ТЪРЧИ;КЪЩА;ХВЪРЛЯЙ....БАЩА    ...това не са турски думи .И край нямат целият ни език е пълен с подобни думи които нямат нищо общо с Тю...Ии когато са се употребявали не е и имало Тю...Така че ако турците използват наши стари думи пък казват вие сте турци Ха Ха смешници .Аз поне не се връзвам.Малка държава сме в момента никой не ни пита за нищо ;затова е всичко АКО бяхме световна сила друго щеше да е.Никой не прави филми за нас Не ни дават по Дискавъри Хе или по Хистори.Защото сме слаби малки вече .А сме били толкова ВЕЛИКИ СИЛНИ ЧЕСТНИ и ДОБЛЕСТНИ !!Съвсем друга е ИСТИНАТА казвам ви!Тонове истина са изгоряли през всички робства и особено турското.ЗАЩО Хан Аспарух или пък Хан Крум не са турци;те не са и знаели че има такива... ???
Бъди истински достоен БЪЛГАРИН!!

Неактивен Гесер Курултаев

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 216
 • Респект: -20
Re: Balgarite ot kade sa dosli
« Отговор #54 -: Април 13, 2008, 16:34:43 »

" ;)Привет! Нека кажем че преди да има ТЮРК е имало БЪЛГ!"


   "БЪЛГ"? БЪЛ-ГАР - да. Но "БЪЛГ" е малко трудничко за Алтайските езици, където имаме синхармонизъм и двесъгласни не се стърпяват лесно. А тюркските народи, са си съществували, още преди появата на думата "ТЮРК-ЮТ", която има и монголско влияние."Много просто НЕ Е имало Тюрк когато е имало Българи!"

 Имало е.
"Те мн.по-късно идват на историческата сцена."

 Напротив, макар и прабългарите да са едни от първите известни тюрки (огурска група, Р-Л).
"Това че са праБългарска издънка си е отделен въпрос .Моля ви нека го разберем не старите думи и някои изрази са турски А ОБРАТНОТО те са взели от нас и са си БЪЛГАРСКИ ."

Никой не се интересува какво са заели ТУРЦИТЕ (отделен огузки клон). Ние боравим с доста по-общирна АЛТАЙСКА БАЗА (Япония-Корея-Тунгус-манджурия-Монголия-Тюркски свят)."Бях в Турция и разпитвах случайни хора за разни думи Ей знаете ли...нищо не им вдява БУЛКА;ТЪРЧИ;КЪЩА;ХВЪРЛЯЙ....БАЩА    ...това не са турски думи ."


 1) Защо трябва на днешните турци да им вдяват думи с различен произход. Например КЪЩА??????????? :o Къща си е индоевропейска дума и е родствена със сръбското : КУЧА и испанското КАЗА!

 2) Нима намекваш, че всички тези думи са прабългарски?"И край нямат целият ни език е пълен с подобни думи които нямат нищо общо с Тю..."


 А ЗАЩО ДА ИМАТ, ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ ДНЕШНИЯТ БЪЛГАРСКИ Е СЛАВЯНСКИ ЕЗИК (Южно-славянски клон)?


"Ии когато са се употребявали не е и имало Тю...Така че ако турците използват наши стари думи пък казват вие сте турци Ха Ха смешници ."

  Нас не ни интересуват какви казват (някои) турци. Нас ни интересува само и единствено обективната наука.
"Аз поне не се връзвам.Малка държава сме в момента никой не ни пита за нищо ;затова е всичко АКО бяхме световна сила друго щеше да е."

   Не съм виждал световна сила дето да си променя историята така радикално на ниво "простолюдни фоклористики". Науката е сериозно нещо.


"Никой не прави филми за нас Не ни дават по Дискавъри Хе или по Хистори.Защото сме слаби малки вече .А сме били толкова ВЕЛИКИ СИЛНИ ЧЕСТНИ и ДОБЛЕСТНИ !!"

  След Атила не виждам много голяма сила да се е показала (на световно ниво, а не в малката Европица).
"Съвсем друга е ИСТИНАТА казвам ви!Тонове истина са изгоряли през всички робства и особено турското.ЗАЩО Хан Аспарух или пък Хан Крум не са турци;те не са и знаели че има такива... ???"


  Какво е изгоряло може само са се гадае. Това е Х. Ние оперираме само с наличности, за съжаление.
 
 ТУРЦИ и ТЮРКИ не е едно и също.

Неактивен Komap

 • Администратор
 • Академик
 • *****
 • Публикации: 309
 • Респект: 28
Re: Balgarite ot kade sa dosli
« Отговор #55 -: Април 14, 2008, 11:17:01 »
Г-н Курултаев,
моля малко по-сбито и подредено да се правят постингите и да не се спамва една тема с 10 и повече постинга на един и същи човек и да заприличва на монолог.
Моля също така в една тема да се пише само по темата, а не да се превръща в трибуна на един човек по всички теми...

Надявам се на конструктивни и интересни теми от Ваша страна и оставяне на трибуна и за другите. Приятно писане!

Комар - админ на сайта
***Най-редкият човешки жребий е възможността да избираш!***

Неактивен Гесер Курултаев

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 216
 • Респект: -20
Re: Balgarite ot kade sa dosli
« Отговор #56 -: Април 14, 2008, 11:28:29 »
Г-н Курултаев,
моля малко по-сбито и подредено да се правят постингите и да не се спамва една тема с 10 и повече постинга на един и същи човек и да заприличва на монолог.
Моля също така в една тема да се пише само по темата, а не да се превръща в трибуна на един човек по всички теми...

Надявам се на конструктивни и интересни теми от Ваша страна и оставяне на трибуна и за другите. Приятно писане!

Комар - админ на сайта


  Ако предложението е добронамерено, тогава ще разберете какво ще напиша, но, ако е само прелюдия към последващ бан за неудобния Гесер Курултаев (поддръжник на официалната Алтайска теория и човек с комунистически идеали), тогава нещата са неспасяеми.
 Та, ето:
1) Не съм имал намерение да правя СПАМ. При едно внимателно прочитане на постовете ми ще се види, че са целенасочени и пунктуални. Аз съм магистър по философия и преподавател по 2 чужди езика в момента, та не бих си позволил несериозно отношение по толкова сериозен въпрос като прабългарите (които са и част от моите предци. Гесер Курултаев НЕ Е ТУРЧИН, а е ТАТАРин).

2) Ще се радвам на диалог, но, нещо няма присъствие във форума, което не е моя вина. Наистина като отговоря на 10 човека, а тях ги няма, ще заприлича на монолог. Но това е само външно и формално, а не съдържателно заприличване;още повече - нямам вина за него. АКО ЗАВИСЕШЕ ОТ МЕН, щях даже насила да докарам тук Помака, който си позволява лични обиди зад гърба ми и пускане на слухове, за да се види кой крив и кой прав.

3) Конструктивно - да. Твърдо "ЗА!"...Интересно...доста е субективно. За един е интересно какво е казал Калоян на Балдуин, на друг е интересно как Ботев е задявал украинките, на трети е интересно просто...как вчера в квартала метълите се сбили със скиновете...

 
   И така, при това положение какво да правим? Да отговаряме на всички писали преди мене в ЕДИН ГОЛЯМ ПОСТ? Или въобще да не отговарям и да чакам появата само на нови мнения?

Неактивен Komap

 • Администратор
 • Академик
 • *****
 • Публикации: 309
 • Респект: 28
Re: Balgarite ot kade sa dosli
« Отговор #57 -: Април 14, 2008, 12:51:13 »
:))
Не, нямам намерение да банвам (и дори да предупреждавам за бан) :)
Още по-малко хора, с които може да се говори разумно.
Никога тук не съм пречил на хора да изразяват лично мнение, нито да се обявяват за българи, македонци, татари, кумани или римляни ако щете :)

За диалога - естествено, че не е Ваша вината за липсата на отговори, само молбата ми е да сте малко по-кратък и да отговаряте на всички в един отговор, защото мнозина като прочетат 10 постинга един след друг и минават на друга тема, защото си мислят, че е спам или че е някакво заяждане.

Иначе за друго няма проблеми. Всички теми са отворени и подходящи за дискусии:)

Впрочем кои са чуждите езици, които преподавате и къде ако не е тайна?
***Най-редкият човешки жребий е възможността да избираш!***

Неактивен borhes

 • Знаещ
 • *****
 • Публикации: 130
 • Респект: -19
 • Αλέξανδρος Γ' ο Μακεδών
Re: Balgarite ot kade sa dosli
« Отговор #58 -: Април 14, 2008, 14:56:06 »
Преди да критикуваш с гордоста, която заявяваш, че си Татарин се обърни към сънародниците си и ги помоли да не правят компот и лютеница пред блока, защото ми тунираха прозорците и щотрите. Автомивка точно под прозореца ми отвориха, иначе нищо лично, да сте живи и здрави там в Татарстан. Апропо убийците в Татарстан разфасоват ли хора и обезобразяват ли ги ? Защото тук, града основан от Татари се слави като най-престъпния град в България и не случайно има полицеиска школа. А за геноцит по това което знам целия Български народ да се събере няма да ги стигнем !
Има една прекрасна библеиска притча за градата и трескта в окото на ближния ...
А сега за произход като се говори, хайде вече да не става дума кои племена какво образуват, ако искаш да кажеш, че Татарстан е племе мисля че с един прост ДНК анлализ би се изложила до червено иначе многогодишната ти подготовка.
ПЦ. То от там рухва и всичко което си изписъл макар и на академичен език.
Поздрави!
« Последна редакция: Април 14, 2008, 14:59:45 от borhes »

Неактивен vekil

 • Академик
 • *****
 • Публикации: 927
 • Респект: 29
Re: Balgarite ot kade sa dosli
« Отговор #59 -: Април 15, 2008, 20:49:00 »
  Малко етимология на "КУРТ", че псевдо-българи, пишещи се с българо-разделящия "етноним" (помак) не са наясно с нещата:

  ПРААЛТАЙСКА ФОРМА:      "КИОРО"

  Пратунгуска : "ХИРГА-"

  Прамонголска: "КОРОКАЙ"
 
  Пратюркска : "КУРТ" 

 
праарийска : "курт" , и е по пра от праалтайската освен ако алтайската не е дравидска.Господин Кур ултаев е много объркан. "Тюрки" е лингвистичен белег който няма как да бъде припознат географски, етнографски, националистически(държавен) преди 7 век от Н.Е.Той е въведен като работен термин в по късни времена когато е имало Османска (силна ) империя въз основа на споменаване на някои византийски автори. Р и Л тюркски в средновековието няма, защото се използва арабската писменост и арабски езикШах наме, арабски пътешественици и тъй нататък. Ако някой ми представи и един тюркски запис било то на арабска или на китайски иероглифи(тук се сещам как се посмях на смесването на огузки и японски език?), или на българска, евреиска, арменска, латинска или гръцка азбука преди 12 век щях да му дам 1 000 000 евро ако бях историк . А за Атилла и хуните съм 100% сигурен че са говорили тюркски - гледах го по една турска телевизия филма.
« Последна редакция: Април 15, 2008, 22:12:03 от vekil »

БГ История

Re: Balgarite ot kade sa dosli
« Отговор #59 -: Април 15, 2008, 20:49:00 »