Ratmir дорогой. Самой болшой трудности при утверждения хипотези о тюрском произходе болгар ето липса документов на тюрском язике с времени первого болгарского царства. Ест каменние надписи, осталса и прословутий Именник болгарских князей. Именно князей. Найдени 3 рукописи - — Уваров, Погодинов или Синодален, все в России. И почему то харват Франьо Рачки в канце 19 века делает перевод не спазивая естественний язик документа и меняет титул „княз“ с титул „хан“, защищая официалний для великоруской науки тюрко-български произход. И вот болше100 лет защитники етой тези путаютса как патароци в калчища, и перевода както все не виходит. Вот и горкое признание британского ученного, одного из про тюркских толкователей –/ перевод сделаеш сам /
“Изводът, до който достигнах, проучвайки Именника на стари години, е че той е ненадежден документ, чиято стойност е по-скоро филологическа, отколкото историческа Ето защо, макар и да смятам, че имената на владетелите, както и датите, означени с прабългарски думи, са навярно достоверни, то сега съм убеден, че годините, изписани с цифри, са толкова произволни, че изобщо не можем да разчитаме на тях — и следователно всеки опит да се разработи една цялостна и логична теория за изясняването на Именника и датите в него е обречен на неуспех. Извинявам се за това песимистично заключение. Но едно от тъжните неща, които човек осъзнава в течение на един дълъг живот, е крайната ненадеждност на повечето исторически данни. Стивън Рънсиман - ИМЕННИК НА БЪЛГАРСКИТЕ ХАНОВЕ, Специално за настоящото издание 1981. The History of the First Bulgarian Empire, G. BELL & SONS Ltd London, 1930
“……… и в то же время вы опять начинаете забывать свою родную болгарскую историю - я про великий сход и принятие славянского языка за родной язык... в вашем болгарском языке осталось только эхо от древнего болгарского - несколько слов и не более... можете обижаться и плеваться...но это факт... с историей не поспоришь…………”
А я с истории не спорю, дорогой , я с тебя спорю. Не вижу документа, податки древние, или другое / ну покажи чтото 1000 - 1300 давности / что било “принятие” славянского языка. Он бил / точнее его прадед / тот самий язик со время великого схода как сам говориш.
Я не понимаю, ви обижаетес что ви похоже на славяне? Или ви обижаетес что ваш родной език другой?
Ви сами против того, что вас пишут татари, а хочите навязават нам, что ми тюрки. / 50 лет на зад официално протоболгари били монголи /.